Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 ...a ja myślę, że nie tylko MS, ale wszystkie co bardziej liczące się firmy wykorzystują numerki do marketingu. Chodziło mi jednak o to, że MS mogło wprowadzić ntfs do 9x - czasu było dużo - ale tego nie zrobili. Zamiast tego np. rozwijali support dla 16bit w NT - bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 ...a ja myślę, że nie tylko MS, ale wszystkie co bardziej liczące się firmy wykorzystują numerki do marketingu.Tylko Widzisz, Microsoft od dawna uzywa do marketingu nazw nie numerków. I tak dziś mamy Windows 7 będacy wersją .. 6.1. Supportu dla 16 bit był poprawiany głównie pod kątem stabilnosci, nie pod prace programów. Nawet emulator DOS do dzis identyfikuje się jako piąta wersj DOS. Poza tym ograniczeniem do wprowadzenia NTFS była chociazby 16 bitowa podstawa systemu opartego na DOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Praktycznie każdy istniejący system wykorzystuje bardziej lub mniej zintegrowane podsystemy do bootowania - tu głównie chodzi o kompatybilność z BIOSami. 9x to był "zlepek" 2 systemów - 16 i 32bit. Ale ok - nie kłóćmy się o historię ;) Dobranoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Pierwsze porównanie pokazuje, że można kupić całkowicie gołego lapa (brak BT to "skandal" w dzisiejszych czasach) - za ogromne pieniądze. Drugie porównanie pokazuje, że topowe Vaio jest niezbyt konkurencyjne (szczególnie bateria i pamięć - przepaść technologiczna) w porównaniu do Maca - a cena niewiele niższa. BlueRay na lapie to (IMO) tak samo jak oglądać film HD na tv 20" z pierdziawkami zamiast głośników ;) - aczkolwiek pewnie niedługo będzie całkiem sporo takich na rynku... SGJ: niech Ci będzie - chciałbym jednak zauważyć, że od 95 było jeszcze kilka wersji kernela - więc to nie jest do końca dobry argument. Jeszcze doprecyzuję, aby zamętu nie wprowadzać. Poprzedniego posta pisałem w oparciu o porównanie z 25 sierpnia - Vaio 13"1 z rozdzielczością 1600x900 vs MacBook Pro 15" z rozdzielczością 1440x900. Zauważ, że nie twierdzę, że wszystkie PC są dużo tańsze. To jest prawda w przeważającej większości przypadków, niemniej oczywiście znajdziesz sprzęt tylko trochę tańszy. Mówię, że porównujesz laptopy innej klasy i ta matryca stanowi naprawdę bardzo poważny fragment ceny Vaio. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 ... zamiast wypuszczać kolejną nakładkę postaci 95 można było od razu pojechać z NT. Windows NT 3.5 było na rynku rok wcześniej niż Windows 95. (jeszcze wcześniej był NT 3.1 ale nie do PC) Nie zawojował rynku z podobnych przyczyn jak OS/2 od IBM. Większość oprogramowania była i tak 16-bit pod DOS i sprzęt do nowych systemów 32-bit był drogi. Win 95 wymagał około połowę RAM koniecznego do rok starszego WIN NT 3.5 Ponadto oprogramowanie 32-bit można było uruchomić już w win 3.11 z odpowiednim dodatkiem ( Win32s). Przykładowo SuperPi jest 32-bit i można to uruchomić w nakładce na DOS takiej jak win 3.11 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Nie zawojował rynku z podobnych przyczyn jak OS/2 od IBM.tzn, z jakich? ;) Uśmiecham się, bo do tej pory mam okazję podziałać na OS/2 Warp, za to NT3.5 to już dawno zapomniana historia... ...pomijając, że interfejs graficzny jak dzień do nocy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...