Skocz do zawartości
pablo163

Roznica cen Polska -Inne kraje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem teraz w Brukseli i jest tu sporo sklepow z czesciami komputerowymi.W sklepach znajduje sie bardzo duzo czesci do modyfikacji komputera ,typu wiatraczki podswietlana neony wc .... i obudowy qture to mnie najbardziejh zaciekawily a mianowicie Thermaltake Highest Xaser II A5000A Plus

qtura to w Polsce kosztuje998zl w pewnym serwisie a w Brukseli 189Euro =740zl(189E*3.92zl) i do tego na granicy odliczamy podatek vat 22% to wychodzi ok 630-650 zl nawet mniej .Sklep ten jest jednym z lepszych sklepow w Brukseli .Czemu jest tak duz ruznica w cenie???

Prosze o wypowiedz na ten temat .Czy wejscie do unii wyrowna ceny sprzetu.Tak samo z praca W brukseli sr placa to 1500E a w polsce 1000zl , czy to tez sie zmieni???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez to normalne ze w polsce wszystko drogie np. ceny mieszkan

centrum berlina chata 200m2 za 400tys zlotych - wszystkie media itp.

polska- domek 78m2 z niczym daleko od czego kolwiek - 500zlotych - bo gdzies w gorach

wlochy - willa 100m2 z widokiem na moze + dzialka 1450m2 za 250 tys zlotych - a u nas drogo jak ....

czekam az zarobie troche kasy i wybywam z tego je... kraju.....

smietniskowo sie zrobilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

centrum berlina chata 200m2 za 400tys zlotych

Bzdury gadasz, Berlin jest o wiele drozszy od takiej Warszawy, choc kolo mnie wlasnie wybudowali zajebiaszczy blok(marmury itp), gdzie apartament 200m2 kosztuje 1,6 mln PLN (2000$ za metr) :)

Nawet w Moskwie mieszkania sa drozsze niz w Warszawie

... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polska- domek 78m2 z niczym daleko od czego kolwiek - 500zlotych - bo gdzies w gorach

wlochy - willa 100m2 z widokiem na moze + dzialka 1450m2 za 250 tys zlotych  - a u nas drogo jak ....

smietniskowo sie zrobilo

popieram ja koncze 1kl LO i spadam do brukseli szkoly sa tu normalne polskie .I jest duzo lepiej!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz kazdy wie swoje... widzialem oferty porownywalne.... orientuje sie....

Moze, ale napewno nie w cenach mieszkan w europie zachodniej.

A moze w NY czy Londynie mieszkania sa tez tansze niz w Polsce?

200m2 apartament na Manhattanie to wydatek rzedu kilku mln $. w W Londynie zwykle mieszkanie w centrym kosztuje majatek (kilkaset tysiecy funtow), a co dopiero apartament 200m2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200m2 apartament na Manhattanie to wydatek rzedu kilku mln $. w W Londynie zwykle mieszkanie w centrym kosztuje majatek (kilkaset tysiecy funtow), a co dopiero apartament 200m2.

ale my polacy inaczej przeliczamy kase .Za granica kase przelicza sie tak za 1h pracy co moge sobie kupic a poza tym kudzie biora kredyty ktore sa z"ajebiscie nisko oprocetowane i mozna zyc zobacz w polsce jezdza malmuchami i innymy samochodami slabej klasy a za granic kredyt prawie 0% mercedesy volva itp i mozna zyc !!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlochy - willa 100m2 z widokiem na moze + dzialka 1450m2 za 250 tys zlotych  - a u nas drogo jak ....

smietniskowo sie zrobilo

popieram ja koncze 1kl LO i spadam do brukseli szkoly sa tu normalne polskie .I jest duzo lepiej!!!!!!!!!!!
Paweł zasmuciłeś mnie :evil: . Już nie będziemy razem melanzowac :evil: . Ale zobaczysz wpadne do tej twojej brukseli i tam sie naje***** ;). Tak BTW ile kosztuje przesylka z Brukseli do Polski? Może coś byś mi kupił :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mowie o europie - niemcy francja wlochy hiszpania a nie posrany NY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak skończę szkołę to też jak najszybciej to USA :D

Święte słowa. Mi tez sie marzy USA. Jak braciak mi zaczol opowidac jak tam jest to wymieklem. Tam jak ktos pracuje to stac go na wszystko i to jest najlepsze w stanach :D. A w polsce mozesz pracowac jak gupi i cie na skarpetki nie stac :? :lol: :cry: . Dlatego USA roX. Ewentualnie Hiszpania, Francja :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja mowie o europie - niemcy francja wlochy hiszpania a nie posrany NY

a Londyn to co? Afryka?

Nie podniecaj sie tak, pomysl chwile logicznie. Czy jeden z 5-ciu najbogatszych krajow swiata mialby w swojej stolicy mieszkania tansze niz w prowincjonalnej z ich punktu widzenia Warszawie???

Na jakiej podstawie wysnules takie wnioski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smietniskowo sie zrobilo

popieram :) skoncze LO i wybywam stąd. Nie widze tu przyszłości :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smietniskowo sie zrobilo

popieram :) skoncze LO i wybywam stąd. Nie widze tu przyszłości :cry:

Nom święte słowa :!: W USA czy innym bogatym kraju nie będzie problemu, żeby znaleźć dobrą prace :!: :twisted: . Jebać Polske i komuchów :!: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiecie moze jak tam w Danii ? Jezyk podstawowy oprocz dunskiego to angielski, wyumiem sie anglika i myslalem nawiewac do Danii za praca. W ogoel zbaczam z tematu, ale ktos moglby mi powiedziec jaka prace najlatwiej znalezc za granica (dobrze platna) no i legalna oczywiscie. Na budowie nie bede pracowal :) Informatyk moze byc ? ale w czym ma byc dobry... ? pewnie programistow nie beda potrzebowali, to w takim razie kogo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAsne panowie, po LO i wyjazd do stanow bo tm czekaja na takich wykształconych obcokrajowcow. Po LO ledwo co jezyk znacie(jak ktos zna narpawde wypas to przeraszam) i jush USA zwojujecie. Sorki ala chyba, ze ktos ma WIELKIE plecy i dostanie odrazu wypas robote po LO to przepraszam ale piepszenie o czyms takim to sie qpy nie trzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla scislosci to ja mam taki plan

studia (nie wiem jaki kierunek, a tu juz 3 LO)

poszukanie dobrej pracy w polsce - znajde - zostaje

nie znajde - poszukanie dobrej pracy za granica, najlepiej w Danii

Dorobienie sie kasy i zalozenie wlasnej firmy w Polsce, zeby miec z tego dobry dochod (5000 na miesiac po odliczeniu inwestycji). Ew. zajmowanie sie firma ojca jak bedzie trzeba... Tylko ze UE straszy i nie wiadomo jak z tym rolnictwem bedzie... :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAsne panowie, po LO i wyjazd do stanow bo tm czekaja na takich wykształconych obcokrajowcow. Po LO ledwo co jezyk znacie(jak ktos zna narpawde wypas to przeraszam) i jush USA zwojujecie. Sorki ala  chyba, ze ktos ma WIELKIE plecy i dostanie odrazu wypas robote po LO to przepraszam ale piepszenie o czyms takim to sie qpy nie trzyma.

O stary nie szczailes w ogole. Po LO do USA i tam studiowac! Wiesz po samym LO to bedziesz zwyklym robolem za 8$/H i wiecej :D. A tak prawde mowiac Amerykanie po studiach sa gupsi niz polacy po LO, taka prawda (sa wyjatki). Cos jeszcze napisze jak mi sie przypomni :). A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiecie moze jak tam w Danii ? Jezyk podstawowy oprocz dunskiego to angielski, wyumiem sie anglika i myslalem nawiewac do Danii za praca. W ogoel zbaczam z tematu, ale ktos moglby mi powiedziec jaka prace najlatwiej znalezc za granica (dobrze platna) no i legalna oczywiscie. Na budowie nie bede pracowal :) Informatyk moze byc ? ale w czym ma byc dobry... ? pewnie programistow nie beda potrzebowali, to w takim razie kogo ?

Najłatwiej to jakiegoś robola(bar, budowa itp). A informatyczne to np: w jakims banku czy innej instytucji nadzorowal bys kompy, jak cos sie sypnie to naprawiasz itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorobienie sie kasy i zalozenie wlasnej firmy w Polsce, zeby miec z tego dobry dochod (5000 na miesiac po odliczeniu inwestycji). Ew. zajmowanie sie firma ojca jak bedzie trzeba... Tylko ze UE straszy i nie wiadomo jak z tym rolnictwem bedzie...  :cry:

To masz podobne plany do moich :). Tylko ja nie wiem jak ze studiami, jak sie dostane na jakes trfne czyli np "operator powierzchni płaskich" to dziękuje będę szukać szczęscią gdzie indziej ;).PS: Czemu akurat Dania cie interesuje? Masz tam rodzine znajomych? Dla mnie to USA albo Szwecja, bo dobre zarobki i net zajebiscie szybki i zajebiscie tani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAsne panowie, po LO i wyjazd do stanow bo tm czekaja na takich wykształconych obcokrajowcow. Po LO ledwo co jezyk znacie(jak ktos zna narpawde wypas to przeraszam) i jush USA zwojujecie. Sorki ala  chyba, ze ktos ma WIELKIE plecy i dostanie odrazu wypas robote po LO to przepraszam ale piepszenie o czyms takim to sie qpy nie trzyma.

O stary nie szczailes w ogole. Po LO do USA i tam studiowac! Wiesz po samym LO to bedziesz zwyklym robolem za 8$/H i wiecej :D. A tak prawde mowiac Amerykanie po studiach sa gupsi niz polacy po LO, taka prawda (sa wyjatki). Cos jeszcze napisze jak mi sie przypomni :). A

Sorki ale nic nie pisales o studiowaniu, wywnioskowalem ze od razu po LO i do pracy, sorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorobienie sie kasy i zalozenie wlasnej firmy w Polsce, zeby miec z tego dobry dochod (5000 na miesiac po odliczeniu inwestycji). Ew. zajmowanie sie firma ojca jak bedzie trzeba... Tylko ze UE straszy i nie wiadomo jak z tym rolnictwem bedzie...  :cry:

To masz podobne plany do moich :). Tylko ja nie wiem jak ze studiami, jak sie dostane na jakes trfne czyli np "operator powierzchni płaskich" to dziękuje będę szukać szczęscią gdzie indziej ;).PS: Czemu akurat Dania cie interesuje? Masz tam rodzine znajomych? Dla mnie to USA albo Szwecja, bo dobre zarobki i net zajebiscie szybki i zajebiscie tani.

To sie razem wybeirzemy ;)

Mysle tez o architekturze... interesuje mnie to, ale kompletnie nic nie wiem o zawodzie, nie mam zadnej wiedzy, no i zapewne trzeba miec fizyke bardzo dobrze opanowana...

Dlaczego Dania ? jedno z najwiekszych PKB na osobe, na swiecie :) zarobki napewno nie sa tam male, poza tym jezykiem podstawowym jest angielski, a tego latwiej sie nauczyc niz szwedzkiego (a moze w Szwecji tez maja podstawowy angielski ? )

USA jak dla mnie odpada

1. Odleglosc, raz za czas chcialoby sie wrocic do domu

2. Ogolna kultura i wladza. Wiecej mrowek jak w USA to nie ma nigdzie na swiecie. Po prostu ogolna niechec do USA

3. Przy ewentualnych problemach nie mam zadnych znajomych ani nic. W Danii tez nie, ale to raptem kilkaset kilometrow od domu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale ty mowisz o apartamentach a ja nie ku..... nie denerwuj mnie - chodzi mi o zwykle domy - a dlatego u nas jest drozej bo kurde nasz kraj jest popie.......

LOL sam napisales 200m2 w Berlinie, to dla Ciebie nie apartament? :lol:

Jakakolwiek nieruchomosc w centrum Berlina jest drozsza od podobnej w Warszawie.

Z mojej strony EOT. Za duzo Cie to stresu kosztuje. Jak nie chcesz skumac, trudno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sie razem wybeirzemy ;)

Mysle tez o architekturze... interesuje mnie to, ale kompletnie nic nie wiem o zawodzie, nie mam zadnej wiedzy, no i zapewne trzeba miec fizyke bardzo dobrze opanowana...

Dlaczego Dania ? jedno z najwiekszych PKB na osobe, na swiecie :) zarobki napewno nie sa tam male, poza tym jezykiem podstawowym jest angielski, a tego latwiej sie nauczyc niz szwedzkiego (a moze w Szwecji tez maja podstawowy angielski ? )

USA jak dla mnie odpada

1. Odleglosc, raz za czas chcialoby sie wrocic do domu

2. Ogolna kultura i wladza. Wiecej mrowek jak w USA to nie ma nigdzie na swiecie. Po prostu ogolna niechec do USA

3. Przy ewentualnych problemach nie mam zadnych znajomych ani nic. W Danii tez nie, ale to raptem kilkaset kilometrow od domu..

Zapomnij o architekturze, moj kolega znakomity matematyk i fizyk, 4 lata uczeszczal na kurs rysunku niezbedny przy egzaminach na architekture(cos a'la egzamin na ASP) i i tak sie nie dostal. Tak jest od groma swietnych kandydatow, a miejsc malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi