Skocz do zawartości
Ozzy_diamond

Wyciszenie Caviara JB

Rekomendowane odpowiedzi

Na dniach będę miał caviara 80GB JB, ale słyszałem wiele opinii, że są głośne :x

Czy jest jakiś programik który umożliwia wyciszenie tego dysku ( mojego IBM'a wyciszyłem programikiem IBM feature tool i nie słychać go wcale :D ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie generalnie nie przeszkadza praca głowic dysku, tylko swist talerzy, dlatego kupiłem Barracude :)

Spróbuj odseparować dysk od obudowy, np położyć go na kawałku karimaty. Oczywiście wtedy trzeba taki dysk dodatkowo chłodzić, bo grzeje się strasznie. :(

Dziwie ci się że kupujesz tego WDC skoro zależy ci na ciszy. Barracudy są oczywiście wolniejsze, ale jeśli nie zajmujesz się np montażem wideo, przetwarzaniem baz danych itp, to w codziennej pracy różnicy nie zauważysz, a z hałasem będziesz walczył bezskutecznie.

Szumu talerzy nie wyciszysz skutecznie żadną gąbką (wysokie przenikliwe dźwięki)

Oferowano mi kiedyś obudowę tłumiąco-chłodzącą do dysku za ~400zł :(...

Obecnie mam Barracudę i wcale jej ine słyszę. Najgłośniejszy element to wentylatow w zasiłce, ale czekam na nowego Chiefteca, więc czuję że będę miał wreszcie SilentPC :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam standardowo zainstalowanego Caviara JB w obudowie na 4 śruby.

Nie ma żadnych dragań, Zwykła praca dysku (bez odczytu i zapisu) nie generuje prawie hałasu mam Barracude 4 i Caviara JB i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy. Oprócz tego że Caviar podczas pracy cicho "chrupie" a Barracuda nie (za to jest wolniejsza). Z reszta 8MB cache'u robi swoje dysk rzadziej czyta dane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam standardowo zainstalowanego Caviara JB w obudowie na 4 śruby.

Nie ma żadnych dragań, Zwykła praca dysku (bez odczytu i zapisu) nie generuje prawie hałasu mam Barracude 4 i Caviara JB i nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy. Oprócz tego że Caviar podczas pracy cicho "chrupie" a Barracuda nie (za to jest wolniejsza). Z reszta 8MB cache'u robi swoje dysk rzadziej czyta dane.

Cóż, teraz to juz można tylko zamknąć temat ;)

Nic tylko kupić tego WD i nie marudzić ze coś tam trocgę cgrupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta prawda mam takowy dysk i jakoś uszy mnie od jego pracy nie bolą :) świst talerzy jest słyszalny ale tylko przy włączaniu i wyłączaniu kompa więc to chyba nie problem,- a podczas pracy prawdopodobnie i tak wentylatory w twoim kompie zagłuszą te minimalne odgłosy dysku,- a z Seagate'm nie ma co porównywać :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam WD400JB i tez jest cichy do tego duzo lzejszy niz moj poprzedni WD200BB a jezeli o grzanie to prawie wogóle cały czas jest letni nawet jak mieli przez długi okres czasu:)

No więc sorki pomeliłem oznaczenia dysków oczywiście 800 podobnie jak 400 oznacza 80 i 40GB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...