Skocz do zawartości
Ziutas

Sli Ready ? Czyli Pomoc W Wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przejrzalem troche przyklejonych tematow na w/w temat niemniej nigdzie nie dowiedzialem sie jednej rzeczy ktora od jakiegos czasu mnie nurtuje... otoz...

jak sie ma sprawa z zasilkami pod SLI ? gdzie niegdzie czytam (w przyklejonym topicu) ze zasilki maja porty 24pin, wszystko ok tylko dalej pisze ze pozostale 4 piny ktore sie nie wpinaja sa do pci expres, czy tam SLI, no i w tym momencie zglupialem, dlaczego ? a no dlatego ze wchodze na stronke enermax'a i co widze... link 1 2 dodatkowe zlacza zlacza pod pci express, wiec jak to jest zrobione w tych zasilkach ? te 2 zlacza sa to jakies oddzielne piny w tych nieco "drozszych" zasilaczach, czy jak to ktos na forum pisal te 24piny zamiast 20 ?

no i teraz przejde do sedna, poszukuje dobrego zasilacza, tylko co taki wedlug moich norm powinien spelniac (spedzilem na dobieraniu sporo czasu i w sumie zadnych konkretow)

1 - moc okolo 400-500

2 linia 12V okolo 30A

3 tjw. 2 zlaczki SLI ready ? pci express ? (niech to ktos ladnie mi wyjasni :) )

4 marka hmm nie istotne, chociaz sklanial bym sie do thermaltake, tagan, enermax

5 CENA hmm no tu jest problem ;) moze osiagnac troche ponad 200zl (bez linczu prosze, wiem ze sa zasilki po 800zl) ;)

dlaczego wogole takie wartosci ? link 2, chcialbym jak to sie mowic "myslec przyszlosciowo"

czy mozelepiej kupic mocniejsza zasilke (500+) wcale nie gorszej firmy i do pci (sli) zastosowac takie cos link 3 ?

dziekuje z gory za pouczajaca odpowiedz.

pozdrawiam

Edytowane przez Ziutas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie rzeczy to tylko w ... (nie będę reklamował)

daruj sobie chlopczyku takie posty... jak masz na zasilacz za miesieczna pensje wiekszosci ludzi w tym kraju to nie pyskuj !

mialem dopisac juz w pierwszym poscie zapobiegawczo, przed takimi komentarzami, ale jednak sprawdza sie powiedzenie ze wszedzie sa jakies czarne owce, psujace renome forum... (chyba bylem troche naiwny)

mala edycja do pierwszego posta

cena moze sie zblizyc do 300zl

moze taka moja sugestia: xilence 550 co o tym sadzicie?

i prosil bym o wypowiedz fachowcow, a nie takich ktorzy pisza zeby tylko cos napisac

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziutas co fachowców to benito jest jednym z bardziej obcykanych na forum w sprawie zasiłek :] więc se daruj.

co do zasiłki to powiedz mi do czego chcesz podłączyć ten zasilacz SLI ready

bo chyba nie pod ten konfig co masz w sygnaturce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sli ready" :lol: szczerze to praktycznie każdy config pociągnie zasilacz pokroju Bequiet/Tagan/Topower/Enermax/Fortron/Levicom o mocy ~ 400 - 450W. Bez żadnych przeciwwskazań możesz stosować taką przejściówkę pod PCIE :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sądze ze on ma w zamiarze kupic 2x 7900gtx i athlona fx 62. Ale narzeka, że zasilacz kosztuje 400zł.

Poprostu po co Ci takie cos? kup cos przyzwoitego do tych 300zł i nie wymagaj za dużo i nie wyzywaj innych na forum. Wogole to do jakiej to ma byc konfiguracji? Jak do tego co masz w podpisie to kup modecoma 350 i czesc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziutas co fachowców to benito jest jednym z bardziej obcykanych na forum w sprawie zasiłek :] więc se daruj.

co do zasiłki to powiedz mi do czego chcesz podłączyć ten zasilacz SLI ready

bo chyba nie pod ten konfig co masz w sygnaturce

rozumiem ze tzw. "fachowcy" maja monopol na odzywki typu " Takie rzeczy to tylko w ... ", rzeczywiscie swiadczy to o jego wiedzy i profesjonalizmie ze hej !

powiem Ci tyle Ziutas czarną owcą to Ty jestes!

Za tyle kasy to mozesz sobie kupic Tronje

nastepny karakan.. brak slow...

ok koniec oftopa...

ja sądze ze on ma w zamiarze kupic 2x 7900gtx i athlona fx 62. Ale narzeka, że zasilacz kosztuje 400zł.

kiedy napisalem ze nerzekam, lub narzekalem ? zadalem pytanie oczekujac sensownej odpowiedzi typu:

"Sli ready" icon_lol.gif szczerze to praktycznie każdy config pociągnie zasilacz pokroju Bequiet/Tagan/Topower/Enermax/Fortron/Levicom o mocy ~ 400 - 450W. Bez żadnych przeciwwskazań możesz stosować taką przejściówkę pod PCIE

za co oczywiscie dziekuje...

co do ceny, nie dopisalem (przepraszam) cena przypuszczalna, po co przeplacac skoro "fachowcy" moga doradzic sprzet odpowiedni w tej granicy cenowej, byc moze benito wie jak mierzyc napiecie kabelkami i wie co to zasilacz, ale to nie powod pisania bezsensownych postow.

ja ze swojej strony moge przeprosic ze sie unioslem, ale mozna nie wytrzymac czytajac takie cos...

ja sądze ze on ma w zamiarze kupic 2x 7900gtx i athlona fx 62

cos podobnie wymagajacego...

---------

zna to ktos ? x550 jakis "fachowiec" moze powiedziec cos na temat tego wynalazku ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No comments :)

Zasilacze z naklejkami "sli ready" maja dwie czasem trzy linie 12V.

Osobna linia zasilająca proca i mobo, osobna linia zasilająca karty pcie. Wtyczka pcie zawiera 6 pinów gwoli ścisłości. Nie zapominaj o tym że całkowita moc wynika z sumowania obu linii 12V, lini 3.3V oraz 5V. Producenci informują na tabliczkach jaka jest maksymalna obciążalność dla poszczególnych linii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za slaby jesli wiedze czerpie sie z tabliczek znamionowych :lol: pozdro

Taaa jasne. Znacznie lepiej jest zaparzyć sobie kawy i z fusów wyczytać, czy zasilacz pociągnie sprzęt, czy nie :lol:. Jak uruchomisz na tym zasilaczu dwie karty GF7800GTX w SLI + dwujajowego Athlona + ze trzy dyski - to jestes mistrz.

Mówiąc "uruchomisz" mam na myśli kilkugodzinny zapętlony test w 3D, podczas którego napięcia i szumy nie mogą wychodzić poza normy - to tak w gwoli ścisłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyh fajny post zakrawajacy o sfere marzen :D Moze od razu 10 dyskow 10 xeonow i quad sli :lol:

Mowie o realnym zestawie 2x7800GT do tego dwa jaja i jakis dysk i naped czyli zwykly komputer... Ten HK da rade jak sprzet bedzie stock :)

Watpisz w tego HK to pogadaj z Devilkiem, wyjasni Ci to i owo :? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hyh fajny post zakrawajacy o sfere marzen :D Moze od razu 10 dyskow 10 xeonow i quad sli :lol:

Mowie o realnym zestawie 2x7800GT do tego dwa jaja i jakis dysk i naped czyli zwykly komputer... Ten HK da rade jak sprzet bedzie stock :)

216 W dla 12V to mało dla komputera czerpiącego głównie z 12V ... w starszych maszynach pobierających zasilanie CPU z 5V sytuacja jest odmienna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem o co Ci chodzi? Czytałeś posty autora tematu? Widziałes do czego on chce ten zasilacz? W tej chwili wyszło na to, że wpadłeś do tego tematu i od tak napisałeś sobie posta - wymagasz od innych czytania ze zrozumieniem, więc zacznij sam sie do tego stosować!

Jeżeli chodzi o trzy dyski, bo pewnie o to się przyczepiłeś, to przecież to jest dzisiaj standard w kompach hi-end: dwa połączone w Raid i jeden na magazyn.

Dla mnie EOT. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zeby skonczyc to czy wystarczy czy nie... czytalem temat od poczatku i zeby brac autora na powaznie to trzeba miec chyba problemy :? Gosc kupuje zasilke za 200zl i chce tym zasilac kompa za 10k :rolleyes: To jak mozna uwierzyc w to ze kupi kompa za 10k i do tego zasilke za 200zl czy od konca kupi zasilke za 200zl i dalej wylozy 10k na kompa? I jedno i drugie jest nieprawdopodobne :-| Jezeli mozna to w jakis logiczny sposob poskladac do kupy to raz bierze zasilator za 200zl i dalej ciula kase na kompa skoro teraz nie jest w stanie przeznaczyc wiecej na zasilke... Czasami trzeba pomyslec co planuje autor ,a co pozostanie w sferze (Jego?) marzen :? Jak dla mnie rowniez EOT :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi