Ozzy_diamond Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Na dniach będę miał caviara 80GB JB, ale słyszałem wiele opinii, że są głośne :x Czy jest jakiś programik który umożliwia wyciszenie tego dysku ( mojego IBM'a wyciszyłem programikiem IBM feature tool i nie słychać go wcale :D ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Mnie generalnie nie przeszkadza praca głowic dysku, tylko swist talerzy, dlatego kupiłem Barracude :) Spróbuj odseparować dysk od obudowy, np położyć go na kawałku karimaty. Oczywiście wtedy trzeba taki dysk dodatkowo chłodzić, bo grzeje się strasznie. :( Dziwie ci się że kupujesz tego WDC skoro zależy ci na ciszy. Barracudy są oczywiście wolniejsze, ale jeśli nie zajmujesz się np montażem wideo, przetwarzaniem baz danych itp, to w codziennej pracy różnicy nie zauważysz, a z hałasem będziesz walczył bezskutecznie. Szumu talerzy nie wyciszysz skutecznie żadną gąbką (wysokie przenikliwe dźwięki) Oferowano mi kiedyś obudowę tłumiąco-chłodzącą do dysku za ~400zł :(... Obecnie mam Barracudę i wcale jej ine słyszę. Najgłośniejszy element to wentylatow w zasiłce, ale czekam na nowego Chiefteca, więc czuję że będę miał wreszcie SilentPC :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Nie odpowiedziałeś na pytanie, pytam o programowe wyciszenie dysku. A segate nikt mi nie wciśnie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzy_diamond Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Może ktoś jednak wie czy są takie programiki do innych dysków (uniwersalne :) ), bo wiem że do IBM i chyba maxtorków są. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Mam standardowo zainstalowanego Caviara JB w obudowie na 4 śruby. Nie ma żadnych dragań, Zwykła praca dysku (bez odczytu i zapisu) nie generuje prawie hałasu mam Barracude 4 i Caviara JB i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy. Oprócz tego że Caviar podczas pracy cicho "chrupie" a Barracuda nie (za to jest wolniejsza). Z reszta 8MB cache'u robi swoje dysk rzadziej czyta dane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Mam standardowo zainstalowanego Caviara JB w obudowie na 4 śruby. Nie ma żadnych dragań, Zwykła praca dysku (bez odczytu i zapisu) nie generuje prawie hałasu mam Barracude 4 i Caviara JB i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy. Oprócz tego że Caviar podczas pracy cicho "chrupie" a Barracuda nie (za to jest wolniejsza). Z reszta 8MB cache'u robi swoje dysk rzadziej czyta dane. Cóż, teraz to juz można tylko zamknąć temat ;) Nic tylko kupić tego WD i nie marudzić ze coś tam trocgę cgrupie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Święta prawda mam takowy dysk i jakoś uszy mnie od jego pracy nie bolą :) świst talerzy jest słyszalny ale tylko przy włączaniu i wyłączaniu kompa więc to chyba nie problem,- a podczas pracy prawdopodobnie i tak wentylatory w twoim kompie zagłuszą te minimalne odgłosy dysku,- a z Seagate'm nie ma co porównywać :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity Opublikowano 23 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2003 Potwierdzam WD 80JB jest prawie niesłyszalny :) Czasem tylko jak przyjemnie chrupnie... Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukaszx Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Ja mam WD400JB i tez jest cichy do tego duzo lzejszy niz moj poprzedni WD200BB a jezeli o grzanie to prawie wogóle cały czas jest letni nawet jak mieli przez długi okres czasu:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 24 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2003 Ja mam WD400JB i tez jest cichy do tego duzo lzejszy niz moj poprzedni WD200BB a jezeli o grzanie to prawie wogóle cały czas jest letni nawet jak mieli przez długi okres czasu:)No więc sorki pomeliłem oznaczenia dysków oczywiście 800 podobnie jak 400 oznacza 80 i 40GB :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Dokładnie trzeba go poprostu dobrze przykręcić i po sprawie wiadomo czasami troche go słuchać ale chyba nie będziesz siedział przy kompie i wsłuchiwał się w dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 25 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2003 Mam teraz 800JB i w porownaniu z moiom poprzednim IBM to tylko lekki szmer slychac i chrupanie lekkie glowic. IBM wyl niemilosiernie i jeszcze do tego lomotal glowicami. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...