Skocz do zawartości
John M. Kane

Audigy + Poziom Głośności (nie Trzyma)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dziwny problem, pojawił się wraz z poprzednią instalacją Windowsa i przy wczorajszesz reinstalacji, którą obiecałem sobie już od miesięcy nic się kompletnie nie zmieniło, a sądziłem, że to tamten Win był tak zdewastowany, że spowodował ten problem.

Przejdźmy do faktów - oglądam film, ustawiam poziom głośności, jest powiedzmy 1/6 ustawiona, chcę dokonać skoku na obojętnie jaki fragment filmu, daje skok albo fast-forward i co - głoooośno! Mimo iż ustawione jest wciąż na 1/6 co widzę w playerze (uprzedzając pytania w każdym tak się dzieje, czy to cinemaplayer czy best czy wmp), dopiero gdy ruszę ustawieniem głośności - obojętnie - w górę lub w dół to wtedy wraca do należytego poziomu.

Sądziłem, że to wina kodeków w starym systemie, ale teraz mam świeżutki i jest to samo, więc nie wiem o co biega....

Czego to może być wina? karty, mobo? Mobo wymieniałem jakiś czas temu i tamten windows stał od momentu właśnie jej zakupienia. Audigy mam dłużej więc ona raczej odpada. Tylko mi nie mówcie, że to wina zasilacza. :P

Dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka to jest wersja Audigy? Na jakich sterownikach działa? Jakie kodeki/kodek-pak?

Tez mam Audigy ale takiego problemu jeszcze nigdy nie mialem : / A moze pamietasz po czym/co zrobiles ze zaczelo sie tak dziwnie dziac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to jest "Creative SB0092 Audigy Player Sound Card", sterowniki standardowe, dołączane do płytki + update EAX4 z neta, kodeki gołe (tzn. sam ingeruje w to co instaluje - ac3filter+xvid najnowszy i to raczej wszystko + mp3 radium), nie używam packa, chociaż na poprzednim systemie używałem i było to samo.

[ sprawdzić chciałem dokładny numer, ale stery od Audigy to jedyne stery, w których się nie łapę, są tak [sam to wytne], że... Datowane są na: 2001-08-01 (no, nie wiem jak ten update zrobili, że daty nie zmienił) ]

Odkąd to trwa? Wydaje mi się, że od momentu zmiany MoBo, chociaz mogło to też po prostu wystąpić w podobnym czaso-okresie co zmiana i nie jest z tym związane.

Widziałem już wiele cyrków, ale jak widać PC to kopalnia dziwactw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko na filmach???

proponuje:

- driver cleanerem wywalic (wyczyscic ladnie ;D) stery

- zainstalowac jakies swieze (albo kx'y :P)

- nie wiem jakich kodekow uzywasz, ale wywal wszystko i zainstaluj CCCP...

http://www.free-codecs.com/download/Combin..._Codec_Pack.htm

- moze cos z playerem ;/

- a moze normalizacje masz w audio i sie rypie.... ;D (odhacz normalize)

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin_gps - driver cleaner odpada - sys jest świeży, instalowałem tylko AC3 Filter + fix, XviD najnowszy i jeszcze MP3 Radium bo mi bez tego w VDub jakieś śmieszne bitrate mp3 podaje. Codec Packów nie używam, a jeżeli już to dobre wspomnienia mam odnośnie ffdshow, który czystym packiem w sumie nie jest oraz k-lite codec pack.

"może coś z playerem" - ale ze wszystkimi coś by było - niemożliwe.

Chciałem jeszcze popróbować coś z ac3 właśnie, ale nie wiem co i jak w tym tam poustawiać.

Jeszcze dziś zauważyłem, że w przypadku mpeg'ów tak się nie dzieje!

Więc krąg podejrzanych zawęża się do divx/xvid i sterów od dźwięku do tychże.

Normalize w ac3 znalazłem, nie było zaznaczone - jak zaznaczyłem - brak zmian, więc odznacze na powrót.

Jak nie dojde o co tu chodzi to może wywale wszystkie stery i wrzuce ffdshow, zobaczę chociaż czy to wina tamtych sterów czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypadkowo chyba odkryłem co jest powodem moich problemów - mianowicie jest nim DirectX, a dokładnie akceleracja dźwięku - gdy ustawiłem ją na "normal" dźwięk w filmach trzymał swoją głośność. No to zmieniam nazwę tematu na (...) solved - może się komuś to jeszcze przydać w przyszłości :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi