lucjan1948 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Na wstępie proszę przeczytać recenzję TK : http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=887&action=all Priorytetem w moim wyborze bylo : matryca, nie najgorsza karta graficzna, gniazdo LTP + malo istotne drobiazgi. I tak poszly na warsztat: Asus A6R- nie dopracowana klawiatura, nie pewny servis, dosć wysokie temp.systemu i inne ważne detale. Asus A6U- klawiatura sprawiająca wrażenie gumowej, slaba karta, slaby servis IBM R51e - kiedy chcialem kupić byla slaba karta, matryca nie najlepsza, slabe glosniki HP 6110-nie najlepsza matryca i inne mankamenty o których widać na forum (wg. mnie nie udany model) nie dotyczy modeli 6125 i 8220. Fujitsu-Simens - slaba grafika, jasna klawiatura Kalifornnia Acces M-510- slaba matryca, glosny, na plus karta z wlasną pamięcią. No i Kalifornia Acces W-720 - dobra matryca , cichy, grafika slaba (ten model byl żelaznym zapasem do dnia zakupu Toshiby trzy razy do niego podchodzilem). Toshiba M40-294 - jakos się zrazilem na wstępie ponieważ gosć kupil już z ded pixelami (może to tylko przpadek). O wyborze Toshiby A100 zadecydowala matryca (TruBrite) a pnieważ byl to nowy model (mój z 13-02-06) brakowalo opinii o tym modelu i zkupu dokonalem w ciemno jednie z wiarą, że firma Toshiba produkuje dobre notebooki (20 lat doswiadczenia). Również jeszcze nie bylo recenzji Tygodnika Komputerowego. Teraz trochę szczególów technicznych tego modelu: Plyta glówna ATI SB450-typ magistrali: Intel GTL+ -szer. magistrali: 64 bitowa -rzeczywista częstotliwosć taktowania 100MHz -efektywna częstotliwosć taktowania 100MHz -przepustowosć 800 MB/sek Chipset ATI X200M Akcelerator 3D ATI X200M (RC410) Karta dzwiękowa ATI-SB450- High Definition Audio Controler Dysk Fujitsu MHV2040BH (40GB, 5400 rpm,SATA) http://www.fujitsu.com/global/services/com...bh-catalog.html Napęd dysków optycznych- Matshita DVD-RAM UJ-841S(DVD+R9:2,4x, DVD-R9:2x, DVD+RW:8x/4x,....itd ) Typ kontrolera graficznego ATI Radeon X300 Sterowniki karty atidvag(6.14.10.6561-ATI Catalyst 5.8) Częstotliwosć taktowania układu graficznego 300 MHz Częstotliwosć taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz Pixel Fillrate 602MPixeli/sek Procesor Celeron M 1600MHz (16x100) 479 Ball uFCBGA/478 Pin uFCPGA Pamięć L2 1MB (ON-Die, ATC, Full-speed) Tech. wyk. &M, 90nm, CMOS, Cu, Low-K inter-layer,High-K Gate, Strained Si Napięcie rdzenia 0,94-1,26 V Typowa moc 3,0-21,0 W ( w zależnosci od szybkosci procesora) Maksymalna moc 3,3-28,1W ( w zależnosci od szybkosci procesora) Zbiór instrukcji x86, MMX, SSE, SSE2 Pamięć-Hynix HYMP532564-4,0-4-4-12 Testy własne: Karta graficzna w benchmarku FF11 -ustawienie karty 64MB (High=1421pkt, Low=2237pkt) link do porównania:http://kettya.com/notebook2/ff11v3_high.htm benchmark FF11 do pobrania:http://www.playonline.com/ff11/multimedia/download/bench/ Testy w 3D Mark 03 (ustawienie karty 32MB-980pkt, 64MB-1014pkt, 128MB-1024pkt testy nie pełne). Test w 3D Mark 2001 (ust.karty 64MB-3603pkt). Dysk testy w HD Tech: (8MB zones)-Random acces:18,1m/sek, Average read: 28,3MB/sek, Burst Speed 111,0 MB/sek (32MB zones)-Random acces:18,0m/sek, Average read: 28,8MB/sek, Burst Speed 111,0 MB/sek Test notebooka w benchmarku CrystalMark 09: 30572 pkt . link do pobrania CrystalMark:http://www.forest.impress.co.jp/lib/sys/hrdbnch/benchmark/crystalmark.html link do porównania wyników:http://crystalmark.info/CrystalMark/09/ranking.php?Sdisp=1024x768&font=%95W%8F%80 Test w SuperPi 8MB=12m15sek. Na tyle o testach (zaznaczam, że notek nie był specjanie przygotowywany do tego celu i kto się zna na tym wie o co tu biega). Zanim wydam moją opinię o tym notku podam dwa linki z tego forum (w dziale co kupić):http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=192394 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=196085 Notebook Toshiba A100-528 jest lub ma: - cichy wentylator - cichy i szybki dysk - dobrą klawiaturę (po przstawieniu prawego Alta na swoje miejsce) - dobra matryca (TruBrite) - nie przegrzewa się (max. tem.dysku 39C, procesor w tescie Prime95 -test torture przez godzinę 44-45C) - bardzo dobre głosniki -nagrywanie (czas instalacji gry San Andreas około 10min. tak samo przy nagrywaniu płyty nie najlepszej jakosci), gra idzie płynnie-tak stwierdził wnuczek, ponieważ gry mnie nie interesują a te testy zrobiłem dla potencjalnych nabywców tego modelu. -mnogosć oprogramowania narzędziowego, system XP wraz z płytą recovery(wygoda przy awarii systemu czas takiej operacji około 40 min. ale laduje nam wszystko bez naszego udziału. Do minusów bym zaliczył to: -kolor blatu aluminiowy (prawdopodobnie okleję folią) -brak karty WiFi wewnątrz (ale to też nie jest takie ważne bo poco komus kombajn skoro ma tylko ogródek, chociaż w maju się okaże jaka jest możliwosć zainstalowania karty do wewnątrz). -brak kamery i mikrofonu (zakup na allergo za 39 zł. zintegrowanej kameryi mikrofonu). Innym razem dopiszę o możliwosciach w zastosowaniu biurowym i innych programów użytkowych. Na koniec proszę o uzupełnienie mojej opinii innych użytkowników tego modelu. :) Edytowane 9 Maja 2006 przez lucjan1948 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bhaarth Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Jesli jest port miniPCI (a raczej napewno jest;) to istnieje mozliwosc instalacji wewnetrznej karty WiFi. Z ciekawosci: co jest zlego w jasnym wykonczeniu palmrest'ow - no blatu ;)? A sam notebook wyglada OK, grafika nie jakas cudowna, ale pozwoli sie troche pobawic. Acha, jaka cena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Jesli jest port miniPCI (a raczej napewno jest;) to istnieje mozliwosc instalacji wewnetrznej karty WiFi. Z ciekawosci: co jest zlego w jasnym wykonczeniu palmrest'ow - no blatu ;)? A sam notebook wyglada OK, grafika nie jakas cudowna, ale pozwoli sie troche pobawic. Acha, jaka cena? Cena na dzień dzisiejszy to około 2700zł. (z pamięcią 256MB i rokiem gwarancji). Jasne wykończenie niby nie przeszkadza ale jest trudne w utrzymaniu tak jak jasna klawiatura. Gniazda minipci na pewno nie ma anteny prawdopodobnie nie (koszt anteny 100zł. z robocizną +gniazdo około 18zł. +karta od 70zł do 360zł. problem, czy jest kontroler). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Ile godzin twój laptop na baterii? Pytam z ciekawości, bo mam starszego brata twojej Toshiby - L20-183 i trzyma ok. 3 h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Cena na dzień dzisiejszy to około 2700zł. (z pamięcią 256MB i rokiem gwarancji). Jasne wykończenie niby nie przeszkadza ale jest trudne w utrzymaniu tak jak jasna klawiatura. Gniazda minipci na pewno nie ma anteny prawdopodobnie nie (koszt anteny 100zł. z robocizną +gniazdo około 18zł. +karta od 70zł do 360zł. problem, czy jest kontroler). Nie no konroler to jest w chipie napewo (x200 obsługuje); a tak swoją drogą o bardzo dziwne żeby producent nie umieścił w lapie minipci (sprawdzałeś "naocznie" czy tylko dane techniczne?), no antene to bym jeszcze zrozuiał ale brak minici? 2 generacje wcześniej (czyli seria L10) W każdy była montowana antena pod matrcą, nawet w wersjach bez fabrycznej karty wlan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Nie no konroler to jest w chipie napewo (x200 obsługuje); a tak swoją drogą o bardzo dziwne żeby producent nie umieścił w lapie minipci (sprawdzałeś "naocznie" czy tylko dane techniczne?), no antene to bym jeszcze zrozuiał ale brak minici? 2 generacje wcześniej (czyli seria L10) W każdy była montowana antena pod matrcą, nawet w wersjach bez fabrycznej karty wlanO tym kontrolerze to przytoczyłem słowa faceta servisu z Karen . Co dotyczy gniazda minipci to na pewno nie ma (otwierałem klapkę gdzie są pamięci a trochę się znam i wiem z czym to się je, kabli anteny nie widać lub są pod spodem płyty jak będzie schemat sprawa się wyjasni) W Niemczech model A100-525 (nie ma karty WiFI ale ma antenę i gniazdo) @MBX specjalnie nie sprawdzałem i tak na wyczucie bez oszczędzania od 1,4 do 2.0 godz. na max. oszczędzaniu pewnie pocjągnie gdzies 2,40 godz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hush Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 IMO większość recenzji z forum prezwyższa tą recenzję z Tygodnika Komputerowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 IMO większość recenzji z forum prezwyższa tą recenzję z Tygodnika Komputerowego.Być może. Brakuje szczegółów technicznych i ocena końcowa jest raczej dyplomatyczna ale dobrze, że to robią przynajmiej wiemy więcej o danym modelu (informacja sklepowawa jest jesze bardziej lakoniczna). Ja też po 2 miesięcznym użytkowniu miałem opory żeby napisać opinię bo uważam, że to okres zbyt krótki (sytuacja wymusiła), żeby innych użytkowników nie wprowadzić w błąd. Co niektórzy piszą recenzje zaraz po przywiezieniu domu ( ochów i achów nie brakuje ale po dluższym użytkowaniu już nie jest tak różowo). Informacja dla zainteresowanych: -model A100-528 prwdopodobnie zastąpi A100-220 (to samo ale cena wyższa o 200zł) -model A100-529 na A100-232 wzrost ceny podobny. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 O tym kontrolerze to przytoczyłem słowa faceta servisu z Karen . Co dotyczy gniazda minipci to na pewno nie ma (otwierałem klapkę gdzie są pamięci a trochę się znam i wiem z czym to się je, kabli anteny nie widać lub są pod spodem płyty jak będzie schemat sprawa się wyjasni) W Niemczech model A100-525 (nie ma karty WiFI ale ma antenę i gniazdo) Otwierałeś klapkę gdzie są pamięci? Czego tam szukałeś, bo chyba nie gniazda mini pci? Twój laptop ma te gniazdo i antenę, jest pod nie podłączony modem, można go zmienić na kartę Wi-Fi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Otwierałeś klapkę gdzie są pamięci? Czego tam szukałeś, bo chyba nie gniazda mini pci? Twój laptop ma te gniazdo i antenę, jest pod nie podłączony modem, można go zmienić na kartę Wi-Fi. Być może ale zobacz tu http://www.irisvista.com/tech/laptops/Tosh...therboard-1.htm Ta sama budowa notebooka. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Być może ale zobacz tu http://www.irisvista.com/tech/laptops/Tosh...therboard-1.htm Ta sama budowa notebooka. :D Ciekawe... przynajmniej kwestia zaglądanie do pamięci jest jasna :-) tylko nijak to nie pasuje do opisu który mam… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko2010 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam! I mam pytanie, bo znalazłem na sieci recenzje "mniej więcej tego egzemplaża" ;) link: http://en.notebookcheck.com/Review_Toshiba...-153.730.0.html , tzn. tesowany laptop ma procesor "core duo" ale mi akurat chodzi o co innego. Tzn o matryce, która pewnie jest taka sama jak w omawainym modelu A100-528, i ztego co piszą i z ich pomiarów to jasność tej matrycy jest niesamowicie mała w granicach 109cd/m2. I mam pytanie do ciebie lucjan1948, czy czuć że jest ona taka słaba i wogóle czy jest w miare możliwe używanie go na dworze,!!! i ogolnie czy kupil bys jeszcze raz kompa z taka matryca, a nie zwykla TFT!!. Pytam bo, też zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Pozdrowienia.i prosił bym o jakiąś odpowiedz. Ps. W testach z linku powyżej ,dla ciekawych: matryca laptopa Toshiba Quosmio z True Bride ma jasność około 400cd/m2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Witam! I mam pytanie, bo znalazłem na sieci recenzje "mniej więcej tego egzemplaża" ;) link: http://en.notebookcheck.com/Review_Toshiba...-153.730.0.html , tzn. tesowany laptop ma procesor "core duo" ale mi akurat chodzi o co innego. Tzn o matryce, która pewnie jest taka sama jak w omawainym modelu A100-528, i ztego co piszą i z ich pomiarów to jasność tej matrycy jest niesamowicie mała w granicach 109cd/m2. I mam pytanie do ciebie lucjan1948, czy czuć że jest ona taka słaba i wogóle czy jest w miare możliwe używanie go na dworze,!!! i ogolnie czy kupil bys jeszcze raz kompa z taka matryca, a nie zwykla TFT!!. Pytam bo, też zastanawiam się nad kupnem tego modelu. Pozdrowienia.i prosił bym o jakiąś odpowiedz. Ps. W testach z linku powyżej ,dla ciekawych: matryca laptopa Toshiba Quosmio z True Bride ma jasność około 400cd/m2. Tak, też widziałem ten test z podanego linku dla porównania należy również należy przytoczyć wynik testu w TK 130cd/m2. Rozmawialem w tej sprawie z serwisem (ale tylko w sprawie rozbieżnosci w pomiarach). Na dzień rozmowy nie byli w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ponieważ nie mieli jeszcze schematu tego modelu (na początu maja ma się wszystko wyjasnić jak i możliwosci wbudowania karty WiFi do wewnątrz notebooka).Nie mniej zaproponowli mi abym dostarczyl sprzęt do serwisu i jak będzie możliwosć to podkręcą inverter jak również sprawdzą możliwosć zainstalowania karty WiFi. Jakosć matryc matowa a TruBrite porównał bym tak- ta sama fotografia w gazecie na zwyklym papierze a na kredowym (proste). Choć są również dobre matryce matowe. Gdzies wczesniej opisalem porównanie-powtórzę jeszcze raz (Asus A6U jasnosć 212cd/m2 efekt wizualny jest lepszy w Toshibie). Jeżeli masz zamiar paradować z notkiem po plaży to nie (będziesz widział tyle co w telefonie komórkowym z kolorowym wyswietlaczem chyba, że jasnosć swiecenia będzie bardzo duża). Gdyby patrzeć na wyniki pomiarów to i ja prawdopodobnie nie kupil bym tego notka ale jestem naprawdę zadowolny z tej matrycy jak i z calego notebooka (obraz sprawia wrażenie trójwymiarowosci) Wieczorem choć jest zapalona lampka przy tak dużym kontrascie męczą się oczy. Czy bym kupil ponownie-tak jak na razie nie widzę przeciwnika w tym przedziale cenowym(nie zwracaj uwagi na takie bajery jak kamerka i inne drobiazgi bo to można dodać za nie duże pieniądze). Jeżeli masz zamiar kupić to kupuj jak najszybciej bo jest następca A100-220 (ma to samo ale cena 200zł. wyższa i piszą w ofertach sklepowych, ma combo a nie DVD-RW). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko2010 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dzięki za informacje, jak by się udało gościom z serwisu podkręcić inverter to daj znać, oki? bo mi się strasznie podoba ten egzemplarz i nie wiadomo co tu robić :). A z tymi nowymi modelami to faktycznie coś kąbinują, bo dorzucili jedynie czytnik kart i cena poszła 250zl do góry.Zamiast tego mogli by zamontować wkońcu Wi-FI!:) Pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dzięki za informacje, jak by się udało gościom z serwisu podkręcić inverter to daj znać, oki? bo mi się strasznie podoba ten egzemplarz i nie wiadomo co tu robić :). A z tymi nowymi modelami to faktycznie coś kąbinują, bo dorzucili jedynie czytnik kart i cena poszła 250zl do góry.Zamiast tego mogli by zamontować wkońcu Wi-FI!:) PozdrówkaZ tym podkręcaniem nie ma co przesadzać bo Ci oczy wypłyną razem ze łzami. Jak czytałes inne moje posty co do WiFi to wyjsć jest sporo. Wg. mojej oceny to WiFi jest możliwe na 99,999999999999999 % aby zamontować w srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bibbi Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Nie wiem co autor miał na mysli mówiąc o niedopracowanej klawiaturze w ASUSIE A6r bo jak narazie z mojego użytkowanie moge stwierdzić że jest bardzo solidna i dopracowana. Brałem własnie przy wyborze ową Toshibę ale skłoniłem sie na ASUSA A6R z kilku powodów: 1. Nie każdy lubi matryce szklane - w normalnyuch warunkach przy średnim natężeniu światła (neonówki, okna itp ) oczy po 3-4 godzinach są do wymiany... 2. Brak czytnika kart pamieci - u mnie wazna rzecz 3. Brak kamerki - dla mnie wazne 4. Brak wifi!!!!!!!!!!!!!! super wazne dla mnie wiem ze to wszystko da sie dolozyc... ale nie bedzie juz to mobile :P tylko stacjonarka 5. Tylko 256 ram 6. Tylko 40 gb dysk 7. Brak irdy 8. Brak jakichkolwiek dodatkow w stylu torby czy myszki 9. tylko 12 mcy gwarancji... Jedyny plus to tv-out ktorego w ASUSIE nie ma ale zawsze da sie to rozwiazac odpowiednim adapterkiem. Takze wogole porownywanie tych 2 lapkow bylo nie do konca sensowne. Mowie to jako osoba obiektywna. A o ASUSIE A6R tez mozna poczytac i to własnie opinie uzytkownikow i moja obserwacja sklonila mnie do tego wyboru. P.S. Tak czy inaczej Toshibka bardzo fajna tyle ze to innna półeczka. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Nie wiem co autor miał na mysli mówiąc o niedopracowanej klawiaturze w ASUSIE A6r bo jak narazie z mojego użytkowanie moge stwierdzić że jest bardzo solidna i dopracowana. Brałem własnie przy wyborze ową Toshibę ale skłoniłem sie na ASUSA A6R z kilku powodów: 1. Nie każdy lubi matryce szklane - w normalnyuch warunkach przy średnim natężeniu światła (neonówki, okna itp ) oczy po 3-4 godzinach są do wymiany... 2. Brak czytnika kart pamieci - u mnie wazna rzecz 3. Brak kamerki - dla mnie wazne 4. Brak wifi!!!!!!!!!!!!!! super wazne dla mnie wiem ze to wszystko da sie dolozyc... ale nie bedzie juz to mobile :P tylko stacjonarka 5. Tylko 256 ram 6. Tylko 40 gb dysk 7. Brak irdy 8. Brak jakichkolwiek dodatkow w stylu torby czy myszki 9. tylko 12 mcy gwarancji... Jedyny plus to tv-out ktorego w ASUSIE nie ma ale zawsze da sie to rozwiazac odpowiednim adapterkiem. Takze wogole porownywanie tych 2 lapkow bylo nie do konca sensowne. Mowie to jako osoba obiektywna. A o ASUSIE A6R tez mozna poczytac i to własnie opinie uzytkownikow i moja obserwacja sklonila mnie do tego wyboru. P.S. Tak czy inaczej Toshibka bardzo fajna tyle ze to innna półeczka. Pozdrawiam Prawdopodobnie wczesniej od Ciebie byłem zainteresowany Asusem A6R i nie będę przytaczał wyników testów i choćby wypowiedzi użytkowników tego modelu z forum Asusa (nie ma sensu jestes zadowolony to i ja się cieszę). Matryca jak kto woli- to rzecz gustu. Teraz trochę wyliczanek: Asus A6R-3200zł+XP 250zł=3450zł Toshiba A100-528-2700zł+256MB-90zł+rok gwarancji 130zł+kamerka z mikrofonem 40zł+torba jaką oferuje Asus-50zł=3010zł. zostaje 440 zł (daje to na różnicę dysku i kartę WiFi wbudowaną do wewnątrz bo prwadopodobie w Asusie jest karta za 70zł należało by jeszcze dodać różnicę cenową matryc). Dodam jeszcze- obsługa serwisowa(dla mnie bardzo ważna sprawa-Orika robi bokami jak Blask choć również byłem zainteresowany Acerami). Toshiba 20 lat doswiadczenia w tym temacie. Asus 3 lat. Chcesz dalej dyskutować na ten temat załóż nowy post z chęcią się dołączę. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Post który jest recenzją danego sprztu nie powinien być pełen polemiki na temat wyższości jednego modelu nad drugim! Tutaj powinna być w miarę obiektywna ocena sprzętu. A tak na marginesie to niepotrzebnie dokupwałeś gwarancję. Zgodnie z ustawą każdemu kupującemu przysługuje prawo do roszczenia z tytułu niezgodności towaru z umową w ciągu 24 miesięcy (jedyna różnica jest taka że po roku to srzdawca biega po serwisach a nie Ty) czylipłaciłeś za coś co już masz :) ps. czemu sam nienapiszesz recenzji? takie swoje przemyślenia bardiej pomagają niż koleje tabeli których pełno jest wszeędzie w sieci... Edytowane 5 Maja 2006 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Post który jest recenzją danego sprztu nie powinien być pełen polemiki na temat wyższości jednego modelu nad drugim! Tutaj powinna być w miarę obiektywna ocena sprzętu. A tak na marginesie to niepotrzebnie dokupwałeś gwarancję. Zgodnie z ustawą każdemu kupującemu przysługuje prawo do roszczenia z tytułu niezgodności towaru z umową w ciągu 24 miesięcy (jedyna różnica jest taka że po roku to srzdawca biega po serwisach a nie Ty) czylipłaciłeś za coś co już masz :) ps. czemu sam nienapiszesz recenzji? takie swoje przemyślenia bardiej pomagają niż koleje tabeli których pełno jest wszeędzie w sieci... Po pierwsze ja recenzji nie napisałem tylko zrobił kto inny w tym wypadku Tygodnik Komputerowy (czy dobra ilu czytających tyle zdań). Ja wyraziłem tylko swoją opinię i to w miarę wyważoną popartą paroma testami i trochę szczegółów tech. i przy tej okazji proszę wskaż mi link z opisem laptopa z tyloma szczegółami technicznymi (bo nawet na stronie producentów nie znajdziesz tego). Co dotyczy gwarancji to Twoje rozumowanie raczej wprowadza w błąd potencjalnych nabywców (poczytaj na stronie toshiby i prawo konsumenckie nie zawsze ma zastosowanie). Gdy była to recenzja to należaloby zamknąć post i przeniesć do innego działu bez możliwosci dyskusji. Pozdrawiam. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skydiver Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Co dotyczy gwarancji to Twoje rozumowanie raczej wprowadza w błąd potencjalnych nabywców (poczytaj na stronie toshiby i prawo konsumenckie nie zawsze ma zastosowanie). Gdy była to recenzja to należaloby zamknąć post i przeniesć do innego działu bez możliwosci dyskusji. Pozdrawiam. :D Prawo konsumencje uchyla to co pisze Toshiba. Osobiscie przed zakupem pytalem w Karen, MTS Notebook i poradni konsumenckiej- konsultanci twierdzili,ze mimo,iz gwarancja jest na rok, to rekojma wynosi 24 miesiace- i dziala na tych samych zasadach co gwarancja. Tyle ze realizuje ją sprzedawca, a nie serwis. Wiec nie ma sensu placic za dodatkowy rok gwarancji, bo przeciez i tak go mamy. Nabywca ma rowniez prawo wyboru czy naprawia w pierwszym roku sprzet w razie usterki z tytulu rekojmi czy na podstawie gwarancji. Gwarancja jest bardziej restrykcyjna jesli chodzi np. o wymiane sprzetu na nowy, wiec lepiej wybrac rekojme. Jesli dochodzimy roszczen w pierwszym roku z tytulu gwarancji nie mozemy w pierwszym roku juz skorzystac z tytulu rekojmi. Przepisy rekojmi obowiazujaca to dopiero po skonczeniu okresu gwarancji no i oczywiscie przed uplywem 24 miesiecy. Edytowane 5 Maja 2006 przez skydiver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Prawo konsumencje uchyla to co pisze Toshiba. Osobiscie przed zakupem pytalem w Karen, MTS Notebook i poradni konsumenckiej- konsultanci twierdzili,ze mimo,iz gwarancja jest na rok, to rekojma wynosi 24 miesiace- i dziala na tych samych zasadach co gwarancja. Tyle ze realizuje ją sprzedawca, a nie serwis. Wiec nie ma sensu placic za dodatkowy rok gwarancji, bo przeciez i tak go mamy. Nabywca ma rowniez prawo wyboru czy naprawia w pierwszym roku sprzet w razie usterki z tytulu rekojmi czy na podstawie gwarancji. Gwarancja jest bardziej restrykcyjna jesli chodzi np. o wymiane sprzetu na nowy, wiec lepiej wybrac rekojme. Jesli dochodzimy roszczen w pierwszym roku z tytulu gwarancji nie mozemy w pierwszym roku juz skorzystac z tytulu rekojmi. Przepisy rekojmi obowiazujaca to dopiero po skonczeniu okresu gwarancji no i oczywiscie przed uplywem 24 miesiecy.My w Polsce podobnoż mamy dużo praw gorzej z egzekucją (pielęgniarki też mają cos zapisane w ustawie i dziewczyny walczą do tej pory z różnym skutkiem). Dla tego w wypadku gwarancji niech każdy postąpi wedlug wlasnego uznania (ja kiedys handlowalem elektroniką i wiem kiedy zaczynają się schody pod górę). Ponieważ posiadasz ten model mniej więcej od takiego samego czasu co ja i tu proszę o opinnię i efekt dodania pamięci . Zrób testy w tych programach co ja(będzie lepsze porównanie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 @skydriver - dokładne o tym samym pisałem i na takiej zasadzie to działa a co do autora postu: w naszym kraju prawo też obowiązuje i nie ma żadnych schodów. Oddawałem tak cyfrówkę, próbowałem na gębę to mnie spławili, przyszedłem za kilka godzin z oficalnym pisemkiem to mnie przyjeli z otwartymi ramionami i za chwilę bez gadania dostałem nowy :) Trzeba umieć walczć o swoje prawa a nie siedzieć i mówić że jest źle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 @skydriver - dokładne o tym samym pisałem i na takiej zasadzie to działa a co do autora postu: w naszym kraju prawo też obowiązuje i nie ma żadnych schodów. Oddawałem tak cyfrówkę, próbowałem na gębę to mnie spławili, przyszedłem za kilka godzin z oficalnym pisemkiem to mnie przyjeli z otwartymi ramionami i za chwilę bez gadania dostałem nowy :) Trzeba umieć walczć o swoje prawa a nie siedzieć i mówić że jest źle... To jest dobre jak się kupuje w sklepie gdzie się mieszka. Przy zakupie w sklepie internetowym i nieraz oddalonym o kilkaset kilomertrów trudno było by dostarczyć sprzęt i na dodatek kogos przekonywać o slusznosci swojej sprawy. Mogłem kupić notka u siebie jest Karen nawet produkuje oraz szereg innych sklepów detalicznych a kupiłem w Warszawie choć równie dobrze mógł być to: Kraków, Szczecin , Wrocław, Gdańsk itd. Ja wykupując dodatkowy rok gwarancji za 130zł. mam swięty spokój jak wczesniej napisałem i w moim przpadku wystarczy zadzwonić do kuriera, ktory obsluguje dany serwis (przyjadą, zabiorą i z powrotem dostarczą na miejsce). Moja gwarancja i przdłużenie jest zarejstrwane na stronie Toshiby i w tym przypadku gwarantem jest producent a nie sklep, który może być zlikwidowany i gdzie znajdę swoje prawa (chyba pod mostem). Co dotyczy prawa to sam pokazałes jak ono jest stosowane w przypadku zakupu kamery i wg. mnie o raz ustanowione prawo nie należy walczyć-bo wtedy to nie jest prawo a wolna amerykanka. Sądzę, że należy zakończyć tą kwestię-przedstawilismy dwie koncepcje i potencjalni nabywcy sprzętu nie koniecznie Toshiby sami wybiorą opcję najbardziej im odpowiadającą. Pozdrawiam. :D Ps. wg. Twojej interpretacji sprzedawcy, którzy sprzedają takowe gwarancje podlegają sciganiu przez prawo za wyłudzenie-a tak nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ps. wg. Twojej interpretacji sprzedawcy, którzy sprzedają takowe gwarancje podlegają sciganiu przez prawo za wyłudzenie-a tak nie jest. Źle interpretujesz moje słowa. Jeżeli chcesz Cię na to stać to sobie dokup gwarancję nawet na 10 lat! Ja jednak po to kupiłem markowy sprzęt żeby nie kozystać z serwisów. A czemu sprzedawcy wyłudzają? Jeżeli znajdzie się ktoś kto chce na produkt wydać swoje pieniądze to to jest sprzedarz a nie wyłudzenie... Zgadzam się z opinią - kończymy już ten temat gwarncji pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Dodałem wyniki testów w formie graficznej. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) Dla zainteresowanych kartą WiFi na minipci w Toshibach A100-528 i 529. Po dzisiejszej rozmowie z serwisem Teleplan w Bydgoszczy tel. 0-52 582-32-24 lub 0-52 582-32-00 (prosić serwis Toshiby) poinformowano mnie, że jest możliwosć zainstalowania WiFi w/w modelach. Koszty: antena+gniazdo= od 150-200zł..karta 200-250zł. Możliwe, że jest antena tylko przewody nie są wyprowadzone (gniazda niet). Radzę poprzestać na instalacji anteny i gniazda a kartę dokupić wg. swoich możliwosci (gwarancji się nie traci bo to już jest prosta sprawa jak dodanie pamięci). Komu nie zależy tak bardzo na WiFi w srodku (radzę zainwestować w dobrą kartę na PCMCIA lub USB efekt będzie podobny a koszty niższe). Jeżeli ktos mieszka w Bydgoszczy lub w pobliżu proszę osobiscie wraz z laptopem pofatygować się do serwisu i wszystko będzie jasne i ewentualnie negociować cenę za uslugę. Dla tych co jeszcze nie kupili notebooka a chcą mieć w srodku WiFi to jest odpowiednik modelu A100-529 (A100-534 w cenie 3438 zł. Sirius.pl). Co dotyczy matrycy to jasnosć jako parametr nie jest okreslona i serwis zaimuje się tym tematem wtedy kiedy jest awaria matrycy nie mniej przy wykonywaniu innych czynnosci serwisowych np. instalacja WiFi mogą na życzenie podkręcić inwrter (jeżeli jest to możliwe i to będzie skutkowało większym zużyciem baterii). Można również zlecić tą usługę jako oddzielną robotę ale wtedy będzie trzeba zapłacić. Powodzenia. :D install_xp_na.zip Edytowane 16 Maja 2006 przez lucjan1948 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qaz85465 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 w takim razie nie ma co sie w to bawic, za duze koszty a ten modelik 534, dla mnie miodzio, tylko procek czemu nie 1,6, niby roznica niewielka, ale 1,6 brzmi jakos o wiele wiecej niz 1,5 mogli wrzucic juz 1,6 podniesc cene o te kilka dych jeszcze, wtedy to juz by bylo super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 w takim razie nie ma co sie w to bawic, za duze koszty a ten modelik 534, dla mnie miodzio, tylko procek czemu nie 1,6, niby roznica niewielka, ale 1,6 brzmi jakos o wiele wiecej niz 1,5 mogli wrzucic juz 1,6 podniesc cene o te kilka dych jeszcze, wtedy to juz by bylo super Sprzedaż 1,5 kupisz 1,7 i dopiero będzie miodzio. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 (edytowane) Zmiana oblicza Toshiby A100-528. http://lucjan1948.fotosik.pl/albumy/18638.html Zdięcja nie najlepszej jakosci. Edytowane 21 Maja 2006 przez lucjan1948 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 zły link wstawiłeś do zdjęcia; a tak apropo to co się zmieniło w tym obliczu (tapeta??)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...