Gość Uszatek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Witam Ostatnio w moim Radeonie 9800 PRO strasznie hałasuje wiatraczek zaraz po włączeniu komputera. Po kilku minutach hałas ucicha. Ale przez pierwszą minutkę albo więcej hałas jest bardzo duży (niczym suszarka), na domiar złego komputer wchodzi w drgania od tego wiatraczka. Mam w związku z tym pytanie: - Czy można oddać kartę na gwarancji z tego powodu, i czy zostanie ona uwzględniona??? - Czy wymienią mi tylko wiatraczek czy całą kartę? - Czy wiatraczek wymienią na taki sam?? - Czy bardziej opłaca się kupić coś samemu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Zacznij od wyczyszczenie wentylatorka z kurzu i przesmarowania go jakims dobrym specyfikiem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Witam Ostatnio w moim Radeonie 9800 PRO strasznie hałasuje wiatraczek zaraz po włączeniu komputera. Po kilku minutach hałas ucicha. Ale przez pierwszą minutkę albo więcej hałas jest bardzo duży (niczym suszarka), na domiar złego komputer wchodzi w drgania od tego wiatraczka. Mam w związku z tym pytanie: - Czy można oddać kartę na gwarancji z tego powodu, i czy zostanie ona uwzględniona??? - Czy wymienią mi tylko wiatraczek czy całą kartę? - Czy wiatraczek wymienią na taki sam?? - Czy bardziej opłaca się kupić coś samemu?? proponuję delikatnie zdjąc wentylator, rozebrac, przeczyscic patyczkami do uszu i spirydusem, a nastepnie nasmarowac oliwką do maszyn lub WD40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Uszatek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Odkurzyłem go pobieżnie. Boję się że przy ściąganiu radiatorka ukruszę rdzeń, rozwalę kołeczki i stracę gwarancję. Kiedyś tak naprawiałem wiatraczek na Celeronie 500 i nie pomogło. Użyłem oleju do maszyn do szycia i później miałem nim całe wnętrze obudowy zachlapane. Bardzo boję kombinować coś samodzielnie żeby nic nie popsuć (ręce mi się trzęsą jak coś delikatnego zmieniam, np. wiatrak na CPU :oops: ). Edytowane 6 Maja 2006 przez Uszatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Oliwka to już raczej nie pomoże jak tak bardzo się tłucze! Nie mam 9800 pro ale on ma (chyba) czapkę na rdzeniu, więc nie ma obaw o ukruszenie, ale nie wiem tego na 100% a jak masz trochę gotówki to pentagrama al/cu i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 jest cos w rodzaju cs'a ale on nie chronic gpu bo radiator na buczku posiada specjalne wytloczenie .... te go wiatraczka raczej juz nie naprawisz jedynie zmiana na nowy jest sensowona ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Spokojnie, do odwaznych swiat nalezy! :) A jesli juz tak bardzo boisz sie cos sam robic no to daj na gware. A jesli jednak masz cos odwagi to masz 2 wyjscia, albo postepujesz wg. powyzszych wskazowek ktorych udzielili ci Orgiusz oraz Smol ar, lub zainwestoj w jakis porzadny cooler z mysla o przyszlosci. Np. VF-700 zalmana czy chocby pentagram xc-80. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 eh co Wy umów nie czytacie ? gwarancja nie obejmuje elementów które w sposob naturalny sie zuzywaja ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Uszatek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Dzięki za rady :-P Zadzwonię do tego sklepu w poniedziałek spytać się czy mi wymienią i ile to będzie trwało. W mojej gwarancji nie pisze nic o wiatraczkach:) Jak by mi kazali we własnym zakresie naprawiać albo wymienać to chyba sam coś kupie. Mam jeszcze pytanie czy ten wiatraczek PENTAGRAM FREEZONE XC-70 Al+ http://pentagram.pl/produkty_new/szczegoly...a&id_produktu=8 starczy czy raczej kupić wersję ALCu lub Cu??? A może polecacie coś innego do tej karty? Raczej nie będę jej podkręcał. Edytowane 6 Maja 2006 przez Uszatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Wersja 70 nie ma opcji Al/Cu, albo al, albo Cu, Starsze modele xc80 były mieszane Są jeszcze zalmany, ale jak nie zamieżasz podkręcać to szkoda kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Co do gwarancji to w przypadku furkotania wentylka w xc-80 gwarancje byly rozpatrywane pozytywnie. Co do coolerow to spokojnie wystarczy nawet xc-80Al ktory bedzie cichszy od wercji AlCu i Cu. Ale jesli mysli przyszlosciowo to moze kupić vf-700 ktory moze sie mu przydac w przyszlej grafie jeszcze. Edytowane 6 Maja 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Co do coolerow to spokojnie wystarczy nawe xc-80Al Wystarczy ale nie spokojnie, karta napewno będzie dużo lepiej chłodzona ale temperaturki swoje też będzie miała proponuje dołorzyc 20 zł i kupić Pentagrama XC-80 AlCu, to jest optymalny wybór, karta będzie chłodniejsza niż na wersji Al a też będzie bardzo cicho (wiem bo mam) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) eh co Wy umów nie czytacie ? gwarancja nie obejmuje elementów które w sposob naturalny sie zuzywaja ;] A to ciekawe, bo koledze ostatnio w GF 5700 padł wiatraczek i dał na gware, i mu wymienili na nowy :wink: Edytowane 6 Maja 2006 przez Paweł666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Wystarczy ale nie spokojnie, karta napewno będzie dużo lepiej chłodzona ale temperaturki swoje też będzie miała proponuje dołorzyc 20 zł i kupić Pentagrama XC-80 AlCu, to jest optymalny wybór, karta będzie chłodniejsza niż na wersji Al a też będzie bardzo cicho (wiem bo mam) Pozdro No tak, oczywiście, że temperaturki będą lepsze, a w Cu jeszcze lepsze ;) Ale Uszatek wspomniał, że nie będzie podkręcał tak że imho na jego miejscu bardziej usatysfakcjonowałby mnie cichsza i troszkę tańsza wersja Al. I na dodatek świecąca na niebiesko!! :lol2: :lol2: :lol2: PS. fredus wiemy bo mamy ;) Edytowane 6 Maja 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Uszatek Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 A to ciekawe, bo koledze ostatnio w GF 5700 padł wiatraczek i dał na gware, i mu wymienili na nowy :wink:Tzn. dali nowy wiatraczek? Jakiś lepszy? Bo ja sobie tak myślę że mi mogli by mi dać na gwarancji jakegoś Pentagramika :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Nawet jak ci wymienią na nowy to warto by wymienic chocby na tego Pentagrama XC-70/80 Al bo to referencyjne chłodzenie na 9800 Pro jak sie domyslam nie jest wydajne i nie jest ciche więc taka zmiana dobrze by ci zrobiła :D Edytowane 6 Maja 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Tzn. dali nowy wiatraczek? Jakiś lepszy? Bo ja sobie tak myślę że mi mogli by mi dać na gwarancji jakegoś Pentagramika :lol2:Dali identyczny jak był - bo co mieli dać :huh: (kolega na karte czekał dość długo więc karta na bank pojechała do jakiegoś serwisu, nie wiem czy producenta czy jakiegoś "sklepowego") Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 No sluchaj to mozesz dac na gwara i jak ci zwroca to zobaczysz czy taka cisza cie satysfakcjonuje. Jesli nie no to kupisz sobie jakiegos penta i po bolu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Uszatek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Dzisiaj zadzwoniłem do sklepu i facet (bardzo miły zresztą) powiedział mi że jeszcze nie mieli takiej reklamacji, że karta zostanie odesłana do producenta i że to producent może uznać bądź nie gwarancję. Jak mi to wszystko powiedział i pomyślałem sobie że musiał bym odsyłać tego Radeona 400 km do sklepu, a później oni odsyłali by go do producenta, a następnie z powrotem do mnie, i pewnie ponad miesiąc bez kompa :cry: i to przez głupi wiatrak <_< To postanowiłem że zaraz lecę po Pentagrama AlCu :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...