Skocz do zawartości
janek_vip

Kupiłem Dysk 120 Gb I Wykrywa Mi 111,79 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W biosie dysk jest widziany jako 120 GB (po zmianie z AUTO na USER i wybraniu F3 (detect all hdd)):

Size: 120,00 GB; Cyl.: 57461; Head: 16; Sec.: 255; PIO mode: 4; 32 bit mode: on.

Zrzut z HDtune2.52:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zrzut z panelu sterowania:

http://img422.imageshack.us/img422/3781/pa...erowania0qt.jpg

W dosie dysk został podzielony PQmagic 8.0 i tutaj PQmagic widział ten dysk jako 111,76 GB, a nie 120 GB. W panelu sterowanie->zarządzanie dyskami winXP też widzi tylko 111.76 GB.

Szukam rozwiązania, ktore nie zmuszało by do tworzenia wszystkich patrycji od nowa, ale jak nie będzie można inaczej to trudno :)

Pozdro.

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okradli Cie! chamstwo w pizd.. !!

Zawsze tak jest, nie pytaj czemu, nie pytaj jak ... ;) Po formatowaniu zawsze jest mniej...

To kogo ścigać, 9 GB to prawie 2 płyty DVD (czyli mniej niż 10 zł. a za szkodę na taką kwotę podobno nie można nic zrobić ;)

W sumie te 111 GB też mnie zadowala :D

Może ktoś jeszcze coś poradzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieje sie tak dlatego ze producenci dysków definiują np: 1 MB jako 1,000,000 B to jest zapis dziesiętny, natomiast programy (BIOS, Windows itd...) definiują np: 1 MB jako 1,048,576 B co jest zapisem binarnym (dwójkowym)

dlatego dysk opisany przez producenta jako np: 120GB na według programu ma: 111.76 GB

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieje sie tak dlatego ze producenci dysków definiują np: 1 MB jako 1,000,000 B to jest zapis dziesiętny, natomiast programy (BIOS, Windows itd...) definiują np: 1 MB jako 1,048,576 B co jest zapisem binarnym (dwójkowym)

dlatego dysk opisany przez producenta jako np: 120GB na według programu ma: 111.76 GB

Ciekawe ile razy będziemy musieli odpowiadać na to samo pytanie ...

->janek_vip

120 000 000 000 / 1024 / 1024 / 1024 - ile jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe ile razy będziemy musieli odpowiadać na to samo pytanie ...

->janek_vip

120 000 000 000 / 1024 / 1024 / 1024 - ile jest ?

to jest 111,758708953857421875 GB :D

Wcześniej przeszukiwałem wątki, ale jakoś nie natknąłem się na taką odpowiedz, a i sam o tym nie pomyślałem.

Z takiego sposobu obliczania pojemności dysku, śmiem sądzić że w firmie Sea... pracują sami marketingowcy i drobiazgami inżynierskimi się nie przejmują. Ciekawe kiedy będą zapisywać pojemności w systemie ósemkowym, wtedy to bym miał 170 GB (=120 GB dec).

Pozdro.

Temat uważam za zamknięty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi