Skocz do zawartości
[Dante]

Prośba O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Doceniłbym każdy rodzaj pomocy, nie proszę o gotowy program, tylko o sugestię, gdyż ciężko mi napisać ten program.

Chcę napisać go na instrukcjach if odwołując się do procedur które poprawiają konkretne rodzaje błędów. Program ma być napisany w dowolnym kompilatorze Pascala.

Polecenie brzmi:

"Napisać program do formatowania tekstu zapisanego w pliku. Program powinien poprawiać wielkość liter w wyrazach (pierwsza litera zdania duża, pozostałe małe), odstępy między wyrazami (zastąpienie ciągu znaków spacji i tabulacji jedną spacją), odstępy związane ze znakami interpunkcyjnymi (brak odstępu przed znakiem i odstęp po nim) oraz odstępy pomiędzy akapitami (zastąpienie kilku kolejnych pustych linii jednym wierszem). Dodatkowo program powinien umożliwić automatyczne zawijanie tekstu do nowej linii po osiągnięciu określonej długości

wiersza. Parametry pracy programu (nazwy plików i maksymalna długość wiersza) należy pobierać z argumentów wywołania programu."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalbym petle aby leciala po kazdym znaku, zmienna przechowujaca poprzedni znak i sprawdzal co mam teraz i co bylo znak do tylu. Jezeli sa dwie spacje to jedna kasuje, jezeli przed przecinkiem jest spacja to kasuje, jezeli jest jakas litera lub cyfra a przed nia nie ma spacji to ja dodawal itd

Analogicznie z wielkoscia liter i enterami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

razor1 napisał(a):

Tu aż sie prosi zastosować wyrażenia regularne, ale czy/w jakim stopniu one istniją w pascalu tego nie wiem. A ify zawsze też można dodać.

Raczej w Pascalu to ich nie ma, chyba że jakieś dodatkowe bibliteki, do takiego zadania najlepszy byłby Perl tam wyrażenia regularne są w standardzie języka i jednym takim wyrażeniem pewnie dałoby się całe zadanie załatwić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi