Skocz do zawartości
Kaeres

Moj nowy (znienawidzony przez Was) codegen

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pisalem, ze kupilem bude cedegena 6061 z nietypowa zasilka bo az 400W (tez z codegena).

O samym wygladzie nie bede pisal za duzo bo mozna to wszystko zobaczyc tutaj

Dodam tylko, ze nawet jeszcze lepiej to wyglada w rzeczywistosci.

Nie bylem pewien co do tych klapek na cdrom i cdrw (na samej gorze) ale zachowuja sie znakomicie. Bardzo dobry pomysl aby zachowac design bo te napedy mam biale i stracilaby cala buda urok.

Moje wrazenia sa spotegowane posiadaniem poprzedniej obudowy, ktora nie trzyma sie juz zadnych kryteriow dotyczacych wygladu jak i funkcjonalnosc z pionowym zasilaczem na przedzie :)

Z pewnoscia obudowa codegen 6061 nie jest tak wypasana jak wykonane z aluminium inne obudowy o wiele drozsze ale naprawde wyglad tej jest bardzo ladny.

U gory wiatraczek zachowuje sie calkiem przyzwoicie. Dziala u mnie na 5V i jest cichy. Slychac go jedynie gdy sciagne pokrywe z gory ale to tylko przeplywajace powietrze przez "sito" (moze je kiedys wytne).

Miejsca jak na obudowe midi przystalo, jest calkiem sporo wiec wszedzie mam teraz porzadek i przeplyw powietrza znakomity. Temp twardego dysku spadla o 5`C. Zobacze w dalszych testach jak sie bedzie zachowywac karta graficzna bo w starej obudowie nie miala czym "oddychac".

Bezsrubkowe montowanie kart rozszerzen jest cudownym rozwiazaniem. Karty moge tasowac jak w pokerze (czemu nikt na to wczesniej nie wpadl to sie dziwie). Panelik USB/mic/sluchawki - znajdujacy sie na spodzie przodu jak narazie jest tylko udogodnieniem z ktorego nie skorzystam bo mi nie trzeba. Oczywiscie dziala znakomicie (czyli kolejne 2 wejscia USB gratis).

Wszystkie klapy z obudowy mozna zdemontowac jedna reka w 5 sekund odkrecajac tylko jedna srubeczke recznie (jak dla mnie to super sprawa).

Pora na recke zasilacza :D

Jezeli bedzie mi sluzyl dlugo to wystawiam mu ocene 9/10.

Jeden punkcik odejmuje mu za delikatny szum jaki wydaje (ale mod wiatraka tuz tuz wiec moze podniose ocene do 10).

Napiecia przy podkreconym procku ma nastepujace:

+3.3V - 3.28 - 3.29V

+5V - 5.08V

+12V - 12.40V

to te najwazniejsze ktore nas obchodza. W porownaniu z moim starym 250W gdzie napiecie 3.3V wynosilo 2.93V to jest przyznacie pieknie.

Jego paramerty sa nastepujace:

+3.3V - 20A

+5V - 35A

+12V - 16A

-5V - 0.5A

-12V - 0.8A

+5VSB - 2A

Za ta kase co ja dalem (230 pln w tym przesykla 20 pln) to mam bude wypas. I jezeli bedzie dzialal zasilacz bez problemowo to mozna przelamac stereotyp kiczowatych obudow z codegena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezsrubkowe montowanie kart rozszerzen jest cudownym rozwiazaniem. Karty moge tasowac jak w pokerze (czemu nikt na to wczesniej nie wpadl to sie dziwie).

hmmmmm ... jakby to powiedzieć .... jakieś 5 lat temu miałem obudowe od jakiegos Higscreena z bezsrubkowym montowaniem kart i wyjsciami serial (na myszke ! :wink: ) i audio w zamykanym przednim panelu.

Co do reszty - powodzenia w przełamywaniu uprzedzeń .....

btw: czy do produkcji tego zasilacza ktos sie przyznaje ? czy totalny noname ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narobiles mi smaka na nowa obudowe...

Jak dobrze pamietam to kupiles ja na allegro ? jak nie to podaj link do sklepu.

W mojej obecnej obudowie zeby dostac sie do procka i pamiatek musze wykrecac zasilacz eech... Wyglad juz tez budzi troche zastrzezeń.

update : znalazlem http://www.codegengroup.com/proddetail.asp?id=155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bezsrubkowe montowanie kart rozszerzen jest cudownym rozwiazaniem. Karty moge tasowac jak w pokerze (czemu nikt na to wczesniej nie wpadl to sie dziwie).

hmmmmm ... jakby to powiedzieć .... jakieś 5 lat temu miałem obudowe od jakiegos Higscreena z bezsrubkowym montowaniem kart i wyjsciami serial (na myszke ! :wink: ) i audio w zamykanym przednim panelu.

Co do reszty - powodzenia w przełamywaniu uprzedzeń .....

btw: czy do produkcji tego zasilacza ktos sie przyznaje ? czy totalny noname ?

Cholera, to przez ta maja stara obudowe. Totalny badziew wiec jak zobaczylem bezsrubkowe montowanie kart to sie za bardzo podniecilem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby twoja zasiłka spisywała się lepiej od mojej bo napięcia mam spox, podobnie jak u ciebie, tylko że ostatnio siedze sobie przed kompem i z przywczajenia zerknąłem na temp i się okaząło że temp podskoczyła wewnątrz budy i procka o ok. 5 'C .. Jak sie okazało wentyl w zasilaczu mi zwolnił 8O 8O i teraz ledwo co wieje, przedmuchałem go , niby jest czysty i nie powinien tak zwalniać.. Jak wyłaczyłem kompa po kilku godz. to słyszałem z zasiłki delikatne trzaski ... 8O

Skubany się chyba przegrzewa !!!...

Cichą zasiłke teraz mam... :lol: już wczesniej miałem jakby kurna nie mogli wstawić zwykłego wentyla aby mocniej wiał... IMHo to własnie m.in przez to zasiłki codeszajsa padają bo się przegrzewają...

Ciekawe ile tak pociągnie jeszcze..

A te klapki na cdikach nie podbają mi sie, widziałem budę taką z bliska i nie wiem jak twoja ale ta którą widziałem miala nie dopracowne te zaślepki, odstawały one, były krzywe itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacze codagena to gowno moj juz nie wyrabia :( nie moge przekroczyc vcore 1,80 .max co z niego wyciskam to 1,79 , na antku 1500xp+@10x164 bylo spoko , a teraz jak jest 11x159 to juz kres jego mozliwosci a zasilka to 300 , jak zmienie grafe na radka to odrazu zasilacz , teraz mam voodoo banshee 16mb , pci 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, dodam ze sobie podnioslem taktowanie rdzenia grafiki. To przez wspomniane lepsze zagospodarowaniem miejsca.

Z 300 podnioslem jeszcze na 315 Mhz :D

Update: zawiesil mi sie need for speed wiec schodze znow do 300 Mhz - troszke sie zapedzilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pisalem, ze kupilem bude cedegena 6061 z nietypowa zasilka bo az 400W (tez z codegena).

O samym wygladzie nie bede pisal za duzo bo mozna to wszystko zobaczyc tutaj

no nie najgorzej......wygląda spox....dobre napięcia na zasiłce....

Ja do niedawna (do zaszłej soboty) miałem też jakąś starą budę z zasiłką pionową a zasilacz znajdował się może 1 cm nad coolerem i blokował przepływ powietrza.....

problem rozwiązałem następująco;

1. najpierw kupiłem zasiłkę FOXCONNa 400W za 135 zł na Warszawskiej Giełdzie Elektronicznej (buda miała fabrycznie 200W więc po zakupie AthlonaXP kupiłem 300W Codegen'a, który zjarał sie po 3 minutach pracy.....wymienili mi na gwarancji na nowego Coodegena 300W i to samo..tyle że może tym razem po 15 min sfajka więc dałem se spokuj i zainwestowałem w tego FOXCONNa - polecam)

no i teraz w weekend kupiłem na Allegro nowiutką budę Coodegena 6013Long (bez zasiłki) za 59 zł (wszystko się mieści idealnie no i te miejsca na dodatkowe coolery do obudowy też wykożystałem)

Razem wszystko wyszło 194 zł i jest naprawde spox!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...