e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ktoś próbował? Planuje małego routerka do NEO+ złożyć i miałoby tam to siedzieć. Potrzebuje aby ten komp był bezgłośny. Będzie siedział w szafie 8) Płyta nie ma możliwości zmiany napiecia/szyny itp. Chłodzony miałby być tym: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 No pasywne to raczej bez wentyla. Maly ten radiator jak by mial bez wentyla chodzic. Ja mialem do PIII 450 Radiator na zajeb..... cienkich zeberakach i chodzil dobrze. Jezeli jakos tam przeplyw powietrza mozliwy bedzie to tak a jak bedzie w szafie za kozuchem babci to odradzam :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytman Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Witam Spoko ze da rade :) Tez robilem ostatnio podobnego routerka na celku366 ... Zastosowalem Radiator od BOXowego Celerona1000MHz ... nawet fajnie sie spisuje :) Caly knyf polega na zastosowaniu aluminiowej rurki typu FLEX, takiej jak masz w starszych brykach do nawiewu powietrza :) Wyginasz rurke pod odpowiednim katem. Jedna strone rury mocujesz do wlotu powietrza w zasilaczu a druga do mocujesz do radiatora chlodzacego proca :) Wentyl od zasilacza zasysajac powietrze jednoczesnie chlodzi procesor i zasilacz ... 8) Polecam :D naprawde skuteczna metoda 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 w zasiłce naoliwij wiatraczek i wyczysć z kurzu, załóż jakiegoś miedziaka bez wentyyla albo z jakimś cichym sunonem na 5V. kumpel w swoim 200 wat wyjął wogóle wiatraczek i mu się nie grzej ni nic.... btw. to chyba jest kuler dla p4 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 wilk100 - jak miałem z tego zdjęcia wyciąć wiatraczek?? Oczywiście będzie sam radiator. tMQ - nie mam zamiaru iść w koszty z tym zestawem. Cokolwiek miedzianego to wydatek, a ja mam tego z odzysku. Fakt - używałem go kiedyś do P4. Jest trochę wydajnieszy od Box'owego, ale to bardziej z powodu szybkiego wiatraka niż porządnego radiatora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ja mam celka 466mhz/2,0V@525mhz/1,8V i pracowal na boxie bez wentyla przy zdietej obudowie potem dalem dla pewnosci wentyl 120mm/5V wiec te 366 to i w zamknietej bez problemu bo to tylko 21W ale jak dasz mniejsze napiecie to ponizej 15W zejdziesz on powinien chodzic stabilnie na 1,5-1,7V wiec pokombinuj z napieciem bo kazda plyta slot1 socked370 daje 1,8V tylko mod trzeba robic napisz jaka plyta czy socket i czy proc na socked czy na slot Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Goffer - płytka ref. intela (nic więcej nie wiem, bo nawet do BIOSu nie mogę wejść - żadne standardowe patenty nie działają :(), Socket370 montowana w starych Optimusach. Pełna integracja (VGA+Sound). Więcej może bede wiedział na dniach.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ... on powinien chodzic stabilnie na 1,5-1,7V wiec pokombinuj z napieciem bo kazda plyta slot1 socked370 daje 1,8V ...o wlasnie idealnym napieciem bedzie 1.8V - bedzie okolo 17W ciepla a kazda plyta na BX sobie poradzi z tym napieicem, co do plyt na LX to chyba ciezko dorwac cos co pociagnie ponizej 2.0V (ale moge sie mylic) a co do radiatora - jak on ma wyprofilowany spod :?: - bo jak bedziesz musial szlifowac to wciecie zeby padsowalo na socketa to wyrazy wspolczucia :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 benek - już jakoś sobie poradze. Najwyżej szlifierką kąrową albo obetne Bosch'em tyle, żeby się mieściło. A co do chipsetu to raczej jest to na moje oko ostro przeszczepiony chipset :P Wychodziły w ogóle LX/BX ze wszystkim onboard? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ... A co do chipsetu to raczej jest to na moje oko ostro przeszczepiony chipset :P Wychodziły w ogóle LX/BX ze wszystkim onboard?a nie doczytalem :oops: stawiam na i810 :) o ile pamietam torszke Optimusow "Neo costam" (takie kosmiczne budy granatowo-biale, ni to walizka ni to nie wiadomo co) bylo na plytkach z tym chipsetem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 No ja też myślalem nad i810, ale... czy wtedy były one dostępne? Zresztą. Jak bede u tego gościa co ma ten zestaw to odkleje radiator z chipsetu i problem odpadnie :P Komp. jeżeli to coś może pomóc to ma obudowę białą i zasilaczo oczywiście inteligentnie pionowo umieszczony :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 No ja też myślalem nad i810, ale... czy wtedy były one dostępne? ...pytanie :!: - Intel o ile dobrze pamietam dla Celkow przeznaczyl i810 a dla PIII i820 co nie wyszlo mu na zdrowie, ale faktycznie tak na czuja mozna tylko zgadywac :( PS byly tez i810 ze Slot1 wiec nawet wczesniejsze plyty byly z tym chipsetem :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk100 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 wilk100 - jak miałem z tego zdjęcia wyciąć wiatraczek?? Oczywiście będzie sam radiator. tMQ - nie mam zamiaru iść w koszty z tym zestawem. Cokolwiek miedzianego to wydatek, a ja mam tego z odzysku. Fakt - używałem go kiedyś do P4. Jest trochę wydajnieszy od Box'owego, ale to bardziej z powodu szybkiego wiatraka niż porządnego radiatora. No przeciez zartuje :D Wiesz co jak juz to zmontujesz i przejdze wtepne testy :D to espomnij jak chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ktoś próbował? Planuje małego routerka do NEO+ złożyć i miałoby tam to siedzieć. Potrzebuje aby ten komp był bezgłośny. Będzie siedział w szafie 8) Płyta nie ma możliwości zmiany napiecia/szyny itp. Chłodzony miałby być tym: powiem krotko szukaj!!!! :wink: bylo juz gdzies o tym :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Dla Celka 366 nie było. Wiem powiem krótko. Ssss... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Dla Celka 366 nie było. Wiem powiem krótko. Ssss...Sssss???? co co chodzi.... wiem moglo nie byc ale analogicznie do innych procow - zrob uklad ktory wlacza wentyla jak temp przekracza 50C i juz - kuzyn to ma i dziala..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Spoko da rade. Jak kiedys oddalem koledze w potrzebie swoj coolerek to moja celinka 333 PPGA smigala BEZ NICZEGO przez okolo tydzien i zadnego zwisu nawet nie zaliczyla. Temp w szczegolnosci gdy sie zapuscilo jakas gre podchodzila pod 80C ale proc przetrwal i dziala sobie nadal. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 wszystkie plytki na socked370 pociagna 1,8V wiec na twoim miejscu gruby zastanowil bym sie nad vmodem na te 1,8V to da ci jakiś 4W mniej czyli kolo 17W co ci powinno pozwolic zamknac obudowe w te 80*c mi sie niechce wierzyc bo mialem sporo celkow mandocino i kazdy zaliczal zwis przy 50-60*c max ale najlepiej nie przekraczac 45*c ja na swoim 466mhz/2,0V@525mhz/1,8V mam teraz 25*C ale jak zdejme wentyl i zamkne pudlo to do 40 nawet nie dojde Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Ja mam to co w podpisie ... przy podkręconym procu jadę na MALUTKIM TITANie z wentylem puszczonym na 5V ... więc troche większy radaitor i jazda ... nie powinno byc kłopotu ... tymbardziej bez kręcenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Miałem kiedyś Celerona 366 na slot 1 @ na 416- chodził tylko na radiatorze- gorący był, ale przez 2.5 roku chodził super stabilnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Moj stary c800 dzialal tydzien dni i noce jako 566 bez wiatraka i mimo temperatury 46-48 stopni wszystko dzialalo stabilnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 też przeprowadzałem takie eksperymenty i nawet całkiem ładnie to wychodziło. Procek z podpisu śmigał na 1.4 V i samym radiatorku. Coprawda był na niego skierowany jeden z wiatraczków z obudowy ale był on ściszony tak że nie było go słychac. temp dochodziła ekstremalnie do 51 C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ..to nie lepiej jakas C3 kupic. VIA C3 700 SAM2 1.6V FSB133 - 85,99 VIA C3 800 SAM2 1.6V FSB133 - 95,99 VIA C3 866 EZRA 1.3V FSB133 - 109,99 ..netto. do tego wyrwiesz plyte na BXie moze nawet za 30-70 zetow jak dobrze zagadasz z jakims serwisantem. i raczej na 100% pojdzie na pasywnym a jak sie wyrzucisz te 15 zetow wiecej to i mniej pradu zje.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ..to nie lepiej jakas C3 kupic. VIA C3 700 SAM2 1.6V FSB133 - 85,99 VIA C3 800 SAM2 1.6V FSB133 - 95,99 VIA C3 866 EZRA 1.3V FSB133 - 109,99 ..netto. do tego wyrwiesz plyte na BXie moze nawet za 30-70 zetow jak dobrze zagadasz z jakims serwisantem. i raczej na 100% pojdzie na pasywnym a jak sie wyrzucisz te 15 zetow wiecej to i mniej pradu zje.. no nie wiem czy to dobry pomysl to zalezy do czego to ma byc bo w polowie zastosowan c3 800 ma wydajnosc celka 400 ( testy u toma ) wzasadzie c3 dobrze wypada tylko w kompresji zip wiec wydanie 100pln na taka zabawke moze sie okazas bez sesu a pradu to ciagnie porownywalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ..to nie lepiej jakas C3 kupic. VIA C3 700 SAM2 1.6V FSB133 - 85,99 VIA C3 800 SAM2 1.6V FSB133 - 95,99 VIA C3 866 EZRA 1.3V FSB133 - 109,99 ..netto. do tego wyrwiesz plyte na BXie moze nawet za 30-70 zetow jak dobrze zagadasz z jakims serwisantem. i raczej na 100% pojdzie na pasywnym a jak sie wyrzucisz te 15 zetow wiecej to i mniej pradu zje.. no nie wiem czy to dobry pomysl to zalezy do czego to ma byc bo w polowie zastosowan c3 800 ma wydajnosc celka 400 ( testy u toma ) wzasadzie c3 dobrze wypada tylko w kompresji zip wiec wydanie 100pln na taka zabawke moze sie okazas bez sesu a pradu to ciagnie porownywalnie ..nie mowie ze nie mozna kupic taniej bardziej wydajnego proca. durnia 600 mozna zlowic za 50 zetow a plyte na KT133 do niego za 100 (ostatnio Action umiescil plyty serwisowe w cenniku hurtowym). ale tu chodzi o malo ciepla i cisze a C3 bija Celki na glowe (choc ponoc pojawila sie nowa wersja Celka 400 w 0,13 ktora ma podobne parametry - bylo o tym na tweaku - ale to chyba poza zasiegiem). pozatym nie wydaje mi sie zeby miala stac na tym winda wiec moim zdaniem warto sie zastanowic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 bez problemu moze byc sam ten radiator, u mne na serwie na celku 300A jest boxowy radiator a wenty jest wylaczony, w zasilce tak samo wiatraczek wylaczony i chodzi wszystko elegancko ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Goffer - vmod jest nóżkami czy na mobo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 ..to nie lepiej jakas C3 kupic. VIA C3 700 SAM2 1.6V FSB133 - 85,99 VIA C3 800 SAM2 1.6V FSB133 - 95,99 VIA C3 866 EZRA 1.3V FSB133 - 109,99 ..netto. do tego wyrwiesz plyte na BXie moze nawet za 30-70 zetow jak dobrze zagadasz z jakims serwisantem. i raczej na 100% pojdzie na pasywnym a jak sie wyrzucisz te 15 zetow wiecej to i mniej pradu zje.. NIE bo taki celek 333 czy tam ile jest wydajniejszy od niego.... i tanszy... i przy duzym radiatorze spox chodzi...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 vmod jest nóżkami czy na mobo? mozna nozkami a mozna na mobo (w sockecie) najlepiej jest odizolowac (wylamywania nie polecam) VID2 wtedy z 2.0V zrobi sie 1.8V sciagnij TEN dok. (2.5mb) strona 20 tabelka napiec, strona 81 rozklad nozek na prockach PPGA (VIDow szukaj w prawym, gornym rogu) PS wyprowadzenia VID sa zgodne z FCPGA wiec mozesz zerknac tez tu http://www.4max.com.pl/napCPU.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goffer Opublikowano 18 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2002 Goffer - vmod jest nóżkami czy na mobo? to wszystko jedno przecie czy piloczysz sygnały na procu czy na mobo ale na mobo jest wygodniej ( z drugiej strony na lutowaniu socketa ) gdzies mialem do tedo opis bo kiedyś kumplowi robilem tylko o 0.2 w gore jak znajde do ci dam. dymy c3 wydziela podobne ilosci ciepla co celek mendocino 366mhz/1,8V tego i tego mozesz dac bez wentyla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...