Skocz do zawartości
dar3k

Mam 2 Systemy 98 I Xp Chce Usunac 98 Ale Zeby Xp Dzialal..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 2 systemy 98 i XP chce usunac 98 ale zeby XP dzialal!

98 > partycja C

Xp > partycja D

chce usunac windowsa 98 (cala partycje c i polaczyc ja z d) ale tak aby XP dzialal poniewaz teraz jak usune 98 nie zmieniajac nic to nie bedzie sie xp odpalal co musze przegac z partycji c i/lub zmienic w xp aby po usunieciu partycji c windows xp sie odpalal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a nie będzie problemów z ścieżkami? skoro winxp jest na d ( nie wiem gdzie masz program files i documents and settings) to ścieżki obecnie wskazują na d:. po połączeniu partycji (zapewne winxp będzie wtedy na c i może potracić ścieżki i zacznie się wszystko sypać). oczywiście można pewnie bawić się jakoś ręcznie w zmienianie ścieżek w rejestrach albo wykorzystać jakieś zmyślne programy do tego celu.

odnośnie przegrywania plików. ekspertem nie jestem ale u siebie ostatnio robiłem coś podobnego ( kasowałem system z dysku c, ale nie łączyłem partycji) i marudził coś o braku plików ntldr i tym podobnych ( zapewne ukryte są na c:) wydaje mi się że aby to naprawić wystarczy potem uruchomić instalatora z płytki i wybrać naprawę systemu. a w konsoli odzyskiwania "pobawić" się obcijami fixboot , fixmbr , bootcfg.

najlepiej jednak , jeśli nie uzyskasz tutaj odpowiedzi, zajrzyj na forum infojama.pl

Edytowane przez liechmaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawa wygląda tak na dysku jest takie coś jak MBR tam jest program rozruchowy on odczytuje partycje sprawdza która jest oznaczona jako aktywna i na niej szuka systemu w przypadku systemów w2k to co szuka jest program: ntldr.exe ten program uruchomiony odczytuje zawartość pliku boot.ini i wykonuje to co tam jest zapisane czyli uruchamia system

w pliku boot.ini jest zapisane kilka wartości najważniejsze rzeczy są w sekcji: '[operating systems]' tu są wypisane systemy które można uruchomić i ich lokalizacja i kilka innych parametrów:

'multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect'

tu widać zapis startu windowsa XP z pierwszego dysku z pierwszej partycja podstawowej

jak chcesz usunąc windowsa 98 to poprostu usuwasz wpis z pliku boot.ini oraz pliki systemu

ale jak chcesz przenieść windowsa xp na miejsce 98 bez instalacji to cała organizacja oznaczeń dysków C:, D: itd... będzie bez zmian bo win XP nie orientuje oznaczeń dysków według logicznej kolejności jak 98 i wcześniej ale według ich lokalizacji we wpisie w rejestrze montowania napedow wiec to się nie uda xp musie pozostać tam gdzie jest żeby działał albo zmienisz oznaczenia recznie z innego systemu

żeby win xp się uruchamiał idziałał poprawnie musi zostać na dysku D:\ czyli na fizycznie tej partycji jakiej jest teraz

czyli możesz ograniczyć rozmiar dysku C:\ do np kilkunastu MB utworzyć partyjce FAT i tam zapisać ntldr.exe i boot.ini przy pomocy polecenia bootfix resztę z c:\ przydzielić do d:\ i gotowe każde inne rozwiązanie jest raczej trudne do wykonania

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program z MBR(wspólny dla win9x/NT) nie szuka systemu, szuka tylko aktywnej partycji podstawowej i uruchamia program z sektora starowego tej partycji. Dopiero ten program uruchamia własciwy program juz znajdujący się normalnie na dysku, w przypadku windows nt uruchamiany jest ntldr(ten plik nie ma rozszerzenia).

A co do problemu przeniesienia XP to są 2 problemy, jeden to wpisana w systemie lokalizacja systemu. Drugi to wpisana na sztywno duża ilość sciezek do programów i skladników systemu, nie wszedzie sciezki są zastąpione zmiennymi wskazującymi na system.

Jest jeszcze jeden problem, czyli koniecznosc naprawy konfiguracji startowej po sformatowaniu C. Dlatego tutaj przy usuwaniu 98 najlepiej p oprostu normalnie skasowac foldery tego systemu i usunąc go z boot.ini. Nie trzeba potem nic naprawiac.

I jedyne bezproblemowe wyjscie to jak juz napisał Zawadaki, zmniejszenie C do kilku MB i połączenie reszty z D. W przyszłosci mozne je połącyć przy nowej instalacji XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi