Buu Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Polecam http://www.jurek.com.pl calkiem niezle opisany sprzet z okresu WWII :] ale o P-1000 nic tam nie ma... swoja droga niezla maszynka ;) Edytowane 9 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 chlopie na lekcje marsz aneksja zaolzia byla przed paktem wrrr i gadaj tu z takim Nie mowisz nic poza propaganda Jednym slowem teraz sugerujesz, ze powinnismy zjednoczyc sie ze Stalinem zanim Niemcy w ogole stali sie agresywni i uderzyc na nich pierwsi, wywolujac wojne swiatowa, w ktorej to Polska bylaby agresorem? Cudowna teoria. Stalin od 1920 roku caly czas myslal o podboju Zachodu. Takie cos by bylo mu idealnie na reke - przelalby swe wojska przez Rzeczpospolita, zajalby ja bez jednego strzalu w momencie, gdy polskie wojska bylyby na terenie Niemiec, a Ty dzis pisalbys cyrylica. Propagande glosisz wlasnie Ty, misiu niebieski. Naogladales sie Szarika, Hansa Klossa, pograles w COD2, MOH, troche poczytales o zlych niemcach i myslisz, ze wiesz wszystko. W tamtych czasach, gdybysmy tylko troche odslonili sie Ruskim, dzisiaj mialbys na imie naprawde Pietia i nosil czerwona chuste komsomolca. Jesli juz, to Polska popelnila blad nie wchodzac w pakt z Hitlerem. TO by bylo mniejsze zlo z tych dwoch opcji: Ruscy albo Niemcy. Uwierz mi że gry, filmy a tym bardziej książki o II WŚ to są fakty które pokazują prawde tylko że ty tej prawdy nie chcesz zauważyć. Uwierz mi, ze film "Czlowiek, ktory zostal papiezem" pokazuje prawde. <- To zdanie jest tak samo prawdziwe jak Twoje, ktore zacytowalem. Wiecej prawdy o papiezu jest w "Kodzie Leonarda Da Vinci", ktory jest zbiorem bzdur. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Jednym slowem teraz sugerujesz, ze powinnismy zjednoczyc sie ze Stalinem zanim Niemcy w ogole stali sie agresywni i uderzyc na nich pierwsi, wywolujac wojne swiatowa, w ktorej to Polska bylaby agresorem? Cudowna teoria. Stalin od 1920 roku caly czas myslal o podboju Zachodu. Takie cos by bylo mu idealnie na reke - przelalby swe wojska przez Rzeczpospolita, zajalby ja bez jednego strzalu w momencie, gdy polskie wojska bylyby na terenie Niemiec, a Ty dzis pisalbys cyrylica. Propagande glosisz wlasnie Ty, misiu niebieski. Naogladales sie Szarika, Hansa Klossa, pograles w COD2, MOH, troche poczytales o zlych niemcach i myslisz, ze wiesz wszystko. W tamtych czasach, gdybysmy tylko troche odslonili sie Ruskim, dzisiaj mialbys na imie naprawde Pietia i nosil czerwona chuste komsomolca. Jesli juz, to Polska popelnila blad nie wchodzac w pakt z Hitlerem. TO by bylo mniejsze zlo z tych dwoch opcji: Ruscy albo Niemcy. Uwierz mi, ze film "Czlowiek, ktory zostal papiezem" pokazuje prawde. <- To zdanie jest tak samo prawdziwe jak Twoje, ktore zacytowalem. Wiecej prawdy o papiezu jest w "Kodzie Leonarda Da Vinci", ktory jest zbiorem bzdur. Skad to niby wiesz? Stalin ci sie zwierzal co by zrobil? Nie wiesz i nie mozesz miec pojecia co by sie wtedy stalo, wiec prosze przestan. Historia nie opisuje tego co by bylo gdyby, tylko co naprawde sie wydazylo <- z tym bywa roznie, poniewaz rozni historycy maja rozny zdanie na ten sam temat. Edytowane 9 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 [/size] Skad to niby wiesz? Stalin ci sie zwierzal co by zrobil? Nie wiesz i nie mozesz miec pojecia co by sie wtedy stalo, wiec prosze przestan. Historia nie opisuje tego co by bylo gdyby, tylko co naprawde sie wydazylo <- z tym bywa roznie, poniewaz rozni historycy maja rozny zdanie na ten sam temat. Sugerujesz, ze ciagle dozbrajanie sie Zwiazku Radzieckiego po 1920 roku i dalsze zbrojenia po zakonczeniu II WS mialy na celu ochrone granic? Skad niby Ruscy mieli takie ilosci ciezkiego sprzetu w czasie II WS? Tego nie produkowalo sie w jeden dzien wtedy. Jedyne braki jakie mieli to w sprzecie lekkim - a ktos, kto zbiera ciezki sprzet pancerny na pewno nie robi tego w celu obrony granic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Propagande glosisz wlasnie Ty, misiu niebieski. Naogladales sie Szarika, Hansa Klossa, pograles w COD2, MOH, troche poczytales o zlych niemcach i myslisz, ze wiesz wszystko. W tamtych czasach, gdybysmy tylko troche odslonili sie Ruskim, dzisiaj mialbys na imie naprawde Pietia i nosil czerwona chuste komsomolca. Jesli juz, to Polska popelnila blad nie wchodzac w pakt z Hitlerem. TO by bylo mniejsze zlo z tych dwoch opcji: Ruscy albo Niemcy. Uhuhu bajkopisarz :D To ty siejesz propagande. Następna sprawa "Pakt z Hitlerem" lol, nawet więcej mega lol. Hitler nienawidził Polaków uwarzał ten naród za gorszą rase. Za żadne skarby i na żadnych warunkach nie wszedł by w pakt z Polakami. On chciał nas zniszczyć. Naszczęście ścierwo sie pomyliło i nie dało rady Ruskim. Pokaż mi choć jedno kłamstwo które było pokazane w grach o II WŚ. Może za niedługo powiesz że bitwa o Stalingrad z CoD, czy inwazja w Normandii z BiA to kłamstwo !! Uwagaaaaaa panie i panowie nowy historyk na forum purepc wiieelkiiiiiiiii sialalaaaaaaaaaa brawa brawa !!! I jeszcze jedno: żebyś nie myślał że opieram się tylko na grach i filmach to powiem że najlepsza lekcja historii jest z przekazów światków lub z wycieczek. Oczywiście książki, filmy, programy historyczne, gry też są dobrym źródłem. Edytowane 9 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Następna sprawa "Pakt z Hitlerem" lol, nawet więcej mega lol. Hitler nienawidził Polaków uwarzał ten naród za gorszą rase. Za żadne skarby i na żadnych warunkach nie wszedł by w pakt z Polakami. On chciał nas zniszczyć. Naszczęście ścierwo sie pomyliło i nie dało rady Ruskim. Wiesz. Oficjalna propaganda, a tgz. polityka to dwie różne rzeczy. Nienawidził też Żydów, a sporo naukowców Niemieckich było Żydami. Toczył wojnę z Amerykanami, a jeszcze przed wojną i do końca jej trwania IBM supportował i dostarczał maszyny do przetwarzania danych dla Rzeszy. Także wiesz tu trzeba ostrożnie z takim podejściem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Sugerujesz, ze ciagle dozbrajanie sie Zwiazku Radzieckiego po 1920 roku i dalsze zbrojenia po zakonczeniu II WS mialy na celu ochrone granic? Skad niby Ruscy mieli takie ilosci ciezkiego sprzetu w czasie II WS? Tego nie produkowalo sie w jeden dzien wtedy. Jedyne braki jakie mieli to w sprzecie lekkim - a ktos, kto zbiera ciezki sprzet pancerny na pewno nie robi tego w celu obrony granic.Wysnowasz terie na podstawie wypowiedzi innych, gdzie ja napisalem cos o ochronie granic, no gdzie? Gdzie napsialem o dozbrajaniu sie ? NIGDZIE Co do ilosci ciezkiego sprzetu podczas wojny. Ruscy nie mieli duzo ciezkiego sprzetu w pierwszym okresie wojny, dopiero po przeniesieniu fabryk za ural ruszyla produkcja (glownie T-34). Wyrabiali przeciez 300% normy wtedy ;) Biorac pod uwage, że w poczatkowym okresie wojny Armia czerwona atakowala (bronila sie ) za pomoca T-28, T-50, T-26 i innych tej kasy czolgow. Wszystkie "bronily" ZSRR az do chwili wprowadzenia T-34. btw: T-28 to rowniez oznaczenie amerykanskiego Super ciezkiego Czolgu (95t) - pancerz czolowy 300mm, armata 105mm :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Wiesz. Oficjalna propaganda, a tgz. polityka to dwie różne rzeczy. Nienawidził też Żydów, a sporo naukowców Niemieckich było Żydami. Toczył wojnę z Amerykanami, a jeszcze przed wojną i do końca jej trwania IBM supportował i dostarczał maszyny do przetwarzania danych dla Rzeszy. Także wiesz tu trzeba ostrożnie z takim podejściem.No chyba nawet Einstein był żydem (nie wiem czy sie z dużej powinno posać :D). Ciekawe czy Hitler by go skasował czy wykożystał do budowy tej swojej "super rakiety". A tak Einstein i inni pracowali dla Hamerykanów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Uhuhu bajkopisarz :D To ty siejesz propagande. Następna sprawa "Pakt z Hitlerem" lol, nawet więcej mega lol. Hitler nienawidził Polaków uwarzał ten naród za gorszą rase. Za żadne skarby i na żadnych warunkach nie wszedł by w pakt z Polakami. On chciał nas zniszczyć. Naszczęście ścierwo sie pomyliło i nie dało rady Ruskim. Pokaż mi choć jedno kłamstwo które było pokazane w grach o II WŚ. Może za niedługo powiesz że bitwa o Stalingrad z CoD, czy inwazja w Normandii z BiA to kłamstwo !! Uwagaaaaaa panie i panowie nowy historyk na forum purepc wiieelkiiiiiiiii sialalaaaaaaaaaa brawa brawa !!! I jeszcze jedno: żebyś nie myślał że opieram się tylko na grach i filmach to powiem że najlepsza lekcja historii jest z przekazów światków lub z wycieczek. Oczywiście książki, filmy, programy historyczne, gry też są dobrym źródłem. Widzisz roznice miedzy bitwa a polityka? Jesli uwazasz, ze pakt ze Stalinem bylby lepszym rozwiazaniem to ja to zostawie bez komentarza. Na nasze nieszczescie Ruskie dali rade Adolfowi. Bo Adolfa wczesniej czy pozniej alianci by wykonczyli (za duzo zdrady wewnatrz najwyzszych urzednikow Rzeszy) - i moze Polska by byla po wojnie krajem demokratycznym, w ktory Zachod pakowalby kupe kasy, zeby zrobic z nas bufor dla Zwiazku Sowieckiego, tak jak to zrobiono z Niemcami Zachodnimi. Byc moze nawet mielibysmy do tej pory Wilno, Lwow? I musze Cie rozczarowac - bitwa o Stalingrad ukazana w COD to tzw. "prawda na potrzeby gry" - walczysz tam dzielnym rosyjskim zolnierzem z niedobrymi Niemcami, nie zabijasz tych, ktorzy oddaja sie w niewole, nie widzisz krwi i potu, wykonczenia niemieckich zolnierzy spowodowanego brakiem dostaw, jedzenia, amunicji. Nie ma tam 1/1000 tego, co sie tam dzialo naprawde. Uwazasz, ze w grze jest ciezko? Zuch chlopiec. No chyba nawet Einstein był żydem (nie wiem czy sie z dużej powinno posać Tak. Powinno sie pisac z WIELKIEJ litery. Duza to mozesz sobie postawic ocene niedostateczna ze znajomosci gramatyki. A tak w ogole to widze, ze dyskusja z dzieckiem, ktore swa wiedze opiera na grach drugowojennych i pobieznej lekturze kilku publikacji z lat 90-ych tego wieku jednak ma taki sam sens, jak rzucanie grochem o sciane w celu jego zburzenia. Zegnam. Edytowane 9 Maja 2006 przez sialala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) A ja widze że ty czytać chyba nie umiesz bo w tamtym moim poście jeszcze coś napisałem, no ale nie każdy jest doskonały jak to mówią :D I co będziesz mnie za słówka łapać czy wielką czy dużą co brak ci argumentów ?? Tonący brzytwy sie chwyta. Sorry za OT ale musiałem coś sprostować i wyprowadzić kogoś z błędu. Nie wzruszysz mnie tekstami o pocie i krwi niemieckich żołnieży bo wg. mnie na to zasługiwali i wogóle mi ich nie szkoda mogli tam zdechnąć jak... nie będe kończyć. Powtorze, bo właśnie nie wiem jak z twoim czytaniem, że nie szkoda mi Szwabów i Japońców. Edytowane 9 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) A ja widze że ty czytać chyba nie umiesz bo w tamtym moim poście jeszcze coś napisałem, no ale nie każdy jest doskonały jak to mówią :D Zaintrygowales mnie. O ktorym poscie wspominasz? O tym o Einsteinie? Mialem cos dodac do tej zenujacej wypowiedzi? Wybacz Winnetou, ale nie chce mi sie wdawac w pyskowki z mlodzieza. Chyba za stary juz na to jestem, zeby mnie to bawilo jak kiedys. edit: Powtorze, bo właśnie nie wiem jak z twoim czytaniem, że nie szkoda mi Szwabów i Japońców. A ja powtorze: nie ma to jak znac historie II WS z gier komputerowych. A potem oburzac sie, jak TV cos powie be na komputerki. To tak, jak ja bym twierdzil, ze znam sie na boksie i tym jak wygladaja przygotowania do walki, bo wiem jak to sie robi w Fight Night. Edytowane 9 Maja 2006 przez sialala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Zaintrygowales mnie. O ktorym poscie wspominasz? O tym o Einsteinie? Mialem cos dodac do tej zenujacej wypowiedzi? Wybacz Winnetou, ale nie chce mi sie wdawac w pyskowki z mlodzieza. Chyba za stary juz na to jestem, zeby mnie to bawilo jak kiedys. Dobra kończymy tę sprzeczkę skoro jesteś starszy to ustąpie bo tak kultura nakazuje. Zakopujemy topór wojenny :D Każdy ma swoje zdanie i trzeba to uszanować, a obrażanie do niczego nie prowadzi. PS. Ile masz lat ?? :D Edytowane 9 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 @sialala do szkoly marsz natychmiast jeszcze przed podpisaniem paktu R-M , Stalin proponowal sojusz ( nie pakt o nieagresji ) Polsce , jednak niejaki Beck ( kto tak naprawde podjal decyzje nei wiem ) odrzucil uniesiony honorem i wiara ze nastapi kolejny cud nad wisla do szkoly a nie siedziec przy grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 @sialala do szkoly marsz natychmiast jeszcze przed podpisaniem paktu R-M , Stalin proponowal sojusz ( nie pakt o nieagresji ) Polsce , jednak niejaki Beck ( kto tak naprawde podjal decyzje nei wiem ) odrzucil uniesiony honorem i wiara ze nastapi kolejny cud nad wisla do szkoly a nie siedziec przy grach Pietia - to ja napisalem, ze Polacy dobrze zrobili, ze nie odslonili dupska Ruskim. To ktos inny tutaj wyskoczyl z teoria, ze pakt z Ruskimi bylby dla Polski czyms swietnym i w ogole rewelacyjnym. Czytales, co napisalem o jakimkolwiek brataniu sie z Sowietami? Sadzisz, ze gdyby Hitler nie zaatakowal Ruskich, to Ruskie by go nie ruszyli predzej czy pozniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Krzysg4- nie wiem czy jesteś katolikiem, ale po twoich wypowiedziach że nie żal Ci Niemieckich i Japońskich żołnieży widać że nie słuchałeś nauk papieża i kościoła, każdego trzeba szanować, oczywiście każdy musi ponieś kare. Ale widać że ktoś ci tak namieszał w głowie że się niedobrze robi. Może ty wogóle z rosji jesteś?? Sialala- nie kłuć się z nimi bo widać że chłopcy mają namieszane w głowie przez gry i filmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Pietia - to ja napisalem, ze Polacy dobrze zrobili, ze nie odslonili dupska Ruskim. To ktos inny tutaj wyskoczyl z teoria, ze pakt z Ruskimi bylby dla Polski czyms swietnym i w ogole rewelacyjnym. Czytales, co napisalem o jakimkolwiek brataniu sie z Sowietami? Sadzisz, ze gdyby Hitler nie zaatakowal Ruskich, to Ruskie by go nie ruszyli predzej czy pozniej? Ruskie w moemncie niemieckiego ataku stali na granicy zaladowani w wagony i tylko czekali, az Wodz da rozkaz. Jak ktos twierdzi inaczej, to polecam na dzien dobry pozbyc sie posiadanych zrodel, bo sa do niczego, a potem popatrzec na mapy rozmieszczenia wojsk radzieckich w tamtym czasie i odrobine pomyslec. Jako ciekawostke podam, ze Niemcy znalezli na radzieckich bocznicach cale wagony pelne map terenow na zachod od ZSRR - map czesto bardziej szczegolowych niz ich wlasne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Krzysg4- nie wiem czy jesteś katolikiem, ale po twoich wypowiedziach że nie żal Ci Niemieckich i Japońskich żołnieży widać że nie słuchałeś nauk papieża i kościoła, każdego trzeba szanować, oczywiście każdy musi ponieś kare. Ale widać że ktoś ci tak namieszał w głowie że się niedobrze robi. Może ty wogóle z rosji jesteś?? Sialala- nie kłuć się z nimi bo widać że chłopcy mają namieszane w głowie przez gry i filmy. Rozmawiałem z tobą ?? Jak nie to sie przymknij. Powiedzialem żeby skończyć kłótnie a ty z głupimi tekstami wyskakujesz. Cfaniaczek sie znalazł a jesteś chyba najmłodszy tutaj. Ruskie w moemncie niemieckiego ataku stali na granicy zaladowani w wagony i tylko czekali, az Wodz da rozkaz. Jak ktos twierdzi inaczej, to polecam na dzien dobry pozbyc sie posiadanych zrodel, bo sa do niczego, a potem popatrzec na mapy rozmieszczenia wojsk radzieckich w tamtym czasie i odrobine pomyslec. Jako ciekawostke podam, ze Niemcy znalezli na radzieckich bocznicach cale wagony pelne map terenow na zachod od ZSRR - map czesto bardziej szczegolowych niz ich wlasne :) @Costi ja właśnie czytałem że Stalin nie wierzył nawet swojemu wywiadowi w Niemczech że Hitler sie na niego szykuje. Jak doszło do ataku Niemiec na Rosje to podobno sie nagle Ruscy zaczęli brać za budowe obwarowań Moskwy. Nie wiem czy to prawda ale właśnie Stalin nie dopuszczał do siebie głosów że Hitler może go zaatakować. Edytowane 9 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) @Adler91 brak mi slow i czy to ortografi czy to do myslenia .... jak ci sie tak niemcy podobaja to nikt Cie tutaj nie trzyma dziecko maszeruj lepiej do ksiazek bo jak Ty masz byc przyszloscia tego narodu to ja ciezko widze jego przyszlosc :| jakes Ty sie uchowal ? Sialala : poomysl troszeczke poza schemat : rus zly bo komuch zastanow sie z kim mielibysmy szanse : z niemcami ktorzy nie mieli absolutnie zadnych surowcow ( dlatego zreszta bardzo madrze hitler zamiast na moskwe ruszyl w kierunku kursk ) czy moze posiadajac zaplecze technologiczne czechow i surowce rusow zastanow sie nad tym chociazby 5 min Krzysg4 : on wierzyl ze go zaatakuja ty sie juz o to nie boj , tylko nie wierzyl ze dokona tego na jesien , dlatego sam sie przygotowywal do ataku ... poprostu prawdopodobnie hitler wyprzedzil go o kilka tygodni , i dlatego kompletny brak obrony stanowisk radzieckich Edytowane 9 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) @ Pietia(lania) mądrze mówisz i nie masz skrzywionych poglądów :wink: A co do kwestji wiedział czy nienwiedział. Ja akurat czyałem że nie, ale tego tak naprawde sie chyba nigdy nie dowiemy w 100 % Tak samo panuje ogólne przekonanie że Amerykanie nie wiedzieli o Pearl Harbor, choć niektórzy mówią że Amerykanie wiedzieli, ale zlekceważyli te przypuszczenia. PS. Dziś w Rosji dzień zwycięstwa. No no no sialala zaczął nawet po rosyjsku szprechać :D może ja zaczne po niemiecku :D Edytowane 9 Maja 2006 przez Krzysg4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Sialala : poomysl troszeczke poza schemat : rus zly bo komuch zastanow sie z kim mielibysmy szanse : z niemcami ktorzy nie mieli absolutnie zadnych surowcow ( dlatego zreszta bardzo madrze hitler zamiast na moskwe ruszyl w kierunku kursk ) czy moze posiadajac zaplecze technologiczne czechow i surowce rusow Doskonaly przyklad tych szans na rozwoj i w ogole podboj swiata mielismy przez 50 lat po zakonczeniu II WS, gdy ZSRR bylo naszym bratem i przyjacielem najwiekszym. Tylko jakos sie okazywalo, ze Rusi mimo swych surowcow w ramach przyjazni brali jeszcze te surowce od nas. Ot zagwozdka. krzysq4: @Costi ja właśnie czytałem że Stalin nie wierzył nawet swojemu wywiadowi w Niemczech że Hitler sie na niego szykuje. Jak doszło do ataku Niemiec na Rosje to podobno sie nagle Ruscy zaczęli brać za budowe obwarowań Moskwy. Nie wiem czy to prawda ale właśnie Stalin nie dopuszczał do siebie głosów że Hitler może go zaatakować. Bylo tak, poniewaz to ZSRR szykowal sie do uderzenia na Niemcy, wiec nie zaprzatali sobie glow przygotowywaniem obrony, choc madra zasada wojenna mowi "myslac o ataku najpierw mysl o obronie" - jednak w ZSRR nie bylo praktycznie zadnego porzadnego zaplecza dowodczego w armii o zdolnosciach planowania po czystkach jakie urzadzilo NKWD przed wojna. Ruscy byli gotowi do ataku, nie do obrony - ot i wsio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) Pamiętam że w książce do histry bodajże Roszkowskiego, było czarno na białym napisane, że Hitler proponował Polsce wspólną krucjatę na ZSRR, oczywiście Polska miała mu oddać korytarz gdański i Śląsk, ale w zamian miała dostać terytoria na wschodzie. Co do kwestii rasowych nie było by najmniejszego problemu, w końcu prawie całe byłe NRD było zamieszkiwane przez słowian (później zniemczonych), którzy należą do dokładnie tej samej grupy etnicznej co Polacy, wystarczy tylko popatrzeć na nazwy miejscowości, na starych mapach są często nawet ich orginalne słowiańskie nazwy. Zresztą Hitler koncepcję wojny błyskawicznej rozwiną na podstawie naszej wojny z ruskimi w miał szacunek także wobec Piłsudskiego. Miał też nadzieję, nawet jeszcze podczas okupacji, że pojawią się polscy naziści, którzy nawiążą z nim przyjazne stosunki. Skutki takiego sojuszu były już wielokrotnie przytaczane i praktycznie żaden scenariusz, łącznie z wygraną państw osi nie przyniósłby nam nic dobrego. Co najwyżej, jeśli dzięki powstrzymaniu kontrofensywy ruskich wpadlibyśmy w zone amerykańską, była by u nas od 61-lat demokracja, kapitalizm i względny dobrobyt, tyle, że tylko w połowie kraju, bo druga pewnie i tak była by komunistyczna. Co do paktu z ZSRR to skończyłby się dla nas bardzo źle, Stalin wyrżną, lub zagłodził, jak wcześniej Ukraińców, połowę Polaków oczywiście pod pretekstem wprowadzania komunizmu i co najwyżej bylibyśmy Polską republiką radziecką wchodzącą w skład ZSSR. Ten gość nienawidził Polski bardziej niż cała kancelaria III Rzeszy razem wzięta, w końcu zahamowaliśmy szerzenie szczytnych idei Marksizmu-Leninizmu, oraz powstanie światowego związku republik rad, pod Warszawą w 1920 ;) Edytowane 9 Maja 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) sialala a odrozniasz strefe okupowana/strefe wplywow od umowy miedzynarodowej ? czy tez paktu ? @M4TEUSZ zadam Ci tylko 1 pytanie : czy wiesz kto prowadzil ofensywe na polske ? odp. Trocki ( wiesz kto to taki ? ) odp : zajadly wrog Stalina ehhh brak mi slow jak mozna miec takie klapki na oczach Edytowane 9 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 jednak w ZSRR nie bylo praktycznie zadnego porzadnego zaplecza dowodczego w armii o zdolnosciach planowania po czystkach jakie urzadzilo NKWD przed wojna. Oho, nastepny zwolennik tezy "ZSRR nie mialo dobrej kadry dowodczej"... Powiedz mi, jakich to swiatlych dowodcow wymordowano? Specjaliste od mordowania nieuzbrojonych chlopow Tuchaczewskiego? A moze tow. Jakira, ktory wslawil sie wspanialym tlumieniem buntu w Kronsztadzie czy przeprowadzeniem kolektywizacji na Ukrainie? Czy tez debila Bluchera? Na ich miejsce za to weszli tacy zawodnicy jak Rokossowski, Wlasow czy Wasilewski. Co prawda nei starczylo NKWD konsekwencji zeby pozbyc sie jeszcze Zukowa, ale i tak zrobili akurat w tym jednym miejscu wiecej dobrego niz zlego. EDIT: @M4TEUSZ - a wez no zajrzyj chocby do Wikipedii i zobacz kiedy to byla Bitwa Warszawska... dla ulatwienia podam, ze rabnales sie tylko o dwa lata ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TEUSZ Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) @M4TEUSZ zadam Ci tylko 1 pytanie : czy wiesz kto prowadzil ofensywe na polske ? odp. Trocki ( wiesz kto to taki ? ) odp : zajadly wrog Stalina ehhh brak mi slow jak mozna miec takie klapki na oczach Wiem doskonale, kto napadał na Europę w 1919r. i Stalin był w tym czasie stanowczo za młody by prowadzić ofensywę ;) ale wątpię by kochał Polskę dlatego że ten atak powstrzymała, nawet dlatego że dokopała przy okazji jego zajadłemu wrogowi. Udowodnił to zresztą na terenach zajętych przez ZSRR w 39r. stosując aparat represji przy którym Nazistowski mógł się schować. Nawet tych terenów nie nazwał PRR (polską republiką radziecką) tylko zachodnią ukrainą/białorusią, nie mówiąc że wymordował, lub wywiózł na białe niedźwiedzie, czyli też wymordował całkiem pokaźną liczbę Polaków śmiało mogącą konkurować z liczbą wymordowanych przez Niemieców, łącznie z Polakami Wyznania Mojrzeszowego, zamordowanymi w ramach holokaustu. @costi babola poprawiono, dzięki :) Edytowane 9 Maja 2006 przez M4TEUSZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) hmm za mlody ? a moze masz na mysli kogos innego ;-) Stalin byl rok starszy ot Trockiego mowione przeciez bylo zeby nei wychodzic poza 47 r :| Costi zgadzam sie IMO jednym ( o ile nie najpeszym ) dowodca byl Żukow :http://pl.wikipedia.org/wiki/Gieorgij_%C5%BBukow szanuje go ( jako taktyka i stratego ) na roni z lisem pustyni : Romlem Edytowane 9 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Zukow byl dobrym dowodca? Litosci, mialem Cie za czlowieka, ktory nie ulega standardowej propagandzie... Jakimiz to blyskotliwymi operacjami wslawil sie Zukow? Frontalnymi atakami bez ladu i skladu, tak jak pod wspomniana juz tutaj Prochowka, kiedy to lekka reka w operacji oslonowej wytracil cwierc miliona ludzi? A moze operacja syczewsko-rzewska? Zukow byl specjalista w przypisywaniu sobie cudzych zaslug, ot i wszystko. Przeczytaj to: http://www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=549 IMHO siwetnie podsumowuje "geniusz" tego cymbala. Dobrym dowodca to byl Wasilewski, ktory koordynowal przerwanie oblezenia Stalingradu, potem w 45r spuscil Japoncom w Mandzurii taki lomot, ze amerykanskim analitykom oczy z orbit wyszly (liczyli ze zajmie to pare lat i bedzie kosztowac kilka milionow zabitych, a taki Wasilewski sie z tym w dwa tygodnie rozprawil). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Pamiętam że w książce do histry bodajże Roszkowskiego, Zapomnij o tym panu i PWN bo popełnia stek błędów rzeczowych :mur: Dla Polski to nie było żadnego dobrego paktu, ogólnei to cała II Rzeczpospolita była niczym, jedynie madrze określał to Piłsudski. Beck był dobrym dowódzcą sam "Ziuk" mu bezgranicznie ufał więc radze troche poczytac o nim. Dodam tyle że Zachód miał Polskie w ................. Wystarczy przeanalizowac wszystkie konferencje głównie Jałta i poczdam. Oraz ta propaganda TRJN i całą ta Wanda Wasileska i co najważniejsze brak współpracy z rządem emigracyjnym :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 (edytowane) costi tylko zapominasz ze zukov mial cholerne parcie ze strony Stalina zeby np pierwszym byc w berlinie etc a jak to sie mowi musial podejmowac ciezkie decyzje ... cholera widzialem dobry program o nim ake tytulu Ci nei podam , chyba wielcy generalowie albo jakos podobnie ) Edytowane 9 Maja 2006 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Musial podejmowac ciezkie decyzje? Jak ta pod Kurskiem, kiedy to sie wykrecil od dowodzenia (co zresta pewnie wyszlo na zdrowie calej operacji)? Mial parcie? Dobra, to przyklad na jego "parcie" - ofensywa na Lublin, kiedy to jak idiota natracil sprzetu (6 korpusow zmechanizowanych poszlo fpisdu!), po czym zamiast wyjsc na tyly Guderiana nacierajacego na poludnie (o czym wg. wlasnych pamietnikow rzekomo wiedzial) nie zrobil kompletnie nic, tylko siedzial nad Dnieprem i udawal, ze nic sie nie stalo. Sorry, w duzo rzeczy uwierze, ale nie w umiejetnosc dowodzenia Zukowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Dodam cos od siebie. Żukow był starym "wyjadaczem", bral udzial w WWI, rewolucji Pazdziernikowej (listopadowej ;) ) w wojnie domowej w Rosji i to widac. Jego metody byly proste jak konstrukcja cepa, byle do przodu i obojetnie jakim koszte. @Costi Żukow moze nie dowodzil pod Kurskiem, ale opracowa strategie obrony (8 pasow obrony) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...