sebx Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 (edytowane) Padła mi mobo a z nią RAM - test GoldMemory w 5 min wywala ~600 błędów - kostki TwinMos 2 x 256MB . O dziwo nowa mobo z nimi startuje w dualu - test bios OK ???!!! . Ale Xp oczywiście losowo się sypie . Nie pokoi mnie tylko czy oprócz mobo i RAMu mógł się uszkodzić kontroler pamięci w procesorze ??? Kostki wcześnieniej latające na 230 MHz teraz ledwo robią 200 Mhz - żadnych memory testów nie przejdą ... Czy mogło polecieć wszystko - RAM , płyta główna, i kontroler pamięci w Sempronie ??? Edytowane 29 Kwietnia 2006 przez sebx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Sprawdź kostki każdą z osobna , spróbuj załatwić inne , powinno się coś więcej wyjaśnić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Sprawdź kostki każdą z osobna , spróbuj załatwić inne , powinno się coś więcej wyjaśnić... Załatwiłem 2x256 DDR400 CL3 GOODRAM (BGA) i też nic to nie dało , kurde przecież nie trafiłem chyba znowu walniętego RAMU - co jest grane ??? O taki mam nowy RAM - http://www.goodram.com/datasheets/512mb400mhzcl364x8bga.pdf I też nie działa na nowym mobo - czy uszkodził się Sempron ???? Edytowane 2 Maja 2006 przez sebx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Imho to jest uszkodzony kontroler pamięci :/ Zobacz czy w gold memie w tym samym miejscu zaczyna i kończy sypać errorami. Jest jeszcze szansa, że Max Async Latency i Read Preamble są źle ustawione. Spróbuj wtedy w BIOS-ie zmienić ustawienie tychże na auto. Masz możliwość sprawdzenia u kogoś tego sempa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebx Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Imho to jest uszkodzony kontroler pamięci :/ Zobacz czy w gold memie w tym samym miejscu zaczyna i kończy sypać errorami. Jest jeszcze szansa, że Max Async Latency i Read Preamble są źle ustawione. Spróbuj wtedy w BIOS-ie zmienić ustawienie tychże na auto. Masz możliwość sprawdzenia u kogoś tego sempa? Nie bardzo , ktoś mi na jakimś forum radził jeszcze sprawdzić zasilacz - hmm ... ale coś mi mówi ,że to procek :-( . Jednak spotkałem się z opinia ,że procek albo działa albo jest trup nie może działać częściowo ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 zrob reset biosu i po nim load optimized values czy jakos tak i zobacz co sie bedzie dzial0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Mobo nie pada tak od "widzimisie". Mówisz więc, że jaki masz ten zasilacz...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 ja miałem kiedys tak na sempie, jak masz dwie pamieci to proc potrzebuje wiecej V, ale to i tak zalezy jakie masz pamiątki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...