KvaN Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 To jakoś dziwnie chodzi ta 920, to moja 820 którą puściłem na allegor niedawno robiła na AW8 FSB 270 z palcem w d... na temp około 45 st. C. W temacie o 805 podałem lynka do screena... I szczerze mówiąc nie wiem o co Ci chodzi z tymi dzielnikami i mnożnikami magistrali, bo ja nigdy czegoś takiego nie spotkałem, jak miałem FSB 270 to to QPB było 1080 czyli jak pisał atek. Albo masz rzeczwiście jakiś felerny model tego Abita bo nie sądzę aby procek tak nisko wstawał, bo nawet ta padaka genghisa (820) robiła 3.5 z palcem w zadzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 u mnie 805 z asusem biega az milo. po padzie ramek mialem chwile zwatpienia, ale "niebieski" jeszcze u mnie siedzi i jestem happy. ja tez nie kumam o co pio biega i nie chodzi tu teraz o zawartosc c2h5oh w moim ogranizmie, bo czytalem to na trzezwo. inne jego wypowiedzi np w temacie gdzie mowil, ze abit is better than asus tez byly bez ladu i skladu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Atek, no więc jezeli wiesz, to nie ma sensu głowy sobie zawracać cyferkami 170/340. Była to w gruncie rzeczy odpowiedź skierowana do Devilka na pytanie "skąd wiesz, że Twój AW8 potrafi zrobić 340MHz ? z XS-a ?" Mój błąd, mogłem to napisac przed wypowiedzią. Kazz, taki egzemplarz :( Może będziesz miał lepszy. Ale i tak chodzi lepiej od D805 PS. 45 st? Pod full obciążeniem? Niemiec, gdyby P5WD2 był lepszy od AW8 już dawno bym używał tej płyty. Edytowane 20 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Atek, no więc jezeli wiesz, to nie ma sensu głowy sobie zawracać cyferkami 170/340. Była to w gruncie rzeczy odpowiedź skierowana do Devilka na pytanie "skąd wiesz, że Twój AW8 potrafi zrobić 340MHz ? z XS-a ?" Mój błąd, mogłem to napisac przed wypowiedzią. a ja dalej nierozumiem co ma to 340 do tego 170? przecież na XS chodziło kolesiowi że jak kręci 630 jeśli dobrze pamiętam to mobo sie kończy przy FSB 340 czyli efektywnej QPB 1360 :mur: , bez żadnych mnożników i dzielników :blink: -> PioMX Nie tylko pod 8Mb PI ale nagrzewnica była odłączona od obiegu więc woda przygrzała się trochę bo wtedy był już jakiś czas na chodzie. W niedziele jak dostanę 920 to porobię testy i zobaczymy na ile ruszy, znów będę musiał od genghisa z tagan trochu prundu zajumać bo ta moja zasilatornia to słaby zawodnik, a kasy na zmianę narazie brak :sad: Ale nadzieję pokładam w tym że 920 się będzie mniej grzałą i potrzebowała mniej mocy więc kto wie może FSB 270 stable na codzień uda się wycisnąc jak narazie :) Edytowane 20 Marca 2006 przez Kazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Niemiec, gdyby P5WD2 był lepszy od AW8 już dawno bym używał tej płyty. mam ci to namalowac? P5WD2 JEST LEPSZA NIZ AW8 MAX 3RD EYE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 PioMX => gdyby abit byl lepszy od asusa to na XS rekordy by na nim bili a nie na P5WD2 i P5WD2-E w jego odmianach z premium i bez niego. pogodz sie z tym wreszcie a nie siejesz zament. abit skonczyl sie na nf7 i ic7/is7 i tyle. teraz jest to lipa robiona w fabrykach AFAIR ecs'a. a poza tym krecic to trzeba umic :P mam ci to namalowac? P5WD2 JEST LEPSZA NIZ AW8 MAX 3RD EYE moze mu to przeliterujesz ;] choc namalowanie czcionka rozmiaru 144 z boldem i podkresleniem tez do niego trafi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 PioMX => gdyby abit byl lepszy od asusa to na XS rekordy by na nim bili a nie na P5WD2 i P5WD2-E w jego odmianach z premium i bez niego. pogodz sie z tym wreszcie a nie siejesz zament. abit skonczyl sie na nf7 i ic7/is7 i tyle. teraz jest to lipa robiona w fabrykach AFAIR ecs'a. a poza tym krecic to trzeba umic :P moze mu to przeliterujesz ;] choc namalowanie czcionka rozmiaru 144 z boldem i podkresleniem tez do niego trafi :D no lypa ale nie aż taka drastyczna, do tych 340 to daje radę nawet to MOBO :) Ale IMHO Asus p5wd2 lepszy. Ale cóż zrobić, narazie kasy na zmiane nie ma i jak wyjdą płytki 975 to pomyślę nad zmianą. A PioMX fanatykiem Abita jest więc dalsza tego typu dyskusja nie ma najmniejszego sensu. Wy będziecie swoje a On swoje. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) a ja dalej nierozumiem co ma to 340 do tego 170? przecież na XS chodziło kolesiowi że jak kręci 630 jeśli dobrze pamiętam to mobo sie kończy przy FSB 340 czyli efektywnej QPB 1360 :mur: , bez żadnych mnożników i dzielników :blink: Jesteś użytkownikiem AW8 więc podpowiem. Gdybyś włożył do swojej płyty Celerona (533 QPB) to FSB nie podniesiesz wyżej niż 170MHz. To samo masz dla procków z 800 QPB, tyle że na 340 MHz. Rusz głową. -> PioMX Nie tylko pod 8Mb PI ale nagrzewnica była odłączona od obiegu więc woda przygrzała się trochę bo już był trochę na chodzie wtedy. W niedziele jak dostanę 920 to porobię testy i zobaczymy na ile ruszy, znów będę musiał od genghisa z tagan trochu prundu zajumać bo ta moja zasilatornia to słaby zawodnik, a kasy na zmianę narazie brak :/ To wybacz, 45st przy 1/2 obciążenia. Nie ma do czego porównywac. D920 pobiera troche mniej mocy. Może zasilatornia wytrzyma. Edytowane 20 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 :oops: no tak dałem ciała trochę :oops: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 mam ci to namalowac? P5WD2 JEST LEPSZA NIZ AW8 MAX 3RD EYE Zabawne :) A dla mnie nie jest lepsza. Fanatycy Asusa. To jak P5WD2 jest lepsza to ja poproszę zestaw tej płyty z czymś podobnym do 3RD EYE (z kartą audio) w wykonaniu Asusa i z możliwością dynamicznego sterowania 8-ma wentylatorami (od biedy wystarczy 6). Chyba mam małe wymagania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Zabawne :) A dla mnie nie jest lepsza. Fanatycy Asusa. To jak P5WD2 jest lepsza to ja poproszę zestaw tej płyty z czymś podobnym do 3RD EYE (z kartą audio) w wykonaniu Asusa i z możliwością dynamicznego sterowania 8-ma wentylatorami (od biedy wystarczy 6). Chyba mam małe wymagania? skąd Ty sie urwałeś ?? i natychmiast sie tam powieś spowrotem ! ktos tu mówił o jakis kartach 'okach' i innych? czy o OC? bo albo ja albo Ty czegoś nie rozumiemy ... Edytowane 20 Marca 2006 przez ma1y Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Ma1y, wciąż wyskakujesz jak Filip z konopi a pojęcie masz małe. Wiesz co to jest 340FSB w Intelu? To średnio 5GHz. Wiesz ilu ludzi jest w stanie dojść na swoich prockach do takiego FSB? Podpowiem Ci. Bardzo mało. I póki to się mnie zmieni, czytaj nie pojawią się w normalnej sprzedazy procki które bez problemu bedzie można kręcić na więcej niż 5GHz, Asus będzie tylko dobrym produktem wyróżniającym się jedynie niedostępnym dla większości wysokim FSB. A jak ciebie jarają potencjalne a nie praktyczne możliwości płyty to już twoja sprawa. EDIT PS. Moge się mylić, ale o ile się nie mylę na tym forum są chyba 3 osoby które przekroczyły 5GHz. I mało prawdopodobne aby ktoś z nich na codzień pracował na takim zegarze. Edytowane 20 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Ma1y, wciąż wyskakujesz jak Filip z konopi a pojęcie masz małe. Wiesz co to jest 340FSB w Intelu? To średnio 5GHz. Wiesz ilu ludzi jest w stanie dojść na swoich prockach do takiego FSB? Podpowiem Ci. Bardzo mało. I póki to się mnie zmieni, czytaj nie pojawią się w normalnej sprzedazy procki które bez problemu bedzie można kręcić na więcej niż 5GHz, Asus będzie tylko dobrym produktem. A jak ciebie jarają potencjalne a nie praktyczne możliwości płyty to już twoja sprawa. o czym ty do mnie mówisz??? gdzie ja cos takiego pisałem?? ja sie czepiam Twoich wypocin bez sensu, siejących tylko zamęt. i wiem co to 340FSB w Intelu mimo że go nie posiadam, ponieważ to rozumiem. Twoje teksty i "testy" potrafia zadziwiać. to musze Ci przyznać! rispekt! no i znasz chyba wyposażenie każdej z płyt, rispekt x2 ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 PioMX: niestety trzeba się podgodzić z tym, ża Abit to kupa. Dodam jeszcze, że ostanim dobrym modelem był AN8 Ultra. Asus jest faktycznie, to nie podlega żadnej dyskusji. Jeśli chodzi natomiast o te wentylatory, to jest poprostu szpan, że można coś takiego zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 piomx na tym forum byly 4 procki, ktore przekroczyly 5ghz: berkut z EE do testow, moj, matiza i celeron ryby i nie jest to wina posiadaczy inteli i nie jest to wina prockow tylko tego, ze nie kazdy ma FC! jak zagoszcza w polsce 6x1 to 5ghz sie beda sypac jak z kapelusza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 jak widac dla Pio mobo musi miec wodotryski, ekspres do kawy i autoalarm [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Co z tego jak i tak procek nie zdąży tego przerobić. Komunikacja RAM-CPU leży przez niskie FSB. o co chodzi? powiedz jasniej prosze bo nie rozumiem :| Co do AW8 i to że FSB mnoży, dzieli i znowu mnoży mnie nie obchodzi. Nie jestem konstruktorem tej płyty i nie interesuje mnie dlaczego jest tak jak jest. Fakty są takie że przy prockach na magistrale 533 "prawdopodobnie" jest użyta podwojona częstotliwość z zegara FSB, ale przed procesorem jest dzielnik i dzięki temu proc dostaje prawidłową częstotliwość. Nigdy bym tego nie przypuszczał gdyby nie to że na zewnętrznym wyświetlaczu uGuru zamiast 170FSB pokazywało się 340, a prędkość procesora 6800 :) Można by to olać i nie wnikac. W końcu płyta była robiona głównie pod magistralę 800 i więcej. Ale tu następna ciekawostka. Gdy podnosiłem FSB do np. 220, to realnie dostawałem 50MHz !! Nawet w biosie dalo się poruszać :) Czyli 220-170 = 50 Jak zestawimy to z informacją z XS o max 340MHz to zaczyna mieć sens. I jeszcze raz, nie wnikam dlaczego tak jest, byc może źle ten mechanizm sobie tłumacze. Faktem jest ze przy prockach na 533 płyta daje max 170 FSB. cos mi sie tutaj nie zgadza... Skoro mobo dla procow 133mhz (fsb 533) daje max 170 mhz (wg Ciebie nagle 340 mhz) to w jaki sposob ustawiles 190 mhz dla D805? To raz a dwa czy rozumiesz w jaki sposob zostaly skonstruowane procesory intela z QDR ? Masz proca z fsb 533 w biosie default to 133 mhz czyli co chcesz powiedziec ze wtedy Twoj procesor na AW8 pracuje z szyna 266 mhz? :lol: prosze Cie... Daj sobie w koncu powiedziec ze to co mowisz to bzdura. Olej uGuru i inne wodotryski juz Ci tlumaczylem ze to jest bardzo malowiarygodne to mnie wysmiales. Smiac mi sie chcialo co mi czasem uguru w moim AA8XE pokazywal fajne cacko ale jakos bardziej ufam organoleptycznym metodom testow. O co chodzi z ta roznica 220-50mhz bo nie rozumiem :roll: BTW mozesz wkleic screena z CPU testow D805? jestem ciekaw jednej rzeczy Co do wyzszosci AW8 nad P5WD2(E) miales kiedys okazje porownywac plyty intela Asus vs Abit face2face? Widac niezabardzo.. Jesli dla Ciebie licza sie wodotryski a gdzies dalej jest o/c i mozliwosc lepszej konfiguracji to owszem AW8 3rd eye bedzie lepszy ale to chyba jedyny jego + i tym zdobywaja klientow. Przy o/c i wydajnosciowo cala seria P5 od asusa jest po prostu lepsza i daj sobie to w koncu powiedziec. grzeje mnie to co jest napisane na mojej plycie gdyby ECS byl lepszy od asusa wzialbym ecsa gdyby byl zas to asrock dal mi wieksze pole manewru i wydajnosci wzialbym asrocka prostee nie jestem fanatykiem ani intela ani amd tak samo nie jestem fanatykiem zadnej z firm biore to co po prostu wdanej chwili jest najbardziej OK pod wzgledem wydajnosci i o/c ofkoz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Niemiec - lubię wygodę. Atek - FC popularne? Troszke wątpie. Ale w takiej sytuacji wypadało by odpowiadać co lepsze w ten sposób: Bierz Asusa jeżeli zamierzasz chłodzić FC. I ja się z tym zgadzam :) Reszte wypowiedzi na temat Abit czy Asus proponuje zamieszczać tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186158 a moderatora prosze o przeniesienie do tego watku postów od 35 do 46 i 48. Dziękuje. Edytowane 20 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 ja gdzies napisalem, ze fc jest popularne? chyba jednak nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Niemiec - lubię wygodę. Atek - FC popularne? Troszke wątpie. Ale w takiej sytuacji wypadało by odpowiadać co lepsze w ten sposób: Bierz Asusa jeżeli zamierzasz chłodzić FC. I ja się z tym zgadzam :) Reszte wypowiedzi na temat Abit czy Asus proponuje zamieszczać tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=186158 a moderatora prosze o przeniesienie do tego watku postów od 35 do 46 i 48. Dziękuje. asus vs abit bylo przy okazji... generalnie skupiamy sie na procesorach doszukujemy sie czy aby napewno to wina proca a nie ustawien czy plyty. Nie odpowiedziales na moje pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Nie powiesz mi Pio, że na procach z QPB 533MHz nie da się więcej ustawić niż 170MHz, bo sam takie proce kręciłem i jakoś nie miałem problemów z przebiciem bariery 200MHz. Tyle, że ja to robiłem na normalnych płytach głównych i posiadam pewne umiejętności ukierunkowane na to aby bez problemu zrobić 200MHz FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Nie powiesz mi Pio, że na procach z QPB 533MHz nie da się więcej ustawić niż 170MHz, bo sam takie proce kręciłem i jakoś nie miałem problemów z przebiciem bariery 200MHz. Tyle, że ja to robiłem na normalnych płytach głównych i posiadam pewne umiejętności ukierunkowane na to aby bez problemu zrobić 200MHz FSB. Ale Devilek kurna nie ma takiej opcji zeby abit dawal mnoznik x2 w procach z Quad Data Rate przeciez to na ich niekorzysc by szlo co nie ma sensu zadnego... zreszta w wypowiedziach Pio jest pewna niezgodnosc zwroc uwage na to ze jak wrzucilem mu screen z testow mojego D805 sam przyznal ze lecial na fsb 190mhz potem nagle stwierdza ze u niego na AW8 dla procow z fsb 533 mhz nie da sie ustawic wiecej niz 170mhz do tego mnozy szyne x2 a nie x4 z tego wynika ze u niego proc na szynie 533 mhz pracuje z efektywnym fsb = 266 mhz (2x133mhz) przeciez to herezje jakies... Na moje oko chlopak myli pojecie dzielniki i mnoznikow. Przy FSB 533 ma dzielnik 1:2 ale nijak nie ma sie to do tego co powiedzial wyzej. Chyba ze sie myle to niech mnie oswieci nie mam nic przeciwko:) UPDATE: @PioMX wrzuc screena z CPU-Z jak testowales tego D805 Edytowane 20 Marca 2006 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Komunikacja RAM-CPU leży przez niskie FSB. o co chodzi? powiedz jasniej prosze bo nie rozumiemTo chyba będziesz musiał się podszkolić. Podpowiem. Poszukaj w sieci schematu blokowego I955. Zwróc uwagę gdzie jest pamięć, gdzie jest CPU i jaką rolę pełni FSB. I dalej, jaki ma sens super wydajna pamięć jeżeli FSB jest niskie. I jak już będziesz wiedzał o co chodzi to podziel się wiedzą bo wielu czytających ten wątek chętnie czegoś się nauczy. cos mi sie tutaj nie zgadza... Skoro mobo dla procow 133mhz (fsb 533) daje max 170 mhz (wg Ciebie nagle 340 mhz) to w jaki sposob ustawiles 190 mhz dla D805?To masz zagwozdke. 190 miałem na GB To raz a dwa czy rozumiesz w jaki sposob zostaly skonstruowane procesory intela z QDR ? Masz proca z fsb 533 w biosie default to 133 mhz czyli co chcesz powiedziec ze wtedy Twoj procesor na AW8 pracuje z szyna 266 mhz? :lol: prosze Cie... Hmm, to ty napisałeś. Lolujesz sam z siebie? Dziwne :) Daj sobie w koncu powiedziec ze to co mowisz to bzdura.No nie wiem, do tego dążysz? Mam wrażenie że za wszelką cenę chcesz pokazać swoją wyższość ;) Olej uGuru i inne wodotryski juz Ci tlumaczylem ze to jest bardzo malowiarygodne to mnie wysmiales. Smiac mi sie chcialo co mi czasem uguru w moim AA8XE pokazywal fajne cacko ale jakos bardziej ufam organoleptycznym metodom testow.Bardzo możliwe że tak było, natomiast w AW8 uGuru jest nowszej generacji niż to co miałeś w AA8XE. Działa bez zarzutu, reszta jest historią. O co chodzi z ta roznica 220-50mhz bo nie rozumiem :roll: BTW mozesz wkleic screena z CPU testow D805? jestem ciekaw jednej rzeczyTrudno, nie każdy musi to rozumieć. Wkleić nie mogę. W tym watku masz wszystko http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=184674 Co do wyzszosci AW8 nad P5WD2(E) miales kiedys okazje porownywac plyty intela Asus vs Abit face2face? Widac niezabardzo.. Jesli dla Ciebie licza sie wodotryski a gdzies dalej jest o/c i mozliwosc lepszej konfiguracji to owszem AW8 3rd eye bedzie lepszy ale to chyba jedyny jego + i tym zdobywaja klientow. Przy o/c i wydajnosciowo cala seria P5 od asusa jest po prostu lepsza i daj sobie to w koncu powiedziec. grzeje mnie to co jest napisane na mojej plycie gdyby ECS byl lepszy od asusa wzialbym ecsa gdyby byl zas to asrock dal mi wieksze pole manewru i wydajnosci wzialbym asrocka prostee nie jestem fanatykiem ani intela ani amd tak samo nie jestem fanatykiem zadnej z firm biore to co po prostu wdanej chwili jest najbardziej OK pod wzgledem wydajnosci i o/c ofkoz Jak też nie jestem fanatykiem żadnej z tych firm i biore to co dla mnie jest najlepsze. Ty też nie sprawdzałeś płyt face2face?. Piszesz że wydajnościowo seria P5 jest lepsza. Test mówi co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Not Found The requested document was not found on this server. Web Server at hothardware.com poprawny link http://www.hothardware.com//viewarticle.aspx?articleid=713 i co ma z tego testu wynikac? bo nie wynika z niego z abit jest lepszy a placenie 150 zl wiecej za plyte tylko dlatego, ze mi pokazuje 4 temp wiecej to istny bezsens. dodajac do tego, ze do O/C asus jest duzo lepszy to sensu kupowania abita nie widze. nawet jesli dolozymy do tego 3rd eye dalej uwazam to za nieporozumienie bo dla mnie niepotrzebny wodotrysk. odpalam np everesta i mam w trayu to co potrzebuje i nie potrzebuje do tego zewnetrznego wyswietlacza Edytowane 20 Marca 2006 przez atek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Po tych testach trudno jednoznacznie stwierdzić która jest wydajniejsza, gdyż w niektóych testach P5WD2 była lepsza, niemniej w większości przodował Abit. Lecz mnie interesowałby inny test, a mianowicie taki który mówiłby o stabilności napięć i FSB. Zna ktoś namiar na taki?? I obawiam się że w takim jednak Asus byłby górą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Kazz, a jak myślisz czemu P5WD2 trzeba atakowac lutownicą żeby zainstalować Vmody? :) Edytowane 20 Marca 2006 przez PioMX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 o boze p5wd2 robi 360-380 BEZ MODOW abit z modami nawet tyle nie robi wiec o czym ty jeszcze dyskutujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Na forum nic się nie dzieje więc wkleje tu kilka moich spostrzeżeń na temat tego procesora. Dane: 2.8GHz 2x2MB cache 65nm 200FSB Mnożnik 14x Vcore 1.26 V mozesz mi napisac z jakim zegarem chodzily same pamieci ? Miales sie asynchro ? Bo to co napisales jest bardzo dziwne wrecz nie mozliwe. PLyta ktora posiadasz kreci sie bardzo dobrze taka ma kumpel i na codzien chodzi na fsb 286 z 631. Procek tez ciezko bylo by taki wynalesc w 0.65 ktory chodzil by tak slabo, zasilacz odpada bo wiecej kreciles na nim 805 ktory jest znacznie bardziej pradozerny. Jedyne co mi przychodzi do glowy to pamiatki i jakis dziwny dzielnik. Ja na asusie przy twoim fsb 240 z "automatu" asynchro najwiecej wychodzi ponad 800. Oczywiscie nie ma sensu puszczac pamieci asynchro z wielkim zegarem lepiej synchro z mniejszym ale i z mniejszymi latency. Moze i u Ciebie plyta ustawia jakies dziwne dzielniki nie do zjedzenia przez te pamieci ? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 jak widac mamy fanatyka do ktorego nic nie dociera, dajcie mu zyc w jego wlasnym maly autystycznym swiecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 (edytowane) Komunikacja RAM-CPU leży przez niskie FSB. To chyba będziesz musiał się podszkolić. Podpowiem. Poszukaj w sieci schematu blokowego I955. Zwróc uwagę gdzie jest pamięć, gdzie jest CPU i jaką rolę pełni FSB. I dalej, jaki ma sens super wydajna pamięć jeżeli FSB jest niskie. I jak już będziesz wiedzał o co chodzi to podziel się wiedzą bo wielu czytających ten wątek chętnie czegoś się nauczy. hehe... wiesz dziwny zbieg okolicznosci jestem juz nie pierwsza osoba w tym watku ktora nie rozumie o co Ci chodzi, ale OK zalozmy ze nie wiem o co chodzi wytlumacz mi co rozumiesz przez pojecie komunikacja CPU-RAM lezy przez niskie fsb i jak sa uzaleznione od siebie te szyny. Jestem bardzo ciekaw tego jak Ty to widzisz. Ciekaw jestem tez czy moja teza sie potwierdzi... Odpowiedz mi bardzo prosze na zadane pytanie, a nie standardowo zbywasz kazdego gdy pyta o konkrety. Jesli odpowiesz z checia przenalizuje schemat budowy i955X... bezproblemowo moge przyznac sie do bledu jesli takowy gdziekolwiek popelnilem... To masz zagwozdke. 190 miałem na GB to w koncu jak jest wrzucales do abita tego D805 czy nie? Hmm, to ty napisałeś. Lolujesz sam z siebie? Dziwne :) ja to napisalem ? no to patrz: (cyctat PioMX)"Co do AW8 i to że FSB mnoży, dzieli i znowu mnoży mnie nie obchodzi. Nie jestem konstruktorem tej płyty i nie interesuje mnie dlaczego jest tak jak jest. Fakty są takie że przy prockach na magistrale 533 "prawdopodobnie" jest użyta podwojona częstotliwość z zegara FSB, ale przed procesorem jest dzielnik i dzięki temu proc dostaje prawidłową częstotliwość. Nigdy bym tego nie przypuszczał gdyby nie to że na zewnętrznym wyświetlaczu uGuru zamiast 170FSB pokazywało się 340, a prędkość procesora 6800 Można by to olać i nie wnikac. W końcu płyta była robiona głównie pod magistralę 800 i więcej. Ale tu następna ciekawostka. Gdy podnosiłem FSB do np. 220, to realnie dostawałem 50MHz !! Nawet w biosie dalo się poruszać Czyli 220-170 = 50 Jak zestawimy to z informacją z XS o max 340MHz to zaczyna mieć sens. I jeszcze raz, nie wnikam dlaczego tak jest, byc może źle ten mechanizm sobie tłumacze. Faktem jest ze przy prockach na 533 płyta daje max 170 FSB."(koniec cyctatu) rozumiesz co Ty tutaj powypisywales ?? Chyba nie za bardzo a moze na swoj sposob. Pare osob powiedzialo Ci juz co napisales a Ty dalej swoje. A moze cos innego chciales powiedziec nikt Cie nie potrafi zrozumiec. No nie wiem, do tego dążysz? Mam wrażenie że za wszelką cenę chcesz pokazać swoją wyższość ;) hehe... nie wiem ja sie nie znam :lol: Jak Ty to interpretujesz Twoja sprawa Bardzo możliwe że tak było, natomiast w AW8 uGuru jest nowszej generacji niż to co miałeś w AA8XE. Działa bez zarzutu, reszta jest historią. Trudno, nie każdy musi to rozumieć. hyhy... no tak "dobry" samo jak wszystkie generacje czujek abita ;] zrozum ze to tylko elektronika a Ty ciagle wszystko odnosisz do jakze wspanialego uguru. Wszystkie znaki na ziemi i niebie mowia tak a Skad wiesz ze jest takie idealne? Czym to sprawdziles? Chetnie Ci przyznam racje. Wkleić nie mogę. W tym watku masz wszystko 2030871[/snapback] Kazz, a jak myślisz czemu P5WD2 trzeba atakowac lutownicą żeby zainstalować Vmody? po to zeby wsysalo jesio bardziej AW8 niz w standardzie ;D. Zrozum Asus bez vmodow wsysa AW8 po modyfikacjach... Tak trudno to pojac? nie wiem do czego dazysz w tym swoim zachwalaniu Abita. Ile osob juz Ci powiedzialo ze plyta jest OK ale bez fajerwerkow i nie za taka kaske? Edytowane 20 Marca 2006 przez Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...