Skocz do zawartości
`fdl`

Parę Pytań Odnośnie Chłodnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak się domyślacie będę składał pierwsze WC (podejrzewam że latem). Na chwilę obecną mam (mały) problem z wyborem chłodnicy. Jeśli chodzi o firmę to prawdopodobnie zdecyduję się na coolteka i tu się rodzą moje pytania :)

Moje WC początkowo będzie miało tylko blok CPU (termit/prison), pompka to będzie atman@inline/hydor l20. Tak więc to będzie bardzo minimalny zestaw na początek. Dodam, że chciałbym wszystko mieć w środku budy.

1. Rozumiem że chłodnica 1x120 na początek styknie. Ale w przyszłości myślę że mogą to być już 3 bloki i głupio sprzedawać i kupować większy jej rozmiar. Zatem jak wychodzą temperaturowo 1x120 vs. 2x120 przy 3 blokach?

2. Czy do jednego bloku mogę zaryzykować i w ogóle na tą chłodnicę nie wiać?

3. Lepiej wiać czy wywiewać? :P

Zapewne podobne pytania i odpowiedzi już padały, ale tyle już się naczytałem przez tydzień, że już nie wiem co przeczytałem, a czego nie :) Zatem big sry za lenistwo.

Pozdrawiam

Edytowane przez `fdl`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 1 bloczek starczy bip1. Roznice miedzy 2 a 1 to najrposciej zobaczyc w jakichs testach. Ciezko ja jednoznacznie okreslic.

A wianie to zalezy, lepsza wydajnosc jest jak dmuchasz na chlodnice, ale mniej kurzu jak wyciagasz z niej. Chociaz sa to dosc male roznice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zadne z powyższych pytań nie otrzymasz na tym forum dokładnej odpowiedzi. Bo jeżeli ktokolwiek Ci napisze (na przykład nie kupuj 1x120 tylko od razu 2x120) zaraz bedzie kilkanaście osób pisać że pojedyńcza styknie. Wywoła się awantura jak zwykle przy takich topikach.

Więc odpowiem Ci jak ja to widze. Po mnie bedzie 20 postów udawadniających że nie mam razji i kolejne tyle że właśnie tak jest ;]

ad1. Oczywiście 1x120 styknie nawet przy 3 blokach. Tyle że temperaturki bedą troche wyższe no i wiatrak imho przy większych tepm. bedzie musiał chodzić na 12V. Luxus 2x120 polega na tym ,ze zapuszczasz 2 wentyle na 5V czy 7V i nadal masz cisze i dobre temperaturki. Ale czy kupisz pojedyńczą czy podwójną... bedzie dobzie.

ad2. I tak i nie. Zależy czy procek bedzie kręcony czy nie. I czy na full loadzie czy idlu. I czy przez pierwsze pół godziny czy wogóle cały czas. Musisz to sprawdzić. Ja u siebie mogę nie wiać przy siedzeniu na www itd. Ale odpalając cokolwiek więcej musze choć minimalnie odpalić wentyle. Bo woda dostaje 36-38 stopni. A to już ryzyko uwalenia pompki.

Ad3. To zależy od tego gdzie masz chlodnice. Ja preferuje opcje "wiać". Zimniejsze powietrze wpada na chlodnice i lekko podgrzane przelatuje przez całą budę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cfg jest taki jak w podpisie, przy czym czasem podkrece na 2.5ghz 1.5V (i trochę watów już jest).

Gdzie są dostępne takie testy? Tutaj za bardzo nie udało mi się żadnego porównania znaleźć.

Czy w ogóle odpalanie na 1x120 3bloków jest realne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w ogóle odpalanie na 1x120 3bloków jest realne?

Tak, ale temperatury z pewnościa będa pozostawiały wiele do życzenia.

Moim subiektywnym zdaniem do 3 bloków, minimum to BIP2, lub BIX1, z akcentem na pierwszy zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

może sieprzyłączę z innym pytaniem..... co wziąśc?? czy bix1 styknie na cpu i nb?? sprzet jak w podpisie do oc, na przyszlosci wzialbym jeszcze coolteka 2x120 i blok gpu

czyli byłoby bix1 i cooltek 2 i trzy bloczki

czy coolriver to udzwignie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może sieprzyłączę z innym pytaniem..... co wziąśc?? czy bix1 styknie na cpu i nb?? sprzet jak w podpisie do oc, na przyszlosci wzialbym jeszcze coolteka 2x120 i blok gpu

czyli byłoby bix1 i cooltek 2 i trzy bloczki

czy coolriver to udzwignie?

Tak, tak ... tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi