Skocz do zawartości
alecc

Tanio A Cicho I Stabilnie

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec tak, mialem pl.asusa i Athlona XP 2000+. Plyta glowna wraz z zasilaczem sie spalila, jako ze pracuje i studiuje na "komputerze" musze szbko go znowu na nogi postawic.

Tak szukalem, na zasilacz niechce przeznaczyc wiecej niz 100 zl, znalazlem Fortron FSP350-60MDN , z tego na forum wyczytalem jest to najlepsza opcja do 100 zl, czy sie myle? (to bylo pytanie nr. 1)

Teraz pytanie numer dwa, na plyte glowna zamierzam przeznaczyc do 200 (+/- 20%) zlotych, jaka byscie polecali pod ww. procka? Czy moze skoro okazja do zakupów to lepiej sprzedac ww. procek i zainwestowac w 64-bit? (w moich mozliwosciach finansowych tylko sempron wchodzi chyba w gre).

W takiej sytuacji jaka byscie polecali konfiguracje plyta głowna+procek a zeby cena tego nie przekraczala 300 zl + cena ze sprzedazy athlona xp 2000. (z tego co na allegro widze to chodza one po 150-170 zl czy wiecej?),

ze sprawnych czesci to mam 2x256 DDR 400 Mhz, Radeon 9550 na AGP i Maxtora 80 GB na ATA ale planuje kupic Seagate 120 GB na SATA (czyli plyta musi miec SATA i AGP) acha i czy ww. zasilacz bedzie tez dobry do ewentualnej 64 bitowej konfiguracji?

Oplaca sie w ogole kupowac plyte pod Athlona XP? (Bo z tego widze to z moich mozliwosci finansowych jest mozliwos kupna DOBREJ plyty na athlona xp, lub kiepskiej tudziez srednie i semprona 64, co wychodzi lepiej?)

Sorry za chaotyczny styl, ale mam taki mętlik w głowie od tego wszystkiego, a musze jak pisalem szybko cos wykombinowac i niechce pochopnie kasy wydawac, takze z gory WIELKIE DZIEKI za rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie tych sempronow niema na allegro, a niema rownie dobrej (i taniej) opcji z S754 ?

Jest nie tak dobra, ale tańsza opcja: sempron 2800+ s.754 i gigabyte K8NS, na s.754 nie masz płyty z pełnym AGp i PCIE niestety. Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

kup sobie asus p5p800se i celerona 2.53@ do ilus tam i bedzie smigał moj 4ghz na codzień chodzi elegancko.Pozdrawiam

aha i dotego jakiegos 80alcu albo 80 cu i bedziesz miał cisze i wydajnosc

Edytowane przez Polak_1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie asus p5p800se i celerona 2.53@ do ilus tam i bedzie smigał moj 4ghz na codzień chodzi elegancko.Pozdrawiam

i po 55 min wywala błędy :P

Poszukaj na allegro Semprona s.939 może uda Ci się jeszcze znaleźć, a jeśli nie to lepeej dołożyć i kupić Athlona na s.939 ale jeśli nie masz kasy to ostatecznie możesz kupić semprona ns s.754 chociaz platforma 939 jest o wiele lepszym rozwiązaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

super pi 16m przechodzi, i na 4ghz gram duzo i ani razu mi sie nie zawiesił, po 55min wywalił bo miał 75*C:)

drugra moja propozycja sempron 2800+ s754 + gigabyte k8ns rev 1.1 i podkrreci procesor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WIELKIE DZIEKI! za wskazówki, naprawde nadaly mi wielkej jasnosci co do sprawy, oczywiscie nie trzymaliscie we wskazowkach mojego planu budzetowego ;) ale chyba warto dolozyc te niecale 100 zl by przejsc na platforme 64 bitowa? no i rozumiem ze mimo paru tutaj glosow, zdecydowanie bardziej oplaca sie AMD? (nigdy nie mialem intela, od "zawsza" AMD (no.. wczesniej amiga czyli motorola;)) Jeszcze raz dzieki.

Rozumiem ze o zasilacze i coolery to w innym dziale forum sie pytac.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sempron s754 jest 64bitowy, ja mam 3000+@2700mhz i smiga pieknie. Niekupuj celerrona, wszyscy uciekają od celeronow i kupuje semprony, ja tez tak zrobiłem i sie ciesze. Na celeronie 3600mhz miałęm miej FPS na tej samej grafie co na sempie 1800mhz. I celek miał duala, a semp nie ma, bo s754 nie ma takiej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec podjalem decyzje, do soboty szukam semprona na s.939 :) jak znajde to kupuje i do tego ASRock Dual-SATA2, jak nie znajde, no to pozostanie mi Sempron 2800+ i Gigabyte K8NS oraz pieniazki na ewntl. jakies akcesorium ;) Jeszcze raz dzieki za rady, mam nadzieje ze temat pomoze tez innym w podobnej sytuacji komputerowo-finansowej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są płyty z pseudo AGP i PCI e pod 754, ale nimi nie warto sobie zaprzątac głowy bo wydajnośc takiego AGR lub AGX jest żałosna. Płyty z AGP i PCI E tylko na chipescie ULi(niestety obecnie tylko asrock dual ma taki chip) są dobre reszta to tandeta.

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ta plyat Gigabyte K8NS ma pelne AGP? bo ktos mowil ze nie, w specyfikacji pisze AGP no i zglupialem

Każda płyta z pojedynczym slotem graficznym ma ten slot na "full opcji" :lol: K8NS ma 1 pełny slot AGP 8x

Problem jest wtedy kiedy są 2 różne sloty, tylko Uli sobie z tym radzi.

Edytowane przez WestCoach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ta plyta gigabyte K8NS zasila procesor 5 czy 12 V ? tzn. czy na poczatku wymieniony zasilacz fortron jest ok, czy jest cos lepszego (cichszego) do 100 zl? I czy brak dual channel jest duza wada ?

NForce 3, bo na takim czipsecie jest zbudowana płyta o której mowa, pobiera napięcie głownie z lini 12 V. Sam z takiej obecnie korzystam i ogólnie jestem zadowolony. Płyta jest stabilna, ma dość duże możliwości podkrecania.

Edytowane przez Luca Brasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda płyta z pojedynczym slotem graficznym ma ten slot na "full opcji" :lol: K8NS ma 1 pełny slot AGP 8x

Problem jest wtedy kiedy są 2 różne sloty, tylko Uli sobie z tym radzi.

ok, ale K8NS odpada bo wlasnie dzis na allegro wylicytowalem Sempron 3000+ s.939 (bo tych opisach tu na forach normalnie dumny z siebie jestem ze zlapalem tego procka;)) za 373,5 zeta, dobra cena? czy przeplacilem?

No w kazdym razie zamierzam kupic ASRock Dual SATA2, ktore ma zarowno AGP jak i PCI-E, czy ktorych z tych slotow nie jest w "full opcji" na tej plycie ? :)

No i, wiem ze to nie ten dzial, ale chyba lepiej dopiac sie do i tak mojego tematu i zadac pytanie, niz.. no niewiem.

Jaki cooler polecacie, przede wszystkim ma byc cichy (na podkrecaniu mi az tak nie zalezy) no i zeby cena byla.. najlepiej w granicach 60 zl (mozliwe by byly naprawde ciche coolery w takiej cenie?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze takie pytanie, z czystej ciekawosci. Jaki dostane "odczuwalny" podczas pracy z komputerem wzrost wydajnosci, i w jakich dziedzinach. Zmieniajac Athlon XP 2000+, mobo ASUS A7N8X, 512 DDR 400 Mhz, Radeon 9550/128 na Sempron 3000+ s.939, ASrock Dual-SATA2, ta sama pamiec i ta sama karta graficzna. Konkretnie chodzi o :

1)Codzienna praca na windows (dvb, filmy, mp3, internet)

2)Kompilowanie programow (C++ Builder itd.)

3)Rozne wieksze aplikacje Photoshop, Corel, Macomedia

4)Gry

Acha i takie "laickie" pytanie

Czy zmiana odpowiedniej karty graficznej z AGP na PCIE np. Radeon 9550 na x550 daje jakas duza roznice?

I zmiana dysku twardego o podobnych parametrach z ATA na SerialATA albo SATA2 daja jakas "odczuwalna" roznice?

Takie sobie pytania troche poza temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze takie pytanie, z czystej ciekawosci. Jaki dostane "odczuwalny" podczas pracy z komputerem wzrost wydajnosci,

1)Codzienna praca na windows (dvb, filmy, mp3, internet)

2)Kompilowanie programow (C++ Builder itd.)

3)Rozne wieksze aplikacje Photoshop, Corel, Macomedia

4)Gry

1) niewielki, ale widoczny

2) nie wiem

3) nie wiem

4) zależy od gry: od żadnego do wyraźnego

Acha i takie "laickie" pytanie

Czy zmiana odpowiedniej karty graficznej z AGP na PCIE np. Radeon 9550 na x550 daje jakas duza roznice?

na x550 nie warto, ale karty średniej klasy za to są na PCIE po prostu wyraźnie tańsze, a highendowych na agp już nawet nie produkują

I zmiana dysku twardego o podobnych parametrach z ATA na SerialATA albo SATA2 daja jakas "odczuwalna" roznice?

Jeśli dysk będzie z NCQ, to coś może da, z samego SATA jest tylko zysk w mniejszym i wygodniejszym kabelku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra plyte i procesor mam kupione, wiec jeszcze naprawde OSTATNIE pytanie, odnosnie chlodzenia procesora, O/C mnie tak bardzo nie interesuje, za to cisza mnie BARDZO interesuje, czy jest w tej kwestii jakas znaczaca roznica miedzy Arctic Cooling Freezer 64 PRO a Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi