Skocz do zawartości
Gość Majkel

Geforce 7300 Gs / Gt

Rekomendowane odpowiedzi

iqe007 - ale o to chodzi że ja mam procesor na najgorszym stresie chłodny na karcie.mam standardowego zalmana tylko usunąłem

te gumki co były między gpu a zalamanem bo one stabilizowały cały radiator ale ograniczały styk z gpu i zmieniłem standardową gluto-gumę na lepszą srebrną pastę,z drugiej strony palcem dotykam i już pcb nie jest takie gorące,podkreślam nawet na największym stresie.a jak cewki się nagrzeją tak że ich dotknąć nie można to i tak karta jest ociupinkę mniej stabilna.

A jakie masz tempy jeśli można spytać ? :| Włącz monitoring rivy i zapuść smarka 03 z monitoringiem w tle...

Nie masz v-moda to temperatury małe... :wink: U mnie przy 770/1800 42*C idle w stressie dochodzi do 59-60*C

To i tak mało [; U mnie przy 1.58v jest w stresie 72* :] Za to IDLE to 40-41* :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i tak mało [; U mnie przy 1.58v jest w stresie 72* :] Za to IDLE to 40-41* icon_smile3.gif

Zalman robi swoje :wink: I nie wiem czemu piszesz że za mało jakbym oszukiwał :-| Wiecznie piszesz że ma zamało :lol:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to chodzi ze u Was temp w ide kolo 35-38 stopni a u mnie ponad 42, co prawda wersja PCIE ma napiecie chyba 1.25 a u mnie bylo 1.33 ale mimo wszystko cos te temp za duze o przynajmniej 5* Jest to mozliwe ze zalman jest zle zamocowany? W tej chwili w idle 45* przy 1.4V co wydaje sie duzo biorac pod uwage ze u innych 40-42* przy duzo wiekszym napieciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie atakuje cie [; Ale ige i opo mieli wyższe tempy. Może u ciebie tak zimno w mieszkaniu ;>

Ciepło jeest :wink: Wiesz ige wiadomo jakie miał napięcie, opo chyba też, ja nie wiem więc nie powiem ci jak na to napięcie to dużo czy mało :-P Może dlatego temperatura jest taka ,,mała,, bo napięcie nie jest wysokie :rolleyes:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że mam na GPU ceramique :rolleyes:

Update:

Czy na moim 7300gt (rev pozbawiona buzera itp), można zastosować vmoda na zworki, tak jak ma to miejsce w 7600GS?

UPDATE:

Chyba można, ale wiaze sie to z utrata gwarancji - trzeba przeciac mostek laczacy 2 piny, w ktorych powinna byc zworka od zmiany napiecia (mam nadzieje, ze wiadomo o chodzi)

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie o to chodzi ze u Was temp w ide kolo 35-38 stopni a u mnie ponad 42, co prawda wersja PCIE ma napiecie chyba 1.25 a u mnie bylo 1.33 ale mimo wszystko cos te temp za duze o przynajmniej 5* Jest to mozliwe ze zalman jest zle zamocowany? W tej chwili w idle 45* przy 1.4V co wydaje sie duzo biorac pod uwage ze u innych 40-42* przy duzo wiekszym napieciu.

Przed vmodem i obnizeniem predkosci standardowego wentylatora mialem idle 48 stopni, po obnizeniu obrotów 50-51 stopni w idle, po vmodzie mam 51-53 stopnie - w stresie ostatnio mierzylem i wyszlo mi 80 stopni :mur: ale grafika dziala stabilnie

Zeby nie bylo, sprzet mam non stop podkrecony wiatraków 80mm mam pare: 1 na przodzie 5v, 2 z tyłu jeden podlaczony pod 5v drugi to revoltec fabrycznie slabo sie kreci, na bocznej sciance mam 2 wentyle jeden AC podlaczony tak jak fabryka nakazała jako nawiew na grafe(i tak kreci sie wolno) i drugi domyslnie podlaczony byl na 5V ale teraz go wylaczylem bo zaczynal rzezic - jako nawiew na cpu. Mimo w miare dobrego oplywu powietrza temperaturke mam wysoką GPU przesmarowane jakas nowa pasta Arctic co po paru dniach sama sie rozprowadza i zmniejsza temeprature.

Edytowane przez Raider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że mam na GPU ceramique :rolleyes:

Update:

Czy na moim 7300gt (rev pozbawiona buzera itp), można zastosować vmoda na zworki, tak jak ma to miejsce w 7600GS?

UPDATE:

Chyba można, ale wiaze sie to z utrata gwarancji - trzeba przeciac mostek laczacy 2 piny, w ktorych powinna byc zworka od zmiany napiecia (mam nadzieje, ze wiadomo o chodzi)

A nie lepiej pencil'a ? Mniej zachodu i gwary nie tracisz :)

Przed vmodem i obnizeniem predkosci standardowego wentylatora mialem idle 48 stopni, po obnizeniu obrotów 50-51 stopni w idle, po vmodzie mam 51-53 stopnie - w stresie ostatnio mierzylem i wyszlo mi 80 stopni :mur: ale grafika dziala stabilnie

Zeby nie bylo, sprzet mam non stop podkrecony wiatraków 80mm mam pare: 1 na przodzie 5v, 2 z tyłu jeden podlaczony pod 5v drugi to revoltec fabrycznie slabo sie kreci, na bocznej sciance mam 2 wentyle jeden AC podlaczony tak jak fabryka nakazała jako nawiew na grafe(i tak kreci sie wolno) i drugi domyslnie podlaczony byl na 5V ale teraz go wylaczylem bo zaczynal rzezic - jako nawiew na cpu. Mimo w miare dobrego oplywu powietrza temperaturke mam wysoką GPU przesmarowane jakas nowa pasta Arctic co po paru dniach sama sie rozprowadza i zmniejsza temeprature.

Znajomy ma 76GS non zalman od Galaxy. OC na 640 rdzeń, bez vmoda, w stresie temp potrafi dojść do 89* :) Karta ofc stabilna [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

euzebiox hehe sory ale to jest niemozliwe ze przy 2v na rdzeniu masz niskie temperatury,sam ladowalem 1,95V na rdzen i pozatym ze nic to niedalo to wzrot temperatury byl ZNACZNY dodam ze chlodzenie bylo bardziej rozbudowane niz standardowy zalaman....no chyba ze zle miezysz napiecia pozatym podaj jakie masz temperatury w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajomy ma 76GS non zalman od Galaxy. OC na 640 rdzeń, bez vmoda, w stresie temp potrafi dojść do 89* :) Karta ofc stabilna [;

O mnie mowa ?;> :lol: :D Eee jct takie tempy przy zamknietej budzie... w Far Cry'u max temp jaka widziałem to 95* :o Ale na tej grafie granica to 115* z tego co mi wiadomo... ;>

euzebiox hehe sory ale to jest niemozliwe ze przy 2v na rdzeniu masz niskie temperatury,sam ladowalem 1,95V na rdzen i pozatym ze nic to niedalo to wzrot temperatury byl ZNACZNY dodam ze chlodzenie bylo bardziej rozbudowane niz standardowy zalaman....no chyba ze zle miezysz napiecia pozatym podaj jakie masz temperatury w stresie

Nie ma szans.... na 2v tempy maxymalnie ida w góre i nigdy nie uwierze w to że temperatury na tym napięciu są w granicach zdrowego rozsądku :]

Edytowane przez Pacific

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pacific

Ty tam sicho siedź ;>

Twój 76GS z Fanderem na maxa z boku + 1.65v + 810 na rdzeniu miał tylko 79* :> Nie chciałbyś chyba zobaczyć tych 115* na rdzeniu ;)

815 [; Kazdy mhz sie liczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no Fredek, ale ty sprawdzasz temp Monitoringiem, a euzebiox sprawdza tempy dotykając tylniej części karty :lol:

z drugiej strony palcem dotykam i już pcb nie jest takie gorące,podkreślam nawet na największym stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Posiadam karte Galaxy 7300gt 1.2ns chłodzenie zwykłe... Mam ołowek "chyba" HB i czy takim ołowikiem da rade podnieść na tyle napiecie że będzie one niebezpieczne? Miernika nie tykam :P Po v-modach miałem na gpu 43* w idle wiec tempreratura ładnie zwrosła wraz z napięciem. Robiłem stable 720MHz na rdzeniu. Pamiątki tęz ostro pomalowałem i z 800 robia mi 830MHz. Jaki jest najlepszy ołowiek do malowania? Taki żebym nie przesadził zbyt dużym V... Mój wynik w 3dMark 03 to 1.32k a w 05 to 6.2k. Czy to dobre wyniki? Mój procek pracuje z czestotliwością 2.65GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Żeby nic nie uwalić to polecam 2B :-P

p.s narzekacie że na C2D na 730 mały wynik a @kamil2201 przy tylu mhz robi 13,2k

Czyli nawet jak mocno będe mazał tym 2B to nic nie uwale? A ten wynik to waszym zdaniem mały czy duży? Jak dla mnie średni bo procek nędzny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nawet jak mocno będe mazał tym 2B to nic nie uwale? A ten wynik to waszym zdaniem mały czy duży? Jak dla mnie średni bo procek nędzny

Nie bój się miernika, bo niewiem co jest bardziej prawdopodobne: to że pojedziesz miernikiem tam gdzie nie trzeba, czy to że "przemalujesz" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Możesz mi Lanc powiedzieć gdzie mierzyć w jakich miejsach? I na jakich przełacznikach w mierniku? Byłbym wdzieczny.

Edytowane przez kamil2201

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

No rzeczywiście wszystko jest jak sie lepiej przyjżałem. Dziekuje. A jak jest z tym wynikiem? Duży mały? I na jakich napieciach moge stabilnie pracowac na gpu i mem? memki-samsungi

Ps po Vmodzie jak miałem 43w idle tem w stresie była od 60-65stopni? To raczej duzo. Jak właczyłem wymagajacą gre i miałem takie temperatury to gpu z 720mhz zrobiło sie samo na 500mhz czyli na standard. Czyżby za duże temp? A moja karta jest dziwna. Nie mam w niej artefaktów.Wcale. Ale mam tylko zwisy. A arty są tylko jako 2 kropeczki na jednym filmie. Tylko tyle wylukałem. Narazie jade na 700\800MhZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Jak bede miał wolny czas to pobawie sie z miernikiem. Fajna sprawa przy wyłączonej karcie t o juz nie strach. Na gpu moge wysmarować 1.55v lub 1.6v i ta karta jeszcze troche pozyje? Bo mam cheć dobic do 750-780 na rdzeniu i 850\880 na pamiatach.

BTW to nie karta to potwór. A jej nie podkrecić do grzech :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi