Skool Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Witam Mam pytanie bo sie nie orientuje za bardzo kupilem uzywany komputer w sklepie komputerowym i posiada on licencje na windowsa 2000 dla 1-2 CPU jest taka naklejka na obudowie z numerem seryjnym. ale nie bylo przy tym komputerze oryginalnej plyty od windowsa, wogole nie bylo plyty. Czy musze posiadac oryginalna plyte windowsa czy tylko wystarczy licencja ? zeby miec zainstalowany win na komputerze firmowym ? Moge zainstalowac windowsa z pirata i podac numer seryjny przy instalacji ale nie bede mial plyty. ? :blink: Prosze o wyjasnienie Dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 tu masz wyjasnienie od samego zainteresowanego :PP -->>http://www.microsoft.com/poland/partner/oem/licencjonowanie.mspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skool Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Dzieki za info ale jakos nie dalo mi odpowiedzi czy moge korzystac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 (edytowane) hologramowa naklejka to jednoczesnie certyfikat mozesz na tym kompie spox instalowac winde ale.......... najlepiej skopiowac sobie z oryginalu plyte cd ( ta wersje do ktorej masz licencje ) jak kupiles legalnie to masz faktorze a na niej jest napisane ze kupiles winde z licencja i prawa przechodza na ciebie nie pisales czy to OEM czy BOX od tego zalezy gdzie to mozesz instalowac jesli OEM to umowa miedzy toba a sprzedawca jesli pudelko to miedzy toba a microsoftem Edytowane 12 Stycznia 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 microsoft dopuszcza brak 1-2 z atrybutów legalności którymi są : *Naklejka licencyjna *Oryginalny nośnik *Umowa (najczęściej znajduje sie na CD) *Książeczka z instrukcją *Dodatkowym może być faktura na zakup systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 trzeba by przykleic topic o licencjach-ludzie zaczynaja sie BAC !!!!!!!! :PPPPPPPPP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skool Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 kupilem uzywany komputer markowy firmy Dell tylko z licencja bez plyty. Ma naklejke hologramowa na obudowie na 1-2 CPU a dodatkowo mam fakture zakupu ze sklepu komputerowego na firme wszystko. Czyli mowiac krotko moge zainstalowac tego win 2000 nie majac oryginalnej plyty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davero Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 (edytowane) Sądzę, że mająć potwierdzenie zawarcia umowy licencyjnej (naklejka) i umowy o przeniesieniu praw z licencji na aktualnego właściciela kamputera (faktura), można byłoby zainstalować system z kopii zapasowej, bo tę wolno wykonać. Tyle tylko, że skoro nie masz oryginalnej płyty, to pewnie nie masz też dostępu do kopii zapasowych z niej. Żeby system działał, trzeba byłoby przy instalacji wpisać kod znajdujący się na naklejce (tak jest przynajmniej przy Win98). Jak zdobędziesz płytę z Win2000 na giełdzie/w sieci, to będzie musiała być ona skrackowana, bo na Twój kod nie zareaguje. A posiadanie takiej płyty (obrazu płyty) legalne raczej nie jest. Może po prostu napiszesz do Microsoftu z pytaniem: "Kupiłem komputer, nabyłem prawa z licencji OEM, nie mam nośnika - co robić?" Edytowane 13 Stycznia 2006 przez Davero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 13 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2006 jeszcze raz: mozesz uzywac zadnych crackowanych plyt masz zainstalowany system wiec wiesz jaka masz wersje musisz taka znalezc pozyczyc zrobic kopie i juz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...