Skocz do zawartości
Suchy101

Tagany U01 I Sprawa Nabierajaca Smrodu

Rekomendowane odpowiedzi

To ja jestem w podobnej sytuacji, bo przełożyłem Tagana 380 U-01 do komputera żony, gdzie siedzi płyta Asus A7V333-X -- czyli jak rozumiem, zasilająca procesora z linii 5 V (chipset to VIA KT266 z jakimiś przyrostkami w nazwie). Procesor to Athlon XP 1700+, karta Geforce 2 MX, tylko napędów sporo: 2 dyski twarde (30 GB IBM "Deathstar" -- jeszcze chodzi -- i Seagate Barracuda IV 60 GB), DVD i nagrywarka CD. Czyli linia 5 V powinna być dość mocno obciążona... Póki co, ani się drań (Tagan) nie grzeje za mocno, ani nie destabilizuje komputera -- ale może powinienem zmierzyć mu napięcia miernikiem, na wszelki wypadek? Jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się tyczy każdej( CHYBA!?) płyty głównej poniżej ostatnich modeli K7( czyli ABIT NF7-S, DFI LanParty nF2, itp)

Nieco inaczej. Dotyczy to każdej płyty zasilającej procesor z linii +5V i nie posiadającej gniazda ATX12V 4-pin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka pytan na zakonczenie :

1) czy praca zasilacza w trybie o jaki sie rozchodzi caly Topic ( czyli niesymetryczne obciazenie, duzo na 5V co w rezultacie dale zawyzone 12V ) moze doprowadzic do skrocenia zywcia zasilacz (ewentualnego jego uszkodzenia) ?

2) dowiedzialem sie z zmiana plyty na chipset nForce2 rozwiaze problem - oczywiscie to fakt, sprawdzilem u kolegi (tak na wszelki wypadek). Jednakze (troche Off-topic) dopatrzylem sie ze nie wszystkie plyty na nForce2 maja dodatkowe zlacze ATX12V (np ASUS A7N8X - http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...2/strona-2.html ) dlaczego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi