hary Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Niestety jak masz proca z ihs i zalmka to sie nie da nałożyć tak żeby nie popsuć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Niestety jak masz proca z ihs i zalmka to sie nie da nałożyć tak żeby nie popsuć :wink: <_< Jak ktoś lubi pokrywać całego IHS to może i tak :lol2: Imho bez problemu da się B) Tylko jak wygląda kwestia docisku + dopasowania płynnego metalu? Rozpływa się, nie rusza, a co przy dużej temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 rzeczywiscie wydaje mi sie ze to kwestia nalozenia pasty ... Jednak robi sie i tak male OT bo topic jest o Pascie Zamana a nie o CLLP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 (edytowane) rzeczywiscie wydaje mi sie ze to kwestia nalozenia pasty ... Jednak robi sie i tak male OT bo topic jest o Pascie Zamana a nie o CLLP tak jest! KONIEC OT! Jak chcecie się droczyć co jest wydajniejsze to wymieńcie się numerami gg, a o CLLP jest osobny topic. Jak ktoś napisze coś jeszcze nie na temat, to zgłoszę modernizacji. Edytowane 4 Czerwca 2006 przez malkstons Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zalman zapowiada sie ciekawie! A wracajac do CLLP... :lol: Nie no jaja sobie robie. zamowilem, teraz poczekamy do srody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 @Sarkazz: Jezeli chodzi o fryzjera to w tej cenie bardzo dobry cooler na duze rdzenie, ma bardzo dobra wydajnosc, jest maly, niski, wszedzie pasuje, uzywane mozna dostac BARDZO tanio (nowe tez sa tanie). Kompliacja pasty lepszej o 5-6C od as5/ocz (a takie rezultaty potwierdza kilka osob na tym forum) + freezer cenowo daje bardzo dobry wynik - w porownaniu do ceny ninjy, ktorej uzywanej tanio sie nie da raczej kupic, jest gigantyczna (nie pasuje do calkiem duzej grupy obudow), do ktorej trzeba dokupic wentyl itd. Dodatkowo zakup tej pasty to odrazu gpu i nb - wiec liczac 40zl za paste nie jest to do konca powiekszenie ceny coolera na cpu, bo pasta jest na wszystko i to sie rozdziela. Deklasowanie freezera jest bledem - ten cooler jest powszechnie stosowany i to cena/jakosc bardzo udana konstrukcja. A co do roznic w wydajnosci. Te pare stopni za takie pieniadze to DUZO, biorac jak juz wyzej powiedzialem pod uwage mozliwosc zastosowania pasty na gpu i nb. Takich przyrostow nie da nam wymiana tylko coolera na cpu na jakiegos z gigantow za 150zl (wiele wieksze, 2x wiecej hp). A po co stosowac jakies cudaczne konstrukcje skoro kilka cennych stopni ucieka nam na samym zlaczeniu proca z coolerem - pasta to bezinwazyjne rozwiazanie - najprostsze. Co do problemow z usuwaniem clp najlepiej niech wypowie sie np Zenfist, albo ktos inny kto mial do czynienia z tym procesem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 Nie no jaja sobie robie. zamowilem, teraz poczekamy do srody.Której środy? Bo już chyba byla... Może pasta sie nie spisala i dlatego sie nie chwalisz (tzw. wyrzucenie pieniedzy w bloto) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 11 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2006 heheh spoko. Troche sie spoznilem z przelewem :( Cierpliwosci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « faktycznie, uzywanego fryzjera mozna tanio wychaczy - ja sam sprzedalem go niedawno za 30zl :) ale tak samo mozna powiedziec o uzywanych NINJACH/TT BT/itp - chociaz sam sie nie spotkalem na allegro z uzywana ninja, ALE - udalo mi sie kupic na allegro uzywanego XP-90C za polowe sklepowej ceny :) 110zl. czekam z niecierpliwoscia na twoja relacje z testow insekt - byc moze nadszedl czas wymiany AS5 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 No wiec cooling posłał paste. Znajac kochana poczte polska bedzie pojutrze jak na priorytety przystoi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 No wiec cooling posłał paste. Znajac kochana poczte polska bedzie pojutrze jak na priorytety przystoi...proponuje sie wstrzymac z komentarzami do testu... jeszcze troche i zamiescimy tu mapkez trasą gdzie jest twoja pasta :wink: - po co nabijac posty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 :lol: Jakby lecialo GLSem to bym na bierzaco informowal :lol2: :lol2: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 (edytowane) chętnie zgłoszę sie na ochotnika, ale przeraża mnie wizja zdjęcia NINJA i sprawdzenia co CLLP zdziałała między procem a radiatorem ;D A nóż się zespawały ;) Edytowane 12 Czerwca 2006 przez Zenfist Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Jezeli jeszcze chodzi o dane producenta to: CLP - Przewodność cieplna: 82 W/mK Zalman - Przewodność cieplna: 4W/mK Nie wiem jak to sie przelozy na roznice wydajnosci - ale clp powinno byc lepsze. Przewodnosc zalmana jest na poziomie OCZ, AS5 i past z tego przedzialu cenowo-jakosciowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 No mam ta paste ale caly dzien latalem po miescie bo mialem troche na glowie do zalatwienia i jeszcze po dentyscie mnie gebe rozrywa.. Tak ze jutro z rana posmaruje i powiem co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Jakbyś mógł sprawdź i spisz wyniki (znaczy temperatury) przed zmianą pasty, to zobaczymi ile ta nowa daje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) No i po bolu... No wiec napastowalem proca zalmanem, odpalilem kompa, wskoczylem do biosu zeby sprawdzic jak sie maja temp. 35-36-37-38-37-38, zaczely sie wachac to wrzucilem system. Na starej pascie mialem 39-40*C. Teraz mam 37*C ale bardzo zwawo skacze do 45 jesli cos tylko wiecej zameczy CPU. Producent informuje ze pasta osiaga calkowita wydajnosc po 8 dniach normalnego uzywania komputera. Za raz zarzuce nero recode i pomecze jakis dvd (na starej pascie dobilem do 67*C pare razy). Jak dobze pamietam to 2 sesje na SP2004 katowaly go do 63*C dlatego jak dla mnie to o kant [gluteus maximus] taki tester. Co do latwosci montazu to jak dla mnie dziecinna igraszka. Zrobilem mysle dokladna fotorelacja i krotki filmik obrazujacy prace pedzelke (nie liczcie na cuda bo nie mam trzech rąk ;) ) Ale samo smarowanie przebiega bardzo milo, jedyne co mnie zrazilo to ilosc pasty jaka nabiera pedzelek. Chcialem nalozyc bardzo cienka warstwe na CPU ale sie nie da bo pedzelek jest bardzo chlonny. Posmarowalem calego cpu mozliwie najciensza warstwa i samego zalmana 7700 na srodku taki kwadracik. No coz wszystkiego dowiemy sie za 8 dni, poki co nie moge oceniac bo jeszcze nie zmeczylem proca. Zaraz cos zarzuce i napisze jak sie sprawy maja. A fotorelacje przyszykuje wieczorem, choc imo niewiele z niej wywnioskujecie ;) A zaraz tez naloze paste na stare radiatory miedziane i alu i sprawdze czy to nie sprawia problemow. PS. Czy ta pasta przewodzi prąd? Troche go pomeczylem i nie wyszedl powyzej 61*C. Ale po zamknieciu budy w idlu jest 42*C... Caly czas wentyl oczywiscie na 980 rpm. Jeszcze zarzuce tego SP2004 i zobacze co z niego wycisne. A jesli wyniki za tydzien beda mizerne to bede sie zastanawial nad ponownym nalozeniem pasty bo mozliwe ze po prostu jet jej za duzo. A druga sprawa to pogoda. Bo temperatury w moim pokoju znacznie podskoczyly od wczoraj. Edytowane 15 Czerwca 2006 przez insektcc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) A zaraz tez naloze paste na stare radiatory miedziane i alu i sprawdze czy to nie sprawia problemow.A dlaczego miałoby sprawiać? Prąd podejrzewam że przewodzi bo napewno na bazie jakiegos metalu jest zrobona, tylko ceramik i silikon nie przewdzi. Edytowane 15 Czerwca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Ale co to za test? wiele z tego nie wynika. Szkoda ze nie zrobiles tak: 1. pomiar w idle na starej pascie (jakiej?) 2. pomiar w sp2004 do ustabilizowania temp. 3. Nalozenie zalmana i pomiar w idle 4. pomiar w stress tez w sp2004 Wszystko to zrobione w mozliwie ktorkim odstepie czasu, zeby nei zmienily sie warunki temp w pokoju. No i oczywiscie oba pomiary w zamknietej/otwartej budzie - tak zeby byly maksymalnie porownywalne. Wynik mozna oprzec tylko na roznicy temperatur, bo sama dokladnosc odczytu vs rzeczywistosc w przypadku czujnikow na mobo jest kompletnie niewiarygodna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Sluchaj na starej (pasta dolaczona do zalmana7700) w idlu bylo 39*. Po nalozeniu tego zalmana w idlu mialem 37* jak pisalem na poczatku ale strasznie skakalo o kilka stopni w gore i z powrotem na dol czego przy starej nie mialem. Teraz z kolei w idlu mam 42*. W nero recode ktory byl dla mnie dobrym punktem odniesienia bo bardzo czesto go uzywalem i potrafi przycisnac proca na starej pascie mialem 67*C a przewaznie 65*C. Teraz na zalmanie mam nie wiecej niz 61*C. Jak dla mnie to niewielka roznica jesli brac pod uwage roznice klas tych past. W SP2004 na starej pascie po 30 minutach mialem 63*C. Tak ze CPU osiagal wyzsze temperatury w nero. No ale zarzuce teraz na pascie zalmana tez i zobacze ile wyjdzie. Imo troche sie rozczarowalem, no ale tez nie robilem bardzo skrupulatnych testow na starej pascie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) Mówiąc o starej pascie zalmana masz na myśli białą sylikonówkę? Jeśli tak to tego nowego albo źle posmarowales albo jest baaaardzo lipna. Bardzo lipna to znaczy nie warta swojej ceny, bo wydajnosciowo jest okolo na poziomie ceramique/silver5 chyba. Edytowane 15 Czerwca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 No porownuje do sylikonowej papki o ktorej mowisz. Sam sie zdziwilem. Mozliwe ze troche za duzo tego nasmarowalem, to jeszcze raz posmaruje ale to jak bede przewozil kompa przy przeprowadzce. Po 41 minutach 2 x SP2004 temp. proca wynosila 57*C. To jest tylko 6*C mniej od papki sylikonowej. Tylko no bo porownujac do tej bialej mazi to ciezko mowic o tym "aż". No zobaczymy co bedzie za kilka dni i u innych posiadaczy tej pasty. Jesli osiagna duzo lepsze rezultaty to poprawie warstwe wczesniej, jesli nie to bedzie oznaczac ze niestety pasta lipna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 (edytowane) Bardzo lipna to znaczy nie warta swojej ceny, bo wydajnosciowo jest okolo na poziomie ceramique/silver5 chyba.Tylko ze to moze byc mozliwe. Dlaczego? - zalman nie mial pasty pokroju as5/ocz czy nawet ceramique, tylko wlasnie nedzny silikon - parametry przewodnosci cieplnej deklarowane przez producenta bardzo zblizone do w/w past - cena jest taka, bo pasty jest w miare duzo i to nowosc i Zalman ktory do tanich nigdy nie nalezal - zludne podobienstwo do CLP z racji na ciekla substancje (jednak jak sie przyjrzec to jest duza roznica miedzy CLP w wygladzie) Wychodzi na to ze sie niepotrzebnie zasugerowalismy podobienstwem do CLP. Oczywiscie lepiej jeszcze poczekac na oficjalne porownanie na jakims pozadnym serwisie. Ja chyba jednak wybule 4 dychy za gramik CLP :wink: EDIT: Np tu w temacie o chlodzeniu chipsetu dfi Ssaku zauwazyl spadek o 3 stopnie w stosunku do as5. :| Edytowane 15 Czerwca 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 jak pisalem na poczatku ale strasznie skakalo o kilka stopni w gore i z powrotem na dol czego przy starej nie mialem To właśnie może świadczyć o jej dobrej przewodowości cieplnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2006 Collaboratoty ma lepsza przewodność a temp nie skacze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 No i jak tam temperatury? teraz nie ma co porównywać ze starymi wynikami, bo temp. w pokoju podskoczya każdemu 3-4*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
insektcc Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 W idlu mam 40*C. W nocy spada do 37-36*C tak ze imho efekty sa. A szczegolnie efekty widac przy podkreceniu wentyla na max. Teraz sa roznice miedzy 5V a 12V, przy starej pascie byly znikome. Biorac pod uwage fakt temperatury w pokoju to imho niezle jest, aczkolwiek mogloby byc lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2006 Takie wypowiedzi to jest tak zwane jeb...e kotka za pomocą młotka... ehhh... no ale ja i tak wiem że te paściwo od liquid pro lepsze nie jest ale jestem ciekaw jak się plasuje na tle cerama i silvera... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Takie wypowiedzi to jest tak zwane jeb...e kotka za pomocą młotka... ehhh... no ale ja i tak wiem że te paściwo od liquid pro lepsze nie jest ale jestem ciekaw jak się plasuje na tle cerama i silvera... a na czym bazujesz swoje twierdzenie? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Jak dla mnie to nie ma co porównaywać testów robionych dzisiaj do tych robionych miesiac czy dwa temu, ze wzgledu na temperatury ktore teraz są stricte inne. Więc nie można wprost powiedzieć czy są jakeś efekty czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...