Skocz do zawartości
Eta Liama

Problem Z Dyskiem S-ata2

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, kupiłem dysk S-Ata II Samsung 200GB i nie mogę go zainstalować. Mam płytę Abit NF7-S v2.0 i dysk Seagate Barracuda 7200.7 Ata 100, Do tego dvd. Mam tak podłączone: dysk pod jedną taśmę jako master, dvd pod drugą chyba też jako master. Nowy dysk podłączyłem pod S-ata oznaczone jako 1. W biosie obsługa sata włączona. Włączam windowsa wyskakuje zainstaluj nowy sprzęt: kontroler Raid. Zaistalowałem. Wszedłem na strone abita i ściągnąłem SiliconImage 3112 SATA Driver v1.0.0.50. Zaistalowałem. Restart systemu i nic. Nie widzi dysku, nawet w biosie. Co robić?

EDIT

Jeszcze zrobiłem co na tej stronie było:

EnableBigLba Registry Setting in Windows 2000 and XP

http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm

Edytowane przez Eta Liama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ludzie pomóżcie, szukałem na forum ale nic nie znalazłem, a że jestem zielony w tych sprawach to nie wiem co mam zrobić.

Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows.

Pomocy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ludzie pomóżcie, szukałem na forum ale nic nie znalazłem, a że jestem zielony w tych sprawach to nie wiem co mam zrobić.

Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows.

Pomocy!!!

Ej czlowieku, wyluzuj! Nie spodziewaj sie goracej dyskusji po godzinie od napisania posta - niektorzy z nas maja obowiazki :wink:

Przede wszystkim czy zrobiles wszystko co powinienes zeby widziec dysk w Eksploratorze? Np podzieliles go na partycje i sformatowales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej czlowieku, wyluzuj! Nie spodziewaj sie goracej dyskusji po godzinie od napisania posta - niektorzy z nas maja obowiazki :wink:

Sorry ale dysk jest mi potrzebny "na wczoraj" i sie wkurzam bo powinno działać a nie działa :angry:

Przede wszystkim czy zrobiles wszystko co powinienes zeby widziec dysk w Eksploratorze? Np podzieliles go na partycje i sformatowales?

A jak mam to zrobić skoro mi go nie widzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dobrze to zrozumiałem ale tak zrobiłem: na dysku ustawiłem zworkę aby ograniczało przepustowość z 3GB na 1,5 i mam to podłączone do płyty głównej do slotu Sata nr.1 ale też próbowałem na 2 i też nie idzie.

Jak włączam kompa to na samym początku na tym pierwszym ekranie jak wykrywa sprzęt na chwile wyskakuje coś takiego:

Primary IDE channel no 80 conductors cable installed

a później dalej normalnie już leci

Edytowane przez Eta Liama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi