JejoX Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 (edytowane) Witam, Zastanawiam sie nad zmiana dysku twardego WD80 ktory słurzył mi bardzo dzielnie przez pare lat ale niesttety potrzebuje czegos pojemniejszego i naprawde cichego-nieziemska wydajnosc jest raczej dla mnie mnie istotna jak cicha praca.Moj WD80GB był dla mnie np wystarczajacy pod wzgledem wydajnosci. Zastanawiam sie nad tymi twardzielami: 160 GB SEAGATE BARRACUDA 7200.9, 8MB CACHE Czytałem troche o nim w topicu o twardzielach i wyczytalem ze jest w miare cichy i bardzo wydajny SAMSUNG HD160JJ 160GB 7200 8MB SATA II Ten jest ponoc cichchszy od Seagatre ale tez wyczytalem ze pare osob mialo z nim problem bo strasznie głośno pracował.Ogólnie z tymi Samsungami to widze ze chyba jest troche kłopotow.Chyba jednak wolałbym Seagate :unsure: Hitachi DeskStar T7K250 160GB 8MB SATA-II NCQ A o tym dysku to zbyt wiele sie nie dowiedzialem.wiem ze jest najcichcszy z tych wymienionych dyskow i ze jest nawet wydajnym twardzielem.Martwi i dziwi to ze wiekszosc uzytkownikow tweaka posiada albo Samsungi albo Seagate.Dlaczego nikt nie kupuje Hitachi???Czytałem troszke zagranicznych opinii i jest chwalony za cicha prace i za wydajnosc. Edytowane 28 Marca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.i.P. Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 SAMSUNG jest strasznie cichy i na dodatek chlodny ( u mnie w idle 18-19st, 24 stress) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Jak 160 to polece seagata ;] Ale samsungi też są dobre, a hitachi podobno najlepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DirtZ Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Oj Grzechu :> tym razem skopałeś :P Ja polecam Samsunga ;) u mnie śmiga, jest kochany :) cichy, szybki, chlodny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 (edytowane) Mam Hitachi 250GB i Samsunga 160GB, oba na sata. Samsung jest cichy i chłodny, a przy tym wydajny. Hitachi nie dosc, ze jest zdecydowanie głośniejszy w czasie pracy głowicy, to jeszcze emituje ledwo (ale jednak) slyszalny piskliwy świst. pozdrawiam komisarz ps. Hitachi jest identyczny jak ten co podales w linku, ma tylko wieksza pojemnosc. Sam sie skusilem opiniai o jego cichosci i wydajnosci, ale dzis bez wahania zamienialbym na Samsunga. MOze trafil mi sie taki egzemplarz (chociaz bez przesady, jest cichy, ale Samsung cichszy), a moze nie. Edytowane 28 Marca 2006 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 Wybierz bramke nr2 - > czyli Samsung ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Obawiam sie tylko ze trafie ne jednego z tych głośnych Samsungow.bo wiem ze pare osob mialo z nimi problem.A z moim szczesciem do sprzetu to napewno trafie na jkais feralny egzeplarz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robsonl Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Samsungi sa ciche i chłodne ale czas dostepu (rzeczywisty) i odczyt w trybie burst fatalny seagate lepszy ale glosniejszy i cieplejszy najlepsze hitachi dawny IBM ale trudno kupic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 (edytowane) Zmieniłem priorytet na dysk 250GB. Oto moje propozycje: Seagate ST3250824AS 250GB sATA II Samsung Spin Point P120S SP2504C (250GB, 8MB, SATA/300 NCQ) Hitachi DeskStar T7K250 250GB 8MB SATA-II NCQ (HDT722525DLA380) Dlaczego taki drogi???Gadałem z jednym userem tweaka i bardzo sobie chcwalił cisze tego twardziela.Rzeczywiscie trudno dostepny-zaledwie 3 sklepy go maja. :? Edytowane 29 Marca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 mam samsunga 250gb i o ile jest chłodny i sam z siebie cichy to drży i przenosi wibracje na obudowę. Powoduje to bardzo denerwujacy dźwięk. Mam obudowę chieftec-a. Myślałem że to przez ten jej bezśróbkowy montaż, ale sprawdziłem na dwóch innych i ta sama sytuacja. Seagate podczas odczytu jest może troszeczkę głośniejszy ale nie drży Teraz bym kupił Seagate (swoją drogą szkoda że się skusiłem na samsunga, zawsze miałem seagate i nigdy mnie nie zawiódł) Dopuki nie zmieniłem chłodzenia na grafice aż tak bardzo to nie przeszkadzało. Teraz zastanawiam się nad wymianą dysku. p.s. ale od WD Caviar to wszystko jest cichsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Jeżeli chodzi o 250 to polece samsunga teraz ;] Argumenty takie jak podawali wyżej o samsungu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Samsungi sa ciche i chłodne ale czas dostepu (rzeczywisty) i odczyt w trybie burst fatalny seagate lepszy ale glosniejszy i cieplejszy najlepsze hitachi dawny IBM ale trudno kupic Wlasnie samsungi maja duzo lepszy odczyt w trybie burst od hitachi. Jejox -> Najwyzej kupisz glosniejszy i drozszy:). Hitachi pewnie jest cichy,w porownaniu np do WD. Byc moze nawet ten cichy swist u mnie to przypadek, slyszalny bo mma cichego kompa. Ale chrobotanie glowicy i jej czesta rekalibracja jest faktem. Samsung tez chrobocze, ale za to tak jakby basowo i na pewno ciszej. Jezeli chodzi o wydajnosc, co bys nie kupil bedzie ok. Ja mam system na Samsungu i nie narzekam. komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...