LukeXE Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Witam, jakiś czas temu dogadałem sie z Kepons`em, że złożę mu tanie i ciche FWC na cichej Edzie 134W (1/6HP). Pare dni temu zrobiłem zakupy w chłodniczym i dzisiaj się wziąłem za to rano i jakoś to wyszło ;) Priorytetem była cena, czasami zastanawiałem sie w ogóle, czy opłaca mi sie brać palnik do ręki przy praktycznie zerowym zarobku, ale jak mus to mus. Specyfikacja: Kompresor -- Eda 134W Skraplacz -- jakiś od Maniakalnego Wymiennik -- a`la CheapChill 270cm kapilary SLHX z filtra I troszkę fotek: Małe przymiarki, co i gdzie. Prawie pospawane Widok ogólny, jeszcze pozostała elektryka do zrobienia, nabicie gazem. Teraz robi się próżnia, wieczorem testy ciśnieniowe. Chcecie wiedzieć, ile takie cacko kosztuje ? 350zł :P Tak żeby uciąć wszelkie domniewania, co jest z tą ceną, skoro jest na używanych częściach, przedstawie kosztorys. Kompresor --> 30zł R22 --> 40zł (u mnie w mieście) Lut --> 10zł Gaz do palnika --> 47zł + dojazd w obie strony do kielc 8zł = 55zł Skraplacz --> 35zł (bodajże, nie pamiętam ile dawałem Maniakalnemu za niego) Rurki --> 15zł Zaworek serwisowy --> 7zł Wymiennik --> 100zł (wliczając rurki, gaz wytracony żeby to pospawać, kapsle miedziane i luty) Wentylator na skraplacz --> liczmy 15zł bo też nie pamiętam ile dałem, ale coś koło tego. Podstawa na wszystko, śruby --> 5zł Doliczyć trzeba jeszcze jeden dojazd do Kielc po rury specjalnie --> 8zł Czas poświęcony na to --> bezcenne :D -------------------------------------- 320zł Dokładnie 320zł wyszło, czyli do mojej "kieszeni" idzie 30zł. Mam nadzieje, ze to zakończy spekulacje o cenie. Pozdrawiam Edytowane 4 Maja 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 omfg az mnie bierze zeby zamiast skladac wc odrazu fwc/fc zrobic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Za cenę respekt!! Wyglą, nie podlega dyskusji przy takiej cenie. Mnie to przypomina Armatę, ale mam nadzieję że będzie chłodzić. Napisz jeszcze że nie zamierzasz produkować, bo zaraz się posypią ofertu kupna, zwłaszcza przy takiej cenie. Może zróbmy taki zonk: W naszym kraju mlekiem i miodem płynącym: Kto zrobi najtańsze chłodzące, ciche wc/fc to wygrywa. Edytowane 2 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Napisz jeszcze że nie zamierzasz produkować, bo zaraz się posypią ofertu kupna, zwłaszcza przy takiej cenie. Moge zrobić parę, ale to już faktycznie cena byłaby ciut wyższa, choć i tak w miarę przystępna :wink: Edytowane 2 Maja 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Przyznaj się ile ? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Można to w obudowie zrobić itp, i myślę, że ~ 400zł zł byłaby kwotą bardziej odpowiednią ;) Edytowane 3 Maja 2006 przez LukeXE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) kurde przy takiej cenie to nie waidomo czy sie jeszcze opyla tradycyjne kible kible robic :P wszyscy do fc :] gozej z rachunkami za "prund" ale zawsze można od sąsiada :P a tak przy okazji to ile kosztuje kompresor? bo tutaj na allegro wyfają sie tanie jak barszcz: http://www.allegro.pl/item99494953_sprezar...zy_lodowka.html jak ktoś z wrocka to mozę sie przejdzie zobaczyć co za cuda ma ten gość... Edytowane 2 Maja 2006 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Kompresory różnie, tego udało mi sie wyrwac za 25zł, wymontowałem z lodówki. A tam odrazu prąd, to ma 134W, ile ci tego prądu pociągnie :D Żarówka więcej w domu, ot tyle :) A kompresor do mocarnych nie nalezy, na to trzeba zwrócić uwagę, ale cichy i żeby tą wodę w kiblu chłodzić do sensownego poziomu się nadaje. W pierwszym poście zamieściłem kosztorys dla Ciekawych. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 a ja swoje sprzedałem za 250 :E też zarobiłem :E btw, te edy są naprawde ciche pod obciążeniem ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Zmieniłem sprężarkę na coś ciut mocniejszego (1/4HP), sprawdzone ciśnieniowo, naładowane R290....i działa ;) Jeszcze dokończe izolację na tygodniu i Kepons wpada z WC`etem na kalibrację małą :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Podoba :D Już nie mogę się doczekać jak do domku przywioze:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ciekawe jak rozwiązesz problem skroplin na wężach :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ciekawe jak rozwiązesz problem skroplin na wężach :/otuliny armaflexowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Ciekawe jak rozwiązesz problem skroplin na wężach :/Głupie pytanie, to chyba żadna nowość że trzeba zaizolowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Ciekawe jak rozwiązesz problem skroplin na wężach :/jak koledzy już pisali nie jest to problem :D gama otulin jest całkiem duża BTW. Dla scisłości to przy - temp. to już nie będą skropliny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 jak koledzy już pisali nie jest to problem :D gama otulin jest całkiem duża BTW. Dla scisłości to przy - temp. to już nie będą skropliny na wezach raczej beda tylko skropliny, mialem to wiem ;) jakiej pompki bedziesz uzywal do tego wfc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No właśnie, będzie się skraplać jak cholera. każdy wąż musiałby zostać otulony armaflexem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Wyda 15zl na armaflex i po problemie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No właśnie, będzie się skraplać jak cholera. każdy wąż musiałby zostać otulony armaflexem.No i tak wlasnie bedzie najprawdopodobniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No właśnie, będzie się skraplać jak cholera. każdy wąż musiałby zostać otulony armaflexem. taaa, zaloze sie ze na tym forum sa ludki co by stwierdzili, ze woda powracajaca z proca bedzie na tyle ogrzana, ze nie trzeba izolowac :D a tak wracajac do tematu to na wezach raczej tylko skropliny, szronu nie bedzie, za slabo cieplo przewodzą, ale troche ciakwe jak to ulozyc, bo zaden waz nie jest elastyczny przy -10, a nizej to wogole, dodatkowo to jeszcze ten arma.... troche ciezko, ale sie da. pompka na nojalpiejk jakis eheimik, albo co/cwu (chyba minus im nie straszny), bpo jakis atmanik, albo aquashicik moze zaprotestowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 pompka najlepiej żeby miała duży poziom podnoszenia wody zamiast inwestowac w ehemika może jakiś Laing DCC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kepons Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Co do pompki to jescze nie wiem, na początek zobaczę czy Atman da radę. Jeśli nie to mam C.O. w zanadrzu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 taaa, zaloze sie ze na tym forum sa ludki co by stwierdzili, ze woda powracajaca z proca bedzie na tyle ogrzana, ze nie trzeba izolowac :Dto jeszcze nic :D są ludki (znane nam freoniaczom :P ) co twierdzą że woda w -5*C jest troszke gęstsza, ale jak sie nią dobrze miesza to jest normalna :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackCobra Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 woda ma najwieksza gestosc w temp +4stopnie :) A pompka atman wystarczy w zupelnosci(305) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 woda ma najwieksza gestosc w temp +4stopnie :) A pompka atman wystarczy w zupelnosci(305)nie powiedział bym jeżeli chiller bedzie stał pod biurkiem a komp na biurku to bedzie za słabe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 to jeszcze nic są ludki (znane nam freoniaczom ) co twierdzą że woda w -5*C jest troszke gęstsza, ale jak sie nią dobrze miesza to jest normalna :E A to ciekawe :) Po takich widać jaki mamy poziom nauczania..... Chciałbym miec takie coś, dobra robota :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackCobra Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 No w sumie tak ale jak beda na jednej wysokosci to bedzie wystarczajace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 moze ktos mi napisac jak dziala takie FWC? jak podpiac to pod uklad, jak chlodzi wode no i wogole co trzeba zrobic zeby taki uklad dzialal i sie nie skraplal itd. na poczatku myslalem ze to jakies FC zrobione niskim kosztem, kurna mialem stara lodowke moglem z niej kompresor wyjac zanim wyrabalem na smietnik ;\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) moze ktos mi napisac jak dziala takie FWC? jak podpiac to pod uklad, jak chlodzi wode no i wogole co trzeba zrobic zeby taki uklad dzialal i sie nie skraplal itd. na poczatku myslalem ze to jakies FC zrobione niskim kosztem, kurna mialem stara lodowke moglem z niej kompresor wyjac zanim wyrabalem na smietnik ;\ podłaczasz jak chłodnice właczasz do gniazdka i działa :wink: ale to proste :P hehe oczywiście musisz mieć blok(i) i pompke a co do skraplania to masz pare postów wyżej :mur: nie ma to jak czytanie ze zrozumieniem Edytowane 9 Maja 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 KAMILcom dzieki, twoja wypowiedz jest tak wyczeprujaca ze nie mam juz sily pytac o wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...