Skocz do zawartości
Jurek 2

Utrata Potencjału Oc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. W krótkich żołnierskich słowach opiszę swój problem. Gdzieś tak do maja mój komp pracował na ustawieniach Szyna 186, mnożnik 12 , V core 1,725V bardzo stabilnie - przez ok. trzy mies zero zwiech i blue screenów. Przyszły wyższe temperatury i musiałem go przestawić na 169*13*1,675 V (chłodzenie nie wyrabiało)

Teraz kiedy przyszły chłodniejsze dni chciałem znowu wrócić do wyższych ustawień ale pojawił się problem ze stabilnością. Procesor przechodzi niby testy w programie HOT CPU (parę godzin) ale .. kiedy gram lub nawet przeglądam www wiesza się wszystko na amen. Nadziałem się nawet na zdjęcie na jednej ze stron gdzie właściwie mogę testować kompa (w image shack) kiedy kliknę w miniaturkę to się otwiera (powiększa) a komp max. w ciągu 15 sek wisi. Na inych obrazkach nic takiego nie ma miejsca. Dawniej kiedy dochodziłem do stabilnych ustawień

objawem niestabilności były blue screeny.Teraz nie występują na stabilnych i przetestowanych gruntownie ustawienach ale komp się wiesza co wcześniej nigdy się nie zdażało. Co się mogło stać - w biosie wszystkie ustawienia jak dawniej, w kompie przybyła tylko sieciówka(zintegrowana nie działa), temperatury w normie, zasilacz Tagan 480 więc spoko daje radę. Mój sprzęt to Athlon 1700 XP+,płyta Soltek 75 FRN-L. pamięci 2*512

Geil 8-3-3-2 w trybie dual. Probowałem zwiększyć vcore na 1,75V , timingi pamięci na optimal - ciągle to samo.

Czy procesor (bo wg mnie on tu jest głównym podejrzanym) może z czasem tracić zdolność do OC ??? Będę bardzo wdzięczny za rady i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko mogę powiedzieć, że loresowi (z forum KŚE i z pclabu) się zrobiło coś takiego na celeron 600 Mhz. Tylko, że on nic nie zmiejszał, a potem zwiększał, tylko miał przez jakiś rok full stabilnie podkręcony, a potem zaczęły się identycznie jak u Ciebie taki nie spodziewane całkiem zwisy. Nic na to nie poradził, tylko musiał zmniejszyć taktowaniie celerona...

pzdr/bis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...