Skocz do zawartości
Gość tilas21

Zle Pamieci?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tilas21

poruszylem ten temat juz w dziale nVidia 7900GT ale w zwiazku rozwiniecia tematu zdecydowalem sie przeniesc tutaj..

panowie pomozcie!! zdaje sie ze mam problem z kompem. dzis wlaczylem oblivona. Ustawilem wszystko na max w rozdz 1024x768 wlacznie z HDR (ofcourse bez AA) mysle ze gra bedzie wymiatac a tu co sie okazalo ze nawet po podkreceniu karty na 570/1670 sa spadki fpsu nawet do 5fps:/ gdy jest spokoj i nic sie niedzieje na zewnatrz mam ok 50fps / w pomieszczeniach ok 60fps ale gdy juz zaczynam sie ruszac a niedajborze jest wielkie pomieszczenie i duzo ludzi to zchodzi do nawet 5fps:/

Myslalem z poczatku ze owe spadki wydajnosci to sprawa dysku na ktorym siedzi win (oblivion jest na innym tzn na tym 250gb) ale raport SMARTa mowi ze dyski sa w porzadku....

Ponizej zamieszczam raport sprzetu wykonany w EVERES-cie (trzeba troche poczekac aby sciagnac raport) icon_smile3.gif : RAPORT

aha tym spadkom towarzyszy chalas dochodzacy z kompa przypominajacy losowanie 6 w totku:) ale dysk wg. SMART jest dobry...

podpowiedziano mi ze moze to byc sprawa RAMow :? Mam TwinMosy 2x512MB PC3200 CL 2,5 (niemodowane - tak jak i procek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź ten dysk w poszukiwaniu błędów i zaznacz aby automatycznie naprawiał błędy i próbował odzyskać uszkodzone sektory. Po tym defragment włącznie z partycją gdzie jest gra i system. A napisz jeszcze jaik masz zasilacz?

Edytowane przez Aln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

zrobilem wszystko co napisales a nawet wiecej bo zrobilem to z dwoma dyskami, a problem nadal jest. dysk coprawda troche przyspieszyl ale nie na tyle zeby normalnie pracowac. nadal cos w nim trzeszczy przy pracy.

moj zasilacz to Chieftec HPC-420

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze napisalbys jaka masz kofiguracje

heh no wlasnie ale wiesz jak ci gierka zwalnia to mam rade dolóż jeszcze 1GB RAM-u a jak dysk non stop bedzie doczytywał to moze zrób sobie RAID-a 1+0 zwiększy sie wtedy troche transfer :lol2: i moze bedzie chodzic lepiej a tak w sumie to musisz grac na max detalach powyłączaj niektóre pierdy i napewno bedzie lżej chodziło.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal obvilion, pograj chwilę (aż do momentu w którym będzie się cięło), i później odpal Menadżer zadań (Alt+Clrt+delete) i zobacz w zakładce wydajność jakie było szczytowe użycie pamięci. Jeżeli przekracza ilość RAMu jaką masz w kompie to pozostaje albo odchudzić system albo dokupić RAMu. A może format pomoże?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Odpal obvilion, pograj chwilę (aż do momentu w którym będzie się cięło), i później odpal Menadżer zadań (Alt+Clrt+delete) i zobacz w zakładce wydajność jakie było szczytowe użycie pamięci. Jeżeli przekracza ilość RAMu jaką masz w kompie to pozostaje albo odchudzić system albo dokupić RAMu. A może format pomoże?

Pozdr

wlasnie ze kom jest po formacie , przed formatem bylo lepiej (tak mi sie przynajmniej wydaje).

a problem niewystepuje tylko w grach ale rowniez podczas pracy w windowsie (a w winie napewno niebrakue mi RAMu) nie sa to nonstop pojawiajace sie "stopklatki" od jakiegos czasu grania w Oblivion ale zwolnienia wydajnosci w pewnych miejscach gry niezalezne od czasu grania.

Np. gdy przegladam pasek "Strat" (w windows) otwieranie kolejnego drzewka powoduje chwilowe "zatrzymanie" windows i turkot (dzwiek wydaje sie dochodzic z dysku) :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz czy masz wlaczone DMA dla wszystkich napedow. Sprawdz czy zainstalowales sterowniki do MoBo. Sprawdz w menedzerze zadan czy jakis proces nie zabiera Ci za duzo zasobow systemowych. Zainstaluj wszystkie najnowsze sterowniki. Przetestuj pamieci... Jak masz siec lokalna, to looknij jeszcze czy co jakis czas nie ma duzych transmisji danych to tez moze wzalniac kompa...

Edytowane przez Armo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System masz na 120GB, tak? A to jest nowy dysk czy stary? Czy zmieniałeś układ partycji? Bo mi tu zajeżdża jakimiś problemami z systemem plików i partycjami. Jeżeli masz taką możliwość to skopiuj dane na inny dysk a z tego wywal partycje i utwórz od nowa i oczywiście formacik. Aha najlepiej rób to za pomocą partition magic i to nie z systemu tylko z jakiejś bootowalnej płytki (np. Boot CD).

Napisz też jak masz dysk na którym jest system podzielony na partycje. Z własnego doświadczenia zauważyłem, że dyski potrafią czasem takie jaja robić i po jakimś czasi im przechodzi...ale z reguły człowiek się przez to będzie zdrowo wkurzał.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

dysk na ktorym jest system ma juz ze 2 lata a jest to wlasnie ten 120GB, podzielony jest PM 8.0 na

C: - 28,8GB (system), D: - 60GB, E: - 23,7GB.

formatke dsku C robilem niedawno jeszcze defragmentacje dyskow w Diskeeperze PRO we wszystkich mozliwych sposobach na wszystkich dyskach (chodzi ciut lepiej ale dalej daremnie <_< )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

A jak odłączysz nowy (250GB) dysk to też są takie jaja? Bo widzę, że dyski masz na PATA więc może coś tu trzeba szukać? Masz oba dyski na jednej taśmie, czy osobno?

Pozdr

na jednej tasmie, ale wczesniej tak tez byly i niebylo takich mykow :/ czasem mysle zeby niewymienic tego na jeden duzy dysk SATA...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Przełóż je na dwie osobne taśmy, może pomoże...A wymiana na jeden duży, to chyba trochę bez sensu. Może po prostu ten 120GB wymień na 160GB na SATA?

Pozdr

podlaczenie na jednej tasmie to niejest takie proste jak sie ma 4 napedy (2xhdd + dvd i dvdrw) a wymiana dysku na SATA wiaze sie z doplata i to nie taka mala :/ wogole czy to jest sprawa dysku..??

ok sprobuje pokombinowac z tasmami i poznije jeszcze napisze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

ok, kombinowalem z roznymi ustawieniami tasm i d... zbita dalej to samo :mur:

mysle ze przydalby sie jakis fajny programik do SMARTa (Everesta juz mam i Sandry tez uzywalem ale oznaczenia sa inne i to mnie denerwowalo :/). W Everescie niema nic uszkodzone, zadnych nieprawidlowowsci nic jakby nowka z wielkim przebiegiem...a dysk sie grzeje napewno ponad 50c (srednio stres/norm szcuje temperature na ok 45-48st), wczoraj jeszcze raz robilem defragmentacje i zagrzal sie skurczybyk do prawie 55 (sprawdzilem dotykowo:) i faktycznie byl strasznie goracy) tylko skad sie bierze taka temp nigdy sie az tak niegrzal...:( Dysk Zagadka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniecznie daj mu jakiś nawiew, dla dysku jest dobrze jak nie przekracza 45stC (albo coś koło tego). Aha a dwa dyski + dwa napędy, to wcale nie tak trudno: hdd systemowy + dvd na IDE 1, a hdd2 + dvdrw na IDE2 a która rzecz bliżej początku taśmy to zalezy już od obudowy, rozmieszczenia elementów na mobo, długości taśm itp. Najlepiej byłyby jakbyś odpiął wszystko poza systemowym na niego zrzucił obviliona i zobaczył co będzie, ale i tak najpierw skombinuj jakiś wiatraczek, bo zabijesz ten dysk...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zayonnc dobrze Ci radzi - zajrzałem do Everesta i mam temp. HDD 24 st. ! - no ale na wlocie do budy jest 12cm Thermaltake Thunderblade puszczony na ok. 9V (1600 obr/min).

Dmucha on sobie właśnie na koszyk do mocowania HDD i jest efekt, jak widać !!! Przy okazji na chipsecie jest 30 st. , a bywało wcześniej ok. 38 - 40 ! Żeby wszystko było jasne, to na wylocie mam 2x80mm Coolermaster - też na regulatorze napięcia - zwykle chodzą tak na ok. 10V.

Pozdr. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

wlasnie, na chipsecie m,am bardzo wysokie temp:/ producent zastosowal tylko radiator bez wiatraka przezco tem na radiatorze dochodzi do ok 60, jednakze instalacja wentylatora na nim jesty raczej nimozliwa bo jest nad nim karta graf:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tilas21 - u mnie też nie ma wiatraka na chipsecie - dlatego już dawno wymieniłem malutki firmowy radiator na niebieskiego Zalmana i to łącznie z porządnym przewiewem w budzie daje takie efekty !

Pozdr. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi