dar3k Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 Witam Mam 2 systemy 98 i XP chce usunac 98 ale zeby XP dzialal! 98 > partycja C Xp > partycja D chce usunac windowsa 98 (cala partycje c i polaczyc ja z d) ale tak aby XP dzialal poniewaz teraz jak usune 98 nie zmieniajac nic to nie bedzie sie xp odpalal co musze przegac z partycji c i/lub zmienic w xp aby po usunieciu partycji c windows xp sie odpalal? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liechmaster Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) hmm a nie będzie problemów z ścieżkami? skoro winxp jest na d ( nie wiem gdzie masz program files i documents and settings) to ścieżki obecnie wskazują na d:. po połączeniu partycji (zapewne winxp będzie wtedy na c i może potracić ścieżki i zacznie się wszystko sypać). oczywiście można pewnie bawić się jakoś ręcznie w zmienianie ścieżek w rejestrach albo wykorzystać jakieś zmyślne programy do tego celu. odnośnie przegrywania plików. ekspertem nie jestem ale u siebie ostatnio robiłem coś podobnego ( kasowałem system z dysku c, ale nie łączyłem partycji) i marudził coś o braku plików ntldr i tym podobnych ( zapewne ukryte są na c:) wydaje mi się że aby to naprawić wystarczy potem uruchomić instalatora z płytki i wybrać naprawę systemu. a w konsoli odzyskiwania "pobawić" się obcijami fixboot , fixmbr , bootcfg. najlepiej jednak , jeśli nie uzyskasz tutaj odpowiedzi, zajrzyj na forum infojama.pl Edytowane 6 Grudnia 2005 przez liechmaster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 (edytowane) sprawa wygląda tak na dysku jest takie coś jak MBR tam jest program rozruchowy on odczytuje partycje sprawdza która jest oznaczona jako aktywna i na niej szuka systemu w przypadku systemów w2k to co szuka jest program: ntldr.exe ten program uruchomiony odczytuje zawartość pliku boot.ini i wykonuje to co tam jest zapisane czyli uruchamia system w pliku boot.ini jest zapisane kilka wartości najważniejsze rzeczy są w sekcji: '[operating systems]' tu są wypisane systemy które można uruchomić i ich lokalizacja i kilka innych parametrów: 'multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect' tu widać zapis startu windowsa XP z pierwszego dysku z pierwszej partycja podstawowej jak chcesz usunąc windowsa 98 to poprostu usuwasz wpis z pliku boot.ini oraz pliki systemu ale jak chcesz przenieść windowsa xp na miejsce 98 bez instalacji to cała organizacja oznaczeń dysków C:, D: itd... będzie bez zmian bo win XP nie orientuje oznaczeń dysków według logicznej kolejności jak 98 i wcześniej ale według ich lokalizacji we wpisie w rejestrze montowania napedow wiec to się nie uda xp musie pozostać tam gdzie jest żeby działał albo zmienisz oznaczenia recznie z innego systemu żeby win xp się uruchamiał idziałał poprawnie musi zostać na dysku D:\ czyli na fizycznie tej partycji jakiej jest teraz czyli możesz ograniczyć rozmiar dysku C:\ do np kilkunastu MB utworzyć partyjce FAT i tam zapisać ntldr.exe i boot.ini przy pomocy polecenia bootfix resztę z c:\ przydzielić do d:\ i gotowe każde inne rozwiązanie jest raczej trudne do wykonania Edytowane 6 Grudnia 2005 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2005 Program z MBR(wspólny dla win9x/NT) nie szuka systemu, szuka tylko aktywnej partycji podstawowej i uruchamia program z sektora starowego tej partycji. Dopiero ten program uruchamia własciwy program juz znajdujący się normalnie na dysku, w przypadku windows nt uruchamiany jest ntldr(ten plik nie ma rozszerzenia). A co do problemu przeniesienia XP to są 2 problemy, jeden to wpisana w systemie lokalizacja systemu. Drugi to wpisana na sztywno duża ilość sciezek do programów i skladników systemu, nie wszedzie sciezki są zastąpione zmiennymi wskazującymi na system. Jest jeszcze jeden problem, czyli koniecznosc naprawy konfiguracji startowej po sformatowaniu C. Dlatego tutaj przy usuwaniu 98 najlepiej p oprostu normalnie skasowac foldery tego systemu i usunąc go z boot.ini. Nie trzeba potem nic naprawiac. I jedyne bezproblemowe wyjscie to jak juz napisał Zawadaki, zmniejszenie C do kilku MB i połączenie reszty z D. W przyszłosci mozne je połącyć przy nowej instalacji XP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...