aro52 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 tak jak w temacie co polecacie Pentium 4 2,8GHZ HT 800/1M Prescott socket 775 czy może sempron 3000+ 64 bit socket939 ??(oba procki są w podobnej cenie P4 droższy o 40-80 zł i tylko 32bitowy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ja obstawim semprona obecnie ladnie sie podkrecaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Zależy jak na to patrzeć./... Intelowcy polecą to... czciciele AMD polecą Sempa :) Sam mam Intela.. ale wracając do tematu, ogólnie jest opinia że AMD jest bardziej pod gry, Intel pod programy typu obróbka/kompresja. Jeśli ten Pentak nie jest jakimś nie wypałem i poleci powiedzmy na 3,5GHz to brałbym jego, cache zrobi swoje ;) Jeśli chcesz go na nominalnych taktowaniach, to weź Sempa, byle dobrze kręcący się model, a o to chyba nie trudno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tarquini Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Osobiscie tez bym wzial intela, moj p4 + gf6600 swietnie daje sobie rade w gierach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 tylko ze amd jest bardziej przyszlosciwy 64bity co sie bardzo przyda przy nowych tworach Microszofta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Maniakiem gier nie jestem ale od czasu do czasu lubie sobie zagrać. Ostatnio miałem okazje pobawić sie Athlonem 3000+ 1G ramu na abicie fatal1ty z gf6600GT(bez OC), jakoś nie zrobił na mnie wrażenia. Może dlatego że dysk to tylko WD80G na ata100. Pentium posiada wielką zalete jaką jest Hyper Threading. Tak więc podczas pracy z dwoma programami mocno obciążającymi procesor komp z P4 będzie powinien być wydajniejszy ???? Edytowane 28 Lutego 2006 przez aro52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ja bym wział Semprona 3000+. W grach sprawdzi się lepeij od Pentiuma, a obecie dostępne procki całkiem nieźle się kręcą, więc myślę, że 2.7GHz jest w zasięgu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 [...]Tak więc podczas pracy z dwoma programami mocno obciążającymi procesor komp z P4 będzie powinien być wydajniejszy ???? Na 100% ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Jeżeli nie grasz za często, to lepszym wyborem bedzie P4 ze względu na wielowątkowość, co zwiększa o wiele komfort pracy w windowsie. Chociaz sam mam semprona i nie narzekam na to ze jest wolny czy cos ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Jako zwolennik AMD powiem tak Sempron do gier a Pentium do kompresji wideo...itp. Więc odpowiedz sobie na pytanie do czego komp Ci potrzebny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Oczywiście chciałem wspomnieć o tym, że to nie znaczy że P4 się do gier nie nadaje... :P Bierz P4! Bądź Intelowcem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Bierz P4! Bądź Intelowcem :D Hoho i kolejna sprzeczka do niczego nie prowadzaca... Prawda jest taka ze niezaleznie od tego co wybierzesz przy nominalnych ustawieniach nie odczujesz wiekszej roznicy miedzy praca na wyminionym powyzej Sempronem czy P4. Edytowane 28 Lutego 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Tutaj wybór zależy tylko od tego, do czego używa się kompa. Ja swojego kompa używam w 70% do gier, więc mam proc od AMD. Ojciec natomiast używa kompa w 75% do prac typowo biurowych, więc ma Pentiuma 630. Trzeba dobierać proc wedle swoich potrzeb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Hoho i kolejna sprzeczka do niczego nie prowadzaca... Prawda jest taka ze niezaleznie od tego co wybierzesz przy nominalnych ustawieniach nie odczujesz wiekszej roznicy miedzy praca na wyminionym powyzej Sempronem czy P4. To był żart, ale taka prawda, każdy poleca to czego używa :) @lukmek A robiłeś porówniania obu procesorów? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Na dzien dzisiejszy lepszy chyba ten P4 z HT dla kogos kto nie jest maniakiem gier. Oczywiscie gry tez bede smigac spoko na tym procku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Ja z tych dwóch wziąłbym chyba jednak P4. 64 bity w sempronie to bardziej chwyt marketingowy niż potrzebny feature. Jak nadejdzie nowy system MS to i semprony i starsze P4 trzeba będzie na złom oddać. Jednak mój wybór jest podyktowany tym, że do gier kompa używam sporadycznie (obok stoi pstwo). Głowne zajęcie to praca - kompilacja, biuro, bazy danych i tym podobne g..... Jeśli komp tylko do gier, to Semp, a różnicę w cenie (proc+płyta na Intelu to trochę więcej niż kilkadziesiąt PLN) ainwestowałbym w nieco lepszą grafikę. Gierki tylko na tym zyskają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Dodam, że mam radka9700pro i nie mam kasy na jego wymiane więc jak bym kupił sempa to do tego asrocka 939dual i z czasem można by sie przesiąść na pcie. A do p4 moge jedynie kupić Abita AS8 ale tam jest tylko agp. Odnośnie tego abita as8 czy p4 805D będzie na nim działać? Edytowane 2 Marca 2006 przez aro52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Nie, D805 nie będzie na nim działać, tylko na płytach z 945 i wyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 @lukmek A robiłeś porówniania obu procesorów? ;) Tak robiłem porównanie obu procków i doszedłem do takiego wniosku. Ojciec ma Pentiuma630@4GHz, bo wypada lepiej w pracach biurowych. Ja mam SanDiego 3700+@3GHz, bo w moich zastosowaniach sprawdza się lepiej niż Pentium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Jezeli masz ograniczona ilosc gotowki to najlepiej bedzie sep plus asrock, plytka ma przyzwiote mozliwosci oc i spokojnie powinienes pogonic sempa do jakies 2,7Ghz. Bedziesz mial potwora z niewielkie pieniadze. Pozniej bezbolesne przejscie na grafe z PCIex Edytowane 2 Marca 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 lukmek intryguje mnie jedna rzecz, jakie prace biurowe wymagaja procesora o takiej mocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 doalczam sie do pytania, przeciez do programow typu office itp w zupelnosci wystarczy duron 800mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 doalczam sie do pytania, przeciez do programow typu office itp w zupelnosci wystarczy duron 800mhz. Zalezy co rozumiesz przez prace biurowe. Moj znajomy robi takie rzeczy w srodowisku "biurowym" ze brakuje mu mocy na P4 3.0 HT + 1 GB ram... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Powiem tylko tyle, czasami ku#$# na celka 2,4ghz@ 3ghz + 512mb ramu ze szok. Niby tylko praca biurowa (office + opera + kilka baz danych -duzych) ale gdy celek ma przetworzyc duza partie danych (co kilkanascie minut) to mnie normalnie krew zalewa. Freez, nic nie moge zrobic i po chwili dopiero da sie cos zrobic, P4 bez ht radza sobie o lepiej... P4 z Ht...... tez potrafie zapchac :]] Edytowane 2 Marca 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szatanio Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Popieram kolegę lukmek'a. Ja w pracy też mam Pentiuma, bo lepiej sobie radzi niż Athlon. Natomiast Athlon i Sempron (s.939) robią Pentiuma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...