Skocz do zawartości
sebx

Walną Mi Ram - To Koniec .

Rekomendowane odpowiedzi

Padła mi mobo a z nią RAM - test GoldMemory w 5 min wywala ~600 błędów - kostki TwinMos 2 x 256MB .

O dziwo nowa mobo z nimi startuje w dualu - test bios OK ???!!! . Ale Xp oczywiście losowo się sypie .

Nie pokoi mnie tylko czy oprócz mobo i RAMu mógł się uszkodzić kontroler pamięci w procesorze ???

Kostki wcześnieniej latające na 230 MHz teraz ledwo robią 200 Mhz - żadnych memory testów nie przejdą ...

Czy mogło polecieć wszystko - RAM , płyta główna, i kontroler pamięci w Sempronie ???

Edytowane przez sebx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź kostki każdą z osobna , spróbuj załatwić inne , powinno się coś więcej wyjaśnić...

Załatwiłem 2x256 DDR400 CL3 GOODRAM (BGA) i też nic to nie dało , kurde przecież nie trafiłem chyba znowu walniętego RAMU - co jest grane ???

O taki mam nowy RAM - http://www.goodram.com/datasheets/512mb400mhzcl364x8bga.pdf

I też nie działa na nowym mobo - czy uszkodził się Sempron ????

Edytowane przez sebx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to jest uszkodzony kontroler pamięci :/ Zobacz czy w gold memie w tym samym miejscu zaczyna i kończy sypać errorami.

Jest jeszcze szansa, że Max Async Latency i Read Preamble są źle ustawione. Spróbuj wtedy w BIOS-ie zmienić ustawienie tychże na auto.

Masz możliwość sprawdzenia u kogoś tego sempa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho to jest uszkodzony kontroler pamięci :/ Zobacz czy w gold memie w tym samym miejscu zaczyna i kończy sypać errorami.

Jest jeszcze szansa, że Max Async Latency i Read Preamble są źle ustawione. Spróbuj wtedy w BIOS-ie zmienić ustawienie tychże na auto.

Masz możliwość sprawdzenia u kogoś tego sempa?

Nie bardzo , ktoś mi na jakimś forum radził jeszcze sprawdzić zasilacz - hmm ... ale coś mi mówi ,że to procek :-( . Jednak spotkałem się z opinia ,że procek albo działa albo jest trup nie może działać częściowo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja miałem kiedys tak na sempie, jak masz dwie pamieci to proc potrzebuje wiecej V, ale to i tak zalezy jakie masz pamiątki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi