??????? Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 mnie jak w krzyzu lamie to bedzie padac. Jutro bedzie padac xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kashienka Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 mnie jak w krzyzu lamie to bedzie padac. Jutro bedzie padac xD Pogoda na jutro: Będzie lało albo wiało. Panowie, proszę mi tutaj bez takich czarnych prognoz!!! Jutro musi być ŚLICZNIE bo jutro jedziemy na kolejny wypad ;] Majówka :) a tak nawiasem mówiąc moje prognozy co do dziesiejszego dnia sprawdziły się w 100% :D Było bardzo słonecznie i cieplutko :D Barrrrdzo udany dzionek ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Jak zaczyna wiać albo podać i ktoś robi się upierdliwy i narzeka, że pada albo wieje to mój brat zawsze to ładnie kwituje: "coś musi robić" Jutro ma być żyleta pogoda w całym pięknym kraju POlsce nie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quistis Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Jutro będzie tornado - co wy na to? :razz: A tak w ogóle to jak czytałam w N.Geographic to wszelkie prognozy w TV itd dłuższe niż na 3 dni w przód to już są księżycowe bajdy: tylko największe i najbogatsze firmy zajmujące się przewidywaniem pogody mogą sobie pozwolić na prognozy na bodajże tydzień - ale na to już potrzeba bajońskich sum, bo trzeba mieć wyniki z wielu stron świata, by zrobić tak długofalową prognozę - a jak do tego dodać 'efekt motyla'... (który powstał właśnie na bazie przewidywań komputerowych pogody: facet wtedy zmienił niewiele znaczący czynnik w programie, a zamiast słonecznej pogody zrobilo się gradobicie - i wtedy powstało to pojęcie...). Mówiąc krótko: 'w lato będzie gorąco albo zimno i będzie bezchmurno albo deszczowo' to nie do końca jest takie głupie powiedzenie :wink: Edytowane 3 Maja 2006 przez Quistis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Generalnie jest kilka prostych zasad: jest duszno -> będzie padać (efekt parowania, zbyt duża wilgotność powietrza) wieje -> będzie zmiana pogody (pogoda sama się nie zmienia - "przynosi" ją wiatr) W lecie: wiatr od morza/oceanu-> chłodniej wiatr od lądu -> cieplej W zimie na odwrót. Woda szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło. Ląd długo się nagrzewa, powoli traci ciepło. W okresie wiosny/jesieni/zimy: chmury wieczorem -> ciepła noc słonce wieczorem -> chłodna noc W lecie też to ma zastosowanie pod warunkiem, ze w dzień temperatura nie była w granicach 25 stopni i więcej, bo wtedy ziemia nie zdąży się ochłodzić. Efekt szklarni - chmury zatrzymują ciepłe powietrze bliżej powierzchni ziemi. I wiele wiele innych, które teraz mi nie przychodzą do głowy. Edytowane 3 Maja 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...