Skocz do zawartości
tomsb

Chello Czy Neo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na chwilę obecną korzystam z osiedlowego internetu 384kb/s, bez ograniczeń, ale za to płacę 145zł miesięcznie! Planuje zmianę ISP, a mam taką możliwość na Neo, albo Chello. Pragnąłbym poznać Wasze opinie na temat którego dostawcę usług internetowych wybrać?

Ceny obu ISP są podobne, a więc co bardziej technicznie (limity, p2p) byście doradzali? Interesują mnie prędkości 1 lub 2 Mbps, przy założeniu, że będę mogł skorzystać na komputerze i równolegle na notebook'u? Jak wygląda sprawa z Wi-Fi router'ami i jakie polecacie? Wiem, ze Neo udostępnia usługę Livebox, co o tym sądzicie? Interenet głównie służy mi do przeglądania stron WWW i ściągania z p2p.

Czekam na Wasze spostrzeżenia, wskazówki i rady.

Pozdrawiam

ToMMi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osiedlowego internetu 384kb/s, bez ograniczeń, ale za to płacę 145zł miesięcznie!

:blink:

Jeśli miałbym wybierać wziąłbym Chello ze wzlgędu na mniejsze koszty przy tej samej prędkości co Neo.

Chello nie miałem, za to Neo tak. Jak Neo chodzi to jest ok, a jak zacznie się psuć to jest (albo i nie) trochę użerania się z "Błękitnym Party Line".

Sam wahałem się między Aster, a Chello > Chello tańsze, ale w mojej okolcy nie ma i nie będzie infrastruORT: ORT: ORT: ktury.

Przykład: za 121 zł miesięcznie przez rok + abonament miałem Neo 512, teraz korzystam z Aster 1Mbit (2Mbit w nocy) i płacę 89 zł miesięcznie przy umowie na rok + dwa miesiące po 1 zł, koszt instalacji 19 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chello i w ciągu 1 roku miałem jedną awarię.Trwała ona 3godziny ,więc całkiem spoko.Denerwują tylko limity.Infolinia wporządku nie miałem żadnych kłpopotów z nimi.Prędkości tak jak podpisałeś umowę to takie masz.Ja mam akurat 256kb więc bieda ale jak ciągne z serwerów to non stop 30-31kB i nie zwalnia ,Torrnet tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko i wylacznie chello

jak grayman napisal bezawaryjne

nie potrzeba routerka z modemem aby je podzielic co za tym idzie mniej sie na router wykosztujesz

chello ma lepsze wyjscie na swiat niz neo

jest tansze

i ma lepsze limity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Chello

też mam niestety tylko 256, ale zero awarii. A neostrade mam u rodziny w domu i też nie chodzi źle, ale zdaża sie że pada, a wtedy to tylko :mur: . Chello naprawde ciągnie tyle ile podają 90% czasu masz taki transfer (ale jak tak ciągniesz to błyskawicznie limitu ubywa). a dla Neo to jest Max (średnio poniżej 75% wartości deklarowanej).

Kolejne co za Chello przemawia: to żadnych problemów z pomocą telefoniczną (w sumie niepotrzebna)

założenie trwa chwilkę, u mnie założyli 2 dni po zleceniu. a w Tpsie można czasme czekać 2 miechy płacić przez nie kase, a net i tak nie działa (szczególnie jak masz jakiś tani router(miałem takie przypadki jak sieci zakłądałem))

Chello ma chyba też wyższe prędkości za tę samą cene.

Co do limitów to nie mam zabardzo czasu sprawdzać... ale chyba jest podobnie. Na pewno w Chello jest limit tylko na wysyłanie, jak w neo to nie wiem.

Pozdrawiam

P.S. polecam łącze szybsze niż 256, (obecnie to za mało, ale wiadomo - student nie ma kasy na lepsze :angry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chello i w ciągu 1 roku miałem jedną awarię.Trwała ona 3godziny ,więc całkiem spoko.Denerwują tylko limity.Infolinia wporządku nie miałem żadnych kłpopotów z nimi.Prędkości tak jak podpisałeś umowę to takie masz.Ja mam akurat 256kb więc bieda ale jak ciągne z serwerów to non stop 30-31kB i nie zwalnia ,Torrnet tak samo.

j/w też uzytkuje Chello 256 od ponad 8 mieśięcy i bez problemów (może dwie awarie ) połączenie przez karte sieciową stabilne tylko ten limit 7 GB przy włączonym emulu wystarczy 3-4 dni na wykorzystani prawie całego limitu :mur: także nie ma co szaleć z p2p przy takim łączu ale z FTP itp to ciągnie maksymalnie :-P

http://chellopl.one.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz chello i się nawet nie zastanawiaj.W chello limit jest ale nie zawsze przycinają.Jak masz szczęście to nawet ze 2 razy wiecej ściągniesz i cię nie przytną,w przeciwieństwie do neo.Druga rzecz to cena.W każdym miesiącu są jakieś nowe promocje i podliczając to w promocji tanio wychodzi,jeśli masz pełny pakiet to jeszcze lepiej.Inaczej sprawa wygląda z dzieleniem.Oficjalnie nie można dzielić łącza ,ale przepis jest martwy i nikogo za to nie ściągają.Nie znam nikogo kto by miał przez to kłopoty jakieś.Co do jakości sam używam od ponad roku i jak narazie jest wszystko ok.Awarie może ze dwie były krótko.P2p,www działają dobrze.To co mi się podoba w chello to to że nie musisz sie łączyć z netem za każdym razem gdy włączysz kompa.W neo tak jest(przypominają mi się czasy jak jechałem na modemie 56k:)).W chello nie ma tyle mieszania i konfirurowania (wpisywania jakiś skomplikowanych haseł itd.Jednym słowem bierz chello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ododam do siebie tyle ze chello moze i dobre ale Upload jestes do bani teraz mozna za 20 zl wiecej zwiekszyc sobie wysylanie ale tylko chyba w 2 pakietach od chello clasic wiec jak wezmiesz chello light 1024 kbps to Upload jest 128 kbps wiec zenujacy Zreszta wejdz sobie na forum o chello o poczytaj http://chellopl.one.pl/forum/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja.przecież w neo też jest taki upload,nawet gorszy (6Mb upload 256kb :D ).Tak jak już wcześniej pisali inni.W pakiecie classic i plus jest możliwość za 20pln podwojenia uploadu,i jednocześnie w tej cenie jest powiększenie limitu,odpowiednio o 5GB i 10GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Chello mam Classic i niby rzeczywiście można czasami przeciągnąć z limitem (oficjalnie 25GB), ostatnio miałem ok 32GB DL... ale co z tego jak mi nadmiar DL przeszedł na nowy miesiąc. Ładuje stronke: licznik.chello.pl i widzę zgrabne 7GB w plecy... Sic! W sumie to i tak dobrze, że nie są aż tacy akuratni i nie przycinają na równych 25GB tylko spokojnie można jakiegoś big-files-a dokończyć. Jak widać nic w przyrodzie nie ginie, a szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z tym przejsciem to nie zauwazylem

pare razy przejechalem za te 25 gb ale nic nigdy nie przeniesli na nowego miecha

zawsze od zera jechalem

pomiojajac fakt ze ostatnimi czasy juz nawet do 5 nie dochodze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dla odmiany napisze o neo. jestem uzytkownikiem neo 256 od 6 miesiecy (w maju konczy sie okres promocyjny :() przez ten czas raz mialem awarie (przez 10 minut nie moglem sie polaczyc). transfery - zawsze jak sciagam to mam 30-31kB, wiec te 75% o ktorych pisal bmisiekb to bajka (nikt z moich znajomych nie ma problemow z transferem). limity - 7GB, ja srednio robie 8-8,5 na miesiac i nie przycina mi transferu ale niektorym moim znajomym limity daly popalic wiec nie wiem jak to dziala.

tam gdzie mieszkam (wioska jakies 200m od granic opola) neo jest najlepszym wyborem i nie mam zadnych objekcji co do jej dzialnia (chociaz moglo by byc szybciej ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziękuje za liczne posty w tej sprawie.

Złożyłem wypowiedzenie mojemu ISP i byłem bliski już zamówieniu Chello, gdy zadzwonili do mnie z osiedlowej sieci i powiedzieli, że nowy cennik powstał. Dzięki temu na dzień dzisiejszy mam symetryczne łącze 1Mbit, bez ograniczeń transferu i moge je dzielić jak tylko mi sie podoba za 145zł.

Dla zainteresowanych ISP nazywa się Net-Serwis.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się podepnę pod temat.

Mam teraz internet z osiedlówki 320kb/s za 25zł, bez publicznego IP, bez limitów.

Chcę zmienić, gdyż jest dla mnie zdecydowanie za wolno. Niestety pole manewru mam bardzo mocno ograniczone. W grę wchodzi albo internet z Netii (bo od nich mam telefon), albo oferta mojej kablówki PROMAX.

Jakie są wasze sugestie?

PS. Chodziły słuchy jakoby miało do mojego miasta zawitać Chello, jednakże kablówka pociągnęła za odpowiednie sznurki i niestety nici z Chello.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi