CthulpiSS Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 co do podzialu na otwarte/zamkniete - jesttroche inaczej niz poweidzales. uklad otwarty to uklad z rezem, uklad zamkniety to uklad z trojnikiem. to bylo juz poruszane wiele razy na tym forum.przkro mi ale głupoty wypisujesz. i do tego powtarzasz je w wielu miejscach. układ zamknięty to taki w którym woda napływająca (NP. do reza) wypycha ciecz do dalszej części układu. układ otwarty to taki, gdzie woda wpada - np. do Twojego wiadra - i musi ponownie być z niego zassana. i tutaj właśnie pompy co/cwu słabo sobie radzą (w odróżnieniu od akwariówek, które są tutaj lepsze) Kszonku - jestem absolutnie pewien tego że od strony fizyki rez nie różni się od trójnika - poczytaj blagam o naczyniach połączonych, bo wprowadzasz ludzi w błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 wlaśnie, przecież trójnik, to taki mały rez(erwuar). słóży do odpowietrzania, napełniania, zawiera w sobie rezerwę wody (mała, ale zawsze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 (edytowane) przkro mi ale głupoty wypisujesz. i do tego powtarzasz je w wielu miejscach. układ zamknięty to taki w którym woda napływająca (NP. do reza) wypycha ciecz do dalszej części układu. układ otwarty to taki, gdzie woda wpada - np. do Twojego wiadra - i musi ponownie być z niego zassana. i tutaj właśnie pompy co/cwu słabo sobie radzą (w odróżnieniu od akwariówek, które są tutaj lepsze) Kszonku - jestem absolutnie pewien tego że od strony fizyki rez nie różni się od trójnika - poczytaj blagam o naczyniach połączonych, bo wprowadzasz ludzi w błąd. kiesys mi pisales o tym juz i wtedy sprawdzile to z rezem. niestety ani moj ups25-40, ani cwu nie poprawily sie wzgledem wiadra. Ja w dalszym ciagu czekam na test piotra z rn, bo on powinien wszystko wyjasnic, a razie brnie swojej teori, zreszta nie tylko mojej, ale jakos nikt mi nie "pomaga". @oskarro tak, ale typowy rezerwuar dzial inaczej niz trojnik. i prosze nie nazywajmy trojnika rezem bo sie zrobi zamieszanie ;) Edytowane 10 Maja 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 układ zamknięty to taki w którym woda napływająca (NP. do reza) wypycha ciecz do dalszej części układu. W układzie zamknietym nie ma co robic rez ... sam powiedziałes ze w otwartym woda musi byc zassana z wiadra układ otwarty to taki, gdzie woda wpada - np. do Twojego wiadra - i musi ponownie być z niego zassana. i tutaj właśnie pompy co/cwu słabo sobie radzą (w odróżnieniu od akwariówek, które są tutaj lepsze) W układzie zamknietym nie ma co robic rez ... sam powiedziałes ze w otwartym woda musi byc zassana z wiadra, tak samo z reza ... musi ona byc zassana (wyjątkiem jest rez wypełniony po brzegi, lecz traci on wtedy zupełnie swoje przeznaczenie i jest to bez sensu) Kszonku - jestem absolutnie pewien tego że od strony fizyki rez nie różni się od trójnika - poczytaj blagam o naczyniach połączonych, bo wprowadzasz ludzi w błąd.Tylko zauważ ze jest jedna różnica miedzy rezem a trojnikiem. Przez rez woda cały czas przepływa, jest naczyniem podłączonym szeregowo do układu. Natomiast trojnik jest podłączony mozna by powiedziec "równolegle". wlaśnie, przecież trójnik, to taki mały rez(erwuar). słóży do odpowietrzania, napełniania, zawiera w sobie rezerwę wody (mała, ale zawsze) W pewnym sensie tak, ale jednak nie do konca. Tak jak napisałem wyżej różnią sie sposobem połączenia z układem. Tak wiec trojnik to mozna nazwac "rezem" ... (podkreślam w cudzysłowiu!!!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 @ kszonek tak, masz rację, ale zależy co rozumiemy przez "typowy" rezerwuar. taki w zatosce 5,25 to bardziej ze względów estetycznych jest montowany wydaje mi się, niż taki przed pompkę, czy też zintegrowany z pompką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugiel Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Panowie, wszystkie nasze układy są (i to każdy wie) systemem naczyń połączonych , przy wyłączonej pompie ciśnienie po stronie ssawnej jak i tłocznej jest takie same (niezależnie czy jest w układzie zbiornik czy trójnik). Dopiero ruch wirnika wytwarza różnicę ciśnień i obieg cieczy. Co do rozwiązania układu z zastosowaniem trójnika i odcinka węża to jest to nic innego jak odpowietrznik i jak pisał Miazga82 nie można go traktowa jako typowy rezerwuar. Nadal twierdzę że rez powinien byc w najwyższym miejscu układu , gdyż pozwala to na wypchnięcie z nigo powietrza (nawet przy wyłączonej pompie) Jeśli zaś jest wpięty od ssawnej strony pompy zbezpieczy ją dodatkowo przed zapowietrzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) @ kszonek tak, masz rację, ale zależy co rozumiemy przez "typowy" rezerwuar. taki w zatosce 5,25 to bardziej ze względów estetycznych jest montowany wydaje mi się, niż taki przed pompkę, czy też zintegrowany z pompką. typowy to typowy, czyli kazdy re. POWTARZAM przestanmy nazywac trojnika rezem bo sie NIE DOGADAMY. [img ]http://cthulpiss.republika.pl/wc/w ojna.JPG[/img] i tyle. wiem, ze nie ma roznicy, ale tylko z punktu fizyki. mialem cos ale rez 5,25 i PRZEPLYW SPADL. moglem to zauwazyc chociazby po szybkosci przemieszczania drobnych precherzykow powietrza.. (hiehie, wojna.jpg ;] ) Panowie, wszystkie nasze układy są (i to każdy wie) systemem naczyń połączonych , przy wyłączonej pompie ciśnienie po stronie ssawnej jak i tłocznej jest takie same (niezależnie czy jest w układzie zbiornik czy trójnik). Dopiero ruch wirnika wytwarza różnicę ciśnień i obieg cieczy. Co do rozwiązania układu z zastosowaniem trójnika i odcinka węża to jest to nic innego jak odpowietrznik i jak pisał Miazga82 nie można go traktowa jako typowy rezerwuar. Nadal twierdzę że rez powinien byc w najwyższym miejscu układu , gdyż pozwala to na wypchnięcie z nigo powietrza (nawet przy wyłączonej pompie) Jeśli zaś jest wpięty od ssawnej strony pompy zbezpieczy ją dodatkowo przed zapowietrzeniem. tak, rez jezeli jest w ukladzie z pompa co/cwu MUSI byc w najwyzszym miejscu, zeby wytworzyc cisnienie na ssaniu.. nie wiem moze zle to nazywam, ale chodzi o to, ze pompa musi "popychac" wode w uladzie, a nie ja zasysac. w tym wypadku rez i wiadro dzialaja tak samo, nie wiem dlaczego tłumaczycie ze wiadro jest inne od raze, ale sprawdzilem to, bo nie bylem pewien czy bedzie taki sam efekt, ale był. Edytowane 11 Maja 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) co wy wszyscy piszecie czyste bzdury ten rysunek co wam pokazałem wszystko wyjaśnił a wy dalej swoje na rysunku pokazany jest kominek i tuż na nim jest ZW i działa a nie w pywnicy kocioł i zbiornik na strychu układ zamknięty to taki układ który nie ma ZW tylko ma naczynie przeponowe i daje się nie u góry tylko da dole i ten układ jest sprawniejszy w środku znajduje się mębrama która właśnie zwieksza ciśnienie lub zmniejsza poto aby nie nie przekroczyło 3bar w kompie nie ma takiego ciśnienia temp. jest rzędu 25-50 C czyli ciecz się tak nie roszeża!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! woda SIĘ NIE ZAGOTUJE czyli jest bezpiecznie Edytowane 11 Maja 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 boze :D az strach zakladac topici na tym forum :D mnie tylko tak naszlo po przeczytaniu tego: maly rez nie powinien wyrzadzic szkody, a pomaga napelniac i odpowietrzac... moj wniosek, pewnie bledny jest taki, aby rez byl maly ;) wybaczcie, ale tak wychodzi z tego co piszecie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 czyli jakie są rużnice w temeraturach bez reza i z rezem 5.25 jakieś 2-3 stopnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) To ja jeszcze dorzucę: Panowie ale jest taka sprawa że rez jak jest szczelnie zamknięty(czyli tak że nie wydostaje się z niego powietrze!!!) to działa dkoładnie jak trójnik. I tytaj pan Bugiel ma najwięcej (czyt. 100%) racji. Jest to wtedy 100% układ zamknięty. Natomiast gdy rez jest otwarty lub ma odpowiecznik (czyt. małą dziurkę), wtedy to układ nazywa się otwartym i wtedy to dokładnie pompa c.o. nie ma takiego samego ciśnienia na wejściu jak i na wyjściu. Tak więc jak ktoś już napisał że jak rez ma być otwarty ( ew. wiadro) to musi być ono bardzo wysoko aby woda wytworzała ciśnienie (wejściowe) dla pompy bo tylko wtedy takowa pompa będzie działać poprawnie!!! Wiedza ogólna. Pozdro Edytowane 11 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 czyli jakie są rużnice w temeraturach bez reza i z rezem 5.25 jakieś 2-3 stopnie ?Nie ma różnicy. Jest jedynie taka, że woda w układzei z rezem wolniej sie nagrzewa ale za to wolniej chłodzi. Układ bez reza szybciej reaguje na zmiany temperatury, ale w wydajności efektywnie nie ma to znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 co wy wszyscy piszecie czyste bzdury ten rysunek co wam pokazałem wszystko wyjaśnił a wy dalej swoje na rysunku pokazany jest kominek i tuż na nim jest ZW i działa a nie w pywnicy kocioł i zbiornik na strychu układ zamknięty to taki układ który nie ma ZW tylko ma naczynie przeponowe i daje się nie u góry tylko da dole i ten układ jest sprawniejszy w środku znajduje się mębrama która właśnie zwieksza ciśnienie lub zmniejsza poto aby nie nie przekroczyło 3bar w kompie nie ma takiego ciśnienia temp. jest rzędu 25-50 C czyli ciecz się tak nie roszeża!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! woda SIĘ NIE ZAGOTUJE czyli jest bezpiecznie zaraz nad kominkiem, ale nie jest to czterdziesci centymetrow, chyba ze ktos ma bude taka ze jest ronica jak na tym rysunku. ja mam roznice wysokosci w ukladzie takim jak na rysunku 7 metrow, tak to zlozyli IC co sie tym zajmuja widocznie tak ma byc. co Ty piszesz o gotowaniu, o co Ci chodzi, przeciez to zyuplanie inna sprawa jest! cisnienie musi byc dla poprawnej pracy pompy, rozumiesz to? tam jest wiecej wody, na duzej wysokosci, pompa ma odpowiednie warunki pracy dzieki temu. boze :D az strach zakladac topici na tym forum :D mnie tylko tak naszlo po przeczytaniu tego: maly rez nie powinien wyrzadzic szkody, a pomaga napelniac i odpowietrzac... moj wniosek, pewnie bledny jest taki, aby rez byl maly ;) wybaczcie, ale tak wychodzi z tego co piszecie... ej tam strach ;) dyskusja dobra, wazne ze na temat :D Panowie ale jest taka sprawa że rez jak jest szczelnie zamknięty(czyli tak że nie wydostaje się z niego powietrze!!!) to działa dkoładnie jak trójnik. I tytaj pan Bugiel ma najwięcej (czyt. 100%) racji. Jest to wtedy 100% układ zamknięty. Natomiast gdy rez jest otwarty lub ma odpowiecznik (czyt. małą dziurkę), wtedy to układ nazywa się otwartym i wtedy to dokładnie pompa c.o. nie ma takiego samego ciśnienia na wejściu jak i na wyjściu. Tak więc jak ktoś już napisał że jak rez ma być otwarty ( ew. wiadro) to musi być ono bardzo wysoko aby woda wytworzała ciśnienie (wejściowe) dla pompy bo tylko wtedy takowa pompa będzie działać poprawnie!!! moze nie tylko szczelnie zamkniety, ale nie ma w nim wogole powietrza, a jak woadomo taki rez na nic, bo zeby go odpowietrzyc trzeba by miec trojnik, albo jakos go sprytnie zalac. niestety jak jest powietrze, dziala to wszystko zupelnie inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 moze nie tylko szczelnie zamkniety, ale nie ma w nim wogole powietrza, a jak woadomo taki rez na nic, bo zeby go odpowietrzyc trzeba by miec trojnik, albo jakos go sprytnie zalac. niestety jak jest powietrze, dziala to wszystko zupelnie inaczej. Dlaczegho nie ma??? Powietrze gromadzi się u góry! A pompa nie musi go brać z powrotem, tylko króćce trzeba dobrze rozplanować i wszystko ok! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Kurde ... Jusz nic nie rozumiem ... ja mam pompe od C.O. w piwnicy a naczynie wyruwnawcze jest pod sufitem na piętrze czyli jakieś 6-7 m iwoda w rezie wywiera cisnienie i woda jest wpychana do pompy ?? To dlaczego nie ma chodzić tak w kompie jak pompa jest na spodzie a rez w górnym slocie ? Powiecie że to jest różnica wysokości blebleble .... ale zauważcie że od c.o. to są strasznie grube rury ( przynajmniej u mnie bo mam ruwnolegle podłączone C.O. w chacie do C.O w szklarni ) więc te rury powodują spadek cisnienia , a w kompie jest to prawie zawsze średnica 8mm lub 10mm chociaż widziałme tesz 12mm i większe ale takie średnice powodują że mniej więcej na takim krutkim odcinku cisnienie jest takie co w długich ale grubych rurach ... Reasumując więc jeżeli w rezie jest dużo wody i wywiera cisnienie spadając ( grawitacja ) I POMPA NIE ZASYSA POWIETRZA to wszystko działa ok i nie ma problemu w ywdajnosci no może pare procent ... dobrze mysle jak nie to mnie poprawcie ( tylko nie krzyczcie na mnie.... ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) tylko zauwaz ze zbiornik wyrownawczy do sieci c.o. jest podlaczony jedna rurka i woda przez niego nie plynie Edytowane 11 Maja 2006 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 tylko zauwaz ze zbiornik wyrownawczy do sieci co jest podlaczony jedna rurka i woda przez niego nie plynieJeśli ktoś zrozumiął tą wypowiedz to mu dam Nobla :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 uzywajecie od czasu do czzasu przecinkow, bo czasem ciezko zrozumiec coniektore wypowiedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Dlaczegho nie ma??? Powietrze gromadzi się u góry! A pompa nie musi go brać z powrotem, tylko króćce trzeba dobrze rozplanować i wszystko ok! staram sie zaapelowac od ostatniego czasu, aby nie pisac o pompach co/cwu jak o akwariowych, ale niestety. masz calkowita racje, ale w przypadku akwariowek! Kurde ... Jusz nic nie rozumiem ... ja mam pompe od C.O. w piwnicy a naczynie wyruwnawcze jest pod sufitem na piętrze czyli jakieś 6-7 m iwoda w rezie wywiera cisnienie i woda jest wpychana do pompy ?? To dlaczego nie ma chodzić tak w kompie jak pompa jest na spodzie a rez w górnym slocie ? Powiecie że to jest różnica wysokości blebleble .... ale zauważcie że od c.o. to są strasznie grube rury ( przynajmniej u mnie bo mam ruwnolegle podłączone C.O. w chacie do C.O w szklarni ) więc te rury powodują spadek cisnienia , a w kompie jest to prawie zawsze średnica 8mm lub 10mm chociaż widziałme tesz 12mm i większe ale takie średnice powodują że mniej więcej na takim krutkim odcinku cisnienie jest takie co w długich ale grubych rurach ... Reasumując więc jeżeli w rezie jest dużo wody i wywiera cisnienie spadając ( grawitacja ) I POMPA NIE ZASYSA POWIETRZA to wszystko działa ok i nie ma problemu w ywdajnosci no może pare procent ... dobrze mysle jak nie to mnie poprawcie ( tylko nie krzyczcie na mnie.... ) srednica wezy nie ma nic do cisnienia, a "zbiornikj wyrownawczy", czytaj rez, jezeli bylby na wiekszej wysokosci niz te 50 cm (ma ktos duzo wyzsza bude niz 60 cm? watpie) było by okay, ale w zwyklym wc wysokosc jest za mala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Mizaga prosze o Nobla hehe ... Jemu chodziło chyba o to , że od rury idzie mniejsz arurka do naczynia i jak sie woda sie zagotuje to do naczynia woda sue wylewa i tam stoi i nie wraca do układu. A tak na marginesi chłopcze tamsą 2 rurki bo bys musiał ciągle dolewać wody do ukłądu i tam by ciągle wylatywało i by w koncu sie przelało .... Nie pomyslałes czasami gdzie ta woda ucieka ? spowrotem do układu ... srednica wezy nie ma nic do cisnienia No ja sie nie zgodze... weś sobie wąż strażacki i podłącz do wiadra i pusć balkonem i zobatrzysz woda poleci bo poleci a jak wezmiesz 8/10 to chyba będzie mocniej sikać bo wąż będzie większy opór stawiał a g sie nie zmienia i przyspieszenie jest takie same jak w węzu grubym . Więc myśle że jednak cisnienie jest większe ale niech sie jeszcze ktoś wypowie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Jeśli ktoś zrozumiął tą wypowiedz to mu dam Nobla :mur: rzeczywiscie troche zbyt lakonicznie to wyjasnilem dlatego teraz dolacze rysunek tak jest to rozwiazane w centralnym ogrzewaniu i w tym przypadku zbiornik wyrownawczy sluzy tylko do utrzymywania poziomu wody w ukladzie jak i prostszego odpowietrzania natomiast tak by to mozna bylo zadaptowac do wc i wtedy rez by mogl sluzyc do napelniania ukladu jak i uklad by sie przez niego sam odpowietrzyl tylko jedyny klopot jest taki ze musialby byc on wtedy w najwyzszym punkcie ukladu Edytowane 11 Maja 2006 przez lucas234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) Jeszcze pasowało by w miejscu, gdzie dochodzi rurka od reza zawór ciśnieniowy dać to jak by się woda zagotowała to by nie rozsadziło rur tylko do reza ucieknie ciśnienie. (joke) No nie wiem jak to u was jest ale u mnie ogrzewanie centralne działa tylko na zasadzie konwekcji, i żadne pompy mi nie są potrzebne. (a to też taki ot,) Edytowane 11 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 ale wtedy jak woda nie będzie przez to przechodziła woda to nie będzie sie trudniej sie napełniać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 @lucas234, przeciez to burzy cala koncepcje reza... to tak samo jak trojnik, wiec po co cokolwiek mocowac u gory?... ehh :> zrobilem maly test, nalalem wody do mojego home made reza po czubek, zamknalem tak zeby jak najmniej powietrza bylo w srodku, mozliwie najmniej i albo to przypadek, albo mam ok 5*C mniej na CPU... moze to byc jeszcze dodatkowy wiatrak, ktory dolozylem do chlodzenia mem... jutro dokladnie sprawdze... w kazdym raize moze to byc to co mowi kszonek... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 (edytowane) No to ja mam na te wszystkie sprzeczki wytłumaczenie. Wszyscy co popierają rez, myślą kategoriami tego iż ma on większą dziurę do napełnienia i tyle. Ale nie wiedzą o tym, że aby pompa co działała z rezem musi on być napełniony do full'a, a to jż przedstawia go w gosszym świetle od trójnika. Edytowane 11 Maja 2006 przez J.O.H.N. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 @lucas234, przeciez to burzy cala koncepcje reza... to tak samo jak trojnik, wiec po co cokolwiek mocowac u gory?... ehh :> zrobilem maly test, nalalem wody do mojego home made reza po czubek, zamknalem tak zeby jak najmniej powietrza bylo w srodku, mozliwie najmniej i albo to przypadek, albo mam ok 5*C mniej na CPU... moze to byc jeszcze dodatkowy wiatrak, ktory dolozylem do chlodzenia mem... jutro dokladnie sprawdze... w kazdym raize moze to byc to co mowi kszonek... :) imo to ten wiatrak: masz nf7, wiec wiadomo, ze moze miec troche schiz. Nie wierze w to zeby dolanie wody do pelna moglo cos dac, chyba ze na prawde jest full, bez powioetrza. // tak btw, czy sprawdzenie tego, nie ogranicza sie do wylaczenia na godzinke tego wentyla dodanego? wtedy byloby to chyba jasne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 NO I SUPER DYSKUSJA WYSZŁA wczoraj nie miałem czasu pogadać ale trochę mądrzej piszecie ale i bzdury też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 imo to ten wiatrak: masz nf7, wiec wiadomo, ze moze miec troche schiz. Nie wierze w to zeby dolanie wody do pelna moglo cos dac, chyba ze na prawde jest full, bez powioetrza. tak, nf7 roznie dziala :P ale to nie to... tak btw, czy sprawdzenie tego, nie ogranicza sie do wylaczenia na godzinke tego wentyla dodanego? wtedy byloby to chyba jasne.tak, ale poki co jechalem na duzych V na NB i procu i na mem i testowalem jak daleko moge wszystko popodkrecac, wiec wiatrak byl wskazany... po zdjeciu jest tak jak bylo, moze ze stopien lepiej @robak57 wszytko ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 NO I SUPER DYSKUSJA WYSZŁA wczoraj nie miałem czasu pogadać ale trochę mądrzej piszecie ale i bzdury też hmmmmmm, cos Ci nie pasuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...