Skocz do zawartości
Kaeres

Nowy celeron 1.8 @ 2.2

Rekomendowane odpowiedzi

Jatam sie nie bawie w wojne INTEL AMD  

Kaeres  kiedy bedzesz mial go w domu i nim zakrecisz chce to widzeć   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  

będze na co patrzeć :P  :P  :P  :P

nie wiesz o tym ze kareres musi miec do tego nowe Mobo - to sie nazywa byc wyjelenionym :wink:

No chyba ze chlopak jest majetny :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie był bym taki pewien, 1.9TDI w wydaniu VW ma juz 150KM a 1.6 102? wiec co ty porównujesz? jedynie to 1.9TDI z 1.8 benzyna turbo (150KM) ale i tak zawsze Diesel ma lepszy moment obrotowy :)))

Z reszta Intel jak Diesel tani w eksploatacji (awaryjnosc) troszeczke drozszy od AMD (Benzyna) a i tak coraz czesciej nabywany przez uzytkowników Intel (Diesel) :)))))))))

Ty porównujesz Turbo Diesla (i do tego wyżyłowanego) z wolnossącym benzyniakiem. Weź to pod uwagę. Tak czy inaczej silniki takiej Hondy (wolnosąące) 1,6 mają po 160KM, a silniki (benzynowe) wankla potrafią mieć z pojemności 1,3 litra pod 200 KM... (Mazda)

Tak czy inaczej porównywanie silników z prockami nie ma większego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie był bym taki pewien, 1.9TDI w wydaniu VW ma juz 150KM a 1.6 102? wiec co ty porównujesz? jedynie to 1.9TDI z 1.8 benzyna turbo (150KM) ale i tak zawsze Diesel ma lepszy moment obrotowy :)))

Z reszta Intel jak Diesel tani w eksploatacji (awaryjnosc) troszeczke drozszy od AMD (Benzyna) a i tak coraz czesciej nabywany przez uzytkowników Intel (Diesel) :)))))))))

Ty porównujesz Turbo Diesla (i do tego wyżyłowanego) z wolnossącym benzyniakiem. Weź to pod uwagę. Tak czy inaczej silniki takiej Hondy (wolnosąące) 1,6 mają po 160KM, a silniki (benzynowe) wankla potrafią mieć z pojemności 1,3 litra pod 200 KM... (Mazda)

ja dalem tylko przyklad a wy odrazu mi to o jakis 16zaworowych czy kto wie jakich. POwiedzialem ogolnie o silnikach diesla ze muszamiec wieksza pojemnosc zeby dorownac benzyniakom i mniej wiecej taka sama zaleznosc zachodzi z p4 i athlonem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dalem tylko przyklad a wy odrazu mi to o jakis 16zaworowych czy kto wie jakich. POwiedzialem ogolnie o silnikach diesla ze muszamiec wieksza pojemnosc zeby dorownac benzyniakom i mniej wiecej taka sama zaleznosc zachodzi z p4 i athlonem

Dales glupi przyklad i sam sie wkopales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do rzekomej niestabilności AMD to się nie zgodze. Jade na Win XP od ok lutego, gdy zmieniłem sprzet i wszystko pięknie chodzi nie licząc lekkiego zapchania się systemu prz bardzo liczne programawanie i gry. Ale to już wina windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i Intel 1.6A niekrecony to porazka ale malo jest ludzi, ktorzy nie wykreca go na min 2.4. Ja bez laski wyciskam z niego 2.75Ghz niestety moje pamieci pozwalaja stabilnie tylko do 2.6Ghz.

Jaka seria procka i jaki tydzien ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale zły przykład. Za dużo różnych wersji silników jest, żeby tak prosto porównywać. Bo teraz nie jest już tak jak 30 lat temu, że Diesle musiałaby mieć ogromną pojemność, żeby być wydajne. Zobacz 1.9TDi od VW. 150KM jest z fabryki (co prawda tylko w Seacie Leon = reszta Passat, Golf, Octawie itd. mają max 130KM). Zresztą sam przecież VW produkuje ten sam silnik o mocy bodajże 69 KM (obcięty z turbo). Tu kłania się pewna analogia do Intela jednak (celek 266/300 bez A). A co do benzyniaków Opel to tej pory sprzedaje Astry z silnikiem 1.6 75KM, a Honda robi sobie bez turbo luźno z 1.6 160KM. Czyli podsumowując silniki pana Rudolfa Diesla już nie muszą mieć wiekszej pojemności w stosunku do "benzyniaków", żeby uzyskać tą samą moc. Ciekawe kiedy Intel zrobi sobie takie turbo jak mają Diesle.... Może za 30 lat?? :P

Ps. Wogule nie zeszliśmy z tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

255KM dokładnie, ale z 2xturbo.

Silnik: 2-wirnikowy silnik Wankla, dwie turbosprężarki

Pojemność skokowa: 2x654 (1308) cm3

Moc maksymalna: 239 KM (176 kW) przy 6500 obr/min

Maksymalny moment obrotowy: 294 Nm przy 5000 obr/min

I na koniec myślę, że jednak można porównać AMD i Intela do samochodów. Koniki (MHz) AMD są duże i mocne jak niemieckich samochodów, a konie (MHz) Intela są jak konie koreańskich samochodów - jest może dużo, ale są małe żeby nie powiedzieć wybrakowane :-)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]

255KM dokładnie, ale z 2xturbo.

Silnik: 2-wirnikowy silnik Wankla, dwie turbosprężarki

Pojemność skokowa: 2x654 (1308) cm3

Moc maksymalna: 239 KM (176 kW) przy 6500 obr/min

Maksymalny moment obrotowy: 294 Nm przy 5000 obr/min

I na koniec myślę, że jednak można porównać AMD i Intela do samochodów. Koniki (MHz) AMD są duże i mocne jak niemieckich samochodów, a konie (MHz) Intela są jak konie koreańskich samochodów - jest może dużo, ale są małe żeby nie powiedzieć wybrakowane :-)))))

mów mi jeszcze.

ja o niebie wy o chlebie :roll: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale INTEL się ceni Intela się kupuje raczej dla stabilności niż wydajności , na celku system przez rok potrafil dobze dzialac a na AMD srednio co półtora miesiąca reinstalka nie wnikając w problemy typu zazynania sie gier na windzie Me , jak sie pogra duzej w colina np. albo Diabli II , albo Metal of Honor tudzież inną grę to wszystko skacze, na intelu nie miałem takich problemów a moze to poprosu wina VIA, celka mialem na chipsecie Intela 440BX, VIA z tym systemem moze nie wspolpracuje tak dobze ciekaw jestem czy na XP albo 98 jest to samo, a moze na plytach pod AMD na sisie nie ma tych problemów, nie wiem bo nie mialem takowej plyty w swoich rękach

trochę się mylisz. ja na swoim AMD na VIA przeszedłem całe Medal of Honor i jakoś wszystko działało zawsze ok a jedynym objawem długiego grania jest temperatura na procku ale to normalne i dla intela. nie wspomnę o innych grach czy programach. :D

coż ja teżprzeszedłem całego(4dni) ale w niektórych momentach się strasznie zarywałó, wydaje mi się że ram się zapycha bo jak wyłączałem gręto 10min wychodził i wszystko strasznie wolno chodziło,ale bez przesady chćbyśmiał 1GB to i tak się zapcha, system musi tym jakoś rozsądnie zarządzać pewnie to wina Me, chociaż 1 stronom dziwne że na celku i na Me tego nie było, sam juz nie wiem czego to wina na colinie2 to samo, pogra się troche z mipmapingiem i zaczyna skakac, nawt w low detalach, i to nie wina sprzetu sprawdzalem na szybszym configu i to samo,czyli albo AMD,albo VIA,albo AbitKT7,albo WinMe bo koles ma 512ram i to samo sie dzieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tych testów wynika bardzo ciekawa sysuacja, mimo wszystko nie przejde na INTELA,

w grach Ccel 1.7@ponad 2.2GHz nie jest w stanie dorownac Duronowi 1.3GHz ktory dziala na duzo nizszym FSB

a jeszcze lepiej z PIV 2GHz nie jest w stanie wyprzedzic AthlonaXP taktowanego 1.4GHz, a wręcz zostaje daleko w tyle

SZOK po prostu a porównać ceny PIV 2GHz i XP1600+

wymiekam poprostu i nie rozumiem strategii INTELA wiecej MHz znaczy wiecej mocy obliczeniowej a jednak nie zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...