Skocz do zawartości
NeoStrada

Problem :( Pomóżcie..!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Mam spory problem z kompem i nie wiem dlaczego tak jest.. ( Athlon XP 1800+ , MSI KT400 V , Radeon 8500 , Ram 256 DDR 333MHz Samsungi , HDD Baracuda IV 80GB , Wind. XP ) i jest taki zgrzyt ze jak chce cos rozpakowac z Cd to wyskakuje mi błąd typu CRC error . lub Adres I/O error , files damaged itd . Po prostu nie chce mi rozpakowac niektórych plików do konca , nawet jak zrzuce na twardziela z Cd i potem próbuje to nic :( :( , jedne pliki sie ok rozpakowuja np NFS 2 HP ok 199 MB instaluje sie ok, a np, Winamp juz nie chce, lub Colin 2 . według systemu nie ma konfliktów , wszystko ma status OK , poinstalowałem service packi do xp, sterowniki do Chipsetu VIA nowe itd i to samo:( nawet zrobiłem upgreada BIOSU mobo i nic. moze jest cos zle ustawione w Biosie??? nie wiem, 2 tygodnie siedze i nic nie moge wymyslec co jest winne:( myslałem ze zasilacz bo mam Codegona 300w ale w kompie nic nie mam poza grafika, PCI sa wolne wiec nie ma obciazenia..a z drugiej strony jakby zasilacz nie dawał rady to by np NFS 2 HP tez sie nie instalował i Quake 3. nie wiem w czym tkwi problem.. jezeli mozecie to pomózcie ...HELP !!! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm... jesli gierki sa sciagniete z internetu to to nie jest wina kompa tylko pliczki sa zle sciagniete :( jka tez tak mialem duuuzo razy. dzieje sie tak gdy uzywamy jakis programow przyspieszajacych sciaganie dzielacych plik, typu FlashGet. moze tez tak byc gdy plyty sa mocno porysowane (sam dzis tego doswiadczylem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie, te gierki chodziły mi spoko, to zaczeło sie jak zmieniłem kompa . przedtem miałem procka celka 533 , Rive TnT 2 64MB , płyta z przejsciówka , pamiec 386 PC 133 , twardziel WD Caviar 40 i Xp , i wszystko sie zgrywało instalowało, a gierki nie sciagałem z netu , nawet demo z Cd-Actiona sie nie instaluje , u kumpli no problem ale maja inne konfiguracje sprzetowe , i to dziwne taki colin 2 na starym kompie chodził a tu rozpakowuje sie z błedami typu CRC itd, normalnie nie wiem :( myslałem ze pamiatki nie wyrabiaja ale skoro NFS 2 HP sie instaluje i smiga spoko to nie wiem, dla mnie to jest dziwne..brakuje mi pomysłu:( :( ale dzieki < scibi > za zainteresowanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mysle ze to wina pamieci.

raz bylem u kumpla i tez rozpakowywal jakies pliki i mu blad wyskakiwal w niektorych, no to on w<span style="color:red;">[ciach!]</span>iony (ale wiedzial o co chodzi) rozkreca kompa, wyciaga jedna kosc pamieci, uruchamia kompa i problem zniknal. w zyciu bym wtedy sie nie domyslil ze to wina pamieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie taz stawiałem na pamiatki , w biosie wszystko jest na Auto ustawione , pamiatki niby sa ok, tylko nie wiem dlaczego przy jednych sie rozpakowuje i inne nie, gdyby pamiatki były walniete to by wogóle nie rozpakowało ani NFS HP 2 , nawet bym nie pograł w gre , muzyka itd.. i to mnie troche dziwi ze to moga byc pamiatki , ale sprawdze co mi szkodzi wloze pamiatki od kumpla fakt ze słabsze bo tylko 128 DDR 266MHz ale zobacze. tylko jak wkladałem do PCI Audigy to było jeszcze gorzej , jak wyciagłem było lepiej , ale nadal wiekszosc sie nie instaluje.. ale ok sprawdze pamiatki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dup.@ , wymieniałem pamiatki na inne, roznych firm i to samo, jedna gra która ma 600Mb rozpakowuje sie ok,a inne np. 150MB juz nie, a nawet pare MB nie chce, wyskakuje bład ze ZIP damaged . itd.. Adres I/O , a na starym kompie i tez na Windzie XP chodziło az miło.. i to na Celku 533 ..teraz to juz nie wiem co grtane :((( ma ktos jeszcze jakis pomysł ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanko czy CD i HDD masz wpięte na jednej taśmie, bo jeśli tak to spróbuj wpiąć inną i wtedy spróbuj. Ewntualnie wył. tryb DMA i sprawdź czy nadal pojawiają się błędy jeśli coś się zmieni to da ci to jakąś wskazówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moze to zasilacz? jezeli wkladasz AUDIGY to masz gorzej a wyciagasz lepiej. SPrawdz sobie napięcia i pokaż nam na IDLE i jak pracuje :). Jak cd-rom i hdd pracuja to żrą wiecej. Ja stawiam na zasilke :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze masz odwrotnie wlozona tasme IDE (tzn. na odwrot i przy kontrolerze i przy cddeku) - sprawdz. Niektore tasmy sa bez "blokady" i da sie je tak wlozyc, naped wtedy widzi a pozniej sa takie kwiatki. Jak nie to sprobuj wylaczyc DMA we wlasciwosciach CDka.

Innych pomyslow nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wiem co jest nie tak, opiszę to na własnym przykładzie.

Miałem Celka 500 na plycie z kontrolerem ATA66, no i oczywiście CDka 24x - działał bez problemów.

Po przełożeniu do nowego kompa D900 na płycie z kontrolerem ATA100

wystąpiły IDENTYCZNE problemy jaku NeoStrady. Po przełożeniu zpowrotem do starego kompa śmigał bez problemów, a do nowego kupiłem DVD i wszystko jest ok :)

Tak więc spróbuj włożyć nowszego CD-ka i sprawdzić czy problemy nadal będą występowały :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam prawie taka sama plytke i umnie problem byl podobny . w menadzeze urzadzen sprawdz kontrolery IDE ATA/ATApi a tam podstawowy kanal ide powinien biezacy tryb transferu miec DMA X a pomocniczy ... ja mialem wlasnie taki problem i musialem tylko tasmy zmienic . a w biosie ogolnie jakas taka dziwna sprawa jak ustawie na high performance to mi dzwik pada i usb . czyli tez z tych ustawien na chwile zrezygnuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec hmm Nagrywarka jest ok jako Cd, sprawdzałem, nie jest winna , bo sa gry które sie ok rozpakuja czy programy , ale jak Cd nie rozpakuje to i HDD tez nie chce tych samych plików rozpakowac po skopiowaniu c CD-eka na HDD, zasiłka jest ok, bo nic poza grafika , prockiem , pamiatkami nie mam nic, w slotach PCI czyli nie ma obciazenia, napiecia trzyma stabilnie.. co do ustawien w trybach DMA to w menadżer urzadzen mam tak :

Podstawowy kanał IDE i tak opisane:

Urzadzenie głowne:

DMA jezeli dostepne

Biezacy tryb transferu Ultra DMA tryb 5

Urzadzenie podrzedne:

DMA jezeli dostepne

Pomocniczy kanał IDE i opis:

Urzadzenie główne

DMA jezeli dostepne

Biezący tryb transferu Multi-Word DMA tryb 2

Urzadzenie podrzedne

DMA jezeli dostepne

i to wszystko co jest w menadzeze .

a co do kabli to sa ok włozone bo maja oznaczenia na koncu sa niebieskie wtyczki i napis SYSTEM czyli Mobo a na drugim koncu czarne i napis MASTER czyli HDD lub CD , i CD i HDD mam podłaczone osobno pod 1 kontroler IDE , czyli HDD = IDE1 , CD= IDE2 , a kable sa ATA/100

w biosie mam normalne ustawienia bez zadnych HIGH performance itd , i mam wyłaczone wszelkie porty USB , i dalej to samo , normalnie to zaczyna byc w<span style="color:red;">[ciach!]</span>i@@@... sorki za słówko ale ile mozna szukac.. kurde juz 2 tydzien i nic... ale jedno mnie zastanawia dlaczego jedne pliki rozpakowuja sie ok i to duze ok 600MB i ok, a inne mniejsze i nie chca, nawet Colin 2 , który na starym kompie szedł ok a tu za rzadne skarby , instaluje sie ale z błedami typu CRC nie moze skopiowac pliku itd..

nie wiem co jeszcze sprawdzic :( :( :( :x :evil: dzieki wam wszystkim ze tez cos myslicie i podsuwacie pomysły...ale nie wiem co jest.. moze te DMA i PIO ? ale gdyby cos było to nic bym nie rozpakował od poczatku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak to wyglada... hmm wyłaczyłem DMA dla CD i ustawiłem PIO no jest lepiej, jedna z 10 płyt sie instaluje juz ok, ale reszta dalej zacina...error ze ZIP damaged itd.. czyzby cos jeszcze było zle ustawione.. BIOS ? menadzer urzadzen ? moze hmm.. jakby co to podam gg 4246564 bedzie lepiej rozumiec , moze cos pominałem jeszcze.. tylko co ? ale DMA cos dało ale to nie tak jak powinno byc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec napiecia.. odczytałem je programikiem i tak samo Bios pokazuje , sensory itd

CPU Core 1.75 V podnosi sie do 1.78 v i maleje

CPU Aux 0.05 V i stoi

+3.3 V podnosi do +3.34 V i spada do +3.3 V

+5 V jest 4.95 V i stoi

+12 V stoi w granicy 12.5 do 12.89 V

-12 V pokazuje - 12.53 V i stoi

- 5 V pokazuje - 5.45 V i stoi

+5V Standby 5.02 V i stoi

procek ma temperaturke 40*C 1800XP+

nie wiem jakie jeszcze napiecia szymon chciałes wiedziec ?

a hmm raz skopiowałem gre na HDD i próbowałem rozpakowac i to samo było tez bład itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec..to co zrobiłem to mnie zdziwiło totalnie, :) ale nie ciesze sie bo nie wiem jak dalej bedzie, narazie ok.. po prostu w Biosie w opcjach

Standard CMOS Features , gdzie wykryty jest HDD i CD to w HDD uaktywniłem tryb 32 bitowy trnasfer , a w CD tak samo i w opcjach dodałem CD-RW bo wyswietlało mi HD- LW CD RW i zmieniłem na CD-Rw i jak narazie wszystko sie rozpakowuje i to szybciej niz normalnie.. a dziwne sprawdziłem 3dmarka i na tym sprzecie bez krecenia wskazał mi 8910 marków niw wiem czy to duzo czy mało , wczesniej miałem ok 7800 marków, zobaczymy jak bede chciał cos nowego instalowac czy bedzie ok. no narazie jest git , dzieki wszystkim za sugestie i podpowiedzi THX @LL pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...