Skocz do zawartości
Isaac

Komputer Dla Grafika?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam wielki problem dotyczący procesorów, a dokładniej który z nich lepiej sobie poradzi w przetwarzaniu zarówno grafiki 3d, jak i wielkich plików w psd. Nie ukrywam, że czasami będę miał ochotę sobie pograć w jakieś dobre tytuły.

Zarówno Pentium IV jak i Atlon 64 posiada pewne przydatne komponenty (HT i 3dnow). Dlatego też wybór procesora jest dla mnie bardzo trudny. Proszę tylko o jedno, a dokładniej nie chcę słyszeć wypowiedzi typu - "atlon rulez i bierz go", lub "pentium the best" proszę o wypowiedzi poparte w miarę sensownymi argumentami.

Pozdrawiam, i dziękuję za fatyge.

Edytowane przez Isaac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz zamiar zajmowac sie profesionalnie grafika to jakis Mac g5 bylby idealny :] ..ale raczej na tym we wszystko nie pograsz (tzn. moga byc problemy) Jesli chodzi jedynie o hobby to kup AMD przynajmniej beda lepiej gierki smigac, w ktore chcesz grac od czasu do czasu.

Edytowane przez SlowsilveR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium D 820 - kosztuje 1000zł czyli 500zł mniej niz X2 3800+ a jest od niego wolnijeszy o jakies ~10%

co do gier to chyba wydajniejszy w grach bedzie duet

6800GT & D820

niz

6600GT & X2 3800+ ;)

ale też nie napisałes najwazniejszego ile możesz na to kasy wydac ??

jesli >600zł to kup a64 3000+ gdyż za tą kase nie mozna dostac nowego porzadnego PIV z HT

jesli masz ~700zl jedyny wybór to PIV HT

Edytowane przez andrzejsnk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwoliłem sobie trochę rozszerzyć zakres tego tematu na cały zestaw. Oto co zrobiłem:

Asus A8N-E - płyta główna

Amd Athlon 64 3500+ Venice oem - procesor

Arctic Cooling Freezer 64 -Wentylator procesora

Pamięć 2x DDR 1GB PC3200 400MHz Kingmax - DDR

Ati Radeon X800 GTO2 Sapphire - karta graficzna

Samsung Spin Point 200GB SATA II - dysk

nagrywarka - Benq DW 1640 black

Tagan 430W - zasilacz

Obudowa Modecom STEP 207 Black

Proszę o ocenę zestawu i krytykę jego. Tak jak napisałem na wstępie chciałbym przeznaczyć głównie komputer do grafiki 3d, jak i obsługi mocnych programów z uwzględnieniem gier. Prosze o pomoc także przy wyborze karty graficznej, oraz płyty głównej.

Edytowane przez Isaac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie znalazles GTO2 za 1020 zl ? Bo ja najtaniej gdzie znalazlem to w pcprojekt.pl i tam kupilem za 1060. :] ten 3500+ to 939 czy 754 ? Jesli 939 to plyta glowna to DFI LP Ultra-D bedzie najlepszym rozwiazaniem - i jest tansza. Zasilacz do tego potrzebny, jakis Chieftec albo Huntkey bo Modecom i inne [cenzura] odpadaja, chyba ze z kompa bedziesz pokaz fajerwerkow robil :P Chlodzenie zostaw. Nagrywarke chyba lepszy LG - cena podobna ale za to jest bardzo cicha, wiem bo kumpel ma. Pamiec wzialbym juz Kingston-a bo nie wiem jak z gwarancja w Kingmax-ie. a Kingston ma wieczysta. To chyba wszystko. Jak cos to pisz na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu ramu, czy duża jest różnica między cl 2,5 kingmaxa a cl3 kingstona? Gdyż zastanawiam się czy lepiej kupić 2x gb kingstona 3cl, albo 2x 512 kingstona 2cl. Czy Prędkość będzie na tyle widoczna, żeby opłacało się zainwestować w nie?

Edytowane przez Isaac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi