Skocz do zawartości
aftershocK

Wc Małym Kosztem Dobrej Jakości (~200zł)

Rekomendowane odpowiedzi

caly ja <lol2> ;) na odwal... narazie i tak te nweony miałem wyrzucic do czasu WCta tak sobie myśle że nie bede zakładać panelu bo lubie w nocy popatrzeć na kompa :P :P :P (też tak macie?;))

no to sorka za elementarne pytanie ale kto pyta nie błądzi - potrzebuje tylko pomysłu na rozmieszczenie tegio chłamu w budzie (wejdzie bez cięcia stelaża na dyski i - jak mówiłeś - elementu nośnego ;))

te "neonki" wyglądają NOCĄ... :P ;

sprzed 2 min robione n6630 tryb nocny;

Dołączona grafika

co by nie było są "firmowo" wygięte i nie ma gdzie ich zamocować :P

EDIT;

przełożyłem jeden na dół - paparat pokazuje plamy ze światła naścianie...? naprawde jest prawie równomierne światło na całej długości :P

Dołączona grafika

Edytowane przez aftershocK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"neonkiem" miało brzmieć ironicznie... - kosztował 4 zł to sie pokusiłem - co mi szkodzi...? ;)

a z chłodnicą sie zobaczy jak sie kupi - to narazie plan wstępny - mniemanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrob w tej budzie porządek ... bo to przeciez az wstyd pokazwywać :/

Jesli chcesz dawac nagrzewke na dole budy o proponuje wydmuch na zewnątrz inaczej bedziesz miec w obudowie śmietnik.

A z samochodówek bym zrezygnował. Jeszeli ma byc chłodzony sam procesor, to wystarczy do tego spokojni jeszcze z zapasem bip1 z realitynet.pl za 90zł.

O rezerwuarze zapomnij, w takiej małej budzie nie polecąabym go. Zajmuje on duzo miejsca i jest tak naprawde zbyteczny.

Tak wiec wywal to rusztowanie na dyski w sadz tam BIP'a. To fajna chłodniczka.

Pompka ... hmmm ... na początek atman 305, albo ktorys z seroo 200.

Imho tak by było lepiej:

Dołączona grafika

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że jak chcesz ułożyć nagrzewke na dole budy, to wytniesz pod nią otwór i postaisz ubde na jakimś podwyższeniu? Albo nagrzewke na top budy i postawić ją na jakichś nóżkach, co by przewiew był. Bo rozwiązanie jakie przedstawiłeś wydaje się być mało wydajne. Jaka to ma być dokłądnie nagrzewka?

BTW - panowie, dyskutujemy tutaj o WC a nie o "estetyce" obudowy ;)

BTW2 - nie mogłeś tego dopisać w swoim poprzednim temacie o WC ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak byśdokładnie czytał to byś wiedział że narazie ni mam i nie wiem jaka mi sie trafi... :) sam nei wiem grze zainstalowaćnagrzewniczke... pomyśle :)

AD. BTW2 tam był temat nt części a tu jest na temat ułożenia

BTW mógłby ktoś usunąć te 2 tematu co mi sie napisa.ły przez ptrzypadek za duużo...;) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

hmmm, z tego co wiem to nagrzewnica od fiata sie miesci w miejsce cdromów.

ok 2 miejsca 5,25, sprawdz czy na długosc ci wejdzie, ok 26cm, ale przy tak małej budzie nie montowałbym nic wiekszego niz BIP1, chyba ze potem planujesz dołozyc kolejne bloki, to wtedy albo spraw sobie większą bude, albo postaw nagrzewnice poza obudową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary jakby kazdy zakładal osobno temat o częsciach, skladaniu i wreszcie gotowym zestawie to bylby niezly burdelik ;)

Napisz do moderatora zeby usunął tamte tematy i polączyl ten z poprzednim "o częsciach"..

Sorry za Offtop..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki patent? Wiedz ze nie jestes pierwszy ktory wpadl na taki pomysl umieszczenia WC. Zobacz moja galerie- zobaczysz co mam na mysli...

http://s36.photobucket.com/albums/e29/orion111/

Tez mam miditowera (8letnia buda optumisa- gruba blacha, pancerna konstrukcja, nie pozbede sie jej nigdy ;) wiec WC upakowalem w module a'la prometeia... Calosc gotowa w zaledwie 50%, dopiero na wakacje skoncze.

Taka konfiguracja ma praktycznie same zalety- wc jest poza budą przez co cale cieplo jest wypompowywane poza skrzynie- nie trzeba zadnych wentylatorow wymuszajacych obieg powietrza w budzie co skutkuje nizszym poziomem halasu.

Poza tym WC poza buda jest b wygodne... wewnatrz samej skryzni sa tylko wezyki (u mnie 9/12) i nic wiecej- ani pompa ani chlodnica ani rez/odpowietrznik nie utrudniaja dostepu do czesci PC- po porstu jest sporo wiecej przestrzeni.

Na koniec jezlei zamontujesz samouszczelniajace szybkozlaczki to "modul" z WC mozesz w kazdej chwili "odpiąć" od budy i przeniesc osobno lub po prostu postawic gdziekolwiek ci sie podoba bez oprozniania ukladu i odpowietrzania calosci.

Edytowane przez Orion_THG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ur8an: tylko czemu ja mam wrażenie, że wszyscy właśnie tak robią?:) "pierwsze wc", "mój pierwszy kibelek" itp., a można by po prostu użyć szukajki, albo zajrzeć do podpiętych tematów.

Ja też się podpinam pod przeprosiny ur8ana:)

EDIT: aftershock: ja bym ci powiedział, żebyś po prostu poszukał. A tak na marginesie to jesteś chyba jedyną osobą, która ma takie - nie wiadomo czemu - luzy na tym forum, zadajesz milion pytań i do tego o same podstawy - o tych rzeczach nawet w FAQ pisze. Google.pl i images.google.pl nie gryzie, więc zawsze możesz sobie sprawdzić co jest czym. Nie mówię tego, aby cię pognębić, ale uwierz mi - o wiele większą satysfakcję będziesz miał, jeśli włożysz w to wszystko więcej pracy.

Edytowane przez krzemian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec wywal to rusztowanie na dyski w sadz tam BIP'a. To fajna chłodniczka.

Pompka ... hmmm ... na początek atman 305, albo ktorys z seroo 200.

Imho tak by było lepiej:

Dołączona grafika

ok tak zrobie :wink:

(BIP - zbiornik z wodą i pompką....? tak?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj a może byś tak łaskawie poczytał cokolwiek o WC? W pierwszym poście napisałeś ze już czytasz... ale jakoś mi w to ciężko uwierzyć. Jak Ci sie nie chce to kup se gotowca.. zaoszczędzisz sobie problemów z montażem i dokształcaniem się a nam czasu i złego humoru ;>

Hehe dobre to BIP - Baniak i Pompka ;-)

Edytowane przez Misyo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

bip (bip1) to chłodnica na jeden wentylator 12cm, jesli w obudowie masz mocowania na wentylator 120mm to tą chłodnice mozesz tam przykrecic. Moze to nie jest demon wydajnosci, ale wystarczy na jeden blok.

Tyle razy ludzie ci pisali zebys nie ładował reza tylko pompke inline czyli taka co sie podłancza szeregowo do układu, jak bys nie wiedział co to szeregowo to tak jak np blok wodny.

Kup sobie tego atmana 305 i dwie sztuki króćców (króciec- część na którą sie naciaga wąż/NK12 na wąz 10/12 najlepiej), kup z gwintem 1/2" i jakis klej do tego, najlepiej distal. Wklej któcce w wlot i wylot i masz ilnine, i nie musisz sie chrzanic z rezem co zajmuje duzo miejsca i jest mało praktyczny, układ wtedy napełnisz przez trójnik. Poprzeglądaj galerie WC userów tweaka to wszystkiego sie dowiesz.

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie tego atmana 305 i dwie sztuki króćców (króciec- część na którą sie naciaga wąż/NK12 na wąz 10/12 najlepiej), kup z gwintem 1/2" i jakis klej do tego, najlepiej distal. Wklej któcce w wlot i wylot i masz ilnine, i nie musisz sie chrzanic z rezem co zajmuje duzo miejsca i jest mało praktyczny, układ wtedy napełnisz przez trójnik. Poprzeglądaj galerie WC userów tweaka to wszystkiego sie dowiesz.

ale wczesniej czytaj czytaj czytaj

a jak juz przeczytasz to jeszcze raz...

jesli chcesz szybko i bezbolesnie... kup sobie gotowy zestaw zlow a do czytania wroc w miedzyczasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej ej ej nie wiedziałem tylko co to jest BIP.... ;) może kupie big towera i tam wcisne - kupie , koło mnie jest giełda staroci w sobote tam jest tego od za**** :D odpicuej na glanc i zobaczymy.... nie czepiajcie sie to są; złe, dobrego początki (hope ;)) gotowca nie kupie bo to nie ma takiego uczucia że coś masz swoje... poprostu sie pytam o wszystko żeby potem nie było...

czytam, czytam , czytam... może nawet zrobie "dobudówke" na budzie?? tam by mi wszystko wlazło... :P pozdro

(na allegro są najtańsze bigtowery (używane) za 39zł - zaraz powiecie że sie od razu rozleci :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się do tematu :)

Że nowy komp w planach to tak sobie pomyślałem żeby zmontować swoje pierwsze WC myślę nad czymś takim:

Bloczek: Prison V2+Multizapinka

Pompka: Ataman 304-5

Chłodnica: BlackWater Advanced 121

Zbiornik: Jakiś zrobie ;)

I reszta rzeczy wężyki, kroćce...

Nie chce żeby cena WC przekroczyła 300zł. Nowy sprzęt to Epox EP-9Npa+Ultra i A64 3700 SanDiego. W przyszłości może będę chciał rozbudować moje WC o bloczek na GPU ;)

Jako iż mało wiem na temat WC czekam na sugestie związane z tym co wyżej zaproponowałem.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Że nowy komp w planach to tak sobie pomyślałem żeby zmontować swoje pierwsze WC myślę nad czymś takim:

Bloczek: Prison V2+Multizapinka

Pompka: Ataman 304-5

Chłodnica: BlackWater Advanced 121

Zbiornik: Jakiś zrobie ;)

I reszta rzeczy wężyki, kroćce...

Nie chce żeby cena WC przekroczyła 300zł. Nowy sprzęt to Epox EP-9Npa+Ultra i A64 3700 SanDiego. W przyszłości może będę chciał rozbudować moje WC o bloczek na GPU ;)

Jako iż mało wiem na temat WC czekam na sugestie związane z tym co wyżej zaproponowałem.

Pozdrawiam.

Co wy z tymi zbiornikami?? Atman 305 moze pracowac jako inline, wydajnosc nie bedzie lepsza jak dasz ten raz, no moze przez pierwsze dwie minuty, bo ta woda predzej sie zagotuje niz ochłodzi (moje zdanie)

Prison V2 75zł

BIP1 na jeden cooler 12cm 89zł

atman 305 + krócce do przeróbki 44+18zł

Weze z 10zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy z tymi zbiornikami?? Atman 305 moze pracowac jako inline, wydajnosc nie bedzie lepsza jak dasz ten raz, no moze przez pierwsze dwie minuty, bo ta woda predzej sie zagotuje niz ochłodzi (moje zdanie)

Prison V2 75zł

BIP1 na jeden cooler 12cm 89zł

atman 305 + krócce do przeróbki 44+18zł

Weze z 10zł

To zbiornik mi niepotrzebny może i lepiej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atman 305 moze pracowac jako inline, wydajnosc nie bedzie lepsza jak dasz ten raz, no moze przez pierwsze dwie minuty, bo ta woda predzej sie zagotuje niz ochłodzi (moje zdanie)

nie zrozumiałem celu twojej wypowiedzi :unsure:

no to teraz objaśnij - woda bedzie cały czas krążyć w układzie i tylko malutki odpowietrznik bedzie sie uzupełniać albo przez rezerwuar- tak?

zważ że lepsze chłodzenie bedzie kiedy woda sama sie ochłodzi stojąc w zbiorniczku (może jeszcze jakiś wiatrak na nią :lol2: :lol2: :lol2: :rolleyes: )

janio też o tej aukcji mówiłem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zrozumiałem celu twojej wypowiedzi :unsure:

no to teraz objaśnij - woda bedzie cały czas krążyć w układzie i tylko malutki odpowietrznik bedzie sie uzupełniać albo przez rezerwuar- tak?

zważ że lepsze chłodzenie bedzie kiedy woda sama sie ochłodzi stojąc w zbiorniczku (może jeszcze jakiś wiatrak na nią :lol2: :lol2: :lol2: :rolleyes: )

janio też o tej aukcji mówiłem :wink:

omg...

woda ma sie chlodzic w chlodnicy... a nie w zbiorniku...

WENTYLATOR! (wiatrak miele make na chleb)

i woda nie stoi w zbiorniku (no chyba ze jakis labirynt z pojemnika 600l !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

chcesz wiac wentylatorem na wode?? dobre! Od chłodzenia wody jest chłodnica/nagrzewnica.

EDIT: Samhain mnie wyprzedził ;)

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

woda ma sie chlodzic w chlodnicy... a nie w zbiorniku...

coś ty? a ja myśłaem....

taki głupi nie jestem - wiesz..? :blink:

miałem na myśli że po części (troszku, zawsze coś) ochłodzi sie w zbiorniku a oczywiście głównie w nagrzewnicy... :rolleyes:

a z "wentylatorem" (;)) to był "Żart"... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś ty? a ja myśłaem....

taki głupi nie jestem - wiesz..? :blink:

miałem na myśli że po części (troczku, zawsze coś) ochłodzi sie w zbiorniku a oczywiście głównie w nagrzewnicy... :rolleyes:

nie wiem... oceniam po postach... (nie oceniam ze sa glupie, ale zadajesz pytania na ktory sa jzu odpowiedzi na tym forum)

ogrzewanie i chlodzenie wody w rezie juz dawno zostalo omowione i definicje pojemosci cieplnych i innych...

nie schlodzi sie ani troszke... od tego jest chlodnica... chyba ze polaczysz rez z chlodnica to jzu co innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

bez urazy ale ty wiele zeczy myslałes.. np B I P

ale dobra nie mam zamiaru nikogo obrarzac/osmieszać

Jesli juz sie zchłodzi to o 0,01*C a nie warto dla takiego czegos zawalac miejsce rezerwuarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi