Isaac Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Witam, mam wielki problem dotyczący procesorów, a dokładniej który z nich lepiej sobie poradzi w przetwarzaniu zarówno grafiki 3d, jak i wielkich plików w psd. Nie ukrywam, że czasami będę miał ochotę sobie pograć w jakieś dobre tytuły. Zarówno Pentium IV jak i Atlon 64 posiada pewne przydatne komponenty (HT i 3dnow). Dlatego też wybór procesora jest dla mnie bardzo trudny. Proszę tylko o jedno, a dokładniej nie chcę słyszeć wypowiedzi typu - "atlon rulez i bierz go", lub "pentium the best" proszę o wypowiedzi poparte w miarę sensownymi argumentami. Pozdrawiam, i dziękuję za fatyge. Edytowane 4 Grudnia 2005 przez Isaac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 pentium d albo athlon x2 nie róznią sie wiele ale athlony lepiej radza sobie w grach ale w programach graficznych nie zostaja w tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Jesli masz zamiar zajmowac sie profesionalnie grafika to jakis Mac g5 bylby idealny :] ..ale raczej na tym we wszystko nie pograsz (tzn. moga byc problemy) Jesli chodzi jedynie o hobby to kup AMD przynajmniej beda lepiej gierki smigac, w ktore chcesz grac od czasu do czasu. Edytowane 3 Grudnia 2005 przez SlowsilveR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Pentium D 820 - kosztuje 1000zł czyli 500zł mniej niz X2 3800+ a jest od niego wolnijeszy o jakies ~10% co do gier to chyba wydajniejszy w grach bedzie duet 6800GT & D820 niz 6600GT & X2 3800+ ;) ale też nie napisałes najwazniejszego ile możesz na to kasy wydac ?? jesli >600zł to kup a64 3000+ gdyż za tą kase nie mozna dostac nowego porzadnego PIV z HT jesli masz ~700zl jedyny wybór to PIV HT Edytowane 3 Grudnia 2005 przez andrzejsnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isaac Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 No właśnie drodzy koledzy trochę się rozpędziliście :D Mi raczej chodziło o w miarę normalne procesory a nie jakieś giganty. Głównie między p4 3,2 ghz 2 mb cathe, a amd atlon 64 3500+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isaac Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 (edytowane) Pozwoliłem sobie trochę rozszerzyć zakres tego tematu na cały zestaw. Oto co zrobiłem: Asus A8N-E - płyta główna Amd Athlon 64 3500+ Venice oem - procesor Arctic Cooling Freezer 64 -Wentylator procesora Pamięć 2x DDR 1GB PC3200 400MHz Kingmax - DDR Ati Radeon X800 GTO2 Sapphire - karta graficzna Samsung Spin Point 200GB SATA II - dysk nagrywarka - Benq DW 1640 black Tagan 430W - zasilacz Obudowa Modecom STEP 207 Black Proszę o ocenę zestawu i krytykę jego. Tak jak napisałem na wstępie chciałbym przeznaczyć głównie komputer do grafiki 3d, jak i obsługi mocnych programów z uwzględnieniem gier. Prosze o pomoc także przy wyborze karty graficznej, oraz płyty głównej. Edytowane 4 Grudnia 2005 przez Isaac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 Gdzie znalazles GTO2 za 1020 zl ? Bo ja najtaniej gdzie znalazlem to w pcprojekt.pl i tam kupilem za 1060. :] ten 3500+ to 939 czy 754 ? Jesli 939 to plyta glowna to DFI LP Ultra-D bedzie najlepszym rozwiazaniem - i jest tansza. Zasilacz do tego potrzebny, jakis Chieftec albo Huntkey bo Modecom i inne [cenzura] odpadaja, chyba ze z kompa bedziesz pokaz fajerwerkow robil :P Chlodzenie zostaw. Nagrywarke chyba lepszy LG - cena podobna ale za to jest bardzo cicha, wiem bo kumpel ma. Pamiec wzialbym juz Kingston-a bo nie wiem jak z gwarancja w Kingmax-ie. a Kingston ma wieczysta. To chyba wszystko. Jak cos to pisz na PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isaac Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 (edytowane) Zmieniłem trochę zdanie. Ponieważ praktycznie po co mi SLI dla karty graficznej z firmy ATI :| Jeśli chodzi o grafę to za 1020 zjadziesz ją tu. Edytowane 5 Grudnia 2005 przez Isaac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazikk Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 To i tak nadal DFI LP Ultra-D jest najlepsza plyta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 najlepsza tak ale nie kazdy lubi tak podkrecac a ja bym zrobil tak ze ta dfi kupil i selekta od pitera i mial 9x300 czyli wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Isaac Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Wracając do tematu ramu, czy duża jest różnica między cl 2,5 kingmaxa a cl3 kingstona? Gdyż zastanawiam się czy lepiej kupić 2x gb kingstona 3cl, albo 2x 512 kingstona 2cl. Czy Prędkość będzie na tyle widoczna, żeby opłacało się zainwestować w nie? Edytowane 5 Grudnia 2005 przez Isaac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 nie nie bedzie a 2gb da niezłego kopa w bf 2 i innych grach a o programach graficzbych to nawet nie mówie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 do tego venice nie potrafi pracować 4x512 ramu z ddr 400 ustawia w najlepszym wypadku 333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 moze ale musi miec t2 a co do ramu kup 2*1gb samsung uccc za ok. 650 zł na allegro sa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2005 Jak chcesz bawić się grafiką polecam raida 0 2X160GB i masz superszybki dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...