Skocz do zawartości
hilfiger

Pompa C.o.

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kilka dni temu kupilem na allegro uzywana pompe c.o. firmy grundfos. Dzisiaj ja podlaczylem aby sprawdzic jej dzialanie. Pochodzila moze z 2 godziny i zrobila sie strasznie goraca (tak jak blacha nagrzana sloncem w lecie), nie szlo jej dotknac. Czy te pompy maja taka temperature podczas pracy, czy cos z moja pompa jest nie tak? typ pompy to UP20-50. prosze o pomoc. Nie chce aby sie zatarla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty masz mocna pompe wiec sie mocno grzeje... Ja mam leszno 15pwr14c i po nocy jest dosc ciepla ~40 stopni na czuja, moze troche wiecej, za to jak ruszy fander to woda w chlodnicznie zostaje momentalnie schlodzona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

kilka dni temu kupilem na allegro uzywana pompe c.o. firmy grundfos. Dzisiaj ja podlaczylem aby sprawdzic jej dzialanie. Pochodzila moze z 2 godziny i zrobila sie strasznie goraca (tak jak blacha nagrzana sloncem w lecie), nie szlo jej dotknac. Czy te pompy maja taka temperature podczas pracy, czy cos z moja pompa jest nie tak? typ pompy to UP20-50. prosze o pomoc. Nie chce aby sie zatarla.

odpaliłes ja z woda czy bez (moze głupie pytanie, ale zdarzaja sie glaby co odpalaja bez wody ;) )

btw: jest temat o pompach co/cwu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpaliłes ja z woda czy bez (moze głupie pytanie, ale zdarzaja sie glaby co odpalaja bez wody ;) )

btw: jest temat o pompach co/cwu

oczywiscie, ze wlaczylem pompe z woda. Troche czytalem o pompach c.o. na tweaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na ktory biegu byla taka goroca? chodzisz czyms wode? jaki temp ma woda?

pompa ma tylko jeden bieg 2500 obrotow na minute, wody niczym nie chlodze. Po prostu chcialem sprawdzic jak pompa chodzi i podlaczylem ja do garnka z woda ( 5 l wody), woda ma tal okolo 35-40 stopni ( nie mirzylem termometrem tylko sprawdzilem na dotyk). Myslisz ze niechlodzona woda, az tak nagrzewa wode? :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa ma tylko jeden bieg 2500 obrotow na minute, wody niczym nie chlodze. Po prostu chcialem sprawdzic jak pompa chodzi i podlaczylem ja do garnka z woda ( 5 l wody), woda ma tal okolo 35-40 stopni ( nie mirzylem termometrem tylko sprawdzilem na dotyk). Myslisz ze niechlodzona woda, az tak nagrzewa wode? :D :D

Wszystko w normie, Jak zaczniesz chłodzić wodę to temp. się unormują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaaaa ;] ;) hehe, niechlodzona woda nagrewa pompe, a racze nie chlodzona woda nie chlodzi pompy ;) to normalne, pompa troche watow ma,moj gruntfos na 3 biegu az partzy po paru godzinach bezchlodzenia, na pierwszym jestw miare goraca.

Wszsytko w normie z ta pompa, delikatne chlodzenie wody ibeda okay tempki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu uporalem sie z pompa, juz tak sie nie grzeje. wszystko podlaczylem i dziala dosyc cicho(ciszej niz moj stary atman). Jak wczesniej pisalem pompa ma tylko jeden bieg z wiazku z czym kreci sie bardzo szybko wywolujac troche chalasu. chcialbym zmniejszyc obroty pompy. I tu sie pojawia moje pytanie . Czy taki regulator wystarczy regulator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w koncu uporalem sie z pompa, juz tak sie nie grzeje. wszystko podlaczylem i dziala dosyc cicho(ciszej niz moj stary atman). Jak wczesniej pisalem pompa ma tylko jeden bieg z wiazku z czym kreci sie bardzo szybko wywolujac troche chalasu. chcialbym zmniejszyc obroty pompy. I tu sie pojawia moje pytanie . Czy taki regulator wystarczy regulator

Nie znam sie za bardzo na tych sprawach, ale czy nie mozna by było zastosowac takiego pokrętełka którym sie zazwyczja przyciemnia np. światło lampki biurkowej? Czy nie wpłynęło by to negatywnei na jej działanie?

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten regulatro ma niepotrzebny układ miękkiego startu, po co to komu(no dobra pewnie znajdą sie takie osoby) ja też coś podobnego złożyłem ale wcale nie jest to takie fajne, zwykły ściemniacz do światła wystarczy (oczywiscie musi wytrzymywać odpowiednie obciązenie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zaczniesz się bawić w regulatory dobrze ją odpowietrz. Główną przyczyną hałasowania pomp CO jest powietrze w układzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi