Skocz do zawartości
Portal

Do ile max mozna podniesc napiecie procka P4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym sie dowiedziec do ile max mozna podniesc napiecie dla Procesora P4 ( 2.4GHz fsb 533) gdy sie go podkreca i chlodzi zwyklym radiatorem Boxowym - jego nominalne napecie to 1.5V.

Podkrecilem swego procka do 2.8GHz i podnioslem mu napiecie o 0.1V - (smiga ladnie , temp max 55 C) - ale chcem wycisnac jeszcze wiecej ale boje sie z podnoszeniem napiecia oraz ze zbyt wysoka temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 2,0 przy 1,675 chodzi na 2,9 , a przy 1,775 na 3,0 .

Dla jaj podniosłem na 1,85 (max) - wstał na 3,22 (FSB 161) ale sypnął sie przy wejściu do windy (reset) .

Nawet na boxowym powinieneś mieć ciut niższą temperaturę - na Coolermasterze alu z wiatrakiem 2800 obr mam =przy 2,8 i napięciu 1,675 idle 40 stopni a full load 50 stopni.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 2,0 przy 1,675 chodzi na 2,9 , a przy 1,775 na 3,0 .

Dla jaj podniosłem na 1,85 (max) - wstał na 3,22 (FSB 161) ale sypnął sie przy wejściu do windy (reset) .

Nawet na boxowym powinieneś mieć ciut niższą temperaturę - na Coolermasterze alu z wiatrakiem 2800 obr mam =przy 2,8 i napięciu 1,675 idle 40 stopni a full load 50 stopni.

pozdro

A powiedz mi czy ten twoj cooler jest lepszy od Boxowego ? ( duzo nizsza temp ) oraz jak z halasem w porownaniu z Boxowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy lepszy , czy gorszy .

Nawet nie jestem w stanie podać ci oznaczenia , bo wyrzuciłem pudełko , ale w lipcu płaciłem za niego w hurtowni 68 zł brutto . Na pewno jest lepszy od BOX-a pod względem hałasu - tego qlera zagłusza wentyl z zasiłki , o grafice nie wspomnę...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel podaje ze max napiecie dla Northwooda nie powinno przekroczyc 1,7V. Ja staram sie nie przekraczac 1,65V choc plyta robi swoje...mnimo ustawionego 1,65V w stanie spoczynku napiecie wzrasta do 1,712V a pod obciazeniam spada do 1,64V. Mobo-Asus P4G8X.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...