kozadsadas Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 czytalem wiele postow od czego zaczac, a jeszcze mam pewne watpliwosci... doradzali c++, no to zalatwilem ksiazke symfonia c++ lecz mam pewne obawy bo na ksiazce pisze: "która moze byc czytana przez informatyka jak i przez amatora znajacego tylko jezyk basic Wiec zadam wam te pytanie: Czego najpierw najlepiej sie nauczyc...? nie chdzi tu o oszczednac czasu! chodzi o to zeby poznac dokladnie jezyki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hojrak6 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Witam Jezeli zaczynasz i masz juz ksiazke "Symfonia c++" J. Gębrosza to smialo mozesz od niej startowac. Mialem dosyc dawno w rekach 1 czesc i z tego co pamietam byla napisana zupelnie od podstaw. Rowniez mozesz na wstepie poprobowac sil w Pascalu czy delphi, tu moge polecic zolta biblie A. Marciniaka. Jezeli uczysz sie programowac bo chcialbys isc na studia informatyczne i wybral bys przypadkiem Politehnike Poznanska to radze jzu zaczac wkuwac na pamiec Zolta Biblie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 Hmm... Moim skromnym zdaniem język C może byc dla początkującego programisty troche ciężki, ale skoro juz masz książke to czemu nie spróbować :] Ja polecam Ci jednak Pascala. Może i kod programu w Pascalu jest znacznie dłuższy niz ten w C, ale właśnie dlatego można go lepiej zrozumieć. C jest narzędziem dla programisty który juz trochę umie i pisze programy intuicyjnie i bardzo często wykorzystuje różne "skróty". Początkującym radze jeszcze poczytać coś o algorytmach, bo przecież sam język to nie wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Jeśli masz Symfonnie C to gratuluje wyboru ksiazki. Sam od niej zaczynałem :) Jest świetna :) wszystko omowione idealnie przykładami, które może nie porywaja, ale jasno prezentuja zastosowania funkcji etc. Świetna pozycja, naprawde. Co do pascala - od niego zaczynalem przygode z programowaniem, jednak teraz uwazam to za czas lekko zmarnowany, lepiej zaczac od C++ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arx Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Symfonia to dobra książka na początek, jeżeli nie miałeś nigdy styczności z programowanie. Basica czy pascale nie warto się uczyć, bo w tym się nie pisze. Moim zdaniem nie warto czytać wszystkich 3 tomów symfonii. Jeżeli masz możliwość to skończ symofnię tam gdzie zaczyna się programowa obiektowe i zacznij czytać książkę "thinking in c++" Bruce'a Eckela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Jeżeli masz możliwość to skończ symofnię tam gdzie zaczyna się programowa obiektowe i zacznij czytać książkę "thinking in c++" Bruce'a Eckela.Z książek tego pana nie nauczy się programowania obiektowego jeśli jeszcze go nie zna. :lol2: Podobnie jak Thinking in Java, tak samo Thinking in C++ szczególnie tom2 to jedno wielkie nieporozumienie. Fatalnie dobrane przykłady i w dodatku porąbane tłumaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2006 Według mnie wypada skonczyc tom1 symfonni a potem sie rozwijac w miare realizowania róznych wlasnych projektow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rados Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2006 Ja polecam Delphi jest idealny na początek a efekty mobilizują do pracy. Można dzięki niemu zrozumieć wszystkie ważne rzeczy w programowaniu takie jak: pętle, zmienne, tablice etc. Wszelkie pseudo języki w stylu Baltie i Logo komeniusz odpadają, gdyż brak efektu praca działa demobilizująco. ;-) To nieprawda, wbrew temu co mówią niektórzy, że w programowaniu obiektowym klika się tylko myszą i nie jest to dla poważnych programistów. Gdyba tak było to co drugi człowiek umiałby pisać bardzo dobre programy ;-) Jako książkę na początek polecam Praktyczny Kurs Delphi Tomasza M. Sadowskiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...