Skocz do zawartości
Ecuadoo

Podpisano Pakt "stabilizacyjny"- Pis-lpr-so Wasze Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

No to mamy nowy teatrzyk w wykonaniu naszych politykow:

Sejm powołał komisję śledczą ds. banków i nadzoru bankowego. 10-osobowa Komisja ma zbadać przekształcenia kapitałowe i własnościowe w sektorze bankowym oraz działania organów nadzoru bankowego w okresie od 4 czerwca 1989 r. do 19 marca 2006 r.

Dziwie się że się tak ograniczyli, myślałem że polityke prowdzoną w tym zakresie przed II WŚ też będą badali :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to prawidłowa decyzja, szkoda,że niezgodna z konstytucją,ale zdecydowanie w odpowiednim momencie.

Myśle, że każdy Polak ma prawo dowiedzieć sie co sie działo z jego pieniędzmi - bo w końcu tak powinno sie traktować niegdysiejsze banki - od roku '89.

I czas najwyższy abyście uszanowali którąkolwiek z decyzji Kaczyńskich - to nie są ludzie wrogo nastawieni do Polski - wręcz przeciwnie.

To przecież wykształceni ludzie,nie zawsze wszystko układa sie po ich myśli - bo myśle,że nawet oni liczyli na koalicje z PO - gospodarka dla liberałów - teraz całośc władzy wpadła w ich ręce - z pewnymi sprawami sie dopiero oswajają,ale do wyborów samorządowych postarajcie sie docenić jakąkolwiek decyzje PiS-u - i uszanujcie decyzje większości ZAINTERESOWANYCH Polaków.

A co do podatków to premier zapowiedział, wszelkie zmiany, w tym wprowadzenie nowych progów podatkowych.Cały plan przedstawiony zostanie do 31 marca.

Przy liście kompromitacji PO, zapomniałem dopisać

1) nie respektowanie umowy banku z rządem polskim (to przy tej fuzji której sprzeciwia sie PiS) - przy tym tworzenie dziwnych sojuszy z SLD.

Edytowane przez kapi32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to prawidłowa decyzja, szkoda,że niezgodna z konstytucją,ale zdecydowanie w odpowiednim momencie.

Myśle, że każdy Polak ma prawo dowiedzieć sie co sie działo z jego pieniędzmi - bo w końcu tak powinno sie traktować niegdysiejsze banki - od roku '89.

I czas najwyższy abyście uszanowali którąkolwiek z decyzji Kaczyńskich - to nie są ludzie wrogo nastawieni do Polski - wręcz przeciwnie.

To przecież wykształceni ludzie,nie zawsze wszystko układa sie po ich myśli - bo myśle,że nawet oni liczyli na koalicje z PO - gospodarka dla liberałów - teraz całośc władzy wpadła w ich ręce - z pewnymi sprawami sie dopiero oswajają,ale do wyborów samorządowych postarajcie sie docenić jakąkolwiek decyzje PiS-u - i uszanujcie decyzje większości ZAINTERESOWANYCH Polaków.

A co do podatków to premier zapowiedział, wszelkie zmiany, w tym wprowadzenie nowych progów podatkowych.Cały plan przedstawiony zostanie do 31 marca.

Przy liście kompromitacji PO, zapomniałem dopisać

1) nie respektowanie umowy banku z rządem polskim (to przy tej fuzji której sprzeciwia sie PiS) - przy tym tworzenie dziwnych sojuszy z SLD.

Cóż zabice człowieka też moze być decyzją prawidłową, a to ze prawo zabrania co tam, nieważne

Owa komisja jest bezsensem, nietylko niczego nie zbadają to specjalnie będą zafałszowywać obraz, należy pamiętać że najwięcej banków sprywatyzował rząd Buzka, rząd w którym zasiadał L.K, ciekawe czy wszystkie "epoki" tej prywatyzacji będa tak samo badane ???

Póki co rząd PIS-u nie wprowadził nic przez co by zasługiwał na szacunek, co samych Kaczyńskich to uważam ich działalnośc za szkodliwą dla PL, a napewno osmieszającą nasze państwo

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komisja zbada prywatyzację banków w latach 1989-2006

Dla 10 osob zasiadajacych w tej komisji bedzie to dodatkowy etat na przynajmniej kilka lat (ciepla posadka).

Jestem ciekaw kto zasiadzie w tej komisji. Byc moze beda to prawnicy, ktorzy nie posiadaja elementarnej wiedzy ekonomicznej lub na odwrot, ekonomisci bez odpowiedniego merytorycznego przygotowania z wiedzy prawniczej. Sama idea takiej komisji jest bezsensowna. Przedmiotem jej prac ma byc prywatyzacja bankow w ostatnich 17 latach, ale jakie byly przeslanki by ja powolac?

Powodem dla powstania komisji w sprawie Rywina byla nagrana rozmowa, dla komisji w sprawie Orlenu bylo odwolanie z funkcji prezesa Orlenu Andrzeja Modrzejewskiego oraz jego zatrzymanie przez UOP. A jaki jest bezposredni powod dla powolania komisji bankowej? Otoz nie ma takiego powodu, ale panowie z PiSu na pewno cos niedlugo wymysla. Tylko zeby nie okazalo sie, ze ukreca bata na wlasna [gluteus maximus]. W koncu najwiecej sprywatyzowanych bankow zostalo przez rzady AWSu w ktorym zasiadali obecni poslowie PiSu.

Mam nadzieje, ze PO zaskarzy ustawe o powolaniu komisji bankowej do TK, a ten uzna ta ustawe za niezgodna z prawem co pozwolilo by uchronic Polske przed niepotrzebnymi stratami i kompromitacja na arenie europejskiej i nie tylko.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i nie sa wrogo nastawieni (chociaz ich czyny swiadcza o czyms innym) problem w tym ze w naszej sytuacji ich pomysly plasuja sie gdzies miedzy glupota a utopia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i nie sa wrogo nastawieni (chociaz ich czyny swiadcza o czyms innym) problem w tym ze w naszej sytuacji ich pomysly plasuja sie gdzies miedzy glupota a utopia.

Nie nazwalbym tego glupota ani tym bardziej utopia - czesc z ich pomyslow byla bardzo kotrowersyjna - ale niektore z tych zmian byly potrzebne.

Chyba jest to pierwszy polski rzad ktory porzadnie zaczal reformowac Ministerstwo Sprawiedliwosci - chociaz tyle dobre z rzadow braci Kaczynskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jest to pierwszy polski rzad ktory porzadnie zaczal reformowac Ministerstwo Sprawiedliwosci - chociaz tyle dobre z rzadow braci Kaczynskich.

Raczej nie pierwszy bo o ile pamietam juz za rzadow M. Belki zaczeto reformowac kwestie dostepnosci zawodu adwokackiego, i napewno PiSiaki nie robia tego porzadnie bo metodologie obrali jak najgorsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie pierwszy bo o ile pamietam juz za rzadow M. Belki zaczeto reformowac kwestie dostepnosci zawodu adwokackiego, i napewno PiSiaki nie robia tego porzadnie bo metodologie obrali jak najgorsza.

Rzad Marka Belki ? Sory ale nie moge sie powstrzymac :lol: :lol: :lol: SLD nie zrobiło nic w zakresie dostepnosci do zawodu - zapewniam Cie - cala swoja wiedza w zakresie prawa jaka posiadam. Kompletnie nic. Tylko obiecywali, zreszta nie takie rzeczy obiecywali... :wink:

PiS jaki jest - kazdy widzi - ale w tym zakresie dokonal pewnych zmian - moze nie w 100 % dobrych, ale w wiekszosci sa dobrze odbierane przez pewne srodowiska.

Moze to jakos rozwiniesz -> "bo metodologie obrali jak najgorsza" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzad Marka Belki ? Sory ale nie moge sie powstrzymac :lol: :lol: :lol: SLD nie zrobiło nic w zakresie dostepnosci do zawodu - zapewniam Cie - cala swoja wiedza w zakresie prawa jaka posiadam. Kompletnie nic. Tylko obiecywali, zreszta nie takie rzeczy obiecywali... :wink:

PiS jaki jest - kazdy widzi - ale w tym zakresie dokonal pewnych zmian - moze nie w 100 % dobrych, ale w wiekszosci sa dobrze odbierane przez pewne srodowiska.

Sory ale PIS ma nadmiar prawników, wieć trudno zeby jeszcze w tej kwesti polecieli w kulki

Ogólnie mogli by zrobić coś w kierunku zaostrzenia kar tak jaj zapowiadali, bo w chwili obecnej nie dają one satysfakcji społeczeństwu

Edytowane przez EsiuWWW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory ale PIS ma nadmiar prawników, wieć trudno zeby jeszcze w tej kwesti polecieli w kulki

Za to ma niedobor ekonomistow i w tej kwestii leca w kulki po calosci :? Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie mogli by zrobić coś w kierunku zaostrzenia kar tak jaj zapowiadali, bo w chwili obecnej nie dają one satysfakcji społeczeństwu

I tu EsiuWWW widac ze nie masz pojecia o polityce karnej panstwa. Sory ze tak pisze ale z tego zdania, ktore napisales dobitnie wynika, iz uwazasz ze zaostrzenie kar poprawi sytuacje i zmniejszy ilosc popelnionych przestepstw.

A to jest bledem. Sprawca czynu przed jego popelnieniem nigdy nie liczy sie z kara - zawsze mysli ze uda mu sie zbiec przed kara, ze wymiar sprawiedliwosci go nie dosiegnie.

Czynnikiem ktory wzmarza, i poteguje przestepczosc, nie jest np. fakt iz za oszustwo jest teraz od 6ms - do 8 lat. Ale fakt ze latwo moze uniknac kary - gdyz spoleczenstwo nie wspolpracuje z wymiarem sprawiedliwosci - taka jest prawda, niestety

Ludzie dalej uwazaja Policje, Prokurature za wrogow, za pewna opozycje - nie wiem czasem odnosze wrazenie ze dalej panuje u nas komunizm...

Podstawowym czynnikiem ktory bedzie wplywal na obnizenie przestepczosci: jest nieuchronnosc kary, a nie sama jej wysokosc ! Niestety media wspaniale manipuluja statystykami kryminalnymi etc. Spoleczenstwo to kupuje, i mamy to co mamy.

Myslisz ze jak za popelnienie zabojstwa ze szczegolnym okrucienstwem bedzie grozic kara smierci styuacja ulegnie zmianie ?

Nie ulegnie zapewniam Cie. Przegladam statytyki kryminalne, odsetek popelnionych zabojstw jest praktycznie ten sam na przelomie kilkunastu lat. A przypominam ze kodeks karny aktualnie obowiazujacy w Polsce zostal uchwalony w 1997 roku.

Rzad niech lepiej usprawni prace Policji, wieksze uprawnienia prokuraturze - szczegolnie warunkowego umorzenia postepowania, niech wreszcie w zycie wejdzie instytucja mediacji.

Niech nasze spoleczenstwo wezmie sie w garsc - a bedzie nam wszystkim lepiej.

Czeste nowelizacje przepisow karnych nic nie dadza - wierzcie mi lub nie. Wprowadza jeszcze wiekszy chaos i w zadne sposob nie przyczynia sie do poprawy sytuacji w kraju, mam na mysli bezpieczenstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu EsiuWWW widac ze nie masz pojecia o polityce karnej panstwa. Sory ze tak pisze ale z tego zdania, ktore napisales dobitnie wynika, iz uwazasz ze zaostrzenie kar poprawi sytuacje i zmniejszy ilosc popelnionych przestepstw.

A to jest bledem. Sprawca czynu przed jego popelnieniem nigdy nie liczy sie z kara - zawsze mysli ze uda mu sie zbiec

:blink: :blink:

Typowy prawnik wkłada w "usta" rzczy których się nie powiedziało, gdzie napisałem iż zwiększenie kar zmniejszy ilość przestępstw??, napisałem iż obecne nie dają społeczeństwu satysfakcji, miałem na myśli poczucie sprawiedliwości, wiem ze kara śmierci odpada, UE wraz z podpisaneim Traktatu Amsterdamskiego definitywnie odrzuciło ją (szkoda), ale dożywocie i to jeszcze w hardcorowych warunkach wdg mnie można by wprowadzić (tak tak żądam zemsty, krwi i mięs a :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: :blink:

Typowy prawnik wkłada w "usta" rzczy których się nie powiedziało, gdzie napisałem iż zwiększenie kar zmniejszy ilość przestępstw??, napisałem iż obecne nie dają społeczeństwu satysfakcji, miałem na myśli poczucie sprawiedliwości, wiem ze kara śmierci odpada, UE wraz z podpisaneim Traktatu Amsterdamskiego definitywnie odrzuciło ją (szkoda), ale dożywocie i to jeszcze w hardcorowych warunkach wdg mnie można by wprowadzić (tak tak żądam zemsty, krwi i mięs a :wink: )

;)

Satysfakcja - wiesz, na ogol przy wymierzaniu kary nalezy powstrzymac sie od gniewu. Tak mnie uczono - i tak pisze, bo jest to prawda - Prohibenda est ira in puniendo - ja glosi jedna z paremii rzymskich prawnikow.

Wiec wszelkie zadowolenie, czy tez staysfakcja nie powinna miec jakiegokolwiek znaczenia - kara ma inne zadania, o wiele wazniejsze.

Co do kary dozywocia - o "hardcorowych" warunach - no coz to tez nie wchodzi w gre - zabrania tego Konstytucja RP oraz Kodeks Karny - Art 3 kk - tkzw. zasada humanitaryzmu.

Jeszcze co do kary dozywocia - bardzo nie podobaja mi sie zapisy dotyczace warunkowego zwolnienia - art 77 kk oraz art 78 parg 3 - powinny byc zmienione i nie powinno byc mowy o warnkuwym zwolnieniu w przypadku np zabojstwa - no ale zobaczymy, moze cos zmienia w tym zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Satysfakcja - wiesz, na ogol przy wymierzaniu kary nalezy powstrzymac sie od gniewu. Tak mnie uczono - i tak pisze, bo jest to prawda - Prohibenda est ira in puniendo - ja glosi jedna z paremii rzymskich prawnikow.

Wiec wszelkie zadowolenie, czy tez staysfakcja nie powinna miec jakiegokolwiek znaczenia - kara ma inne zadania, o wiele wazniejsze.

Co do kary dozywocia - o "hardcorowych" warunach - no coz to tez nie wchodzi w gre - zabrania tego Konstytucja RP oraz Kodeks Karny - Art 3 kk - tkzw. zasada humanitaryzmu.

Jeszcze co do kary dozywocia - bardzo nie podobaja mi sie zapisy dotyczace warunkowego zwolnienia - art 77 kk oraz art 78 parg 3 - powinny byc zmienione i nie powinno byc mowy o warnkuwym zwolnieniu w przypadku np zabojstwa - no ale zobaczymy, moze cos zmienia w tym zakresie.

Wiesz co i tu masz odpowiedź dlaczego społeczeństwo nie współpracuje z wymiarem sprawiedliwości i policją, bo nie ma poczucia sprawiedliwości, sory ale jak wytłumaczysz "Kowlaskiemu" że taki Rywin dostał 3 lata, a on za jakiś "dups" w stylu niepłacenia alimentów tyle samo :blink: ??, powstrzymywać się od gniewu heh dobre powiedz to matce której bestialsko zabito córkę/syna, którą przez resztę życia będzie miała świadomość że takiego sku... jeszcze utrzymuje (koszt wyżywienia więźnia jest dużo wyższy niż koszt wyżywienia pacjenta w szpitalu :blink: ), w niektórych okolicznościach należy przestać się bawić w ceregiele, prawa człowieka są dla tych którzy na nie zasługują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co i tu masz odpowiedź dlaczego społeczeństwo nie współpracuje z wymiarem sprawiedliwości i policją, bo nie ma poczucia sprawiedliwości, sory ale jak wytłumaczysz "Kowlaskiemu" że taki Rywin dostał 3 lata, a on za jakiś "dups" w stylu niepłacenia alimentów tyle samo :blink: ??, powstrzymywać się od gniewu heh dobre powiedz to matce której bestialsko zabito córkę/syna, którą przez resztę życia będzie miała świadomość że takiego sku... jeszcze utrzymuje (koszt wyżywienia więźnia jest dużo wyższy niż koszt wyżywienia pacjenta w szpitalu :blink: ), w niektórych okolicznościach należy przestać się bawić w ceregiele, prawa człowieka są dla tych którzy na nie zasługują

Wiesz jak to mawia Jon - nie popadajmy w skrajnosci ;] :plum:

Co do matki - zabojstw jest w Polsce bardzo malo - jakies 0,06 % ogolu popelnionych przestepstw z ponad 1350 000 (nie pamietam dokladnych liczb).

Wiec nie ma sensu sie skupiac na zabojstwach, gdyz to jest kropla w morzu potrzeb.

A zeby byla jasnosc - ja tez jestem czlowiekiem i czuje tak samo jak Ty - ale prawo jest prawem, czasem trzeba bronic "czlowieka" ktory dopuscil sie 4 zabojstw i 5 gwaltow. Niestety, nie ma wyjscia. Kazdy ma prawo do obrony - nawet on.

Wiesz np. Policja dumnie twierdzi ze posiada 100 % wykrywalnosc przestepst gospodarczych. Bo to jest faktem. Wiesz dlaczego tak jest ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie

2. Wiem ze to co pisze brzmi jak jakiś radykalny populizm i w świetle nowoczesnego państwa prawa jest bzdurą, ale w tych wypadkach kieruje się emocjami i nic na to nie poradze, jedyna co do takich ;udzi można czuc to pogarda dla ich nędznego zywota

3. Co do Policji to mam mieszne uczucia, spotkanie jakiegoś funkcjonarjusza wieczorem do przyjmeności nie należy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na mysli prowadzenie wojny ze srodowiskiem, oczywiscie nie twierdze ze da sie to przeprowadzic bez wstrzasow ale zamiast pomiatania ludzmi i obrazania ich mozna przeprowadzac jakies skuteczne ustawy (np. wspomniana przeze mnie dostepnosc zawodu)

Co do Policji to mam mieszne uczucia, spotkanie jakiegoś funkcjonarjusza wieczorem do przyjmeności nie należy

Zgadzam sie, zawsze uwazalem ze nienawisc moich kumpli do gliniarzy to conajmniej lekka przesada, ale ostatnio moj kolega mial z nimi bardzo nieprzyjemne spotkanie, ja rowniez w kilka dni pozniej. Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na mysli prowadzenie wojny ze srodowiskiem, oczywiscie nie twierdze ze da sie to przeprowadzic bez wstrzasow ale zamiast pomiatania ludzmi i obrazania ich mozna przeprowadzac jakies skuteczne ustawy (np. wspomniana przeze mnie dostepnosc zawodu)

Zgadzam sie, zawsze uwazalem ze nienawisc moich kumpli do gliniarzy to conajmniej lekka przesada, ale ostatnio moj kolega mial z nimi bardzo nieprzyjemne spotkanie, ja rowniez w kilka dni pozniej.

Tkzw. wojna ze srodowiskiem byla nieunikniona, niestety. To nie byla zadna prowokacja ze stronu PiS'u. Takie sa relacje tam panujace, mowie o srodowisku prawnikow, ktore jest mi bliskie, co jak co jestem jednym z nich ;)

Co do nienawisci do Policji - no coz ja prawie codziennie rozmawiam z funkcjonariuszami, i nigdy nie spotkaly mnie zadne nieprzyjemnosci, takze dla mnie same pozytywy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://wiadomosci.o2.pl/?s=513&t=6100

Uwazam ze warto przeczytać ten "wywiad"

Najbardziej podoba mi sie pytanie o manii przesladowczej - faktycznie, czasem mozna odniesc wrazenie ze bracia Kaczynscy wszedzie widza spisek, układ, zmowe, korupcje...

TZ: Jakie portale internetowe najczęściej pan odwiedza?

LW: Ja się nad tym nie zastanawiam. Szukam tego, co mi jest potrzebne, a nazwa portalu nie ma dla mnie znaczenia.

A juz myslałem ze powie ze wpada na Tweak'a [; :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko w ustach takiego polityka nabiera to troche innego wymiaru

Szkoda tylko, ze dzisiaj Walesa ma bardzo male poparcie wsrod obywateli i wiekszosc nie dostrzega tego co zrobil dla Polski :? Szkoda bo imo jest to wybitny polityk (fakt, ze bez wyksztalcenia) i nalezy mu sie wielki szacunek. W przeciwienstwie do braci K. chcial zrobic/zrobil cos dla kraju i nie kierowal sie tylko i wylacznie wlasnym przekonaniem o nieomylnosci swoich pogladow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, ze dzisiaj Walesa ma bardzo male poparcie wsrod obywateli i wiekszosc nie dostrzega tego co zrobil dla Polski :? Szkoda bo imo jest to wybitny polityk (fakt, ze bez wyksztalcenia) i nalezy mu sie wielki szacunek. W przeciwienstwie do braci K. chcial zrobic/zrobil cos dla kraju i nie kierowal sie tylko i wylacznie wlasnym przekonaniem o nieomylnosci swoich pogladow.

Zgadzam sie z Toba w zupelnosci - Walesa ryzykowal, walczac z bylybm systemem komunistycznym, nie boje sie tego slowa uzyc - ryzykowal wlasnym zyciem.

To on obalil komunizm - co prawda nie w pojedynke - ale byl czlowiekiem (i jest nadal) o wielkie wewnetrznej sile, umial poderwac ludzi do dzialania.

Ale Polska to dziwny kraj - Walesy nie doceniaja - wrecz przeciwnie, potepiaja, obrazaja, pomawiaja o wpolprace z SB etc.

Natomisat poza granicami RP L. Walesa jest doceniany - i znany wszedzie, podczas mojego pobytu w Usa - praktycznie kazdy wiedzial kto to jest L. Walesa oraz Jan Pawel II - z jakiego kraju sie wywodza i co zrobili dla Europy, dla swiata.

Edytowane przez Ecuadoo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi