pwlj Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Witam. Od kiedy dostałem nową płytę główną z serwisu zacząłem miec problemy z systemem - pojawiały się bluescreeny. Zrobiłem format i nic. Zaczęły się też zwisy podczas grania. Temperatury w normie, sprzęt kręcony ale stabilny - dzisiaj jeszcze sp32M puściłem, bo przetaktowałem procesor o parę kolejnych Mhz. W ogóle dziwna sprawa jest z z tymi bluescreenami, np. wczoraj ściągałem cośtam dużego i podszedłem zobaczyć ile już zassało, ruszyłem myszką parę razy i niebieski ekran. Mam tam napisane notorycznie to samo: "Z procedury DPC została podjęta próba zlecenia oczekiwania, dołączenia procesu lub przekazania wykonania". W najbardziej dziwnych momentach mi wyskakuje, np. kiedy robiłem coś podczas instalacji gry. Towarzyszy temu naczęściej jakieś dziwne zachowanie explorera. Wracając do zawiech podczas grania... Nie wiem, czy może być to wina karty graficznej, na wszelki wypadek obniżyłem taktowanie, ale chodzi już tak od dłuższego czasu i nic się nie działo. Chociaż ostatnio zaczęły się pojawiać arty w Oblivionie. Tylko w tej grze. Po obniżeniu do 580 na rdzeniu nie ma już artefaktów. Karta potrafi osiągąć prawie 80'C (tj.76'C), mam puszczony na nią nawiew. Nie wiem o co chodzi... Czyżby coś z płytą? Sterowniki od mobo raczej nie - używam tych samych od dawna i nie miałem z nimi problemów (nVidia Unified). Stery od karty graficznej to XG 84.22 v2, ale to chyba też nie ich wina, bo na innych też były były bluescreeny, lecz nie było zawiech. Czego to może być wina? Stery do karty ściągnę jeszcze inne, ale to nie rozwiąże problemu bluescreenów... Pomocy... Edytowane 3 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) No, tu raczej nie znalazłem nic, co by mi pomogło. Przeglądałem ten temat już wcześniej. Edytowane 3 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj paw Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ja bym proponował oddac płytę do serwisu. Jeśli u nich nic nie wykaże to posprawdzaj procesor itd. Ewentualnie przesmarować wszystko pasta termo. A może to zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Co się z nia stało? Co było naprawiane? 1) Rozbierz i złóż jeszcze raz kompa - w razie potrzeby pajączek (bez sieciówek, tunerów itp) 2) Reset ustawień bios, potem dobre (standardowe) ustawienia - żadnego kręcenia ani o 1MHz, o 1T w pamięciach. 3) Format + instalka od nowa systemu. Fabryczne stery z CD do wszystkiego (o ile wcześniej nie sprawiały problemów). Stery instaluj stopniowo. Przed każdymi pobaw się chwilę kompem, pomęcz w programach. Ale nie instaluj żadnych - większość małych testerów (CPUStability Test, SuperPI itp) normalnie się rozpakowuje. 4) Jeśli będzie ok, to podłącz sieciówkę i uruchom sieć. 5) Jeśli nadal będzie ok, to wrzuć wszystko z powrotem do skrzynki i składaj stopniowo, tak jak wcześniej. Oczywiście jeśli to Windows XP, to SP2 mile widziany. Sprawdzaj temperaturę pamięci, grafiki, procka. Edytowane 3 Maja 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Płytę dostałem nową zamiast 8RDA3+ PRO. Poprzednia miała coś z kontorlerem pamięci chyba, ale nic takiego, się nie działo. A teraz... Podkręcane wszystko tak samo jak było, proc nawet na dużo wyższe napięcie dałem zrazu, żeby zobaczyć, czy to nie to, ale nie. Pamięci sprawdzane memtestem, wszystko super. Temperatury pamięci raczej nie mam czym sprawdzić, chyba, że palcami. Te pamięci mają fabrycznie radiatory, a gościowi w rankingu chodzą na 270Mhz przy 2,9V. XP SP2 oczywiście. Dobra, pewnie go rozbiorę, ale raczej nie dzisiaj, bo aceton zostawiłem poza domem... Zasilacz raczej daje radę, kiedyś podłączałem nawet słabszy (Fortron 300GTF) jak sobie kable upaliłem (źle podłączyłęm zasilanie do FDD i zaczęły się topić) i nie było problemu... EDIT: Płytę do serwisu oddam tylko w ostateczności, bo jeszcze zachce im się ją wysyłać do producenta, a ostatnim razem czekałem ponad miesiąc! Edytowane 3 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Popatrzyłem w Podglad Zdarzeń/System i okazuje się, że jest tam pełno błędów. Przykłady: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: nvatabus Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 6 Data: 2006-05-06 Godzina: 09:57:49 Użytkownik: Brak Komputer: MOLOCH Opis: Device LITE-ON DVD SOHD-16P9S [] timed out an I/O operation. ----------------------------------------- Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\CdRom0. Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej. ------------------------------------- Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: nvatabus Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 6 Data: 2006-05-06 Godzina: 09:38:38 Użytkownik: Brak Komputer: MOLOCH Opis: Device TSSTcorp CD-R/RW SH-R522C [] timed out an I/O operation. ------------------------------------ O co chodzi? Coś nie tak z kontorlerem, czy co? Pomóżcie proszę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Kiedy w końcu sprawdzisz na standardowych ustawieniach? To, że po oc masz bluescreeny, nie znaczy że płytka jest uwalona, może jest tylko słabsza do oc od poprzedniej albo jakieś ustawienie w biosie jej nie pasi, mimo że w poprzedniej działało dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) No jakoś po prostu nie chce mi się wierzyć, że płyta jest słaba do o/c superpi32miliony robi, prime 12h robiłem - bez błędu, memtest86+ - bezbłędnie. Ustawienia w biosie mam prawie domyślne (oprócz o/c). Nie maiałem po prostu kiedy zrobić formata i instalować wszystko od nowa. Prime mógł sobie w nocy lecieć, ale formata nocą nie mogłem zrobić. Sterowniki zmieniałem od: karty graficznej, muzycznej, modemu pcmcia SE GC79. Czyszczone były oczywiście DriverClaeanerem PE (oprócz tych od modemu). Jest jeszcze możliwość, że to wina tego nieszczęsnego modemu, bo był podłączony zanim zainstalowałem sterowniki, a nie powinien być, ponieważ "może to spowodować niestabilność, a nawet uszkodzenie systemu". Dzisiaj postaram się uporać z ponowną instalacją systemu... Edytowane 6 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 No do Epoxa nie ma co porównywać. Ta płyta jest najlepsza do OC pod Socket A... A co na tym bluescreenie jest? z tego co wiem powinno pokazac jaki "plik" robi problem czy jakos tak. Ja np. mialem bluescreeny jak wlożyłem nową nagrywarke, poprostu wykryto nowe urządzenie i bluescreen. Tez proponuje Ci wlozyc tylko to co niezbedne do pc i sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Oddaj spowrotem do serwisu. Pewnie dali Ci jakąś walniętą. Spotkałem się już z takim postepowaniem nie raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Widać co systemowi z nie pasuje z kontrolerem. A jakie inne są błędy :>? Może byś knopixa uruchomił i na nim chwile posiedział :>? I zobaczył jak chodzi (wtedy byś odkręcił kompa na chwile). Sprawdź temp chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Jestem po formacie. Po instalacji sterowników od mobo, na samym końcu, kiedy miałęm wybrać czy uruchomoć ponownie komputer, czy nie, zawiesił się. Wyłączyłem w biosie funkcję IDE Prefetch Mode i już te błędy napędów się nie zdarzają. Parę razy miałem taki "W urządzeniu \Device\CdRom0 wystąpił zły blok.". Do tej pory nie było bluescreenu. Zwis zrzucam na karb nieudolności windowsa. Zobaczymy jak będzie dalej. Temeratura chipsetu to średnio 25'C-26'C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Bluescreeny występują nadal. Chyba oddam płytę do serwisu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...