Skocz do zawartości
Gość fuqs

Podział Na Partycje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 1 dysk 40GB.

Oto jak podzieliłem dysk na partycje:

C:\ (SYSTEM, PROGRAMY , GRY) - 37GB / NTFS

F:\ (PLIK WYMIANY, FOLDERY TYMCZASOWE WINDOWS, TYMCZASOWE PLIKI INTERNETOWE) - 1,5GB / FAT16

Drugą partycję utworzyłem w FAT16 ponieważ jest on szybszy od NTFS i umiesciłem na niej plik wymiany (wymagający szbkości operacji na plikach) i pliki tymczasowe (często zmieniane).

Czy dobrze podzieliłem dysk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób osobną partycję na system żeby przy awarii systemu mozna było sformatowac samą partycje systemową a nie wszystko.

na tym mi nie zalezy :)

wszystko mam na płytach

zależy mi na wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugą partycję utworzyłem w FAT16 ponieważ jest on szybszy od NTFS i umiesciłem na niej plik wymiany (wymagający szbkości operacji na plikach) i pliki tymczasowe (często zmieniane).

raczej nie jest to dobre rozwiązanie szczególnie z tym FAT-em na partycji wymiany, najlepiej sformatuj w NTFS na pliku wymiany nie są wykonywane żadne operacje oprócz odczyt/zapis a te na dużych plikach w systemie NTFS są wykonywane znacznie szybciej

druga sprawa, utwórz osobną partycje (na początku dysku) dla systemu i tylko systemu np: 5GB (można tu umieścić np: Office, Opera/Firefox itp... czyli pliki programów nie zajmujących dużo miejsca, pliki zazwyczaj do odczytu a rzadko modyfikowane)

następną partycje przeznacz wyłącznie na np: GRY katalog temp oraz inne pliki

ale przede wszystkim zmień system plików na partycji wymiany

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej nie jest to dobre rozwiązanie szczególnie z tym FAT-em na partycji wymiany, najlepiej sformatuj w NTFS na pliku wymiany nie są wykonywane żadne operacje oprócz odczyt/zapis a te na dużych plikach w systemie NTFS są wykonywane znacznie szybciej

Więc jak to jest z tą partycją wymiany?

Właśnie nabyłem nowy dysk 160GB i chciałbym go optymalnie podzielić z tym, że im więcej szukam tym większy mam mętlik w głowie.

Np. na benchmark.pl konkretnie tu autor artykułu napisał cyt."Warto także sformatować partycję wymiany wykorzystując do tego system plików FAT16, bądź FAT32. Zaawansowane funkcje NTFS jak choćby księgowanie nie są nam tutaj potrzebne, a ich używanie tylko spowolniło by niepotrzebnie pracę naszej partycji"

W innym temacie na tym forum wałkującym ten sam wątek też jest inna opinia.

Czy ktoś robił jakieś testy wydajności w obu opcjach tzn fat i ntfs, czy to są tylko takie teoretyczne pogaduchy, a tak naprawdę nie ma większej różnicy byle by tylko dość często defragmentować tą partycję ???

Edytowane przez PeJ0t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. na benchmark.pl konkretnie tu autor artykułu napisał cyt."Warto także sformatować partycję wymiany wykorzystując do tego system plików FAT16, bądź FAT32.

no to autor się nie zna, i mało wie na temat działania NTFS itd... plik stron nie jest zwykłym plikiem i tak tez jest traktowany prze system np: nie są na nim wykonywane czynności związane z prawami dostępu bo jedynie prawo ma system który tego pliku używa bez przerwy podczas pracy, oraz jest "tworzony" na nowo podczas startu

W innym temacie na tym forum wałkującym ten sam wątek też jest inna opinia.

a w którym miejscu są te inne opije, logicznie uzasadnione ?

Czy ktoś robił jakieś testy wydajności w obu opcjach tzn fat i ntfs, czy to są tylko takie teoretyczne pogaduchy, a tak naprawdę nie ma większej różnicy byle by tylko dość często defragmentować tą partycję ???

nie ma różniący na niekorzyść NTFS, szczególnie w przypadku dużych partycji, a nikt teraz nie używa partycji 500MB

poza tym stosowanie systemu FAT np 16 na partycji np: 2GB wymaga zastosowania klastra wielkości 32KB

a zastosowanie systemu FAT 32 na partycji 32GB wymaga zastosowania klastra o wielkości 16KB

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma różniący na niekorzyść NTFS, szczególnie w przypadku dużych partycji, a nikt teraz nie używa partycji 500MB

poza tym stosowanie systemu FAT np 16 na partycji np: 2GB wymaga zastosowania klastra wielkości 32KB

a zastosowanie systemu FAT 32 na partycji 32GB wymaga zastosowania klastra o wielkości 16KB

Chodzi mi tylko o format systemu plików dla partycji wymiany czyli stkosunkowo małej 1-2GB. Całą resztę mam NTFS tylko opinie odnośnie sys. plików pratycji wymiany są różne.

a w którym miejscu się ona różni ?

Witam :)

Stosuję nastepujacy podział:

1. Partycja - 5 GB (NTFS) - system;

2. Partycja - 1,5 GB (FAT16) - swap + tymczasowe pliki internetowe;

3. Partycja - 20 GB (NTFS) - programy;

4. Partycja - 20 GB (NTFS) - gry;

5. Partycja - reszta ;) (NTFS) - dokumenty, filmy itd...

Co do wielkości i kolejności partycji 3 i 4 można się sprzeczać ale jak na razie wszystko ładnie działa. W każdym razie wszelkie aplikacje i gry musiały się znaleźć w obrębie pierwszych 60 GB gdzie dysk dobrze sobie radzi - po tej wartości spada transfer i czas dostępu (wg testu wykonanego HD-Tach). Co do sporów FAT32 kontra NTFS polecam w przypadku tego drugiego wyłączenie w rejestrze XP obsługi długich nazw plików - zobaczysz że system przyspieszy.

Tutaj ktoś ma FAT'a

Mam jeszcze pytania:

- Jakie inne foledery poza :windows/temp/ zamontować na tej partycji dla zwiększenia wydajności?

- Dla pliku stronnicowania podać całą wielkość partycji? Czy nie ma to znaczenia że pamięć wirtualna oraz temp'y będą korzystały z tej samej partycji? W innym miejscu jest wersja że można stworzyć jeszcze jedną partycję, ale czy jest sens?

Edytowane przez PeJ0t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim zapomnij o FAT

używanie FAT-a to jak w dobie procesorów dwurdzeniowych preferowanie Pentiun Pro

w przeszłości kiedy NTFS się narodził, komputery miały dużo mniej wolnych zasobów, dyski były dużo wolniejsze (~4MB/s) :D z tych mrocznych czasów pochodzi przesąd ze NTFS jest zły, ale teraz czasy są inne

- Jakie inne foledery poza :windows/temp/ zamontować na tej partycji dla zwiększenia wydajności?

to partycja się montuje w folderze nie na odwrót

- Dla pliku stronnicowania podać całą wielkość partycji? Czy nie ma to znaczenia że pamięć wirtualna oraz temp'y będą korzystały z tej samej partycji? W innym miejscu jest wersja że można stworzyć jeszcze jedną partycję, ale czy jest sens?

możesz tworzyć tyle partycja ile chhesz, możesz też temp i plik-stron umieścić w tym samym miejscu, to tylko zależy od ciebie, bo istotnej różnicy w wydajności nie będzie Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stworzyłem partycję 1.5gb mam 1024ramu i tam ustawiłem całkowity rozmiar pliku stronnicowania na 1024-1498mb do tego partycje zamontowałem :) w windows/temp oraz Documents and Settings/(nazwa profilu)/Ustawienia lokalne/temp - ta nowa partycja jest na osobnym dysku.

Zauważyłem

- nagły spadek wydajności jeśli chodzi o internet tzn. strasznie zamulają stronki dopiero po wyczyszczeniu tej partycji wszyskto hula jak powinno. Może więc jednak temp'u ustawić na osobnej partycji.

- jeśli wejdę we właściwości tej partycji to sys pokazuje ok 1gb zajętego miejsca rozumiem że to jest te 1024 mb zajęte na plik stronnicowania. Z tym że jeśli robię defragmentację dysku to sys te 1gb pokazuje jako plik nieprzenośny? Więc chyba nie ulega defragmentacji?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi