Skocz do zawartości
qwkt

Prosze O Rade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosiłabym o rade co sądzicie o tym zestawie?

Procesor: AMD Sempron 2800+ BOX (S754, 64-bit) - 298zł

Płyta główna: ASRock K8UPGRADE-NF3, nForce250, DDR400, SATA, RAID, LAN, ATX – 204zł

Napęd FDD: Napęd FDD 1,44 MB 3,5" – 27zł

Pamięci: DDR-SDRAM DIMM DDR400 512MB Geil (2x256MB, DualDDR, CL2.5) – 198zł

Dysk twardy: Samsung 80 GB, ATA/133, 8MB – 219zł

Karta dźwięk.: Realtek ALC850 8-mio kanałowy (zintegrowany/a)

Karta sieciowa: zintegrowany/a

Karta graficzna: Radeon 9550 Sapphire 128MB DDR, TV&DVI – 224zł

Obudowa: ModeCom Step 207 (czarny) – 152zł

Kieszeń HDD RH06-F ATA133 (1 wentylator, czarna) – 45zł

LG DVD-ROM x16 (8163B) – 79zł

Lite-On SHW-160P6S, DVD±RW, DVD±RW DL, CD-RW, OEM 154zł

Wymiana zasilacza na 400W 40zł

Komp ma służyć do neta, Office i oglądania filmów. Czy taki zestaw może być czy radzicie coś zmienić? Do tego trzeba dokupić monitor, ale wszystko musi zmieścić się w 2 tyś. Będę wdzięczna za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Mało ramu, lepiej bierz 2x 512. Zasilacz 400W za 40zł, jak on ma może z 200W to powodzenia. ASRock dual sataII, sempron 3000+, 2x 512, 6600ge, dysk zostawiamy, ale może większy troche, i do tego forton 350-400W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

Sempron64 3000 s.939 380zł

Asrock K8 939Dual-Sata 225zł

GF6600 350zł lub GF6600GE 450zł

Samsung SP 120GB 280zł

Adata 2x512mb 330zł

BenQ DW1640 150zł

Fortron 400wat 90zł

Buda wedle uznania+ Monitor wychodzi troche ponad budżet

Ale warto dołożyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało ramu, lepiej bierz 2x 512. Zasilacz 400W za 40zł, jak on ma może z 200W to powodzenia. ASRock dual sataII, sempron 3000+, 2x 512, 6600ge, dysk zostawiamy, ale może większy troche, i do tego forton 350-400W.

Komputer ma być do : Office , Net, filmy a zakładam że portfel kupującego nie jest z gumy.

Co do zasilacza to zgodzę się że lepiej firmowy np. 350W modecom.

Co do pamięci to nie muszą być CL2,5 .... wystarczy że będą jakieś firmowe z wieczystą gwaracją CL3 ( Kingston , Geil ) i może wówczas faktycznie w budżecie starczy na 1 GB.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer ma być do : Office , Net, filmy a zakładam że portfel kupującego nie jest z gumy.

Co do zasilacza to zgodzę się że lepiej firmowy np. 350W modecom.

Co do pamięci to nie muszą być CL2,5 .... wystarczy że będą jakieś firmowe z wieczystą gwaracją CL3 ( Kingston , Geil ) i może wówczas faktycznie w budżecie starczy na 1 GB.

ja cie przepraszam ale modcoemy to dość kiepskie zasilacze, fortrony sa lepisiejsze.

praktycznie roznicy nie ma miedzy cl2.5 a cl3 w cenie, jesli proobne modyły porowujesz -

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=643

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=641

a kingston http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2527 ->>> 5zl wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ja cie przepraszam ale modcoemy to dość kiepskie zasilacze, fortrony sa lepisiejsze.

Ciekawa teoria, wiesz że forton robi zasiłki dla modecoma?? Wychodzi że to jest jedno i to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie roznicy nie ma miedzy cl2.5 a cl3 w cenie, jesli proobne modyły porowujesz -

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=643

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...products_id=641

a kingston http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...roducts_id=2527 ->>> 5zl wiecej

Faktycznie - jeśli nie ma różnicy w cenie to lepiej 2,5 ( zysk wydajności ~1% ale zawsze coś ). Co do modecom to chyba zależy od modelu, ja mam 300GTF ( 300W ) - zgodnie z testami chodzi nawet na 350 W - napewno lepszy modecom 300W ( 350W działa ) niż Codegen 300W ( 275W pali się ) -> taki przykład dałem. Zresztą wolałbym odpowiedniego modecoma ( były jakieś feel - szajsowate niektóre, więc tylko dobrego modecom ) niż fortron ( ale w sumie jeden i drugi są dobre - bardzo podobne )

-------

faktycznie fortron-modecom z grubsza jeden kit ale modecom mają grill przed tym 120mm wiatrakiem i mniej to szumi niż wycięta blacha.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość sensej17

jak do filmow i neta to styknie celeron 500mhz, 256 ramu i gf2... dlatego nie ma sensu wkladac tam 1gb ramu czy pakowac gf6600.. bo to co jest to styka... no mozna by bylo zainwestowac w 160gb hdd na filmy :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - jeśli nie ma różnicy w cenie to lepiej 2,5 ( zysk wydajności ~1% ale zawsze coś ). Co do modecom to chyba zależy od modelu, ja mam 300GTF ( 300W ) - zgodnie z testami chodzi nawet na 350 W - napewno lepszy modecom 300W ( 350W działa ) niż Codegen 300W ( 275W pali się ) -> taki przykład dałem. Zresztą wolałbym odpowiedniego modecoma ( były jakieś feel - szajsowate niektóre, więc tylko dobrego modecom ) niż fortron ( ale w sumie jeden i drugi są dobre - bardzo podobne )

-------

faktycznie fortron-modecom z grubsza jeden kit ale modecom mają grill przed tym 120mm wiatrakiem i mniej to szumi niż wycięta blacha.

modecom GTF spoko, bardzo dobra zasilka :) ale nie modecom-feel, to szit jest, jak kiedys miałm bude modcoma to mdcoma-feela sprzedałem po 2 dniach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ale chyba sie zgodzisz że feel jest lepszy niż codegen, megabajt, qtec albo tracer. Co do celerona 500, wsadź sobie go. Było by ciężko odpalić office na 500mhz zwłaszcza celeronie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wszystkim za sugestie. Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś propozycje to chętnie przeczytam. Z tym zasilaczem to źle napisałam on nie jest za 40 zł tylko dopłata jak bym chciała zamiast 350W bedacym w obudowie zamienić na 400. A dysk 80MB na razie wystarczy zawsze można poźniej dokupić jak bedzie kaska i podpiąć. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za porady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG DVD-ROM x16 (8163B) – 79zł

Lite-On SHW-160P6S, DVD±RW, DVD±RW DL, CD-RW, OEM 154zł

Nie kminie tego ;) Nie wystarczy jeden naped w postaci nagrywarki DVD? Przeciez zanim sie zuzyje to dawno juz nowy standard bedzie obowiazywal np. blue-ray, a zaoszczedzone 74zl mozna zainwestowac w lepszy procesor/pamieci/mobo/zasilacz/grafike/chlodzenie lub cos innego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa napedy dadza wieksza satysfakcje z uzytkowania komputera niz jakis podzespol niewiele lepszy bo drozszy o 70zl.

Jaka satysfakcja? Szybsze przegrywanie plyt, mniej sfragmentowany dysk, bo obrazu nei trzeba robic, lepiej sie instaluje kilku plytowe gierki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi