Skocz do zawartości
peseq

Bluescreen Podczas Korzystania Z Netu

Rekomendowane odpowiedzi

Już mam dosyć. Od jakiegoś czasu (1miesiąc?) mam problem. gdy jest duze natężenie na internet (ale to ujalem:), i otworze sporo stron, coś pobieram itp, potrafi mi wyskoczyc właśnie coś takiego:( Szukałem, coś znajdywalem, jednak wszedzie to samo, linki na strone M$ z niedzialajacymi latkami lub mowienie (inne fora) ze to BitComet (którego nie uzywam) itp.

Szlak mnie trafia, przez ponad rok komp dzialal bez problemu.. Odkrecalem proca, pamieci, wszystko. MemTestem, prime95 testowalem i gra i buczy. problem tylko wtedy kiedy mam wlaczonego neta i duzo chce na raz otworzyc:/

Co to w ogóle za blad, cos o winsock, nie wiem:/

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

(tutaj notka, zebym odinstalowal najnowsze oprogramowanie, którego nie instalowalem od 3 miesiecy:)

0x000000D1 (dalej nie pamietam)

Problem spowodowal afd.sys

DANE:

System: Windows XP Pro (SP1) - oryginalny, Wszystkie aktualki do sp1 (na sp2 nie chce przechodzic, z roznych powodów; jednak na sp2 tez ten blad ma kumpel:/

Net: Neostrada 2056 (kumpel równiez ja ma) Modem SAGEM

Firewall: Kerio Firewall 4

Przeglądarka: Firefox najnowsza (na IE to samo)

Nie wiem, jestem zielony, szukalem na tym forum, ale doszedlem do strony 43 i wymieklem:/ wpisywanie powodu bledu znalazlo tematy, jednak tam stawicie na sprzet. Jednak jak pisalem, podzespoly po testach, nie wykrywa bledow. Chodzi mi o to, czy ktoś może sie z tym spotkał i to rozwiązał. Napisalem temat dopiero teraz, bo wczesniej mi to nie przeszkadzalo, jednk ostatnio mam sporo pracy i komputer i internet jest mi strasznie potrzebny:( a FORMAT wchodzi w gre dopiero na samym koncu (niestety)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz rację -->> gdy jest duze natężenie na internet (ale to ujalem:)

na potwierdzenie,wiem że to dla win2000 ,ale dotyczy też XP i opisuje wyraźnie błąd http://support.microsoft.com/kb/q296265/ linki na ich stronce nie działają,bo poprawki te są zapewne w SP2 i doszli do wniosku że je wytną :)

tak więc ratuje Cię instalacja SP2(nie patrz co jest u kumpla,ważne jest to - afd.sys)

albo wyszukanie gdzieś pojedynczych poprawek w archiwach na dodatek z opisami :)

ja mam ogólnie kombinowany system,a nigdy żadne błędy nie wyskakują :) ,nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale możesz zassać xp-AntiSpy http://xp-antispy.org/index.php?option=com...=sellang&iso=pl są w nim opcje na zwiększenie liczby połączeń TCP/IP do 10 i w opcje specjalne jest limit połączeń,daj na np.200,profile ustaw na sugerowany,wszystkie zmiany nim wprowadzone są odwracalne

stery zawsze możesz nawet na starsze zmienić

jak nie lubisz microsoftu :) to tu masz np.poprawki,a nawet całe paki http://www.softwarepatch.pl/przegladaj/23/...Windows_XP.html

Edytowane przez securite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz użyć AntiSpy można w nim sporo opcji wyłączyć,również związanych z netem.Przez co ograniczasz również zużycie pamięci automatycznie i to tzw. " intensywne używanie programów korzystających z łącza Winsock może spowodować wyczerpanie puli pamięci niestronicowanej" może nie nastąpi wcale :)

a tak przyszło mi do głowy jeszcze jak nic nie instalowałeś przez 3 miesiące to może coś dostało się do systemu i różne cuda wyczynia?

może jakiś log z Hijacks ? http://hijackthis.de/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem. Jedno jest pewne. musze z tym zyc do formatu, bo teraz nie ma szans na niego.

Ale wiem, ze pare ludzi (a nawet wiecej) ma ten problem, tylko zastanawia mnie, czemu teraz a nie ze 4-5 miechów temu, gdzie internet mi działał bez problemu. moze rzezywiscie wirus jakis, ale skanowalem i lipa nic nie znalazlo. Zreszta, nie jestem laik w tych sprawach i umiem zadbac o system, jednak teraz to mnie zagielo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po formacie dlatego odswiezam temat. Zainstalowalem Winde z SP2. Instalowalem pod koniec kwietnia.. Bylo ok do dzisiejszego dnia!!! Sys przeskanowany, brak wirów trojanów i innych syfów. Dzieje sie tak gdy sciagam przegladarką (FF) plik duży i leci na maksa czyli 236-245kB/s i w tym samym czasie chce przegladnac coś.. BlueScreen... i to szok normalnie.. ale w tle byl uTorrent zapuszczony i udostepnialem cos, nie pamietam czy wczesniej tak robilem. System z najnowszymi uaktualnieniami. Lecz kiedy wyłączam uTorrent to niby nie zawiesza sie i nie wyskakuje blue s, lecz moze to zbieg okoliczności.. czy mógłby ktoś sciagnac uTorrent 1.6 bulid 474 i sprawdzic? wysylac coś i z przegladarki zapuscic plik duzy, powiedzmy 160-210MB i probowac przegladac coś.. wazne to jest dla mnie. z góry dzieki, bo mnie to dobija. System sprawny, podzespoly również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po formacie dlatego odswiezam temat. Zainstalowalem Winde z SP2. Instalowalem pod koniec kwietnia.. Bylo ok do dzisiejszego dnia!!! Sys przeskanowany, brak wirów trojanów i innych syfów. Dzieje sie tak gdy sciagam przegladarką (FF) plik duży i leci na maksa czyli 236-245kB/s i w tym samym czasie chce przegladnac coś.. BlueScreen... i to szok normalnie.. ale w tle byl uTorrent zapuszczony i udostepnialem cos, nie pamietam czy wczesniej tak robilem. System z najnowszymi uaktualnieniami. Lecz kiedy wyłączam uTorrent to niby nie zawiesza sie i nie wyskakuje blue s, lecz moze to zbieg okoliczności.. czy mógłby ktoś sciagnac uTorrent 1.6 bulid 474 i sprawdzic? wysylac coś i z przegladarki zapuscic plik duzy, powiedzmy 160-210MB i probowac przegladac coś.. wazne to jest dla mnie. z góry dzieki, bo mnie to dobija. System sprawny, podzespoly również.

a to jest jakaś betka?

ja używam utorrent od kilku miesięcy, ostatnimi czasy wersję 467 (ostatnią?) w update nowszej nie widzi i wszystko chodzi cacy, a ściągam tym dość dużo muzyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi