Skocz do zawartości
Gość fredus

9800 Pro Vs 9700 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

skoro wy gracie w te smarki to powodzenia..., ważne jak się zachowują w grach!!

Do porownwania kart smarki sa nawet dobre a szczegolnie do porownywania kart tego samego producenta.

Co do roznicy miedzy R9700/PRO a 9800/PRO/XT to jest ona glownie w taktowaniu kart.

Dodatki ala F-Bufor/poprawiony kontroler pamieci itp. w R350/360 daja przewage nad R300(te same taktowanie) paru procent a czesto mozna to zaliczyc pod blad pomiarowy.

Plus R350/360 to wyzsze taktowanie(uzyskane przez poprawienie GPU jak wspomnialo tutaj juz pare osob) juz na starcie oraz mozliwosc wykrecenia karty do wyzszych zegarow ale R300 rowniez mozna krecic i znowu wydajnosciowo karty beda sie do siebie zblizac ale R350/360 ze wzgledu na wyzsze zegary nadal bedzie szybsza karta ale nie bedzie to jakas ogromna roznica i pytanie ile mozna doplacic aby zamist kupowac 9700PRO kupic 9800PRO. Ja uwazam ze taka granica jest 60-80zl. gdzie mozna jeszcze zdecdowac sie na R9800PRO zamiast 9700PRO. Ale 80zl. to juz maksymalna gorna granica powyzej ktorej uwazam nie oplaca sie doplacac.

Co do roznicy midzy RV350 a RV360 to jest ona w wykorzystaniu przy budownie GPU materialu low-k czyli o obnizopnej stalej dielektrycznej, ktory pozwala na uzyskaanie wyzszego takotwania przy tej samej technologi wykonania oraz napieciu zasilania.

A i tak wszystko zalezy od samej karty. Czasem R300 wykreci sie na wiecej niz R350/360. Ja w swoim Medionku mialem R350 i krecil sie ponad 400MHz nie pamietam dokladnie bo nie zapisywalem tego. Raz sprawdzalem ile karta wyciagnie. Bylo to cos okolo taktowania R9800XT jak mnie pamiec nie myli czyli jak na R350 bardzo ladnie ale nie rewelacyjnie ale to bylo na standardowych chlodzeniu wiec podejrzewam ze po zmianie chlodzenia karta podkrecilaby sie jeszcze wyzej ale to juz gdybanie.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj cytat z wgk forum : "2574pkt | Crollek | Hercules Radeon 9800 325/590@415@740 | Intel PentiumIV 2.66Ghz@3.6Ghz (20x180Mhz)

Poprostu mnie zatkało.To ja na moim marnym athlonie i słabo jeszcze wykreconym R9700non pro zrobiłem ponad 2600pkt a tu co? Sławny herkules wykrecony robi mniej od mojego r9700??

Kiedy robisz testy na innej jakości obrazu to wiadomo że różnica będzie. Polecam testować w 3D mark 2003/2005 z 4xAA i 16xAFquality w 1024x768 - wtedy sprawdzisz jak szybka jest karta graficzna a nie procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość khamilek

skoro wy gracie w te smarki to powodzenia..., ważne jak się zachowują w grach!!

A był sens w grach jak to sa bardzo podobne karty ...3Dmarki moim zdaniem były dobrym porowaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drake a wiec taki juz jest 9700 Pro mam rozumiec?? Chyba lubi byc goracy..... :lol2:

aaa tam muwcie sobie co chcecie te 5000 pkt w 3d marku 03 mnie cieszą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem taki sam dylemat jak ty fredus.Zastanawiałem sie nad r9700 i r 9800 ale jednak wybrałem tego 9700 z uwagi na cene( zapłaciłem na allegro za nówke 320zł poniewaz gosciu myslal ze sprzedaje mi karte 128 bit ale wypytałem czy zdjecie jest rzeczywiste i było poprostu sie nie znał typ:)

i teraz wogóle nie narzekam kumpel po zobaczeniu jak u mnie smiga nfs MW na detalach na maxa w rozdzielczosci 800x600 (na wiecej niestety nie pozwala monitor :(mam teraz semprona 2300+@1900mhz(2700+) oraz 1 giga ramu wszystko synchronicznie z procem jakaś badziewna płyta ale co tam przynajmniej stabilnie to chodzi :D )

kupił takze tego radka tyle ze herculesa oraz procka i giga ramu(ma teraz 3.0HT 800fsb)i takze nie narzeka(nfs mw full detale rozdziałka 1024-768) wiez moge stwierdzic ze to bardzo udana karta i w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego a te 100złróznicy miedzy 9800 to zawsze sto zlotych ktore nie lezą na ulicy.Takie jest moje zdanie

P.S.Mój radzio 9700 non pro chodzi stabilnie na 350 rdzen i 660 pamieci na standardowycm chlodzeniu wiec mysle ze to niezle wziąwszy pod uwage jaki mam zasilacz :lol:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drake a wiec taki juz jest 9700 Pro mam rozumiec?? Chyba lubi byc goracy..... :lol2:

aaa tam muwcie sobie co chcecie te 5000 pkt w 3d marku 03 mnie cieszą :D

ja na moim "badziewnym" medionie po oc miałem ponad 6tys. na słabym procu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że jak dasz w 9700pro takie same taktowania jak w tym medionie to pewnie wyniki będą takie same, i nie masz tak badziewiastej karty...

to ustaw w 9700pro (mez Vmodów) takie takty jak ja w hcujowym medionie 425/780

@ KGB

ale w tym temacie każdy przekonuje że to takie same karty, a są w podobnej cenie

Edytowane przez booczeek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Medion jest spoko karta jak dziala ,a ze kilka padlo to jest fakt

ale z drugiej strony nie tylko mediony padaja

co do takiej samej ceny to bezwzglednie tak ,ale na r9700pro daj zdaje sie ze 4miechy gwary conajmniej ,a na mediona juz nie bardzo

wiec liczenie kasy sie bardziej komplikuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee z Medionami to różnie bywa kolega KGB ma racje jezeli działa normalnie to jest dobrą kartą ale czasem trafia sie lipny model i juz po karcie a w 9700 Pro jara mnie to że w GTA san andreas płynniutko moge grac w 1280x1024 AAx3 :D

p.s nie kłamie!!

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee z Medionami to różnie bywa kolega KGB ma racje jezeli działa normalnie to jest dobrą kartą ale czasem trafia sie lipny model i juz po karcie a w 9700 Pro jara mnie to że w GTA san andreas płynniutko moge grac w 1280x1024 AAx3 :D

p.s nie kłamie!!

Jeeezzuuuuuuu ludzie co to jest jakaś batalia czy ruch wyzwolenia??

Wiadomo nie od dziś że każdy producent wypuszcza lepsze czy gorsze egzemplarze tych samych kart

i nie liczy się powiedzonko typu "mediony czy pality to mega szrot i padają jak muchy" :)

i nawet medion może wysoko pujść, nie ma zasady, zależy kto ma jakie szczęście :D

a tutaj co poniektórzy zapomnieli że główną zaletą 9800 czy tam 9700 jest to ile potrafią z siebie dać

i na tym podłożu porównujemy karty (każdy trafia na co innego)

fajnie booczek że masz spoko sztukę 9700pro ja tam też się ciesze ze swojego 9800pro, bo wiem że takie fajne sztuki nie zdażają się często. B)

apropo ile wycisnełeś ze swojeogo 9700pro fredus??

Edytowane przez ToMkiLeR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość khamilek

wow niezle, ale ze zwykłego 9700 czy Pro? i jakiego Pentagrama załorzyłes?? Masz radiatorki na pamieci?? :D

Zwykły R9700 built by ati na Samcach 2,86ns. na karcie Pentagram alcu i radiatorki.

Ps.Jak masz kupywac pentagrama to alcu spokojnie styknie.U mnie po max o/c i meczeniu karty jest lekko ciepła a penti na 2000rpm jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie kombinuje skąd by tu kase wziąć na Pentaka, sprzydało by sie takie chłodzonko, noi jakieś radiatorki na pamieci :D bo O/C na standartowym chłodzeniu raczej mija sie z celem :wink:

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie kombinuje skąd by tu kase wziąć na Pentaka, sprzydało by sie takie chłodzonko, noi jakieś radiatorki na pamieci :D bo O/C na standartowym chłodzeniu raczej mija sie z celem :wink:

jak masz kupić pentka, to było lepiej od razu dołożyć i qpic 9800pro, dokładając do coolera kasa w sumie ta sama a wydajnością i tak nie dogonisz 98oo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz kupić pentka, to było lepiej od razu dołożyć i qpic 9800pro, dokładając do coolera kasa w sumie ta sama a wydajnością i tak nie dogonisz 98oo

ano widzisz fredus troche skopałeś sprawe :wacko:

troche zbyt pochopnie uwierzyłeś w tą batalie o 9700pro jak na swoje oczekiwania

zdeczko zawiodła cie wyobraźnia, ze jest mala różnica w wydajności (a tylko w cenie)

owszem jest mała, ale w tym co jest fabrycznie

a gdy przychodzi do kręcenia sprawa nie wygląda już tak "podobinie" :sad:

nie na darmo wcześniej było mówione że sprawa z możliwościami

(a co za tym idzie wydajnością) wygląda tak R300>R350>R360

(chyba każdemu na tym forum głównie chodzi po głowie o/c )

ej fredus a ile ci sie kreci ten 9700 ? bo o ile pamietam to przy 380-410 mhz to juz jest wymagany v-mod :)

aj chyba nie musze tobie fredus wspominać ze na 9800pro

(a szczególnie na tym co mam) 420mhz (@XT) na rdzeniu to dopiero początek zabawy w o/c :D

co jak wiadomo przynosi wymierne korzyści :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podniecacie sie... napisał wcześniej że nie ma pieniędzy... niektórzy mają $ a niektórzy nie a ja należe do tych co kupują jeden podzespół na pół roku i musze zyc na dodatek ledwo odpowiadajacy normom.... dlatego ja tesh kupilem 9700..... a pentek ci nie potrzebny kup silencera...

(chyba każdemu na tym forum głównie chodzi po głowie o/c )

otóż to :) Edytowane przez -=drake=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podniecacie sie... napisał wcześniej że nie ma pieniędzy... niektórzy mają $ a niektórzy nie a ja należe do tych co kupują jeden podzespół na pół roku i musze zyc na dodatek ledwo odpowiadajacy normom.... dlatego ja tesh kupilem 9700..... a pentek ci nie potrzebny kup silencera...

otóż to :)

sam sie podniecasz, nie ma pieniedzy a pentka sobie chce qpić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej czy ja cos muwiłem że jestem zawiedziony z radka?? I to że chce dokładac do lepszego pentaka to nie jest jeszcze pewne, i jeszcze go nie kreciłęm, wiec jak narazie siedzcie cicho bo akurat mój egzemplarz moze sie pieknie podkręcac. I tak czy siak nie był bym w stanie dołorzyc do 9800 Pro wic nie robi mi to zadnej różnicy, a z drugiej strony sprawa wygląda nastepująco. Różnica miedzy tymi kartami to 100 zł, a pentagram alcu kosztuje cos w granicach 65 zł, kupie tego pentagrama podkrece go do poziomu 9800 pro i jestem podjarany a 65 zł to nie 100 a wydajnosc mam praktycznie ta samą :-P haha i co mysle ze to wystarczające argumenty :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi