Skocz do zawartości
Darek308

Help Temperaturka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nigdy sie nie interesowałem temperatira komputera i jego podzespołów. Dzisiaj postanowiłem sprawdzic temp w moim kompie i uzyskałem taki wynik:

Dołączona grafika

Chcialbym sie Was poradzic, chodzi mi o to czy to jest odpowiednia temp, jesli nie to co moge zrobic zeby ja zmniejszyc. Mój komp to:

Athlon 2600+

512ram

Maxtor 120GB

Geoforce 5500 128

Nagrywarka DVD Nec

Nagrywarka CD Liteon

Z góry THX

Edytowane przez Darek308

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 wentyl w obudowie tzn on wydmuciach!e cieple powietrze z obudowy, wentylator z radiatorem na procku, wentyl i radiator na grafie i tyle :D I na dodatek co mnie banrdzo denerwuje strasznie słysze te wentle :/

Edytowane przez Darek308

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Bardzo możliwe że w gigabyte czujnik może przekłamywać, ale dla pewności sprawdził bym radiator przy procku czy jest gorący, jeżeli będzie to coś nie tak, albo sprawdź czy pasta jeszcze tam jest ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. masz porzadek w budzie?

2. pozbadz sie kurzu z obudowy a szczegolnie z radiatorow

3. sprawdz czy radiator od proca jest goracy, jesli tak to zobacz poprawnosc mocowania, jak nie to to zmien paste

4. wysoka temperatura hdd, sprawdz palcem czy faktycznie jest goracy, jesli tak to kombinuj, moze jakis nawiew, z moze przykrec go do metalowych czesci obudowy

ja stawiam na kiepska obudowe co objawia sie kiepska wentylacja, jaka masz temperature w pokoju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak mam mały burdel w kabelkach, kurzy sie napewno troche znajdzie. A co to temp dusku to jest strsznie goraczy a jesli chodzi o radiator do proca to nie jest zle;p Nie wiem co zrobic zeby mniec mniejsza temp. A co do o obudowy to nie jst taka zła, ale która mi radzicie z allegro http://www.allegro.pl/4552_obudowy.html?order=t&view=gtext

Edytowane przez Darek308

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak mam mały burdel w kabelkach, kurzy sie napewno troche znajdzie. A co to temp dusku to jest strsznie goraczy a jesli chodzi o radiator do proca to nie jest zle;p Nie wiem co zrobic zeby mniec mniejsza temp. A co do o obudowy to nie jst taka zła, ale która mi radzicie z allegro http://www.allegro.pl/4552_obudowy.html?order=t&view=gtext

Zalezy ile flty masz.

Co myslicie o tym chieftecu?

ewentualnie ciemniejszy kolorek :D KLIK

Jest jeden zonk ze z przodu nie ma slota na 120mm. :( ale zastanawiam sie czy nie mozna by tego latwo przerobic.

Pocecam bardzo rowniez moja bude niestety nie wiem co to za model. Moze ktos rozpozna?. Jedyne co w niej mozna poprawic to gniazdo z tylu na wentyl przerobic z 80mm na 92mm. a z przodu jest gotowe na 120mm (lub 80mm tez sa dziurki). Jedynie co to dziureczki w przednim panelu sa troche male i 120 sie "dusi" ale to zaden problem je powiekszyc. Buda godna polecenia.

A mastertoudi ma TA bude i ja sobie bardzo zachwala. Mysle ze godna uwagi.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie temperature masz wysokie zwłaszcza na procku i na tym dysku widocznie masz słabą cyrkulacje powietrza w obudowie. ja bym zmienił obudowe na jakąś większą np. http://www.allegro.pl/item92220573_chiefte...arny_ideal.html

i jak masz kase to dokupił bym wiatraczek na grafe jakiś cichy.

zrób tez to co inni pisali o odkurzeniu kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zamiast kupowania budy za 150zł -zainwestuja w dobra wentylacje w swojej budzie bo jak kupisz nowa bude to i tak bedziesz musail kupic jakies wiatraczki..Jesli masz miejsce na wiatrak z przodu do zainstaluj wiatraczek z przodu.Kup okragłe kable do napędów lub chociaz kup opaski na kable i zrob porzadek w kablach.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zamiast kupowania budy za 150zł -zainwestuja w dobra wentylacje w swojej budzie bo jak kupisz nowa bude to i tak bedziesz musail kupic jakies wiatraczki..Jesli masz miejsce na wiatrak z przodu do zainstaluj wiatraczek z przodu.Kup okragłe kable do napędów lub chociaz kup opaski na kable i zrob porzadek w kablach.

Pozdro

nowa wieksza buda tez mu sie przyda :) i nowe chłodzenie jak bedzie chciał pozniej podkrecać sprzet <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam max 160zł do przeznaczenia na ten cel

a co powiecie na to http://www.allegro.pl/item90874288_wyprzed...hlodzenie_.html

no fajna obudowa :) jeszcze ci zostanie kasa zebyś mógł pokombinować z chłodzeniem na procesor :) a może powiesz co chłodzi teraz twój procesor?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest oczywiste!

Tylko jakiś box'owy czy inny!

Jak dla mnie buda powinna być na tyle szeroka aby można było założyć wentyla 120 mm z tyłu i z przodu (ewentualnie wyciąć trochę blachy!)

Mnie kusi taka!

http://www.allegro.pl/item91374334_piekna_...tyl_gratis.html

Funkcjonalna, z tyłu można 120 wentylka, z przodu trzeba by ją było trochę pociąć! Co przawda jest trochę mała, i nie każdemu się kolor podoba, bo jest ona bardziej elegancka niż kosmićznie wybajerowana!

Ale swoje zalety ma (CENA)! POLECAM!

Wystarczy ci jeszcze na dodatkowe wentylki ewentualnie zmianę chłodzenia procku!

Edytowane przez J.O.H.N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie kusi taka!

http://www.allegro.pl/item91374334_piekna_...tyl_gratis.html

Funkcjonalna, z tyłu można 120 wentylka, z przodu trzeba by ją było trochę pociąć! Co przawda jest trochę mała, i nie każdemu się kolor podoba, bo jest ona bardziej elegancka niż kosmićznie wybajerowana!

Ale swoje zalety ma (CENA)! POLECAM!

Wystarczy ci jeszcze na dodatkowe wentylki ewentualnie zmianę chłodzenia procku!

no fajna obudowa i dosyć praktyczna i co jest bardzo wielka zaletą to cena tego domku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinien skolowac sobie AC freezer. Jak myslicie. A Scythe Ninja to bylby juz totalny odlot, no ale troche kosztuje. i wstawic wentylek przed dyskiem. Moze byc 80mm i pomoze na pewno. Tylko zapewnic mu latwy pobor powietrza. Scythe powinien dmuchac na otwor z tylu. A jesli masz w domu jakis wentylek to zamontuj z tylu zawsze pomoze. Wyciaganie powietrza goracego z budy daje duzo lepsze efekty niz upychanie zimnego. Efekty mysle beda bardzo zauwazalne.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie a nie chce zakładac nowego tematu, mam takie normalne szerokie tasmy mniej wiecej cos takiego http://www.republika.pl/kvadik1/images/giga1.jpg i jak przygladałem sie na niekture modernizacje kompów to widze ze nikt nie uzywa takich tasm tylko sa jakos owiniete, tak samo z kablami od zasilacza jak i czym to moge owinac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie a nie chce zakładac nowego tematu, mam takie normalne szerokie tasmy mniej wiecej cos takiego http://www.republika.pl/kvadik1/images/giga1.jpg i jak przygladałem sie na niekture modernizacje kompów to widze ze nikt nie uzywa takich tasm tylko sa jakos owiniete, tak samo z kablami od zasilacza jak i czym to moge owinac?

Opoltki tutaj sie nie sprawdza. Kabelki ATA sa bardzo sztywne. Polecam cos takiego klik

Sam mam takie i jestem bardzo zadowolony. A oplotki to spisuja sie rewelacujnie ale przy kabelkach zasilajacych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi