Skocz do zawartości
lian-li

Wymiana Chlodzenia Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wyciszam obudwe i chce zmienic coolera oraz wenrylatorki

Obecnie pracuje u mnie ARCTIC COOLING COPPER LITE plus wywiew ARCTIC FAN PRO TC ale moim zdaniem stanowczo za glosno (komp stoi na biurku)

Bede wdzieczna za naprowadzenie za jakies inne chlodziwo w dobrej cenie czyli tanio (jestem na studiach i cierpie na odwieczny brak kasy)

Dziekuje z gory !

Edytowane przez lian-li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmówca pokazał Ci bardzo fajną propozycję....

Jeśli mogę się wtrącic, to z mojej strony polecam Ci zestaw Scythe Katana.... to bodajże jedyna wieża z Heat Pipe's na naszym rynku, która wchodzi na płyty pod Socket A bez otworów montażowych...czyli z racji na jej małą wagę, można ten coolerek podpiąc do samego socketu....

Jest przede wszystkim bardzo cichy....i wydajny...a ceny jego oscylują w granicach 86 zł

Tutaj np. :

http://allegro.pl/item90537262_scythe_kata...wa_nowosc_.html

Szczerze polecam ten cooler :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego wywiewajacego to przypuszczam ze chodzi szybako, bo nie ma innych wiatrakow ktore wpychaly by chlodne powietrze do obudowy!

Jesli poczuje jakies chlodne powietrze to zmniejszy obroty....

Jesli chodzi o puszcze nie go na mniejszym napieciu,to przy 7V musialem popchnac go reka zeby zaczal sie krecic.... a robil wtedy to tak wolno,ze nie bylo zadnego podmuchu!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chlopie jesli AC jest dla Ciebie glosny to przyjmujac Twoje poczucie halasu, ponizej tego to chyba tylko pasywne chlodzenie.....Mam obecnie: AC i wedlug mnie jest bardzo cichy, do tego oferuje standardowe osiagi wzgledem wydajnosci chlodzenia. Dla mnie jednak jest to juz za malo i bede sie przesiadal na cos innego.

Edytowane przez PabloHasan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chlopie jesli AC jest dla Ciebie glosny to przyjmujac Twoje poczucie halasu, ponizej tego to chyba tylko pasywne chlodzenie.....Mam obecnie: AC i wedlug mnie jest bardzo cichy, do tego oferuje standardowe osiagi wzgledem wydajnosci chlodzenia. Dla mnie jednak jest to juz za malo i bede sie przesiadal na cos innego.

Jestem kobieta, rozumiem, ze to mniejszosc na forum, ale drodzy koledzy czytajcie dokladniej wypowiedzi, aby miec rozeznanie czy to K czy M :D

Coz ac jest moim zdaniem glosny, ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac.

Moze rozsadniej bedzie kupic jakis regulator i zmniejszyc obroty ?

Albo zamontowac jakis inny wentyl ?

Edytowane przez lian-li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie zdecydowałaś się na zmianę chłodzenia wcześniej!

Wtedy można było znależć pentagramy AL! Tanio!

A teraz po prostu ich nie ma, co świadczy o tym że ludzie są z nich zadowoleni!

Ja posiadam taki!

http://www.allegro.pl/item91811625_freezon..._q_80_aicu.html

Jak się zkręci obroty na minimum to cichutko!

To podobno lepsze!

http://www.allegro.pl/item92025164_zalman_...i_pentium4.html

Ale z wszystkich to ten by był najlepszy!

http://www.allegro.pl/item92696707__rewela...vc_100_cu_.html

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedz kilka miesiecy chleb z pomidorem ( w sumie dobre na linie - zaleta :)) i kup to TOTALNA cisza i wysoka wydajnosc.

Sam to mam i warrrrrto, tylko ze kupowalem si i fandera oddzielnie.

A jestes pewna, ze halasuje wentyl na procu? A grafika? A zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedz kilka miesiecy chleb z pomidorem ( w sumie dobre na linie - zaleta :)) i kup to TOTALNA cisza i wysoka wydajnosc.

Sam to mam i warrrrrto, tylko ze kupowalem si i fandera oddzielnie.

A jestes pewna, ze halasuje wentyl na procu? A grafika? A zasilacz?

To na bank cpu, grafa jest chłodzona pasywnie, a w zasilaczu siedzi nexus

Co do Twojego poczucia humoru to jest raczej przyciezkawe ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie uważam, ze ten dowcip nie jest z kategori "ciezkich", raczej normalny. Poza tym biorac pod uwage fakt, ze pomidory o tej porze roku sa raczej drogie ...

Jesli tak twierdzisz, tylko jest troche ...hmmm

niezbyt na miejscu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeczytalem wszystkiego do konca dokladnie. Przepraszam za "chlopa", na wytlumaczenie mam to, ze czasem "baba ma wieksze jaja od faceta" :).

Ale dosc zartow i gry w pomidora...

Sprawdza wpierw jaka tem. osiaga obecnie Twoj procesor (w biosie, programe np. aida). Podasz jakia ona jest, jaki to procek, do jakich celow w szczeglonosci go uzywasz (komputer) i chlopaki napewno cos dobiora .. :). Obejdzie sie bez diety... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge ci polecic cosik takiego sam uzywalem i na Athlonku 2000+ @ FSB 166 mialem okolo 38C idel a w stresie 42C :

post-451-1142633825_thumb.jpg

do tego ramie z wentylem 92x92x25 + regulacje obrotow na minimum i swieto.

PS. tak sie sklada ze mam do sprzedania takiego zalmana :D caly komplecik tylko bez regulacji obrotow ale takie cos mozna za 5zł dokupic, moj jest miedziano aluminiowy sprzedam bardzooo tanie wiec jak cos to PW.

pozdrawiam

Edytowane przez mat_zab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeczytalem wszystkiego do konca dokladnie. Przepraszam za "chlopa", na wytlumaczenie mam to, ze czasem "baba ma wieksze jaja od faceta" :).

Ale dosc zartow i gry w pomidora...

Sprawdza wpierw jaka tem. osiaga obecnie Twoj procesor (w biosie, programe np. aida). Podasz jakia ona jest, jaki to procek, do jakich celow w szczeglonosci go uzywasz (komputer) i chlopaki napewno cos dobiora .. :). Obejdzie sie bez diety... :)

Przeprosiny przyjete :)

Temperatura wacha sie w granicach 40-45 stopni.

Procesor w podpisie.

Uzywam kompa glownie do nauki , pracy i netu

Czasem popykam w medala lub call :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajac osobiscie studentow, ktorzy jedza chleb z pomidorem, kiedy na cos oszczedzaja, jest to zart raczej powszechny... :)

albo 2dniowe bagietki za 30 gr - z kategorii jak przezyc 3 dni za 99 gr :)

Jesli urazilem to wybacz, ale chyba wystarczajaca kara jest to, ze sumienie nie da mi spac przez kilka najblizszych miesiecy...

a co do chlodzenia to dalej mysle ze si+fander jest nie do pobicia, jesli tylko zaakceptujesz cene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcac smiecic forum to napisze tutaj

mam Durona 1600Mhz fsb133 nie krecony i nie bedzie krecony

aktulanie temperatura w spoczynku jest 42 stopni w stresie pewnie nie duzo wiecej

aktulanie siedzi na nim jakis nie ciekawy wentylator GlacialTech model Igloo 2411

jego parametry to predkosc 2800obr/min przeplyw 20,4CFM a halas deklarowany to 26 db

w biosie jednak jest napisane ze kreci sie z 3000 obrotami bo chyba zasilacz podaje za duze napiecie.

wiec genralnie jest to cholernie glosne urzadzenie i jak widac nie za bardzo wydajne

zalezy mi na tym zeby znacznei obnizyc halas komputera

wybralem sobie wstepnie taki o to wentylator :

http://www.allegro.pl/item100495430_arctic..._obr_13db_.html

wlacze go na najmniejsze obroty czyli 1500 i zgodnie z tym co tam jest napisane to przeplyw powietrza bedzie nawet wiekszy niz mam teraz a halas bedzie 13db - temperatura powinna byc przynajmniej taka sama jak nei nizsza.

Poniewaz zasilacz pewnie tez nei dziala za bardzo cicho to zastanawiam sie czy kupowac np Fortrona z 12 cm wiatrakiem czy moze by wystarczylo wymienic wentylator w zasilaczu ( o ile nie jest to bardzo trudne) na cos takiego

http://www.allegro.pl/item100495417_arctic...br_10db_fv.html

czy to jest dobry plan i co ewentualnie zmienic aby uzyskac jak najlepsze efekty i mozliwie jak najcichsza prace komputera

Ps dzialaja tylko dwa wentylatory procek i zaislacz nie ma zadnych innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak Twój wentyl w zasiłce wyje to możesz zmienić na tego Arctica, ja do swojej zasiłki wsadziłem go kilka dni temu, bez TC, jak chodzi to słysze tylko szmer powietrza rozbijającego sie o kratkę. W budzie mam 5 wentyli a najgłośniejszy jest dysk, bo ma już swoje lata i jego głośność dokucza :) potrafi zagłuszyć każdy wentylator :lol2:

Możesz śmiało zmieniać tu masz instrukcje:

http://egielda.com.pl/?str=art&id=1206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do chlodzenia to dalej mysle ze si+fander jest nie do pobicia, jesli tylko zaakceptujesz cene...

można też o Sonic Towerze pomyśleć, na pasywie raczej nie dał by rady na sempronie, ale jak coś to Ci sprzedam Silent wheela za 25zł + regulator pantagrama 5-12V.

taniej się chyba nie kupi

napisz konkretnie ile masz do wydania, bo cieżko coś proponować kiedy nie wiadomo jaki jest limit

Edytowane przez malkstons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi