Skocz do zawartości
Link_mc

Przewidywanie Pogody

Rekomendowane odpowiedzi

mnie jak w krzyzu lamie to bedzie padac.

Jutro bedzie padac

xD

Pogoda na jutro:

Będzie lało albo wiało.

Panowie, proszę mi tutaj bez takich czarnych prognoz!!!

Jutro musi być ŚLICZNIE bo jutro jedziemy na kolejny wypad ;] Majówka :)

a tak nawiasem mówiąc moje prognozy co do dziesiejszego dnia sprawdziły się w 100% :D

Było bardzo słonecznie i cieplutko :D Barrrrdzo udany dzionek ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zaczyna wiać albo podać i ktoś robi się upierdliwy i narzeka, że pada albo wieje to mój brat zawsze to ładnie kwituje: "coś musi robić"

Jutro ma być żyleta pogoda w całym pięknym kraju POlsce nie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro będzie tornado - co wy na to? :razz:

A tak w ogóle to jak czytałam w N.Geographic to wszelkie prognozy w TV itd dłuższe niż na 3 dni w przód to już są księżycowe bajdy: tylko największe i najbogatsze firmy zajmujące się przewidywaniem pogody mogą sobie pozwolić na prognozy na bodajże tydzień - ale na to już potrzeba bajońskich sum, bo trzeba mieć wyniki z wielu stron świata, by zrobić tak długofalową prognozę - a jak do tego dodać 'efekt motyla'... (który powstał właśnie na bazie przewidywań komputerowych pogody: facet wtedy zmienił niewiele znaczący czynnik w programie, a zamiast słonecznej pogody zrobilo się gradobicie - i wtedy powstało to pojęcie...).

Mówiąc krótko: 'w lato będzie gorąco albo zimno i będzie bezchmurno albo deszczowo' to nie do końca jest takie głupie powiedzenie :wink:

Edytowane przez Quistis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jest kilka prostych zasad:

jest duszno -> będzie padać (efekt parowania, zbyt duża wilgotność powietrza)

wieje -> będzie zmiana pogody (pogoda sama się nie zmienia - "przynosi" ją wiatr)

W lecie:

wiatr od morza/oceanu-> chłodniej

wiatr od lądu -> cieplej

W zimie na odwrót.

Woda szybko się nagrzewa i szybko traci ciepło. Ląd długo się nagrzewa, powoli traci ciepło.

W okresie wiosny/jesieni/zimy:

chmury wieczorem -> ciepła noc

słonce wieczorem -> chłodna noc

W lecie też to ma zastosowanie pod warunkiem, ze w dzień temperatura nie była w granicach 25 stopni i więcej, bo wtedy ziemia nie zdąży się ochłodzić. Efekt szklarni - chmury zatrzymują ciepłe powietrze bliżej powierzchni ziemi.

I wiele wiele innych, które teraz mi nie przychodzą do głowy.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi