Skocz do zawartości
PioMX

Intel D920

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam takie pytanko odnośnie tej 920. A mianowicie, na stronie Intela przeczytałem że ma ona Speed Stepa, czy testowałeś już jak to działa w jej przypadku :?:

To co wyczytałeś to był marketing :)

Jak jest naprawde wyczytasz tutaj: http://processorfinder.intel.com/scripts/d...=ALL&CorSpd=ALL

Intel zapowiadał nowy stepping na luty ... może 2007? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zagadka na wieczór :

D920

P5WD2-E premium

2x512 good ram 667

Enermax 480W

Wypierdziela sie każdorazowo przy próbie instalacji windows lub odpalenia starego systemu. Czepia sie pliku pci.sys.

WTF ?

procek juz krecony? czy wywala na stock

memki? pusc je na 533 i 4-4-4-12

4ro pinowe zasilanie dla proca dobrze wpiales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze dobrze wpiąłem, procek bootuje nawet na 14x320 ale co z tego skoro nie moge nic zrobić nawet na def, memki luźno, bawiłem sie napieciami, taktowaniami, wszystko na auto, ma sztywno i wielka qpa :|

Zapomniałem dodać ze rozpoznaje cpu poprawnie, mimo starszej wersji biosu, czyli Pentium D 2,8Ghz

Edytowane przez Hipo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co wyczytałeś to był marketing :)

Jak jest naprawde wyczytasz tutaj: http://processorfinder.intel.com/scripts/d...=ALL&CorSpd=ALL

Intel zapowiadał nowy stepping na luty ... może 2007? ;)

Jeśli to tak to lipa trochę :/ Chociaż szczerze mówiąc dziwią mnie sprzeczne dane na stronie Intela. W takich chwilach przypominam sobie jak ja nie lubie tego użytego przez Ciie słowa na "m" :evil: Poczekam do niedzieli i zobaczę co będzie potrafiła ta moja 920 :rolleyes: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki był fabryczniem wgrałem 0406 bo taki jest najnowszy na stronie Asusa, ram przekładałem po slotach, próbowałem pojedyńcze kosci i to samo, zreszta kostki u Lagierka były sprawdzane i działaly. Qrde nowe mobo i by było padniete ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki był fabryczniem wgrałem 0406 bo taki jest najnowszy na stronie Asusa, ram przekładałem po slotach, próbowałem pojedyńcze kosci i to samo, zreszta kostki u Lagierka były sprawdzane i działaly. Qrde nowe mobo i by było padniete ??

zasilacz masz jakis inny?

mobo raczej szybko by sie wysypywalo ale nie wykluczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zagadka na wieczór :

D920

P5WD2-E premium

2x512 good ram 667

Enermax 480W

Wypierdziela sie każdorazowo przy próbie instalacji windows lub odpalenia starego systemu. Czepia sie pliku pci.sys.

WTF ?

Najmniejszych problemów nie miałem z instalacją XP na 920.

Jeżeli wykluczymy sprzęt to pozostaje software.

Jaki dysk, złącze (SATA/ATA) w którym miejscu podczas instalacji komunikuje błąd i dokładnie jak brzmi komunikat?

PS. Warto uruchomić jakiegoś linuxa który odpali się bez instalacji na HD np. knoppix. Wtedy masz większą pewność że ze sprzętem jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam do czego podpiac tego sprzętu, z codeszitem nie bede robił eksperymentów. Zreszta enerek radził sobie na luzie z Venice 3GHz to powinien spokojnie podniesc tego pentaka.

Hipo sproboj jesio dla swietego sposobu z inna wersja OSa. Moze cd sie cos podoopilo chociaz watpie... Kutfa memy u mnie hulaly na 740/750 3-3-3-4 bez najmniejszych problemow. Mobo raczej wykluczone chociaz... A sproboj mu ustawic wyzsze vcore niz def na ramcach tez wrzuc 2.0v kutfa... Zasilacz raczej wykluczone Coolergiant spokojnie da rade. Sproboj jesio powylaczac wszystkie urzadzenia PCI... A ze tak zapytam jaka masz grafe?? o ile db kojarze masz grafe pod PCI przeloz ja innego portu moze trafiles na to samo przerwanie z jakims innym urzadzeniem ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nośnik z systemem napewno jest ok

- grafika czy to na pci czy pci-e nie zmienia postaci rzeczy

- probowalem sztywnych ustawień dla pamieci, napieć i efekt jak wiecie taki sam

- przy pierwszym odpalaniu zanim wykrylem blad powylaczalem caly niepotrzebny stuff czyli wszystko oprócz sieciówki

- dysk na PATA Barracuda 7200.7 80GB

- wywala mi blue screen i na komunikacie pisze ze wysypke spowodował plik pci.sys

Mam już serdecznie dość zabaw, sciagam Knopixa jeszcze i zobacze co sie będzie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja zadam pytanko :)

majac dosc dobra plyte np Asusa z chipsetem i955 do ile max da sie podkrecic tego procka ? (D920) , chlodzenie oczywiscie z serii Artic Cooling (miedzine rurki z HEAT PIPE)

Oczywiscie chodzi mi tak o usrednione wyniki podkrecalnosci bo wiem ze jeden procek pojdzie kilka MHz wicej drugi mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hipo jaki sys wrzucasz? U mnie instalka Win 32-bit sie krzaczyla w podobny sposob jak mialem Linuxowa partycje na dysku.

Jak wrzucasz XP 32-bit to najlepiej zeby byl juz zintegrowany z SP2.

Pozagluj troche napedami, sprobuj na czas instalacji podpiac tylko jeden naped optyczny.

Te dwie sugestie wynikaja z tego co przeczytalem na XS, nie moge niestety rzucic linkiem bo nie moge znalezc :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze takie glupie pytanie ;]

pod jakie paty masz podlaczone napedy optyczne i dyski?? ja u siebie musialem wrzucic dvd-rw na IHC7 czyli na niebieskie gniazdo a hdd na czerwone od ITE. w odwrotnej konfiguracji nagrywarka cos swirowala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to mam dysk i nagrywarke podpiętą na jednej taśmie do niebieskiego gniazda. Jednak odpalałem instalator nawet bez dysku z samą nagrywarka i instalator sie wywalał w momencie kiedy załadował sterowniki do urzadzeń i powinien wyświetlić pytanie o instalacje, naprawe itd. Wysypka przy ładowaniu systemu następuje zaraz po boot loaderze. Nie pokaze nawet ekranu z logiem systemu.

Inna sprawa to czy nie są dziwne temp w biosie rzędu 50C ? wiatrak smiga na maks ( box cały alu) docisk własciwy, ACeramique idealnie nalożona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina płyty skoro sie wywalał również system który był wczesniej zainstalowany. Narazie bawiłem sie w AIboosterze i dojechałem do 3,7GHz. Wyżej już woła o restart wiec podejrzewam ze trzeba juz poustawiac tutaj dzielniki włascie bo wszystko na auto jest :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boxowy cooler to lipa ze ja pierdziele, narazie bawie sie na 4GHz 14x286, Vcore 1,35V (bios) temp w podwójnym stressie dochodzi do 70C jednak maxymalne możliwosci przy tym configu to 4M spi, chyba pamieci wymiękaja bo dałem im 3-3-3-12 2,3V jade na dzielniku 4:5

Czekam aż pit dorobi mi top do bloczku to sie pobawie z wyzszymi napieciami :).

CDN ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tam w razie czego gwara jest ;] 2,3 na memki i już SPI chodzi :D panowie skąd zessać Cinebench 64bit ? na stronie domowej nie ma, wszędzie w sieci są tylko niedziałające zresztą mirrory

Cinebench 9.5 chodzi na 32bit 64bit i MacOS, taki bajer :wink:

2,3V na memki można mieć na codzien i się nie dzieje nic, może minimalnie poluzuj timigni. Ja niedługo spróbuje zrobić 1GHz na mem 2GB :D 2x512MB 800MHz i 2x512MB 1GHz :D ale na boxie coś nie chętnie idzie proc wyżej. Pozdro i udanej zabawy Hipo

Cinebench 9.5

Edytowane przez Matiz_sc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina płyty skoro sie wywalał również system który był wczesniej zainstalowany. Narazie bawiłem sie w AIboosterze i dojechałem do 3,7GHz. Wyżej już woła o restart wiec podejrzewam ze trzeba juz poustawiac tutaj dzielniki włascie bo wszystko na auto jest :)

Fajnie ze dziala :D Ten XP 32bit edyszyn byl ze zintegrowanym SP2 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi