Skocz do zawartości
Richi_TDI

Ile Mocy Mi Trzeba?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam solidnego i max. cichego zasilacza do konfigu jak w sygnaturce. Cena tej zasiłki to sprawa drugorzędna. Ile mocy mi trzeba bym nie musiał martwić się zwisami czy restartami? Co możecie mi polecić? Obecnie mam 420W, ale nie wyrabia niestety... zdarzają się samoistne restarty maszyny. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cena drogorzedna to najlepiej kupic cos konkretnego np. to http://zenfist.pl/pID/231.htm lub model 600W cisza i stabilnosc gwarantowane :) Rowniez to http://zenfist.pl/pID/235.htm solidna marka :) Imho do takiej maszyny (chociaz grafa nie je zbyt duzo) szukaj czegos >500W ,oczywiscie jesli bedziesz chcial krecic :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale ten kalkulator nie sprawdza się w moim przypadku...

..on sie w zadnym przypadku nie sprawdza. Wedlug niego np. ja potrzebuje minimum 370w zasilacza, w momencie gdy moj Tagan 380w obciazony jest w szczytowych momentach w 50% a konfig ciagnal jakos 250w zasilator.. Cos mi sie nie chce wierzyc ze 420w wymieka. Chyba ze przezyl juz swoje najlepsze dni. Jednak jesli pieniadze nie graja wiekszej roli bierz Seasonica - przynajmniej bedziesz mial duuzy zapas i swiadomosc, masz super napiecia :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mozna wiedziec... jaki zasilacz 420 W posiadasz ?

Moja zasiłka to COBA AP-400DX . Właśnie uświadomiłem sobie, że to teoretycznie czterysetka, a nie czterystadwudziestka... tak to jest gdy obudowę otwiera się raz na ruski rok... ;) Tak więc mam 400W, a nie 420W... jest jeszcze gorzej niż pisałem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja zasiłka to COBA AP-400DX . Właśnie uświadomiłem sobie, że to teoretycznie czterysetka, a nie czterystadwudziestka... tak to jest gdy obudowę otwiera się raz na ruski rok... ;) Tak więc mam 400W, a nie 420W... jest jeszcze gorzej niż pisałem. :)

Najprawdopodobniej przyczyną niestabilności komputera jest bardzo słaba liniia +12V, która ma na papierze tylko 18A. Odnosząc się do poprzednich wypowiedzi to pod względem głośności Antec'a Neo HE 430 i Seasonica S12-430 można śmiało postawić na tym samym miejscu. Oba określiłbym mianel ledwo słyszalnych. Jedyną wadą Seasonica jest brak złącza PCI-E :( Więc trzeba czasem dokupić takiedo dyngsa: http://zenfist.pl/pID/107.htm Poza tym oba zasilacze spokojnie i spacerkiem poradzą sobie z Twoim kompem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej przyczyną niestabilności komputera jest bardzo słaba liniia +12V, która ma na papierze tylko 18A. Odnosząc się do poprzednich wypowiedzi to pod względem głośności Antec'a Neo HE 430 i Seasonica S12-430 można śmiało postawić na tym samym miejscu. Oba określiłbym mianel ledwo słyszalnych. Jedyną wadą Seasonica jest brak złącza PCI-E :( Więc trzeba czasem dokupić takiedo dyngsa: http://zenfist.pl/pID/107.htm Poza tym oba zasilacze spokojnie i spacerkiem poradzą sobie z Twoim kompem.

Zakładając, że zamierzam podkręcić procesor i dołożyć jeszcze 2 HDD, to czy polecane przez Ciebie zasilacze nadal wystarczą? Jak przy wymienionych przez Ciebie zasilaczach ma się Antec Neo HE500 w aspekcie głośności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że zamierzam podkręcić procesor i dołożyć jeszcze 2 HDD, to czy polecane przez Ciebie zasilacze nadal wystarczą? Jak przy wymienionych przez Ciebie zasilaczach ma się Antec Neo HE500 w aspekcie głośności?

Wystarczą bez problemu. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej przyczyną niestabilności komputera jest bardzo słaba liniia +12V, która ma na papierze tylko 18A.

... bo to wałek jakiś jest, sam zobacz:

http://www.atngpower.com.tw/p2-2.htm

Producent (ten kto rzeczywiście wyprodukował zasilacz) pisze że zasiłka ma 15A na linii +12V, a dane na tabliczce są z wyższego modelu - AP-450X.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym powiedział, że ten Tagan 580W nie jest wart swojej ceny.

dlaczego? nie wyrabia 580w? za glosny? nie stabilne napiecia? hmmm mi sie to podoba (choc ofkors i tak tego nigdy nie kupie ;) jesli juz to 380w albo 420w)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smiac mi sie chce troche jak mu poelcaliscie tagana 580W

na co mu mialo by niby byc 48A na 5V na A64? :D ludzie troche wyobrazni

mysle ze jeszcze moglby sie zasstanawiac nad topowerem p7 450W ale ten seasonic takze jest bardzo dobrym wyborem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi