Skocz do zawartości
Marcin_gps

Ultra ciche wentyle

Rekomendowane odpowiedzi

Denerwuje mnie juz to Volcano. Wczoraj dalem na aukcje i wrocilem do Arctic Cooling Super Silent 2500. Niestety ten wentyl tez sie zrobil z leksza glosny (mimo czyszczenie i naoliwiania :?

Moje pytanie brzmi w jakim sklepie moge zakupic bardzo cichy wentyl 80X80X25???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronach producentów (np sunon, coolermaster, tt) są tablice z danymi technicznymi w tym z głośnością i przepływem powietrza. jak coś sobie upatrzysz to szukaj w sklepach internetowych lub w sklepach elektronicznych. wg mnie różnic dużych nie ma. po prostu im szybciej się kręci tym więcej hałasuje. co bym ci proponował to zainstalować wiekszy wiatrak, np 90x90mm i go puścić wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja proponuje power motor :D

Mam takiego i jest bardzo cichy. Do kupienia na wolumenie za 6zl :)

pewno ma lozysko ślizgowe, ja bym sie bał takiego cudaka zamontowac na procku, ze wzgedu nna wątpliwoą zywotnosc :)

raz zamontowalem costakiego, faktycznie byl cichy, ze nieusłyszałem jak zdechł, dopiero skapnolem sie ze neidziala widzac 93 stopnie w speedfanie na durniu 850 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewno ma lozysko ślizgowe, ja bym sie bał takiego cudaka zamontowac na procku, ze wzgedu nna wątpliwoą zywotnosc :)

raz zamontowalem costakiego, faktycznie byl cichy, ze nieusłyszałem jak zdechł, dopiero skapnolem sie ze neidziala widzac 93 stopnie w speedfanie na durniu 850 :P

pozyjemy zobaczymy ile on wytrzyma :wink:

a na procka to cosik lepszego trza zalozyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa takie wiatraki na 220V sa ultra ciche (na prawdziwych lozyskach kulkowych nie tam jakies plastiki) i ultra drogie ok. 60 zl.

widzialem takie bydle :) w elektronicznym kolo 12 cm srednicy to ma, oto chodzi?? naprawde są bardzo ciche ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa takie wiatraki na 220V sa ultra ciche (na prawdziwych lozyskach kulkowych nie tam jakies plastiki) i ultra drogie ok. 60 zl.

widzialem takie bydle :) w elektronicznym kolo 12 cm srednicy to ma, oto chodzi?? naprawde są bardzo ciche ??

o to, ale producenci sa rozni, majlepiej popros w sklepie zeby ci podlaczyli to sam uslyszysz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pytanie brzmi w jakim sklepie moge zakupic bardzo cichy wentyl 80X80X25???

Moze uda Ci sie kupic np. Ventec'a Stealth'a (podwojnie lozyskowany). Sam mam takiego w wersji 120x120 i jest rzeczywiscie cichy (chociaz 92x92 juz nie tak bardzo). Panasonic Panaflo jest podobno jeszcze cichszy (specjalne lozyska Hydro Wave).

Pozdrowienia

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 50 zetow moge taki kupic sunona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronach producentów (np sunon, coolermaster, tt) są tablice z danymi technicznymi w tym z głośnością i przepływem powietrza. jak coś sobie upatrzysz to szukaj w sklepach internetowych lub w sklepach elektronicznych. wg mnie różnic dużych nie ma. po prostu im szybciej się kręci tym więcej hałasuje

I tu sie z toba nie zgodze Arkady :P

Duzo zalezy od rodzaju lozyskowania, wez sobie np CoolerMastera swiecacego na new rifle lozysku :?

Zdrowia zycze jak masz puszczony ten wyjatkowo cichy wentyl na 12V :?

Za to Zalman jest (na oko/ucho) okolo 3x cichszy.

Sa wiec duze roznice 8)

Co do wiekszego na nizsze napiecie , podpisuje sie obydwoma "rencami"

Ciszej i wydajniej krotko mowiac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na stronach producentów (np sunon, coolermaster, tt) są tablice z danymi technicznymi w tym z głośnością i przepływem powietrza. jak coś sobie upatrzysz to szukaj w sklepach internetowych lub w sklepach elektronicznych. wg mnie różnic dużych nie ma. po prostu im szybciej się kręci tym więcej hałasuje

I tu sie z toba nie zgodze Arkady :P

Duzo zalezy od rodzaju lozyskowania, wez sobie np CoolerMastera swiecacego na new rifle lozysku :?

Zdrowia zycze jak masz puszczony ten wyjatkowo cichy wentyl na 12V :?

Za to Zalman jest (na oko/ucho) okolo 3x cichszy.

Sa wiec duze roznice 8)

Co do wiekszego na nizsze napiecie , podpisuje sie obydwoma "rencami"

Ciszej i wydajniej krotko mowiac 8)

sorki - masz racje. myślałem w sumie o zawodnictwie w tej samej klasie - czyli kulki vs kulki, ślizg vs ślizg. na moim topiku dostałem linka od M79 gdzie jest art o porównaniu głośności i wydajnośc wetyli (dzięki M79 :lol: )

to jest tabelka proporcjonalności obrotów i hałasu jednego wentyla

http://www.directron.com/lib/directron/fannoisefigure2

a tu pare wybranych wentyli, różnych:

http://www.directron.com/lib/directron/fannoisefigure3

no cóż różnice są - czy duże? tak i nie.

aha, link do arta:

http://www.directron.com/directron/noise.html

tam jest tabela testowanych wiatraków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi