Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 (edytowane) Mam problem, kupiłem dysk S-Ata II Samsung 200GB i nie mogę go zainstalować. Mam płytę Abit NF7-S v2.0 i dysk Seagate Barracuda 7200.7 Ata 100, Do tego dvd. Mam tak podłączone: dysk pod jedną taśmę jako master, dvd pod drugą chyba też jako master. Nowy dysk podłączyłem pod S-ata oznaczone jako 1. W biosie obsługa sata włączona. Włączam windowsa wyskakuje zainstaluj nowy sprzęt: kontroler Raid. Zaistalowałem. Wszedłem na strone abita i ściągnąłem SiliconImage 3112 SATA Driver v1.0.0.50. Zaistalowałem. Restart systemu i nic. Nie widzi dysku, nawet w biosie. Co robić? EDIT Jeszcze zrobiłem co na tej stronie było: EnableBigLba Registry Setting in Windows 2000 and XP http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm Edytowane 28 Listopada 2005 przez Eta Liama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ej ludzie pomóżcie, szukałem na forum ale nic nie znalazłem, a że jestem zielony w tych sprawach to nie wiem co mam zrobić. Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows. Pomocy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ej ludzie pomóżcie, szukałem na forum ale nic nie znalazłem, a że jestem zielony w tych sprawach to nie wiem co mam zrobić. Dziwna rzecz bo jak biore Panel sterowania -> System -> zakładka Sprzęt -> Menedżer urządeń -> Stacje dysków -> Samsung Sp2004c SCSI Disc Device, to jest napisane że te urządzenie działa poprawnie, w zakładce Woluminy nie ma nic ale jak dam przycisk Wypełnij to się pokazują dane o dysku ale ciągle nie ma go w Eksploratorze Windows. Pomocy!!! Ej czlowieku, wyluzuj! Nie spodziewaj sie goracej dyskusji po godzinie od napisania posta - niektorzy z nas maja obowiazki :wink: Przede wszystkim czy zrobiles wszystko co powinienes zeby widziec dysk w Eksploratorze? Np podzieliles go na partycje i sformatowales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ej czlowieku, wyluzuj! Nie spodziewaj sie goracej dyskusji po godzinie od napisania posta - niektorzy z nas maja obowiazki :wink:Sorry ale dysk jest mi potrzebny "na wczoraj" i sie wkurzam bo powinno działać a nie działa :angry: Przede wszystkim czy zrobiles wszystko co powinienes zeby widziec dysk w Eksploratorze? Np podzieliles go na partycje i sformatowales?A jak mam to zrobić skoro mi go nie widzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[TiLt] Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 zezworkuj dysk na sata1.dyski sata2 na kontrolerze sata1 czesto nie sa prawidlowo wykrywane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 (edytowane) nie wiem czy dobrze to zrozumiałem ale tak zrobiłem: na dysku ustawiłem zworkę aby ograniczało przepustowość z 3GB na 1,5 i mam to podłączone do płyty głównej do slotu Sata nr.1 ale też próbowałem na 2 i też nie idzie. Jak włączam kompa to na samym początku na tym pierwszym ekranie jak wykrywa sprzęt na chwile wyskakuje coś takiego: Primary IDE channel no 80 conductors cable installed a później dalej normalnie już leci Edytowane 28 Listopada 2005 przez Eta Liama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Primary IDE channel no 80 conductors cable installed Ten komunikat oznacza ze na pierwszym kanale IDE masz kabel 40 zylowy, a nie 80 zylowy. Nie ma to nic wspolnego z SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 A czy ma znaczenie to że system mam postawiony na dysku Ata100. Czy problem się rozwiąże jak podłączę dysk z systemem przez seriellela Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 A czy ma znaczenie to że system mam postawiony na dysku Ata100. Czy problem się rozwiąże jak podłączę dysk z systemem przez seriellela To jest prawdopodobne. Ja chyba tak miałem ale stary dysk szybko wywaliłem więc nie pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 a jak uruchamiasz kompa to jak sprawdza dyski to masz tam dyski sata czy tylko te zwykłe ata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eta Liama Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 dobra sprawa zakończona rozwiązanie tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=167458# temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...