Skocz do zawartości
JejoX

160gb Sataii,ncq,-jaki Wybrac?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie nad zmiana dysku twardego WD80 ktory słurzył mi bardzo dzielnie przez pare lat ale niesttety potrzebuje czegos pojemniejszego i naprawde cichego-nieziemska wydajnosc jest raczej dla mnie mnie istotna jak cicha praca.Moj WD80GB był dla mnie np wystarczajacy pod wzgledem wydajnosci.

Zastanawiam sie nad tymi twardzielami:

160 GB SEAGATE BARRACUDA 7200.9, 8MB CACHE

Czytałem troche o nim w topicu o twardzielach i wyczytalem ze jest w miare cichy i bardzo wydajny

SAMSUNG HD160JJ 160GB 7200 8MB SATA II

Ten jest ponoc cichchszy od Seagatre ale tez wyczytalem ze pare osob mialo z nim problem bo strasznie głośno pracował.Ogólnie z tymi Samsungami to widze ze chyba jest troche kłopotow.Chyba jednak wolałbym Seagate :unsure:

Hitachi DeskStar T7K250 160GB 8MB SATA-II NCQ

A o tym dysku to zbyt wiele sie nie dowiedzialem.wiem ze jest najcichcszy z tych wymienionych dyskow i ze jest nawet wydajnym twardzielem.Martwi i dziwi to ze wiekszosc uzytkownikow tweaka posiada albo Samsungi albo Seagate.Dlaczego nikt nie kupuje Hitachi???Czytałem troszke zagranicznych opinii i jest chwalony za cicha prace i za wydajnosc.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Hitachi 250GB i Samsunga 160GB, oba na sata. Samsung jest cichy i chłodny, a przy tym wydajny. Hitachi nie dosc, ze jest zdecydowanie głośniejszy w czasie pracy głowicy, to jeszcze emituje ledwo (ale jednak) slyszalny piskliwy świst.

pozdrawiam

komisarz

ps. Hitachi jest identyczny jak ten co podales w linku, ma tylko wieksza pojemnosc. Sam sie skusilem opiniai o jego cichosci i wydajnosci, ale dzis bez wahania zamienialbym na Samsunga. MOze trafil mi sie taki egzemplarz (chociaz bez przesady, jest cichy, ale Samsung cichszy), a moze nie.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem priorytet na dysk 250GB.

Oto moje propozycje:

Seagate ST3250824AS 250GB sATA II

Samsung Spin Point P120S SP2504C (250GB, 8MB, SATA/300 NCQ)

Hitachi DeskStar T7K250 250GB 8MB SATA-II NCQ (HDT722525DLA380)

Dlaczego taki drogi???Gadałem z jednym userem tweaka i bardzo sobie chcwalił cisze tego twardziela.Rzeczywiscie trudno dostepny-zaledwie 3 sklepy go maja. :?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam samsunga 250gb i o ile jest chłodny i sam z siebie cichy to drży i przenosi wibracje na obudowę. Powoduje to bardzo denerwujacy dźwięk. Mam obudowę chieftec-a. Myślałem że to przez ten jej bezśróbkowy montaż, ale sprawdziłem na dwóch innych i ta sama sytuacja. Seagate podczas odczytu jest może troszeczkę głośniejszy ale nie drży

Teraz bym kupił Seagate (swoją drogą szkoda że się skusiłem na samsunga, zawsze miałem seagate i nigdy mnie nie zawiódł) Dopuki nie zmieniłem chłodzenia na grafice aż tak bardzo to nie przeszkadzało. Teraz zastanawiam się nad wymianą dysku.

p.s. ale od WD Caviar to wszystko jest cichsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsungi sa ciche i chłodne ale czas dostepu (rzeczywisty) i odczyt w trybie burst fatalny

seagate lepszy ale glosniejszy i cieplejszy

najlepsze hitachi dawny IBM ale trudno kupic

Wlasnie samsungi maja duzo lepszy odczyt w trybie burst od hitachi.

Jejox -> Najwyzej kupisz glosniejszy i drozszy:). Hitachi pewnie jest cichy,w porownaniu np do WD. Byc moze nawet ten cichy swist u mnie to przypadek, slyszalny bo mma cichego kompa. Ale chrobotanie glowicy i jej czesta rekalibracja jest faktem. Samsung tez chrobocze, ale za to tak jakby basowo i na pewno ciszej. Jezeli chodzi o wydajnosc, co bys nie kupil bedzie ok. Ja mam system na Samsungu i nie narzekam.

komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi